Menstruatie(problemen) bij eetstoornissen

Geschreven door: Tessa Dijkhuis
Ervaringsdeskundige vrijwilliger bij ISA Power

Elke maand weer kramp en bloedverlies, stemmingswisselingen, opgeblazen gevoel. Dit zijn allemaal ongemakken die horen bij het vrouwelijke lot van de maandelijkse menstruatie. Als je een eetstoornis hebt, kan het zijn dat je als gevolg daarvan een onregelmatige menstruatie hebt of dat de menstruatie geheel uitblijft. In dit blog neem ik je mee in de werking van de menstruatiecyclus, waarom deze soms uitblijft, wat de gevolgen hiervan kunnen zijn en wat je kan doen om de negatieve gevolgen tegen te gaan.

De menstruatiecyclus

Eerst een korte uitleg over hoe de menstruatie eigenlijk werkt en hoe deze wordt aangestuurd. De menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen en bestaat uit verschillende fasen:

  1. De fase voorafgaand aan de eisprong (ovulatie), dit wordt ook wel de folliculaire fase genoemd en duurt gemiddeld 13 dagen maar kan variëren van 7 dagen tot 21 dagen. Tijdens deze fase komen eiblaasjes (follikels) tot rijpheid en wordt er uiteindelijk 1 dominante follikel gevormd.

  2. De ovulatie. Aan het eind van de folliculaire fase vindt de eisprong plaats, waarbij het eitje vrijkomt uit de dominante follikel.

  3. De fase na de eisprong tot aan de menstruatie, ook wel de luteale fase waarbij het baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd en zich eigenlijk klaarmaakt voor een zwangerschap. Als er geen bevruchting plaatsvindt duurt deze fase ongeveer 14 dagen.

  4. De menstruatie, waarbij het opgebouwde baarmoederslijmvlies wordt afgestoten en bloedverlies plaatsvindt indien er geen bevruchting heeft plaatsgevonden. Dit duurt gemiddeld 5-7 dagen en is onderdeel van de folliculaire fase.


Vanuit de hersenen (hypothalamus) worden hormonen afgegeven aan een ander deel van de hersenen (hypofyse). De hypothalamus heeft GnRH af in kleine pulsjes. Als reactie hierop maakt de hypofyse de hormonen FSH (=follikelstimulerend hormoon), en LH aan. Deze komen via de bloedbaan bij de eierstokken terecht en zorgen voor de aanmaak van oestrogeen en progesteron. De verhouding van FSH en LH (luteïniserend hormoon), oestrogeen (=estradiol) en progesteron verschilt in elke bovengenoemde fase van de menstruatiecyclus zoals zichtbaar in het figuur.

Uitblijven van menstruatie (oligoamenorroe en amenorroe)

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een menstruatie uit kan blijven. Indien de menstruatie >3 maanden uitblijft wordt dit ook wel amenorroe genoemd, als het af en toe uitblijft noemen we het oligoamenorroe. Amenorroe kan in verschillende types worden opgedeeld:

  1. Primaire amenorroe – Hier spreek je over als iemand nog nooit heeft gemenstrueerd. Dit kan verschillende medische oorzaken hebben, maar kan ook voorkomen als de menstruatie door een eetstoornis op jonge leeftijd nog niet op gang is gekomen.

  2. Secundaire amenorroe – Dit houdt in dat de menstruatie uitblijft na een periode dat iemand wel heeft gemenstrueerd . Zowel lichamelijke als psychische factoren kunnen hieraan ten grondslag liggen. Een van de oorzaken is een eetstoornis, maar ook depressie, stress en excessief sporten kan lijden tot het uitblijven van de menstruatie. Dit wordt ook wel ‘functionele amenorroe’ of ‘hypothalame amenorroe’ genoemd. Andere medische aandoeningen waardoor amenorroe kan optreden zijn: PCOS, schildklierproblemen, aandoeningen van de hypofyse en natuurlijk een zwangerschap.

Wanneer je de pil gebruikt vindt er een bloeding plaats tijdens de stopweek, maar vindt er geen ovulatie plaats. Deze bloeding komt door de hormonen die in de pil zitten en kunnen dus de natuurlijke (verstoorde) hormoonbalans in het lichaam maskeren.

Functionele/hypothalame amenorroe

Wanneer door een energietekort de menstruatie uitblijft komt dit meestal doordat de afgifte van het hormoon GnRH, de aanstuurder vanuit de hersenen, wordt onderdrukt. Hierdoor blijven de andere hormonen, de FSH, oestrogeen en progesteron, in het lichaam laag en vindt er geen menstruatiecyclus plaats. Het lichaam bevindt zich  in een ‘spaarstand’ waarbij de op dat moment overbodige processen worden onderdrukt. De meest voorkomende oorzaken zijn een eetstoornis, (te) intensief sporten en stress. Het uitblijven van de menstruatie is bij sommigen een van de eerste tekenen dat het lichaam te weinig energie heeft, MAAR het wil niet betekenen dat als je nog wel menstrueert, je lichaam altijd voldoende energie heeft en visa versa. Het hoeft ook niet altijd gepaard te gaan met ondergewicht.  Zo weten we dat ook een vetpercentage hier van invloed op is evenals een relatief energietekort door snel afvallen of sporten. De menstruatiecyclus verschilt enorm per persoon. Zo hebben sommige vrouwen van zichzelf een hele regelmatige cyclus, terwijl andere vrouwen misschien standaard maar een aantal keer per jaar ongesteld worden.

Het kan zijn dat er wel een ovulatie plaatsvindt maar geen menstruatie. Indien je geen actieve kinderwens hebt is het dus nog steeds belangrijk om anticonceptie te gebruiken ook al blijft de menstruatie uit.

Amenorroe en de eetstoornis(gedachten)

Het uitblijven maar ook het weer terugkomen van de menstruatie kan heel dubbel voelen voor iemand met een eetstoornis. Aan de ene kant is het fijn om gewoon te menstrueren, maar ‘de eetstoornis’ kan hier ook flink mee aan de haal gaan.  Gedachten zoals ‘als ik nog menstrueer, dan is mijn eetprobleem niet erg genoeg’ of ‘als de menstruatie terugkomt, dan moet ik helemaal hersteld zijn’, zijn voorbeelden van gedachten die hiermee gepaard kunnen gaan. Daarnaast kan het eng zijn als de menstruatie niet (zomaar) terugkomt en kan er angst spelen om onvruchtbaar te zijn.          

Gevolgen van amenorroe

Belangrijk om te weten is dat het voor langere tijd uitblijven van de menstruatie ervoor zorgt dat het lichaam ook een langere tijd weinig oestrogenen aanmaakt. Oestrogeen heeft meerdere belangrijke functies in het lichaam. Zo is oestrogeen heel belangrijk voor de botopbouw en heeft het een beschermende functie voor hart- en bloedvaten en de huid. Weinig oestrogeen in combinatie met een slecht eetpatroon met weinig calciumintake zorgt voor een minder goede opbouw en versnelde afbraak van botten wat kan leiden tot botontkalking (osteoporose). In een gezonde situatie vindt er tot je 30ste jaar botopbouw plaats. Helaas is dit precies de leeftijd zijn waarin eetstoornissen het meest voorkomend zijn. In principe is botontkalking nog deels omkeerbaar, maar het is wel belangrijk hier op tijd bij te zijn! Als je menstruatie langere tijd uitblijft is het belangrijk om naar je huisarts te gaan. Soms is het nodig om een botscan te maken en in enkele gevallen kan er een behandeling worden geadviseerd om (verdere) botontkalking tegen te gaan.

Herstel van de menstruatie

De enige effectieve manier om je menstruatie terug te krijgen is het herstellen van de eetstoornis. Voldoende en goede voeding, een gezond gewicht, op een gezonde manier bewegen en afname van stress en angst zijn de belangrijkste factoren. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel van essentieel belang! Zie het als een extra motivatie. Voor je botten, voor je hart, voor je huid en misschien ook wel voor je kinderwens, nu of in de toekomst.

Hersteld, en dan?

Soms kan het langere tijd duren voordat de menstruatie terugkomt terwijl het gewicht en eetpatroon alweer een geruime tijd hersteld is. Het is goed om dan na te gaan of er nog andere factoren spelen die van invloed kunnen zijn zoals een laag vetpercentage, overmatig sporten of stress. Hoewel bij het merendeel van de vrouwen de menstruatie weer herstelt, houdt een deel van de vrouwenproblemen. Zit je al langere tijd op een gezond gewicht, eet je voldoende maar word je na een half jaar nog steeds niet ongesteld, dan is het goed om een keer naar de huisarts of gynaecoloog te gaan om andere oorzaken uit te sluiten en zo nodig de hormoonwaarden te laten bepalen. Hetzelfde geldt als er sprake is van een (actieve) kinderwens, maar de menstruatie nog niet is teruggekeerd.

Ik wens je toe dat dit je een duwtje in de rug geeft en dat jij met deze kennis beter voor je lichaam mag leren zorgen. Hopelijk ben jij degene die binnenkort weer een beetje tevreden mag en gaat zijn als de maandelijkse klachten weer op komen spelen.

Nog vragen? Stuur gerust een mail via support@isapower.nl


Bronnen:

  1. Shufelt CL, Torbati T, Dutra E. Hypothalamic Amenorrhea and the Long-Term Health Consequences. Semin Reprod Med. 2017 May;35(3):256-262. doi: 10.1055/s-0037-1603581. Epub 2017 Jun 28. PMID: 28658709; PMCID: PMC6374026.

  2. Nawaz G, Rogol AD. Amenorrhea. [Updated 2023 Jun 12]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482168/

  3. Hypothalame amenorroe, Tjongerschans. URL: https://folders.tjongerschans.nl/documents/345/4ea6f216-88af-4589-bd48-3cf04d3cf484/Document.pdf. Geraadpleegd op 27-1-2024

Feestdagen en een eetstoornis

Inmiddels is het alweer december, de tijd vliegt voorbij vind ik. De feestdagen komen er weer aan, maar wat was dat vroeger lastig voor mij. Ik zag altijd enorm op tegen de feestdagen. Voor de meeste mensen staan de feestdagen in het teken van gezelligheid, uitgebreid en lekker eten, gezellige kerstversiering, en met familie samen zijn.

