Je ouders vertellen dat je eetstoornis hebt
Geschreven door Annelie
Misschien is het voor jou dagelijkse kost … veel bezig zijn met voedsel, calorieën en jouw gewicht. We zijn er zo erg mee bezig, dat we er helemaal gek van worden. Op sociale media word je omvergeblazen met pagina's die vol staan met plaatjes van vrouwelijke en mannelijke ‘ideaalbeelden’. Misschien maakt jou dat best onzeker en waarschijnlijk ook heel erg ongelukkig?
Onrust
Misschien ben jij zelf ook heel veel bezig met eten? Het zou kunnen zijn dat je voor je gevoel te veel eet, of juist dat je weinig of niet eet … beter gezegd, niet kán eten. Of dat je gewoon niet weet of hetgeen wat je doet, goed is. Het is logisch dat je in de war bent. Een eetprobleem of eetstoornis (hoe jij het zelf ook noemt) levert je veel onrust op, dus is het verstandig om erover te praten.
Zet die eerste stap
Alle coaches, buddies en vrijwilligers van ISA Power zijn ervaringsdeskundigen. Dat betekent dat wij vroeger ook geworsteld hebben met een eetstoornis. We weten dus precies hoe jij je voelt. Alle eetstoornissen zijn ons bekend (Anorexia, Boulimia, Binge Eating Disorder, Orthorexia, OSFED en alle andere variaties).
Wij begrijpen jou en jouw gedachten heel goed. We weten dat het lastig is om bijvoorbeeld je ouders in te lichten over de gedachten die je hebt over jezelf. Je schaamt je er misschien wel voor. Het liefst wil je dat niemand het ziet. Toch is praten over je eetstoornis heel belangrijk, en met name praten over waar je echt mee worstelt. Praten over de onderliggende angsten zal je helpen om deze angsten te overwinnen. Vertel het aan je ouders, je broertje of zusje, je beste vriend of vriendin.
En als je dat niet durft, schrijf dan een brief. ISA Power heeft een voorbeeld voor je gemaakt die je zelf kan aanpassen naar jouw situatie: Klik hier voor de voorbeeldbrief. Als je een brief maken teveel ‘gedoe’ vindt, kun je ook een appje sturen met daarin dat je ze graag iets wilt vertellen. Wellicht komen zij bij je om je gerust te stellen. Zet in elk geval die eerste stap, dat kan jij!
Bron, unsplash.com
Het is oké
Schaam je niet, het is niet erg dat je even in de knoop zit. Je mag om hulp vragen. Jij vindt het ook fijn om anderen te helpen. En nu is het tijd voor jou! Nu mag jij een keer om hulp vragen. Het is niet erg dat je even niet weet wat je moet doen. Je hoeft niet altijd alles te weten, je hoeft niet altijd perfect te zijn of overal een oplossing voor te hebben. Weet dat er mensen zijn geweest die hetzelfde mee hebben gemaakt. Of mensen die op dit moment precies hetzelfde meemaken! Die verdienen hulp, net zoals jijzelf. Je bent daarin nooit alleen. Weet ook dat je er niet alleen voor staat, er zijn mensen die je graag willen helpen, mensen die begrijpen hoe jij je voelt.
Kracht zinnen
Zeg nu tegen jezelf:
Ik ben het waard om iemand te vertellen over waar ik mee worstel!
Ik help anderen graag, en ik verdien ook hulp!
Om hulp vragen is heel erg krachtig!
Ik ben het waard om goed voor mezelf te zorgen!
Ik ben het gewoon waard!