bipolaire stoornis en een eetstoornis

Iedereen kent periodes in zijn leven met ups and downs. Er zijn veel mensen die weleens gedacht hebben om zelfmoord te plegen en het uiteindelijk gelukkig niet doen. Echter, is er een groot verschil tussen je somber voelen, een depressie hebben of manisch depressief zijn. Manische depressiviteit is hetgeen waar mensen met een bipolaire stoornis last van hebben. De bipolaire stoornis komt ongeveer bij 2% van de bevolking voor en net zo vaak bij vrouwen als bij mannen. 

Wat is een bipolaire stoornis?

Personen met een bipolaire stoornis hebben veel stemmingswisselingen. De persoon kan het ene moment heel erg uitgelaten zijn (manisch zijn), het andere moment zich heel erg neerslachtig (depressief) voelen. Daarom wordt een bipolaire stoornis ook wel manisch depressieve stoornis genoemd. Wisselende stemmingen worden afgewisseld met periodes waarin het relatief rustig is. Mensen met een bipolaire stoornis kennen niet alleen depressieve periodes (episoden genoemd) van somberheid, inactiviteit en gevoelens van minderwaardigheid, maar ook manische periodes met een vrolijke en uitgelaten stemming met veel energie, toegenomen activiteit, euforie, blijheid en zelfoverschatting. Dan hebben zij het gevoel de hele wereld aan te kunnen.

Behandeling van bipolaire stoornissen en eetstoornissen

De behandeling hiervan is natuurlijk anders dan bij uitsluitend depressies of eetstoornissen. Doordat mensen met een bipolaire stoornis veel stemmingswisselingen hebben liggen eetstoornissen op de loer. De ernst van een persoon bipolaire stoornis kan de ontwikkeling en de ernst van een eetstoornis te beïnvloeden. Studies wijzen uit dat mensen met een slechtere bipolaire symptomen en dieper stemmingswisselingen meer geneigd zijn om ofwel boulimia of boulimia gecombineerd met anorexia ontwikkelen. Een recente studie (EVB Health) stelde vast dat 1 op de 5 mensen met een bipolaire stoornis ook last heeft van een eetstoornis, zowel anorexia, boulimia en binge eating disorder. 

Het behandelen van zowel een bipolaire stoornis en een eetstoornis kan uitdagend zijn. Zo worden antidepressiva vaak gebruikt voor de behandeling van eetstoornissen, maar deze medicijnen worden niet aanbevolen voor bipolaire patiënten, omdat ze een manische stemmingswisselingen kunnen uitlokken. Artsen moeten dan ook voorzichtig zijn met het voorschrijven van stemmingsstabilisatoren of anti-psychotica aan bipolaire patiënten die zijn ofwel obesitas of binge eters, aangezien deze geneesmiddelen is bekend dat eetbuien stemmingswisselingen uitlokken. 

Therapie is belangrijk bij bipolaire stoornissen en eetstoornissen

Ook psychotherapie, gezinstherapie en gedragstherapie is bekend dat bij de behandeling van anorexia, boulimia en eetbuien. Voor de bipolaire stoornis heb je ook medische hulp nodig en is het belangrijk om zo snel mogelijk naar je huisarts of psychiater te gaan. De bipolaire stoornis is een chronische ziekte. Dat betekend dat die niet kan worden genezen, maar je kunt er wel medicatie voor krijgen en mee leren omgaan. Met de juiste medicatie kunnen de 'manies’ verminderen en zelfs geheel verdwijnen. 

Doe een zelftest als je denkt dat je een bipolaire stoornis hebt

De uitslag van de test bepaald niet of jij wel of geen bipolaire stoornis hebt. Wel geeft het je inzicht over je emoties en en gedrag. Raadpleeg altijd een specialist (jou huisarts of psycholoog) om zeker vast te stellen of uit te sluiten of je wel of niet lijdt aan een bipolaire stoornis. Doe de zelftest bipolaire stoornis. Je gaat nu naar de website van: Kennis Centrum Bipolaire stoornissen.

 
Chat with us