Toen ik een eetstoornis had vroeg dit extreem veel van mij. Alle extra prikkels, het verplicht vrolijk “moeten” doen terwijl je je misschien niet eens zo voelt. Maar ook het stukje eten en drinken was een hele uitdaging. Tijdens de feestdagen at en dronk ik vaak toch net wat anders dan op een “normale” dag. Ook schaamde ik me ervoor, want waarom kon ik niet genieten? Waarom was ik niet net als de anderen om mij heen vrolijk en blij?

kerst met een eetstoornis

Lisa bij de kerstboom “Als je hersteld bent is kerst weer een fijn moment waarop je kan genieten en kan ontspannen“

Inmiddels vind ik de feestdagen erg gezellig.
Het bij elkaar zijn met de familie, de kerstversiering (vooral de lampjes!), en niet te vergeten: de kerstmuziek! Maar dit is niet altijd zo geweest…

Wat mij heeft geholpen om de feestdagen door te komen is onder andere:

  • Genoeg rust momenten pakken voor, tijdens en na de feestdagen.

  • Blijven herhalen dat ook deze dagen weer voorbijgaan.

  • Het hoeft niet perfect te zijn; jij hoeft niet perfect te zijn.

  • In gesprek blijven met mijn omgeving en/of behandelaren, en daarbij aangeven wat je lastig vindt.

  • Met een diëtiste of behandelaar (of je moeder) afspraken maken over het eten en drinken.

  • Je mag iets anders eten, iets lekkers pakken én dat hoef je NIET te compenseren.

  • Weet dat je er niet alleen voor staat deze dagen, je mag om hulp vragen!

  • Je mag op de bank hangen en films kijken die je leuk vindt.

Ik hoop dat je ondanks alles toch wat fijns uit de feestdagen kan halen, ook al is het wat kleins!

Liefs,

Lisa

Genoeg is genoeg

Geschreven door ervaringsdeskundige buddy: Céline de Moor

Nooit gedacht
hier op een dag te staan
Ooit was mijn grootste angst
het eten van een banaan

Ik weet het
te gek voor woorden toch
Leven van een anorexiapatiënt
naar een gedicht schrijven voor de ISA Power blog

Vanuit de kliniek
weer op eigen benen leren staan
Weer naar de uni
van levenloos naar kleurrijk bestaan

Alleen op pad
hoe eng het ook is
Het is beter
dan een leven vol gemis

Je toxische tentakels
hielden me lang vast
Snakkend naar adem door de verstikking
die jij voor mij was

Ook ben ik je dankbaar
je stond altijd aan mijn zij
Maar genoeg is genoeg

Ik neem nu afstand
van jou
En kies voor mij

Tips bij het starten van het nieuwe schooljaar

Geschreven door ervaringsdeskundige buddy: Céline.

Na een lange tijd vakantie en rust waarin niks hoefde en alles kon, gaat het leven weer naar routine en verplichtingen. Ondanks dat ik dankbaar ben voor de mogelijkheid tot studeren en een goede educatie, zie ik er soms best tegenop. Super goed om stil te staan bij de luxe die we hebben in Nederland maar voor mij en ik denk het ook voor anderen brengt het ook spanning met zich mee. Van nieuwe mensen ontmoeten naar de examens, deadlines, uit huis gaan, denken over de toekomst en nog veel meer. Vanuit het onderzoek van het CBS uit 2021 dat veel jongeren zowel in het voortgezet onderwijs als in het middelbaarberoeps- of hoger onderwijs stress ervaren. Toen ik de resultaten van dit onderzoek las schrok ik wel een beetje. Zelfs vier op de tien jongvolwassenen hebben stress over toekomstige onzekerheid van werk en wonen. Ik weet dat we heel veel geluk hebben met al de kansen die we krijgen alleen dat ruim een kwart van de jongeren met stress er (heel) veel last van heeft, is denk ik niet helemaal de bedoeling.

Naast het feit dat zoveel jongeren hier stress van ervaren is het ook een extra uitdaging voor mijn herstel. Mijn onzekerheid komt heel erg op als ik anderen mensen moet ontmoeten. Wat zullen ze van me vinden? Hoor ik er wel bij? Vinden ze me raar? Het is zeker een goede uitdaging om me toch open te stellen en op mensen af te stappen. Echt doodeng, I know!! En als ik dan op iemand af was gestapt, ging ik vaak toch wel me aan hen aanpassen zodat ze me nog leuker zouden vinden. Ik had het idee dat als je niet dronk en niet hield van feesten als student dat je er dan echt niet bij hoorde. Dus als iemand me vroeg of ik het leuk vond zei ik altijd enthousiast ja.. Terwijl ik van binnen echt dacht van hopelijk gaan ze me binnenkort niet meevragen.. Dit is echt een idee wat helemaal niet klopt. Geloof me, je bent niet de enige die zo denkt. Er zijn meerdere mensen die op jou lijken en je bent niet uniek in je mening en wat je wel of niet leuk vindt. Soms moet je gewoon even goed zoeken naar de juiste mensen.

Het lastigste in mijn eetstoornisherstel op de universiteit is toch wel dat de tijden heel flexibel zijn dus precies op het moment eten dat je eetlijst aangeeft, gaat nu eenmaal niet lukken. Op het begin wist ik helemaal niet hoe ik hier mee om moest gaan.. Ik ging er eigenlijk ook niet goed mee om.. De eetstoornis nam het weer een stukje over want ja niemand heeft het in de gaten en door de drukte ga je ook snel mee in de sleur. Altijd waren er wel smoesjes in mijn hoofd: Het is te vroeg voor lunch, het is te laat voor een snack, niemand anders eet dus dan kan ik ook niet eten, brood is vies als je het mee neemt dus dat doen we niet. Ja dit heeft wel een jaar geduurd. Maar dit jaar ga ik het anders aanpakken. Ik neem lekkere pastasalades mee, ga lekker uiteten met nieuwe studiegenoten en ga gewoon genieten. Ik weet dat het misschien een beetje rot klinkt, maar ik was toch echt de enige die de verantwoordelijkheid kon nemen om het ook echt te gaan veranderen. Je kan ervoor kiezen om terug te gaan in je eetstoornis maar dat leven wat ik toen had wil ik eigenlijk niet meer terug. Toen kon ik niet eens studeren, sporten, met vriendinnen afspreken, nieuwe mensen ontmoeten, werken.

Eigenlijk deed ik niks anders dan heel de dag thuis zitten. Nou na 2 jaar corona heb ik daar echt helemaal geen zin meer in.

Ik hoop hiermee aan te geven dat het oké is om je onzeker en angstig te voelen om weer te beginnen met studeren. Je bent niet alleen. De enige manier om het te overwinnen is het toch aangaan en maar zien hoe het loopt. Maar laten we kijken naar wat het ons geeft. Het geeft je vrienden, kansen, herinneringen, plezier, een ervaring. Dat maakt alle angst en het aangaan hiervan de moeite waard. Het kan ongelofelijk eng zijn en het zal zeker gaan met ups en downs maar uiteindelijk kan ik wel zegen dat ik heb geleefd en daar wil ik voor gaan.

Tips bij het starten van het nieuwe schooljaar

  • Hoe moeilijk het ook is, neem lunch mee en een snack en eet het op, plan het van tevoren zodat je je eraan houdt.

  • Doe een outfit aan waar je het meest comfortabel in voelt .

  • Zoek uit waar je moet zijn voordat je vertrekt.

  • Er is vast een groepschat van de studie. Ga erin!

  • Plan een ontspannende afspraak met een vriendin of een relax avond voor jezelf in na de eerste dag.

  • Als de studielast te veel is, mail een studiecoördinator! Er zijn echt heel veel opties mogelijk.

  • Functionele vrienden zijn ook vrienden. Niet iedereen hoeft je beste vriend te worden maar is wel handig zodat je op iemand kan bouwen om de studie door te komen.

  • Stapje voor stapje.

  • Praat er open met mensen over want wellicht leidt dit tot een heel fijn helpend gesprek en zal je merken dat je misschien niet de enige bent .

  • Zoek een mooie quote om te lezen of luister van tevoren muziek. Of praat met iemand zodat je het gevoel hebt dat je heel de wereld aan kan.

  • Laat het op je afkomen. Van tevoren stressen zorgt alleen maar ervoor dat je het enge moment meerdere keren beleefd en dat levert je niks op. Afleiding kan helpen als je merkt dat je in de stress schiet.

Autisme en eetstoornissen

Wat is autisme?

Er bestaat geen biomarker voor autisme, zoals een bloed- of dna-test. De diagnose wordt gesteld door een psychiater of een gz-psycholoog aan de hand van een aantal gedragskenmerken. Iedere persoon met autisme is anders.

”Mensen met autisme hebben in 80% van de gevallen eetproblemen, maar niet alles lijdt tot een eetstoornis. En uit onderzoek komt naar voren dat ongeveer 20% tot 40% van de mensen met Anorexia ook een vorm van Autisme hebben. Maar hoe weet je nu dat je (of jouw kind) autisme hebt of slecht autistische trekjes?” - Jolanda Wielemaker

Kenmerken die vaak in verband worden gebracht met autisme zijn:

  • Problemen op sociaal gebied/minder goed ontwikkelde sociale intuïtie

  • Moeite met (onverwachte) verandering

  • Dingen heel letterlijk nemen

  • Eerlijk en recht door zee

  • Uitstekende detailwaarneming

  • Goed in analyseren

  • Niet graag over koetjes en kalfjes praten

  • Goed in het herkennen van patronen

  • Moeite met het bewaren van overzicht

  • Loyaal

  • Buiten vaste kaders kunnen denken

  • Perfectionistisch

  • (Ogenschijnlijk) geen interesse voor anderen tonen

  • Nauwkeurig

  • Over- of juist ongevoelig voor zintuiglijke prikkels

  • Heel intensief bezig zijn met een beperkt aantal onderwerpen

  • Hyperfocus

  • Talent voor specialisatie

  • Voorkeur voor een op een-contact

  • Tragere informatieverwerking

Autismekenmerken komen bij alle mensen in meer of mindere mate voor. Zo vinden veel mensen het prettig om vaste routines aan te houden of om zich langere tijd intensief met één onderwerp bezig te houden. Ook problemen op sociaal gebied zijn veel mensen niet vreemd. Een diagnose autisme krijg je pas als deze kenmerken zorgen voor serieuze lijdensdruk of voor grote problemen op levensgebieden als werk, vrije tijd en relaties. (bron 1)

In onderstaande video gaat Isabelle Plasmeijer in gesprek met Jolande Wielemaker over de behandeling bij multiproblematiek, autisme en eetstoornissen.

