Zelfbeeld module

Veel mensen met een eetstoornis voelen zich dikker dan ze werkelijk zijn, maar niet iedereen met een eetstoornis heeft een onrealistisch zelfbeeld. Uit onderzoek blijkt dat mensen die lijden aan Anorexia en Boulimia vaker met een onrealistisch zelfbeeld kampen. Ze nemen hun eigen lichaam groter (dikker) waar dan het werkelijk is. De lichaamsbeleving is anders, mensen met een eetstoornis kunnen hun lichaam als walgelijk en vies ervaren. Ook denken zij vaak dat anderen naar hun onvolkomenheden kijken. De schaamte en de walging groeit en het zelfbeeld wordt negatiever. Maar waarom? Wat is een zelfbeeld?

Waarom kan de één trots zijn op zichzelf en waarom vindt de ander zichzelf walgelijk, dik of lelijk? In deze Zelfbeeld Module Eetstoornissen ga jij ontdekken hoe jouw zelfbeeld is ontwikkeld, je zult inzicht krijgen in het zelfconcept en de ideaalbeelden over de hele wereld. Het zelfbeeld is een ingewikkeld iets en er zijn vaak meerdere dingen nodig om (weer) een neutraal of zelfs een positief zelfbeeld te krijgen.

Vind jij jezelf lelijk en dik?
Ontevredenheid over het eigen uiterlijk komt veel voor. Dit noemt men ook wel ‘Body Dysmorphic Disorder’ (ingebeelde lelijkheid). Ben jij ook geobsedeerd met je lichaam bezig of zijn er bepaalde lichaamsdelen die jij lelijk vindt? Mensen die lijden aan ‘Body Dysmorphic Disorder’ hebben een preoccupatie (obsessiviteit) met een vermeende misvorming van het lichaam of buitensporige bezorgdheid over een lichte fysieke afwijking. 

De Zelfbeeld Module bestaat uit verschillende onderdelen;
Je maakt oefeningen in je werkboek, kijkt naar de instructievideo’s van Isabelle en krijgt psycho-educatie. Daarnaast doe je visualisaties, een bodyscan en voer je alle zelfbeeldoefeningen uit. Via een speciaal Online Portaal krijg je toegang tot 10 video’s en doorloop je stapsgewijs de bijbehorende 10 stappen. Tijdens de sessies met je coach werk je samen aan alle oefeningen.

Hoe werkt het precies?

> Onze coach neemt in de eerste sessie een uitgebreide vragenlijst af;
> Je krijgt video uitleg over het zelf-concept in relatie tot jouw zelfbeeld;
> Je leert ook over lichaamsbewustzijn, lichaamsbeleving en het zelfbeeld;
> Je krijgt uitleg over het verschil tussen je innerlijk vs. uiterlijk zelfbeeld;
> Je doet de ‘5 perspectieven’ oefening en gaat ook boksen;
> Sommige oefeningen doe je zelfstandig, zoals een Bodyscan, Visualisaties en Meditaties;
> Je ervaart een diepe verandering in jouw lichaamsbeleving en waarneming.
> Tot slot: een positiever lichaamsbeeld en zelfbeeld.

Waarom video- en spiegelconfrontatie?
Er zijn verschillende oefeningen die we kunnen doen om mensen te helpen om een realistischer beeld te krijgen over hun lichaam. Tijdens het doorlopen van de Zelfbeeld Module maken we onder andere gebruik van fotocamera, videocamera, spiegel en meetlinten. Dit kan confronterend zijn, en we doen dit stap voor stap. Mocht je bepaalde oefeningen niet willen doen, dan respecteren wij dat. Daarnaast is het ook belangrijk dat er gewerkt wordt aan zelfacceptatie en waardering voor het lichaam. Werken aan een realistisch lichaamsbeeld en het weer aanvaarden van het lichaam zijn belangrijke voorwaarden tot herstel. De mate van verstoring van de lichaamsbeleving speelt een belangrijke rol in het ontstaan en het onderhouden van de eetstoornis. 

Voel jij je dik, maar ben je dat niet?

Videoconfrontatie is waardevol om irrationele gedachten (cognities) over je lichaamsomvang uit te dagen en bij te stellen. Spiegeloefeningen (statische en dynamisch spiegeloefeningen) kunnen je ook helpen om om te leren gaan met jouw lichaam. Onder begeleiding van onze coaches kun je bijvoorbeeld experimenten doen met verschillende soorten kleding. 

Loop er niet voor weg!
Vaak wordt het lichaam of lichaamsdeel een obsessie (preoccupatie). Soms kun je aan niets anders denken en je niet meer concentreren op andere dingen. Spiegels worden vermeden of misschien voel je er naar toe getrokken om dat lichaamsdeel (wat jij niet mooi vindt) te bekijken. Veel mensen die hier last hebben denken ook vaak dat vreemden naar zijn of haar 'misvormde en lelijke' lichaam of lichaamsdeel staren, erover praten of zelfs lachen.

Soms zijn het slechts delen van het lichaam waar je ontevreden over bent, dan kan het helpen om het lichaam te leren accepteren middels de '5 perspectieven oefening'. Het is belangrijk dat je alle oefeningen en confrontatie onder begeleiding doet van een ervaren coach of therapeut van Isa Power. Het is immers lastig het zelfbeeld duurzaam en blijvend positief te veranderen.


Wil je jouw zelfbeeld ook verbeteren?
Zeker voor mensen met een zeer onrealistisch of verwrongen zelfbeeld zullen deze oefeningen goed helpen een realistischer beeld op te bouwen en het veranderend lichaam (bij gewichtstoename) makkelijker te aanvaarden. Wij helpen je graag als je jouw zelfbeeld en lichaamsbeeld wilt verbeteren.

Wil je de Zelfbeeld Module volgen?

Ben je (nog) geen cliënt bij Isa Power? Dan kun je de module ook volgen! Je hebt 10 sessies met een Isa Power coach nodig om de module volledig te doorlopen. Vanwege de zelfbeeld oefeningen is het niet mogelijk deze module online of zelfstandig te volgen. Klik op onderstaande knop om de module te bestellen. Je kunt na het afronden van je bestelling direct een account aanmaken op het Online Portaal en je wordt daarna gekoppeld aan een Isa Power coach.