Ik wil wel genezen, maar niet aankomen, wat nu?

Aankomen is vaak één van de grootste obstakels bij herstel van een eetstoornis (met name bij anorexia en boulimia). ''Ik wil wel beter worden, maar niet aankomen.' is wat misschien wel eens door je hoofd spookt. De problemen die de eetstoornis veroorzaakt heeft zijn op een gegeven moment zo groot geworden dat het niet meer opweegt tegen de voordelen. 

Laten we ten eerste ‘aankomen’ vervangen door ‘aansterken’. Hiermee doelen we op lichamelijk en geestelijk aansterken. Dit gaat vaak hand in hand. Als je herstelt in gewicht zal je niet alleen afkomen van de fysieke klachten, maar ook van de manier waarop je nu denkt. Er zijn een heleboel redenen te bedenken waarom afvallen fijner zou zijn en aansterken eng, fout of te spannend zou voelen .Zie die gedachte als een deel van jou dat jou voor iets wil beschermen of iets voor jou wil bereiken.

Hoe rottig ook het gedrag en die woorden van die stem zijn, ergens hebben ze een doel. Het ondergewicht hebben kan bij jou staan voor ‘veiligheid’, of het gevoel dat je minder verantwoordelijkheden hoeft te dragen. Je bent letterlijk en figuurlijk ‘minder mens’. Mensen zijn soms wat voorzichtiger met jou en zo wordt je ook ‘klein’ gehouden. Ondergewicht en te weinig eten is één van de manieren om te vluchten voor al je nare en negatieve gevoelens en herinneringen.

Echter, is het is goed om te beseffen dat lichamelijk herstel er voor kan zorgen dat je geestelijk ook sterker wordt en hierdoor aan de slag kan gaan met de gevoelens en emoties waar je voor vlucht. Het liefst wil je af van je nare herinneringen, van al die rot gevoelens, maar als je blijft zitten in het cirkeltje van ondergewicht, minder eten en jezelf veel dingen misgunnen, zul je nooit op een gezonde manier leren omgaan met je werkelijk problematiek.

Jouw pijn zal pas echt naar de oppervlakte komen op het moment dat je niet langer kan vluchten of je kan verschuilen in een veilig plekje van het ondergewicht hebben. Hierdoor kan het dus heel goed zijn dat je je slechter gaat voelen als je aankomt in gewicht. Wees niet bang, gelijktijdig zal jouw geest aansterken doordat je lichamelijk sterker wordt. Zo kan je een gezonde manieren vinden hiermee om te gaan, en kan je de symptomen onderzoeken. Vrij zijn van je eetstoornis, vrij met eten om gaan is iets wat je zult leren als je ook vrij met je gevoelens om wilt gaan. Als je je gewicht dwangmatig laag houdt of je blijft compenseren, dan kan je nooit zeggen dat je helemaal genezen bent van je eetstoornis. Dan houdt je je eetstoornis nog op de één of andere manier in stand.

De voordelen en nadelen van wel én niet aansterken: 

Nadelen van het in stand houden van een te laag gewicht kan zorgen voor:

  • Heel veel lichamelijke klachten o.a. weinig kracht, haaruitval, het altijd koud hebben.
  • Langdurig te weinig eten en ondergewicht kan leiden tot botontkalking, bloedarmoede, verlaagde bloeddruk, duizeligheid, flauwvallen, de verstoring van je hormoonhuishouding, het uitblijven van je menstruatie en een grotere kans op blessures omdat je spier- en botstructuur zwakker worden.
  • Geobsedeerd door eten. Laag gewicht kan er ook voor zorgen dat je extra gefocust bent op het eten en continu calorieën aan het tellen bent bijvoorbeeld
  • De mensen in je omgeving zullen zich sneller zorgen maken, je wantrouwen, en soms ook een deel van je zelfstandigheid overnemen. Datgene wat je allemaal niet wilt natuurlijk. 
  • De meeste lichamelijke klachten verdwijnen weer wanneer je weer normaal gaat eten, stopt met braken en laxeren en je weer op gezond gewicht komt. 
  • Zolang je rommelt met eten en compenseert (overgeeft, laxeert, maaltijden overslaat) zal je lichaam moeite hebben om in balans te komen, dat maakt dat je opeens heel erg kan aankomen (met name vocht vasthouden) als je wel weer gaat eten.
  • Van aankomen kun je enorm schrikken en kan lijnen opnieuw uitlokken. Onthoud dat je lichaam zich probeert te herstellen en dat heeft tijd nodig. Gemiddeld 6 maanden tot 1,5 jaar. Dit afhankelijk van de schade en achterstand op lichamelijk niveau.

Voordelen van aansterken: aankomen in gewicht en gezond leren omgaan met emoties:

  • Als je fysiek sterker wordt zullen ook de angsten en paniek in je hoofd minder worden. De angst en het piekeren om eten ( en de emotionele en sociale angsten) neemt af, omdat je lichaam niet meer in 'overlevingsmodus' is, maar zich rustig voelt en gevoed is. Dan kan ook jouw hoofd (waar angst en emoties worden gecreëerd) rustig/kalm worden.
  • Ondanks de angst die je had zal je ook veel leuke gevoelens ervaren! Blij zijn, lachen, genieten, oprecht en geïnteresseerd kunnen zijn, focus en energie hebben. Met woede, boosheid en verdriet kun je beter omgaan omdat je de energie hebt om ze te kunnen voelen en te reguleren.       
  • Je hebt energie om leuke dingen te doen met vrienden en familie. Wanneer je de controle over het eten los kan laten , gaat er een wereld voor je open! Veel sociale activiteiten staan in teken van eten en gezelligheid. Heerlijk als je daarvan kan genieten!
  • Energie voor tien! Je bent niet meer uitgeput na een dagje shoppen, of door die trap op te lopen.
  • Wat een Vrijheid! Mensen zien dat je hersteld bent en geven je meer vertrouwen en vrijheid.
  • Je kunt weer meer eigen keuzes en beslissingen maken. 
  • Niet meer gevangen in gedachten van ‘ik mag dit of kan dat niet eten’, ‘ik kom aan als ik dat eet’. Je hoeft de kleine en grote leugens en stiekem gedrag niet meer hoeven vol te houden. Wat een vrijheid!
  • Je levenslust komt terug in je lichaam. Je zult zingeving ervaren die ECHT zingeving geeft.
  • Je tijd kunnen benutten op de manier wat je ECHT wilt en wat fijn is. 
  • Leuke toekomst plannen maken, je studie of baan met de volle 100% kunnen ervaren en er ook van kan genieten
  • We kunnen nog wel even doorgaan met deze lijst met voordelen. Uiteindelijk zijn er meer voordelen dan nadelen als je van je eetstoornis af bent.

"Ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die zei "Ik heb spijt dat ik mijn eetstoornis overwonnen heb!" - Isabelle Plasmeijer