Autisme en eetstoornis behandelaar Jolanda Wielemaker

Deze video is onderdeel van het BUDDY UP programma voor medestrijders. Buddy Up is een boek wat ondersteund wordt door een online trainingsprogramma. Speciaal voor medestrijders die een dierbare hebben die worstelen met een eetstoornis én voor professionals.

Naasten moeten eigenlijk direct handvatten krijgen om hun dierbare met een eetstoornis te helpen. Dat kan alleen door breder te kijken dan het eetgedrag en door het netwerk, in het bijzonder de ouders, er nauw bij te betrekken. Of je nu ouder bent van een kind of jong volwassene, het ‘Buddy Up’ boek en het online trainingsprogramma (ongeveer 15 uur aan kijkmateriaal) is speciaal voor medestrijders* en biedt jou van A tot Z antwoorden op de meest prangende en gestelde vragen door ouders.

Je leert alles over herstel van een eetstoornis (en multi problematiek) en wat er bij écht herstel komt kijken. Naast alle videos van Isabelle Plasmeyer, ouders en kinderen vind je op het online programma ook video interviews van Isabelle met diverse onderzoekers en experts op het gebied van eetstoornissen, o.a. Prof. Greta Noordenbos, schrijver en onderzoeker op het gebied van eetstoornissen en in de video spreekt zij over het belang van goede emotie regulatie en aandacht voor innerlijke kritiek bij eetproblemen, Prof. Dick Swaab (hersen specialist en bekend van het boek ‘Wij zijn ons brein‘) spreekt over de functie van de hersenen en wat je kan doen om de hersenen te trainen, onderzoeker en bewegingswetenschapper Dr. Cees Boerhout praat over PMT en emoties uitte zoals boosheid en agressie, Dr. Miranda Fredriks (Psychiater) spreekt over de voor- en nadelen van medicatie, Kinderarts Dr. Tim Vreede en Dr. Annemarie van Bellegem over lichamelijke gevolgen en risico’s, Dr. Menno Oosterhof (dwang en ocd specialist en bekend van het boek ‘Vals alarm‘) spreekt over dwang en OCD.

Veel meer videos van het BUDDY UP programma voor medestrijders vind je op ons Youtube kanaal.

Bronnen:
Bron 1: www.autisme.nl

Om een eetstoornis te ontwikkelen hoef je niks verschrikkelijks meegemaakt te hebben, geen trauma of verschrikkelijk leed, het kan ook andere oorzaken hebben

Mijn ontbreekt het aan niets

Mij ontbreekt het aan niets. In een rijk milieu ter wereld gekomen. Mijn definitie van rijk is; ouders die gelukkig samen zijn, ouders die me liefhebben en betrokken zijn, een zusje waar ik goed mee kan opschieten, een veilig thuis en geen zorgen om geld. Ik heb geen traumatische ervaringen in mijn leven gehad. Ook de rest van mijn omgeving, vrienden en kennissen van mijn ouders, klasgenoten en vrienden lijken over het algemeen een zorgeloos bestaan te leven.

Ik vind het belangrijk dat bekend is dat er soms geen duidelijke aanleiding hoeft te zijn voor het ontwikkelen en hebben van een eetstoornis. Bekend is dat traumatische gebeurtenissen als verwaarlozing, pesten, de harde wereld van topsport of bijvoorbeeld seksueel misbruik een verstoorde relatie met eten kunnen veroorzaken. Gelukkig is geen van deze voorbeelden in mijn situatie van toepassing, ik heb geen verklaarbare reden. Het is nooit wetenschappelijk bewezen, maar als er aanleg in genen zou kunnen zitten is er een mogelijkheid dat dit in mijn geval van toepassing is. Mijn vader heeft in zijn jeugd ook te maken gehad met een eetstoornis.

Dus voordat ik deel hoe mijn leven eruitzag en wat er in mijn hoofd omging in de tijd dat ik een eetstoornis had, wil ik graag een schets geven van de zorgeloze tijd daarvoor. Ik ben nooit van school gewisseld en ben nooit blijven zitten. Iets wat in mijn ogen waardevol was voor mijn persoonlijke ontwikkeling. De basisschool waar ik op gezeten heb, was een fijne en veilige omgeving waar persoonlijke aandacht was. Een omgeving waar ik praktisch met iedereen goed kon opschieten en een fijne klas en groep vriendinnen had. De stap van de basisschool naar de middelbare school vond ik best spannend. Ik heb geen oudere broer of zus als voorbeeld. Ik zou mezelf in die tijd als hopeloos onzeker omschrijven. Op een aantal kleine gebeurtenissen na voelde ik me veilig op school. Het was een fijne plek om te zijn. Ik had meerdere vriendengroepen, en kon het wederom met vrijwel iedereen het goed vinden.

Vanaf de kleuterklas tot de tweede klas van de middelbare school heb ik een heel hechte vriendschap gehad. We waren beste vriendinnen, zo hecht dat we soms als tweeling of zusjes werden gezien. We deden heel veel samen maar niet alles, we zaten bijvoorbeeld beiden op een andere sport. We woonden niet altijd dicht bij elkaar in de buurt, maar het grootste deel van de week speelden we na schooltijd bij elkaar en vrijdag gingen we regelmatig logeren. We wisten heel veel van elkaar en hebben veel samen meegemaakt. Ik heb meerdere belangrijke vriendschappen gehad, maar nooit meer zo hecht. De reden dat de vriendschap minder hecht werd, is omdat we in andere klassen kwamen en nieuwe mensen leerden kennen. Nog steeds voelt het heel vertrouwd als we elkaar lange tijd niet hebben gezien en weer afspreken.

Buiten schooltijd speelde ik in het oude huis veel buiten met de buurtkinderen. Er was bijna altijd wel een buurtgenoot die thuis was, het was gewoonte om bij elkaar aan de achterdeur aan te kloppen. Ik woonde dicht bij het centrum in een veilig huizenblok met veel kinderen, hier heb ik veel mooie herinneringen aan. In de winter schaatsten we op de vijver, met Pasen zochten we eieren in het park, in november gingen we samen Sint-Maarten lopen, in de lente deden we als kinderen een buurtschoonmaak actie, in het begin van de zomer hadden we een buurtfeest met spelletjes, voetbalcompetitie en springkussen en het WK voetbal in 2010 werd gezamenlijk met de buurt gekeken. In het nieuwe huis bracht ik veel tijd door in de tuin op de trampoline met mijn zusje, hielp mijn ouders wel eens met tuinieren en in het weekend maakten we regelmatig een lange wandeling met de hond in bijvoorbeeld het bos. Ik hield er ook van om creatief bezig te zijn en bracht denk ik de meeste tijd door met mijnzusje. Op jongere leeftijd genoot ik van zwemles en ik had een keer in de week circus training. Als gezin zijn we op verschillende vakanties geweest. Toen ik jong was, hadden we een zeilboot met de familie, in weekenden en vakanties waren we regelmatig met mijn neefje en nichtjes bij de boot op de camping. Voornamelijk eindeloos zwemmen en varen maar ook het badmintonnen en tafeltennissen kan ik me nog goed herinneren. In het voorjaar gingen we vaak een week naar Schiermonnikoog voor de circusdagen. Het gezelschap bestond dan uit mijn zusje, moeder, neefje, oma en ik. We hebben eigenlijk altijd actieve vakanties; surfvakanties, veel wandelen door natuur en steden, het bezoeken van een klimpark deden we bijna elke zomer, op de fiets de omgeving verkennen, kanotochten over rivieren en heel veel zwemmen. Naast alle actie werd er ook ontspannen; spelletjes spelen, boeken lezen en dutjes doen in de zon. Toen ik zestien was, ben ik in mijn eentje naar een surfkamp in Frankrijk geweest, hier kom ik later op terug. Ik ben een heel aantal keren op wintersport geweest samen met de andere kant van de familie, dat is voor mij ultiem genieten. Vroeg opstaan, de hele dag in actie en buiten zijn om vervolgens op tijd te gaan slapen en de volgende dag opnieuw. Ik heb nog weinig van de wereld gezien maar we hebben afwisselde vakanties gedaan, veel kamperen, een week met een kruiser door de Biesbosch, een rondreis door Ierland, Londen en Parijs bezocht.

Over mijn opvoeding. Soms denken mensen om me heen dat mijn ouders streng zijn. Dat ervaar ik absoluut niet zo. Ik vind het fijn dat in het gezin duidelijk is wat wel en niet wordt geaccepteerd en gewaardeerd. Hierdoor ervaar ik juist veel vrijheid, vertrouwen en ik voel me niet gecontroleerd. Er is veel ruimte om tijd te vullen met dingen die ik leuk vind. Ook is het mogelijk om over alles een gesprek aan te gaan, ik ervaar hiervoor ruimte en veiligheid. Nu zijn mijn ouders psycholoog en psychiater dus zij zijn gewend om gesprekken en ook zeker moeilijke gesprekken te voeren. Ik hoop dat ik hiermee een beeld heb kunnen geven van hoe mijn omgeving eruitzag en hoe ik een beetje ben opgegroeid.

Wil je verder lezen of meer weten over Carmen’s boek?
Bestel het boek hier.

Mijn herstel in gedichten

Mijn herstel in gedichten www.isa-power.nl.jpg

Geschreven door Sam van der Linden.
Al een aantal jaar ben ik in herstel van een eetstoornis, tijdens deze periode heb ik me erg vaak heel ellendig, verloren en onbegrepen gevoeld. Ik wist vaak niet hoe ik met mijn angsten en alle negatieve gedachten die in me om gingen om moest gaan en al helemaal niet hoe ik dit aan mijn omgeving uit moest leggen, ook vond ik het heel erg eng om te delen wat ik allemaal voelde, dacht en wat de eetstoornis stem me wijsmaakte en welke regels de stem me oplegde. Ik ben toen begonnen met het schrijven van gedichten, op deze manier kan ik mezelf namelijk veel beter verwoorden. Door het schrijven kom ik op nieuwe inzichten, kan ik mijn overtuigingen ontkrachten, dingen een plekje geven en mijn gevoelens op een rijtje zetten. Hierdoor lukt het me ook veel beter om anderen om hulp te vragen en uit te leggen wat er speelt. Mijn omgeving begrijpt mij en de strijd in mijn hoofd daardoor beter en dat is zowel voor mij als voor hun heel erg waardevol! 

Mijn gedichtenbundel ‘mijn herstel in gedichten’ is letterlijk een kijkje in mijn hoofd. Alle gedichten heb ik de afgelopen periode tijdens mijn eetstoornis herstel geschreven. Ondanks dat ik het ontzettend spannend vind om me zo kwetsbaar op te stellen deel ik mijn gedichten omdat ik denk en hoop anderen hiermee het gevoel te geven dat ze niet alleen zijn omdat ze zich erin herkennen. Zelf heb ik me namelijk vaak heel ‘raar’ en eenzaam gevoeld en merk ik dat (h)erkenning me helpt tijdens mijn herstel. Daarnaast heb ik me vaak heel machteloos en gevoeld en was ik bang dat ik nooit zou herstellen, maar door te schrijven motiveerde ik mezelf en kreeg ik weer vertrouwen dat herstel wél mogelijk is. Ik wil mensen die door hetzelfde heengaan motiveren om door te zetten en meegeven dat herstel het waard zal zijn en dat ze echt kunnen herstellen. Ook denk ik omstanders hiermee een beter beeld te geven van wat er in het hoofd van iemand met een eetstoornis omgaat en hoop ik dat mensen het hierdoor beter zullen begrijpen, minder snel zullen oordelen en betere steun kunnen bieden.

Ik deel hier alvast twee gedichten uit mijn bundel en via deze link kan je een bestelling plaatsen.

Heel veel liefs,

Sam

Mijn herstel in gedichten 2 www.isa-power.nl.jpg
Mijn herstel in gedichten 1 www.isa-power.nl.jpg

World Eating Disorders Action Day (WEDAD)

Op 2 juni wordt jaarlijks de World Eating Disorders Action Day (WEDAD) georganiseerd. Op deze dag vinden over de hele wereld activiteiten plaats, voor en door mensen met een eetstoornis, naastbetrokkenen en professionals.

Zo’n 200 organisaties vanuit meer dan 45 landen zullen tijdens WEDAD ‘21 activiteiten organiseren en op social media actief zijn met als doel het vergroten van het inzicht dat eetstoornissen een ernstige ziekte zijn, en die te behandelen zijn. Tijdens WEDAD verenigen allen zich die te maken hebben met eetstoornissen. Of je nou behandelaar, patiënt of naastbetrokkene bent.

Voorafgaand aan en op 2 juni roepen we alle deelnemers op om paars te dragen en hiervan uitingen via social media zoals Facebook, Instagram en LinkedIn te delen.

#Showyourpurple

Via de mail (socialwalk@naeweb.nl) kunt u paarse WEDAD-shirts bestellen ad. € 13,99 / stuk. Om eenheid en verbinding uit te stralen, en als bijdrage aan de organisatie van bovengenoemd evenement, vragen wij jullie, om WEDAD t-shirts aan te schaffen.

De WEDAD-activiteiten, zoals de NAE Socialwalk en de Livestream zijn afhankelijk van subsidies, fondsen en donaties. Draagt u dit een warm hart toe, en wilt u een donatie doen? Dan kunt u mailen naar socialwalk@naeweb.nl voor meer informatie.

#SamenInGesprek

Dit jaar willen we graag de drempel verlagen om met elkaar in gesprek te gaan. Door middel van zelf-ontworpen ansichtkaarten gaan wij in gesprek. Jij ook?

"Ik wil dat je weet dat..."
Bestel nu een setje ansichtkaarten (ad € 4,94) en stuur ze aan jouw moeder, vader, dochter of zoon. Of misschien wel jouw beste vriend of vriendin; wat wil jij aankaarten?

De NAE heeft vier kaarten ontworpen:

"Ik wil dat je weet dat..."

"Ik wil dat je weet dat ik me altijd slecht voel over mijn gewicht"

"Ik wil dat je weet dat ik vaak niet kan stoppen met eten" 

"Ik wil dat je weet dat niet geniet van sporten maar niet kan stoppen" 

De WEDAD-activiteiten, zoals de NAE Socialwalk en de Livestream zijn afhankelijk van subsidies, fondsen en donaties. Draagt u dit een warm hart toe, en wilt u een donatie doen? Daar zijn wij heel erg blij mee. 

Wilt u een donatie doen? Dan kunt u mailen naar socialwalk@naeweb.nl voor meer informatie.  

Tips voor het omgaan met je eetstoornis, ten tijde van het coronavirus.

Bron, Unsplash.com

Bron, Unsplash.com

Het is begrijpelijk dat jouw eetstoornis, zeker tijdens de coronacrisis, misschien sterker is geworden of heviger aanwezig is. Het is voor iedereen een gekke tijd met bizarre gevolgen. Misschien heb je een angst ontwikkeld om besmet te raken, of heb je last van depressieve gevoelens of andere klachten. Als je veel alleen thuis zit kan je je eenzaam voelen. Het kan ook zo zijn dat, omdat jouw huisgenoten nu juist veel thuis zijn, je sneller gefrustreerd raakt omdat zij jouw eetstoornis niet helemaal begrijpen. Of misschien mis je je vrienden of vriendinnen waarmee je zo lekker kan kletsen, waardoor je het gevoel hebt, begrepen te worden. Hoe dan ook, voor veel mensen is het moeilijk om geen houvast te hebben. We weten allemaal niet hoelang de situatie aanhoudt en dat geeft onzekerheid. We begrijpen dat je van slag kunt zijn, daarom willen we je een beetje op weg helpen.

Hoe kun je omgaan met eten in deze lastige situatie?

Een mens kan nou eenmaal niet zonder eten … Voedsel is onze brandstof, onze energie om de processen in ons lichaam op gang te houden. We hebben eten nodig. Auto’s komen ook niet vooruit zonder benzine. Maar voor jou is het helaas niet zo simpel als het lijkt. Eten geeft jou een ongelukkig gevoel. Eten kan gekoppeld worden aan bepaalde emoties zoals stress of verveling in tijden van Corona. Wat nou als eten je ongelukkig maakt?

Spreek het uit

Het feit dat jij dit artikel leest is al heel goed. Heb je er al iets over verteld tegen je ouders? Je broertje of zusje? Je beste vriend of vriendin? Zo niet, probeer dat eens, het is belangrijk om te blijven communiceren over iets wat jou op dit moment ongelukkig maakt.

Een aantal tips voor jou waar je direct mee kan beginnen:

  1. Schrijf je gedachten en gevoelens eens op die je hebt over jouw lichaam.

  2. Ontdek (en noteer) in welke situatie je naar eten grijpt of wanneer je eten juist vermijdt.

  3. Zoek informatie over jouw eetstoornis, dat kan je helpen om beter te begrijpen wat er met je aan de hand is.

  4. Bespreek jouw gedachten over jezelf met iemand. Weet: het is helemaal oké, het mag er zijn, schaam je niet, je bent niet raar.

  5. Zoek afleiding, wat vind je enorm leuk om te doen? Of probeer eens iets nieuws … los puzzels op of maak een tekening.

  6. Zoek contact met lotgenoten. Onder het kopje ‘onze buddies op onze website, vind je verhalen over mensen die hetzelfde meegemaakt hebben als jij. Besef dat je niet de enige bent!

  7. Denk je een eetstoornis te hebben maar weet je niet welke? Schroom niet om contact op te nemen met de ervaringsdeskundige coaches van ISA Power!

  8. Zoek professionele hulp, neem jouw gedachten serieus. Ook ten tijde van Corona staan we voor jou klaar. Hoe eerder je om hulp vraagt, hoe groter de kans is om te herstellen!

It’s all about the balance baby!

Last hebben van sombere gedachten over jezelf, je situatie of je lichaam is vervelend. Toch kan je jouw gedachten leren te accepteren en te vullen met positiviteit en zo een balans vinden. Maak ruimte in je hoofd voor positieve emoties. Negatieve gedachten mogen er ook gewoon zijn, en je hoeft het ook niet te negeren, maar positiviteit houdt in dat je negatieve gedachten leert accepteren en ermee leert omgaan. Stay positive en spreek je gedachten, positief of negatief, gewoon uit! Jij kan dit!

Wat doet het coronavirus met de mentale gezondheid van iemand met een eetstoornis?

Nog nooit hadden cijfertjes zoveel impact op ons leven. Maar toch beleefd iedereen de coronacrisis anders. De een maakt zich enorm veel zorgen en raakt gauw gestrest, de ander zit rustig thuis en geniet van de rust en wacht tot het allemaal weer een beetje over is gewaaid. De een gaat niet meer naar zijn ouders toe en de ander brengt nog altijd een wekelijks bezoek.

Dagelijkse routine valt weg

Bron, Unsplash.com

Bron, Unsplash.com

Er is ineens een nieuwe situatie ontstaan die voor heel veel mensen onzeker is. En hoe zit dat dan met mensen die kampen met een eetstoornis? Hoe zwaar is de coronacrisis voor hen? Het is belangrijk dat we de gevolgen die het virus en de maatregelen ertegen op onze gezondheid hebben, niet onderschatten. Het wegvallen van een dagelijkse routine voor iemand zonder eetstoornis, kan een enorme impact hebben op het dagelijkse leven. Laat staan voor iemand mét een eetstoornis.

Kinderarts Annemarie van Bellegem van Amsterdam UMC, gespecialiseerd in eetstoornissen, zegt dat er in deze coronacrisis heel veel druk op het leven van een kind staat. “Je moet een bepaalde aanleg hebben om een eetstoornis te ontwikkelen, maar daarnaast werken externe factoren als trigger.” Het is logisch dat wanneer er angst heerst in de omgeving, jongeren controle proberen te houden op dingen waar ze wel wat over te zeggen hebben, zoals eten en bewegen.

Social media wordt kwelgeest

Jongeren zitten constant thuis, voor hun gevoel zitten ze ‘opgesloten’, hebben geen afleiding van school meer, en kunnen niet meer afspreken met vrienden en vriendinnen. Jongeren voelen zich sociaal geïsoleerd, extreem eenzaam en machteloos. Het isolement en de toename van het gebruik van social media kan versterkend werken en kan leiden tot gekopieerd gedrag. Annelie Temmink, ervaringsdeskundige op het gebied van eetstoornissen, zegt dat het heel logisch is dat jongeren zich zo ‘druk’ maken. “In de periode dat ikzelf in mijn eetstoornis zat, pakte ik wanneer ik me verveelde mijn telefoon, en scrolde ik urenlang allerlei sites en pagina’s af, waarop mensen afgebeeld stonden met ‘het ideale lichaam’. Dit veroorzaakte heel veel onzekerheid over mijn eigen lichaam.” Gedachten als: “Waarom heb ik niet zo’n mooie huid of zo’n interessant leven?" en "Waarom ben ik niet zo dun als al die modellen? Is er überhaupt wel iets goeds of moois aan mij?” zijn veel voorkomend bij jongeren met een eetstoornis. Dit soort gedachten zijn echt schadelijk voor jongeren die nog volop in ontwikkeling zijn.

Sterke stijging ‘eet en drink weigeraars’

Zorgaanbieders zien een sterke stijging van het aantal patiënten met een eetstoornis dat helemaal stopt met eten en drinken. Het Amsterdam UMC had het afgelopen kwartaal zeker vijftien jonge patiënten vanaf acht jaar in behandeling die niets meer wilden eten of drinken. Vorig jaar was dat er slechts één. Zonder direct bewijs is er een vermoeden dat er een relatie is met de coronacrisis. Uit eerder onderzoek is gebleken dat het gebrek aan structuur en de beperkte bewegingsvrijheid symptomen verergeren. (GGZ Nieuws, 2020)

Lange wachttijden

arisa-chattasa- www.isa-power.nl ervaringsdeskundige coaches.jpg

Hoewel situaties van jongeren vaak acuut zijn, zit er een maanden lange wachttijd op opnames in het ziekenhuis of een kliniek. Overal luidt men de alarmbellen over het stijgende aantal jongeren met een eetstoornis die sinds het aanbreken van de coronacrisis hulp nodig hebben. “De zorg voor deze jonge patiënten is erg intensief en tegelijkertijd staat het zorgsysteem al enorm onder druk door de coronacrisis” (GGZ Nieuws, 2020). Als de toestroom zo blijft, dan zullen jongeren meer opgenomen moeten worden in klinieken om ze in de gaten te houden. Voor jongeren is twee tot vier maanden wachten op een intakegesprek, en dan nog wachten op therapie, echt heel erg lang. In die tijd kan iemand enorm onderuit gaan. Een snelle behandeling van deze jongeren is essentieel, want hoe jonger de leeftijd, hoe groter de ravage die de eetstoornis kan aanrichten. In veel gevallen is er een dramatisch geval van gewichtsverlies waardoor het lichaam echt in de problemen komt. Dan is een opname noodzakelijk om te voorkomen dat jongeren erger ziek worden of zelfs (en dit is niet eens een uitzondering) komen te overlijden.

K-EET helpt de wachttijden overbruggen

Gelukkig heeft isabelle Plasmeyer (oprichter van ISA Power) een programma ontwikkeld in samenwerking met K-EET Keten Aanpak Eetstoornissen. Op de website www.stopmetwachten.nl vind je een gratis online serie voor mensen die worstelen met een eetstoornis.

In deze serie praat Isabelle over de functie van de eetstoornis en de angst en weerstand voor herstel. Ook praat ze over de grootste belemmerende overtuigingen die jouw herstel in de weg staan, de functie van de hersenen en hoe je echt kan veranderen. Ook zijn er heel veel video’s waarbij ervaringsdeskundige coaches aan het woord komen of praten over hun herstel. 

Uitzending gemist? Kijk ‘m hier terug!

Soepel door de kerst maand

Voor velen is kerst een bijzondere maand. Veel mensen brengen kerst samen met familie door. Het is een mooi moment om het jaar af te sluiten en vooruit te blikken naar 2021. Maar voor sommige is het een stressvolle aangelegenheid: feesten, eten en drinken, oliebollen en champagne en 3 dagen achter elkaar (veel en lekker) eten. Zeker voor mensen die worstelen met een eetstoornis.

Sommige zijn bang om te eten, weer anderen zijn bang dat ze niet meer kunnen stoppen en dat het een groot vreet festijn word. Wat jij ook voelt of wat jij ook denkt en wat voor eetstoornis je ook hebt, hieronder hebben we de beste tips van ervaringsdeskundigen die vroeger ook een eetstoornis hadden voor jou verzameld. 

Tip 1: Maak een actieplan voor de kerst

Het is niet handig om de vakantie te starten zonder dat je weet wat je gaat doen. Bedenk nu alvast wat je allemaal kunt gaan ondernemen. Dus kom op, pak je agenda en maak een wensen- en verlanglijstje. Pak je telefoon en stap in de actie, bel en plan afspraken in met familie en vrienden. Stel jezelf doelen, doelen die te maken hebben met leven, het echte leven. Doelen die te maken hebben met je goed voelen. Misschien wil je wel een mooie ervaring: naar de sauna, de schoonheidsspecialist, de bioscoop of de Efteling?

Tip 2: Het samen zijn is belangrijker dan eten en drinken. 

Verleg de focus van het eten naar de liefde en warmte die je mag ontvangen van je vrienden en familie. Probeer niet aan eten te denken en verleg je focus en ga een goed gesprek aan met een van je familie leden. Misschien hebben je oma en opa nog wel mooie en bijzondere verhalen te vertellen uit de tijd dat zij jong waren? En als het eten eenmaal op tafel staat, probeer dan te genieten van het feit dat iedereen samen is en met jou kerst wilt vieren. 

Tip 3: Zet leuke muziek op en kom vast in de kerst sferen.

Tip 4: Ga een lekkere wandeling maken buiten

Kerst is echt niet alleen bedoeld om te eten. Het samenzijn is echt belangrijker. Bedenk daarom leuke activiteiten om samen te doen. Doe spelletjes (Monopolie, kaarten spellen, Stratego, of een ander gezelschapsspel) of ga schilderen, kijk een leuke kerst film en vergeet niet om een leuk kerst nummer op te zetten terwijl je jezelf vermaakt.

Tip 5: Zorg extra goed voor jezelf!

Tut jezelf lekker op, neem een heerlijke douche, smeer je in met een lekkere bodylotion en neem de tijd voor jezelf. Door bewust de tijd te nemen voor jezelf, start je de dag meteen al beter. Jij bent het waard om goed voor te zorgen dus waarom zou je niet voor jezelf zorgen alsof het je vriendin zou zijn? En waarom zou je vandaag dan nog té veel of té weinig eten? Wees ook matig met alcohol. Hoe wel je je misschien even bevrijd voelt van alle spanning door het drinken van alcohol, de kater van mensen die hun verdriet en emoties weg drinken is altijd harder en zwaarder.

Tip 6: Dankbaarheid

Om echt in de kerst stemming te komen kan het goed zijn om eens te overdenken wat je afgelopen jaar allemaal hebt bereikt en wat je komend jaar wilt bereiken. Je hoeft echt niet tot nieuw jaar te wachten om hier alvast over na te denken. Schrijf alles op, hoe kleine stapjes het ook waren. Vergeet niet dat deze kleine stapjes jou uiteindelijk boven aan de berg brengen! Bedenk ook wie of wat jou kan helpen bij het bereiken van nieuwe doelen voor 2021.  Wat ook goed is om te doen is om kerstkaartjes te schrijven aan alle mensen die dit jaar belangrijk voor je zijn geweest. Vertel ze waarom je van ze houdt en waarom ze zo belangrijk voor je zijn. Je zult zien dat je je gelijk niet meer zo eenzaam voelt deze kerst.

Tip 7: Doe iets voor een ander

In plaats van te piekeren en jezelf helemaal gek te maken, met zorgen om eten en je gewicht, probeer de focus eens te verleggen naar iets anders. Iets wat misschien belangrijker zou kunnen zijn dan jouw (eet)probleem? Hoe is het met de zwervers en daklozen tijdens kerst? Hoeveel bejaarden zitten alleen in een bejaardentehuis en zijn eenzaam? Kun jij iets doen of bedenken wat jij kunt doen voor een ander? Bekijk dit filmpje maar eens (en probeer niet te huilen) en bedenk je daarna meteen wat jij deze kerst voor een ander kunt betekenen? 

Hier vind je een link - (Vrijwilligerswerk) mocht je als vrijwilliger aan de slag willen en iemand blij willen maken, zoals kinderen of een bejaarden meneer of mevrouw. Zoek op internet naar: "vrijwilligerswerk kerst + jouw provincie/stad"

Tip 8: Wees eerlijk, open en deel je zorgen.

Wees eerlijk naar de mensen met wie je de feestdagen viert. Door open en eerlijk te praten wordt het makkelijker om niet aan je gewoontes toe te geven. Vertel wat je lastig vindt en laat bijvoorbeeld je zus helpen bij het opscheppen van een normale portie als je het even niet meer goed weet. Wees duidelijk in wat voor soort maaltijden of momenten lastig voor je zijn. Door dit aan te geven kunnen jouw familie en vrienden altijd even helpen. Door eerlijk verdwijnt de druk van de ketel en is het niet meer zo lastig als dat het in het begin leek. Je hoeft het niet alleen te doen. En het is ook niet stom of zwak om hulp te vragen. Mensen vinden het juist fijn om jou te helpen, want als ze je beter begrijpen kunnen ze je ook beter helpen!

Tip 9: Plan elke dag één ding waar je héél blij van wordt.

Wanneer je elke dag iets doet waar je blij van word gaat elke cel in je lichaam zich ook blij voelen. Probeer maar eens 5 minuten touwtje te springen op je allerleukste muziek. Waarschijnlijk voel jij je daarna ook energiek en blij? test het uit! En het maakt niet uit wat je gaat in plannen, als je er maar heel blij van wordt. Voor de een is het even lekker dansen op zijn/haar lievelingsmuziek en weer een ander kiest er juist voor om zich even terug te trekken met een goed boek. Misschien houd je stiekem eigenlijk wel van koken? Dan is de dit een uiterst mooie kans (uitdaging) om je eigen lievelingstaart of koekjes te bakken. Alles wat je doet is goed, als je er maar bewust en met liefde en aandacht de tijd voor neemt.

Tip 10: Eet wat je lichaam en ziel nodig hebben

Probeer ook deze week niet te compenseren en stel je flexibel op voorafgaand en tijdens de eetmomenten. Het kan zijn dat het ontbijt wat later is dan normaal, want op vakantie slapen de meeste mensen nu eenmaal uit. De lunch zal dan waarschijnlijk om niet stipt om 12.00 uur zijn. Het diner zal misschien bestaan uit meerdere gangen. Eet wat goed voor je is en vraag iemand je te helpen bij het opscheppen als je even niet meer weet wat nu een 'normale' portie is. 


Keep Calm! You can do this! En vergeet ook zeker niet te genieten, want dat mag, zeker nu met kerst! Probeer je aandacht te richten op positieve dingen en de liefde van de mensen om je heen. 

Tip 11: Omring jezelf met goed gezelschap

Mensen zijn een directe weerspiegeling van de mensen om hen heen. Omring jij jezelf met positieve mensen, dan word jij ook positief. Omring jij jezelf met negatieve mensen, dan word jij negatief. Kies je gezelschap voorzichtig en kieskeurig. Want je kent vast het gevoel wel dat je bij sommige mensen compleet jezelf kan zijn en bij anderen moet je op je tenen lopen? Zorg voor een strategische plek tijdens het kerstdiner. Ga naast die leuke tante zitten waar je altijd zo hard mee kan lachen, of naast oma of opa als je jeugd herinneringen wilt ophalen van vroeger. Dus zorg dat jij een goed plekje hebt met mensen waar je je fijn bij voelt.

Tip 12: Kerst hoeft niet perfect te zijn 

Net als bij zoveel dingen in het leven hoeft ook kerst echt niet perfect te zijn. Het zijn een paar dagen met familie en vrienden. Niets meer én niets minder. Neem het zoals het is en heb niet te hoge verwachtingen van jezelf en van kerst. Je zult zien dat je kerst dan veel leuker is, omdat het goed is zoals het is. Net als jij!

Tip 13: Heb jij een PLAN B ?

Stel dat het allemaal niet zo lekker loopt tijdens de kerst, zorg dan dat je bij iemand terecht kan. Laat die persoon (dit kan een vriendin zijn, of een tante, je coach of psycholoog) van te voren weten dat je hun hulp misschien nodig gaat hebben. Het advies van vrienden en bemoedigende woorden kan heel erg helend zijn, zorg er ook voor dat de persoon niet met je mee zeurt en klaagt, maar de persoon moet je wel echt kunnen motiveren. Soms kan het daarom beter zijn om even met iemand te bellen die zijn eetstoornis al overwonnen heeft of iemand die helemaal geen eetstoornis heeft gehad.

Tip 14: Verander je denken en verander je toekomst

Dit is iets wat je natuurlijk best weet, maar we willen het toch nog even met je delen. Jouw instelling en jouw manier van denken (jouw kijk op de wereld) veroorzaakt een bepaalde emotie en gevoel (positief of negatief) en dit zorgt voor een bepaald gedrag (actie). Zorg er dus voor dat je positieve gedachtes hebt en dan zul je zien dat je gevoel en je gedrag dezelfde kant op gaat. Dus brand kaarsjes, kijk feel good films en vergeet de kerst muziek niet.

P.s: Wist je dat?

Wist je dat de kerstboom (een spar, en geen dennenboom) symbool staat voor vruchtbaarheid? Begin van de zestiende eeuw stond de kerstboom tot symbool van de geboorte van Jezus. Eerst was de kerstboom alleen nog in kerken te bewonderen, maar eind van de 19e eeuw haalde mensen de kerstboom de huiskamer binnen. De kerstboom herinnert de christen aan de boom in het paradijs; de ballen in de kerstboom vertegenwoordigen de vruchten waarvan Adam en Eva aten. De piek in de boom staat voor de ster die de Wijzen de weg wees naar de geboorte­ plaats van Jezus; soms wordt de piek daarom door een ster vervangen.

  • Wat vond jij van deze tips?

  • Wat ga jij zeker doen?

  • Wat vind je moeilijk?

** Laat in het comment veld hieronder jou reactie achter **

Mocht je vraag hebben stuur dan een privé berichtje naar info@isapower.nl  
Wij helpen je 'door dik en dun' door de kerst.

Onze weg naar Rome

Onze weg naar rome.jpg

Onze weg naar Rome - Tineke Huigen

Een dochter met een eetstoornis – mijn verhaal 

Tineke, schrijfster van dit prachtige boek, beschrijft háár leven van de afgelopen vier jaar. Haar dochter Nola, 23 jaar, lijdt aan Anorexia Nervosa. Een aangrijpend verhaal, een herkenbaar verhaal, een verhaal dat raakt op alle fronten. Het interne gevecht tussen gevoel en verstand wordt duidelijk belicht in dit prachtige boek. Tineke, moeder van Nola, geeft een omschrijving van hoe de gehele omgeving hiermee in aanraking komt en er op ieders eigen wijze mee om gaat. Voor hen die in deze schoenen staan, een aanrader om te lezen. Ouders, vrienden, familie, een ieder die hiermee in contact staat; beschrijven hoe je als naaste overeind kan blijven. Het is een lange weg, maar net als Tineke zijn wij als ISA Power ervan overtuigd dat je echt kan herstellen je eetstoornis. 

Het leven van een ander kun je niet leiden, ook niet dat van je kind. Je kunt hooguit een helper zijn - Tineke

Tineke Huigen: Nola, mijn oudste dochter van bijna 23, lijdt aan anorexia nervosa. Dat is verschrikkelijk voor haar, maar ook voor de mensen om haar heen. Dit boek bevat mijn verslag van de gebeurtenissen van de afgelopen vier jaar. Het opschrijven van mijn ervaringen heeft mij enorm geholpen bij de verwerking ervan. Later kunnen Nola en alle andere betrokkenen met dit boek terugkijken op de bijzondere ontwikkeling die wij als gezin hebben doorgemaakt. Veel ouders en naasten van mensen met een eetstoornis zullen herkenning vinden. De worsteling tussen gevoel en verstand, de liefde voor de ‘patiënt’ en de grenzen die je moet bewaken. Het heen en weer geslingerd worden tussen hoop, vrees en vertrouwen. Het leren leven met de onzekerheid of ze weer opstaat wanneer ze valt. Ik heb niet alleen leren beseffen dat ik niet degene ben die voor haar geluk kan zorgen, maar ook dat dit ondanks de pijn een bevrijding kan zijn.

Het boek is te bestellen via Gigaboekshop en de gehele opbrengst gaat naar het Leontienhuis, een inloophuis voor mensen met een eetstoornis en hun naasten. 

Mensen met eetproblemen willen échte hulp tijdens het Corona virus

Eenzaam, verveeld, wakker liggen en bang zijn: hoe om te gaan met corona-angst?

De emotionele en mentale impact van het corona virus begint te stijgen. Mentaal kun je behoorlijk veel last hebben van de coronacrisis als je thuis zit en de gesprekken mist met jouw therapeut of coach. Mensen in quarantaine voelen zich vaak eenzaam, lusteloos en kunnen zich depressief en angstig gaan voelen. Dus schrijf je in voor ons online programma!

13 tips om de eenzame, lusteloze, sombere en angstige gevoelens tegen het lijf te gaan

Hele straten zijn uitgestorven en het uitgaansleven is platgelegd. De restaurants zijn leeg, voetbalwedstrijden afgelast, concerten geannuleerd. We moeten ons de komende tijd zelf zien te vermaken. Houd je aan de (COVID 19) Coronavirus richtlijnen van het RIVM.

Wat kun je zelf doen? Het helpt om een nieuwe structuur te bedenken voor jezelf. Maak een nieuwe agenda voor de komende weken. Alles is nu anders, geen school, minder werk, je doet nu bijna alles vanuit huis. Maar hoe ga je om met deze verandering?

1. Schrijf je in voor ons online programma
2. Netflix (I love: Kate & Frankie, La Casa di Papel)
3. Huis opruimen (kastjes, lades, etc.)
4. Boeken lezen,
5. Art Schilderen, een mooi schilderij
6. Huis opknappen, schilderen
7. Kast opruimen, en oude kleding vast in zakken doen voor goed doel
8. Kaartjes schrijven naar familie & vrienden (en op de post doen)
9. Facetime of video bellen met vrienden (spreek vast tijdstip af) zij vervelen zich ook
10. Bellen met je coach of therapeut.
11. Alle lampen in huis vervangen die het niet meer doen
12. Alle deurklinken aandraaien met schroevendraaier
13. Zelf brood bakken, of andere dingen koken

Kabinet komt met aanpak tegen anorexia

Bron: AD.nl

Het kabinet wil de komende tien jaar het aantal ernstig zieke jongeren met een eetstoornis - vooral anorexia - flink terugdringen. Er komen twee speciale kenniscentra voor de aanpak van eetstoornissen en er wordt een werkwijze opgesteld om patiënten minder te voeden onder dwang. Ouders van anorexia-patiënten zijn opgelucht. ‘Mijn dochter stond 18 weken op een wachtlijst.’

Een eetstoornis kan zich ontwikkelen tot een onverslaanbare ziekte met in zo‘n tien procent van de gevallen de dood als gevolg. Een kwart van de jonge vrouwen geneest niet. Zij komen in een zwaar hulpverleningstraject terecht. In de ergste gevallen moeten patiënten zelfs onder dwang in leven worden gehouden via een sonde met voeding of vocht.

Een groep met experts op het gebied van eetstoornissen (K-EET) heeft op verzoek van minister De Jonge (Volksgezondheid) een plan van aanpak gemaakt. Daarin staat hoe we binnen tien jaar het aantal met de dood bedreigde jongeren door deze aandoeningen ‘significant’ kunnen laten dalen. De minister van Volksgezondheid deelt die ambitie, meldt hij vandaag in een Kamerbrief: ‘Ik wil een structurele verbetering van de gehele keten van zorg voor kinderen en jongeren met eetstoornissen, in het bijzonder anorexia nervosa.’

Bredere doelgroep

In 2020 komen er als proef twee regionale expertisecentra voor eetstoornissen. In 2021 wil de bewindsman dit initiatief uitbreiden naar meerdere centra voor een bredere doelgroep. Denk dan bijvoorbeeld aan jongeren met een stoornis in het autistisch spectrum, die daardoor ziekten zoals anorexia hebben ontwikkeld. Nu is een veelgehoorde klacht onder ouders dat deze patiënten geen hulp op maat krijgen, waardoor hun aandoeningen alleen maar verergeren.

Minister De Jonge vindt het verder heel belangrijk dat een nieuwe werkwijze wordt opgesteld met afspraken over het toepassen van dwang(voeding) bij eetstoornissen. ,,Dwangvoeding is een allerlaatste stap die we zoveel mogelijk moeten voorkomen.”

Wanhopig

Saskia Schnitzler is blij met het kabinetsplan. Zij maakte het vier jaar geleden allemaal mee: een tienerdochter met eetproblemen en de wanhopige strijd om Anne in leven te houden totdat er eindelijk professionele hulp beschikbaar was. Dat er twee kenniscentra komen, vindt ze ‘hard nodig’. ,,Sneller ingrijpen kan ontzettend veel problemen voorkomen. Nu heb je nog met zulke lange wachttijden te maken. Onze dochter stond achttien weken op een wachtlijst voordat professionele hulp beschikbaar was. Na zo’n tijd begin je niet met de psychologische hulp, dan ben je in eerste instantie alleen maar bezig met fysieke hulp. Je begint met zó’n achterstand aan de bestrijding van de ziekte.”

En dat terwijl zowel dochter Anne (nu 21) als haar ouders er in de zomer van 2015 zelf zo snel bij waren. ,,Anne kwam al in een heel vroeg stadium naar ons toe: dat haar hoofd vol zat met rare gedachten over eten, over afvallen... En dat ze hulp nodig had. We zijn gelijk naar de huisarts gegaan en die diagnosticeerde meteen: anorexia nervosa. Nog dezelfde dag! En nóg duurt het daarna achttien weken voordat je voor gespecialiseerde hulp in aanmerking komt.”

Herkennen

De K-EET-experts schrijven in hun advies: ‘Kinderen en jongeren met een (potentiële) eetstoornis moeten eerder worden herkend, beter worden begrepen en eerder en beter worden behandeld. We willen echt een daling in het aantal ernstig zieke patiënten. Vroegtijdig herkennen en behandelen leidt tot minder lijden en minder maatschappelijke kosten.’

Zo moeten er verspreid over het land opnamebedden komen die bedoeld zijn voor patiënten met eetstoornissen. Verder dienen er expertcentra te worden opgezet voor de signalering, om tekorten in regionale zorg in beeld te brengen, voor scholing van hulpverleners en om second opinions te verstrekken over de ziektebeelden. Ook moet kennis over een aandoening als anorexia via een landelijk netwerk worden gedeeld.

Voor de expertisecentra voor jongeren met meervoudige (eet)stoornissen wordt, door een wetswijziging van GroenLinks, in 2020 een bedrag van 11,5 miljoen euro vrijgemaakt. Op vaste basis is de jaren daarna een bedrag van 26 miljoen gereserveerd.

Hel

Voor het gezin van Saskia Schnitzler waren de achttien weken op de wachtlijst een ware hel. Een periode waarin de ouders machteloos moesten toekijken hoe de anorexia vat kreeg op Anne. ,,Wij probeerden van alles, erkenden het probleem, klopten overal aan. Maar het grote punt is: als er geen eenduidig plan van aanpak is over wat er moet gebeuren, krijgt de anorexia de ruimte om zich heen te grijpen. Het was voor ons een kwestie van pappen en nathouden. Van: als je het een niet wilt eten, dan maar een rijstwafel. Wil je niet drinken? Dan maar een bodempje water, als je maar íets drinkt. Je bent bezig je dochter in leven te houden. Het had geen twee weken langer moeten duren.”

De belangrijkste tip die ze voor andere ouders heeft: ,,Je moet onderscheid leren maken tussen de goede, lieve kant van het brein van je dochter en het moment dat de anorexia het als een zwarte schaduw overneemt. Dan veranderde onze dochter gewoon helemaal: dan was het schreeuwen, werden we uitgescholden voor van alles, alsof er een heks naar voren kwam. Je moet jezelf aanleren dáár niet mee in discussie te gaan, duidelijk communiceren, van: ‘Nee, ik weet dat het moeilijk en angstig is, maar zó gaan we het doen’.”

Op de wachtlijst, duurt het wachten niet te lang?

Dit artikel is geschreven door Tessa
Vrijwilliger bij ISA Power

De stap is eindelijk gezet. De meest moedige stap die gezet kan worden. Je vraagt hulp. Of misschien vraag je hulp voor iemand in je omgeving die deze stap zelf nog te moeilijk vind. Hoe dan ook, hulp vragen (en aanvaarden) is het begin naar het herstel. 

Al die tijd dat je dacht dat je het alleen wel ging redden en dat het vanzelf wel weer over zou gaan. De eetstoornis kan je zo in zijn macht hebben dat dit werkelijkheid lijkt, dat je het zelf ook daadwerkelijk gelooft en eventuele hulp blijft uitstellen. Het vergt zo ontzettend veel moed en eerlijkheid om een ander te vertellen dat je erachter bent dat het niet vanzelf over zal gaan.

Je eetstoornis zal je toespreken; “Wat zwak dat je het niet alleen kan. Anderen kunnen je niet helpen, ze begrijpen je toch niet. Over een tijdje stop je er echt wel mee. Zo erg is het niet. Wat stel je je aan.”
Misschien spreekt je eetstoornis jou wel op een andere manier toe. Hoe je ook wordt toegesproken, de eetstoornis wil je alleen maar onzeker maken. De eetstoornis is bang jou kwijt te raken. Het feit dat je de stap hebt gezet hulp te vragen maakt al heel veel duidelijk. Jij wil dit niet meer. Jij wil niet meer volgens de regels van de eetstoornis leven. Jij wil vrij zijn! Wees trots op jezelf! Hulp vragen is juist ontzettend sterk. Je luistert naar je hart, naar wat jij wil, en niet naar de wil van de eetstoornis. 

www.isa-power.nl eetstoornis coaching ervaringsdeskundige

Helaas kan de wil die je hebt worden tegengewerkt door de lange wachtlijsten. Bij de huisarts wordt je verteld dat het verstandig is professionele hulp te zoeken, misschien wordt je doorverwezen naar een kliniek. Nadat je met een bonzend hart je eerste gesprek hebt gehad wordt je verteld dat je niet direct met een behandeling kan beginnen. Schrik! Dat had je misschien helemaal niet verwacht! Net nu je alle moed bij elkaar had verzameld en het gevoel had er nu echt klaar voor te zijn. Hoe moet je nu verder in de komende maanden die volgen? Je goede hoop wordt meteen weggevaagd. 

Helaas komen de lange wachttijden maar al te vaak voor. Gemiddeld variëren de wachttijden bij GGZ-instellingen en klinieken enkele weken tot een paar maanden. Vaak zijn de redenen; personeelstekort en te weinig plekken (zie bron 1). Vooral jongeren moeten veel geduld hebben. Gemiddeld wachten jongeren zo’n 10 weken op hulp. Eerst vier weken voor een intake en daarna 6 weken voor een eerste sessie. In de praktijk komt het echter vaak voor dat de wachttijden soms wel maanden tot een jaar kunnen duren.  Gemeentes krijgen van de overheid geld om voor jongeren tot achttien jaar binnen de gemeente te zorgen. Helaas wordt er ook flink bezuinigd op de jeugdzorg waardoor er te weinig specialistische behandelingen worden ingekocht. Maar ook de wachtlijsten voor psychische hulp bij volwassenen zijn lang (zie bron 2). De lange wachtlijsten zijn zorgelijk. Het is belangrijk dat er bij psychische klachten zo snel mogelijk passende hulp wordt geboden. Hoe sneller deze hulp komt, hoe groter de kans op herstel.

Het belangrijkste voor de periode waarin je wacht op hulp is dat je je gevoelens en gedachten deelt. Het kan je boos maken, of misschien neemt het je motivatie voor herstel weg. ‘Dan zoeken ze het maar uit ook’, ‘Laat het dan ook maar zitten’, deze gedachten voeden je eetstoornis en kunnen ervoor zorgen dat je je weer in je eigen wereldje terug trekt. Aan de andere kant kan het ook als een opluchting voelen. De eetstoornis kan nog even zijn gang gaan. Laad je alsjeblieft niet verleiden door de gedachten dat je nu nog even ‘extra’ af kan vallen, juist veel kan eten of andere destructieve handelingen kan uitvoeren. Probeer de stap die je hebt gezet om hulp te vragen ook meteen te zien als een nieuwe weg. Je gaat er voor! Met of zonder wachtlijst, je herstel begint nu!

Hoe moeilijk het ook is, probeer de wil om te herstellen vast te houden. Probeer kracht te halen uit het gevoel dat je diep van binnen weer vrij wil zijn. Vraag of een dierbare in je omgeving je wil steunen om samen met jou deze lastige tijd te overbruggen. Misschien kun je samen een soort plan opstellen om ervoor te zorgen dat de situatie de komende tijd niet achteruit gaat. Onderzoek of er in je omgeving eventueel andere (kortdurende) mogelijkheden zijn die je wat verlichting kunnen geven in de situatie. Het kan een mogelijkheid zijn (tussentijds) hulp te zoeken bij op opzichzelfstaande praktijken, hulpverleners of instanties. Zij hebben vaak geen wachtlijsten waardoor je in de tussentijd wel de hulp krijgt die je zoekt. Je kunt ook altijd in gesprek gaan met je huisarts. Deze kan je helpen om andere vormen van hulp of ondersteuning te bieden als je lang moet wachten (zie bron 2).

www.isa-power.nl eetstoornis coaching ervaringsdeskundige

Daarnaast kun je de komende periode gebruiken om alles waar je tegen aan loopt voor jezelf op een rijtje te zetten. Hoe meer je over jezelf, je handelingen en gedachten opschrijft, hoe beter je behandelaar je straks kan helpen. Een
behandeling is altijd een wisselwerking tussen de behandelaar en jezelf. De behandelaar alleen kan jou niet genezen, hij of zij kan je alleen de handvatten aanreiken er zelf mee aan de slag te gaan. Hoe meer je je open stelt en deelt
over wat er in je omgaat hoe sneller je herstel kan verlopen.

Wat mij zelf erg heeft geholpen is om al mijn klachten te ordenen en op te schrijven. Soms liepen mijn gedachten zo door elkaar heen en was het een wirwar van klachten en problemen die ik niet kon ordenen. Veel dingen hadden een verband maar in mijn hoofd was het een grote chaos. Wat voor jou maar iets kleins kan lijken en ook zo voelt, kan misschien voor grote betekenis zijn tijdens je behandeling. Probeer eerlijk te zijn en je niet te schamen. Een behandelaar zal niet oordelen en juist dankbaar zijn voor je moed open te zijn. Door alles op papier te zetten heb je tijdens je intake en therapie een soort van overzicht waarmee je bepaalde klachten, gedachten en gevoelens misschien kunt koppelen. Wanneer je voor jezelf verbanden kunt leggen is het gemakkelijker de juiste behandelingen of hulp te krijgen. Je kunt ook altijd in gesprek gaan met je huisarts. Deze kan je helpen om andere vormen van hulp of ondersteuning te bieden als je lang moet wachten (zie bron 2.) 

Wees trots, hou vol en geef niet op! Ook al duurt het nog een tijdje, het belangrijkste is dat je de stap hebt gezet. De stap naar vrijheid, in je hoofd, in je lichaam, in je hart



1. Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/4682221/zorg-anorexia-op-de-schop-iedereen-voelt-dat-het-zo-niet-langer-kan?fbclid=IwAR3yYaP7AB0rXTqv4HL5Laq71yVD1nfhrJ_c9CrTpylIjTaA8_ShP7fe7ZA

2. Bron: https://www.npo3fm.nl/nieuws/tussenuur/375407-waarom-zijn-de-wachtlijsten-in-de-ggz-eigenlijk-zo-lang

Noa Pothoven (17) is zondag 2 juni thuis overleden, in Arnhem

Zij leed jarenlang aan anorexia, posttraumatische stressstoornis, obsessieve-compulsieve stoornis en een depressie.

Haar overlijden krijgt in internationale media veel aandacht. Zij schreven dat er sprake was van euthanasie. Maar er is geen sprake van euthanasie, zo meldt GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld, die nauw contact heeft en had met de familie en Noa zelf. "Haar familie en vrienden willen dat mensen weten dat ze niet overleed door euthanasie."

Euthanasie verzoek

In 2018 benaderde zij, zonder dat haar ouders het wisten de Levenseindekliniek in Den Haag. Haar vraag: kom ik in aanmerking voor euthanasie of hulp bij zelfdoding? Het antwoord was ‘nee’.

,,Ze vinden me te jong om dood te gaan. Ze vinden dat ik de traumabehandeling moet afronden en dat mijn hersenen eerst volgroeid moeten zijn. Dat duurt tot je 21ste. Ik ben er kapot van, want zo lang kan ik niet meer wachten.’’

,,Ik ben uitbehandeld. Ik ben er klaar mee’’, zegt ze, na twintig opnames.

Noa werd in de afgelopen jaren heel vaak opgenomen, in ziekenhuizen, instellingen en specialistische centra. Dwangmaatregelen zijn vernederend.

Noa: ,,Het is telkens symptoombestrijding. Opname volgt op opname. Als een bepaald gedragsprobleem of ziektebeeld opspeelt dat ze niet kunnen behandelen, moet je weer weg. Naar een andere kliniek.’’

Wachtlijst

Haar moeder, Lisette: ,,Noa is de afgelopen jaren opgenomen binnen drie instellingen voor de jeugdzorg omwille van haar veiligheid, maar eigenlijk zou ze binnen een gesloten instelling voor jeugdpsychiatrie opgenomen moeten worden. Ook daar zijn enorme wachtlijsten. We willen eigenlijk één plek voor haar, waar ze kan blijven en waar al haar lichamelijke en geestelijke problemen worden aangepakt. In Nederland is dat vrijwel niet te vinden.”

Het boek

In haar indrukwekkende biografie: ‘Winnen of leren’ neemt Noa je mee in haar hoofd, waar de eetstoornis duidelijk het hoogste woord heeft. Zo beschreef ze haar gevecht met zichzelf en met het leven. Dat het leven voor haar geen zin meer had.

“Ik was jong. Ik was elf toen het begon. 
Ik was al een perfectionist, iets wat me zwaar gespannen maakte omdat ik op school alles perfect wilde doen. 
Het was echter nog redelijk normaal.
Tot ik tweemaal werd aangerand, tot ik werd verkracht.
Tot dan was het normaal. 
Daarna was er niets meer over van mijn leven.
(Over)leven.
In mijn boek lees je hoe ik dat doe, 
of hoe ik dat in ieder geval probeer.”

Het is op

Noa wilde rust en geen geen pijn meer voelen.

,,Na jaren strijden en vechten is het op. Na veel gesprekken en beoordelingen is er besloten dat ik word losgelaten omdat mijn lijden ondraaglijk is. Het is op. Ik leef al zo lang niet meer écht, ik overleef, en zelfs dat niet echt. Ik adem wel maar leef niet meer.”

‘Liefde is loslaten. In dit geval wel’, schreef Noa. 

Noa wilde met haar boek een bijdrage leveren om de hulp aan de psychisch kwetsbare jongeren, die intens worstelen met hun leven, te verbeteren. Nederland kent geen instelling waar jongeren als Noa terecht kunnen voor zowel de psychische als fysieke hulp die ze nodig hebben. 

Dit boek, zei haar moeder Lisette toen, zou verplichte kost moeten zijn voor hulpverleners, maar ook voor kinderrechters en gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg. Ze hekelde de versnipperde jeugdzorg en noemde de bureaucratie en de wachtlijsten ‘gekmakend’. 

Denk je aan zelfmoord? Neem contact op met 113. Crisislijn 24/7 open, therapie met een psycholoog of doe de zelfhulpcursus. Anoniem en vertrouwelijk.

8 jaar oud en een eetstoornis / anorexia bij zeer jonge kinderen

Ook meisjes en jongens van 8 jaar kunnen een eetstoornis krijgen. De afgelopen jaren is het aantal kinderen met anorexia onder de 13 jaar steeds verder toegenomen.  

Van de een op andere dag stoppen met eten, het lijkt ongelooflijk maar helaas zien we een stijging in het aantal kinderen met een eetstoornis groeien. 

Fotografie, unsplash.com

Fotografie, unsplash.com

Hoe kan dit? En hoe kunnen we eetstoornissen voorkomen? 

Er zijn jonge kinderen die zelfs zo bang zijn om de controle te verliezen dat ze niet eens water durven drinken. Anorexia heeft niet alleen te maken met graag dun willen zijn of het nastreven van een ideaalbeeld op internet op televisie. Als het waar was dat het daarom zou gaan dan zou menig kind wel stoppen bij hun ideale "skinny" gewicht. Wat we wel vaak zien is dat het begint met een onschuldig dieet, een poging om te lijnen, soms een poging om gezonder te worden. Het grote verschil is dat mensen met een eetstoornis er compleet in doorslaan. Er zit geen stop op, ze gaan verder, dieper, totdat ze niet meer kunnen. Ergens gaandeweg, in deze mislukte lijnpoging, hebben ze het gevoel gekregen dat ze ergens goed in zijn, ze hebben ergens controle over.

En in deze (schijn)controle zit vaak ook een vermijdende strategie, zodat ze niet hoeven te voelen of om te gaan met hun sociale en emotionele uitdagingen. Enkele voorbeelden van sociale en emotionele uitdagingen zijn gevoelens als onzekerheid, angst voor afwijzing, eenzaamheid, de angst om te falen (wat zich uit in perfectionisme). Ook "helpt" het kinderen om om te gaan met gevoelens zoals verdriet (rouw&verlies) en andere traumatische ervaringen (trauma's en misbruik). 

Ouders zien de eetstoornis als een probleem, het kind echter als een oplossing. Door dit grote verschil zijn er in veel huishoudens vaak ruzie en geschreeuw. Ouders willen niet samenwonen met een eetstoornis, en het kind is te bang om het los te laten. Het is een schijnveiligheid geworden, die ook zelfvertrouwen en controle geeft. 

Kinderen die anorexia ontwikkelen hebben en een enorme wilskracht. Ze zetten deze wilskracht alleen in om controle te houden over het eten. Het verliezen van de controle over eten leidt tot enorme angst, paniekaanvallen en stress. En begrijpelijk dat elk kind, net zoals elke ouder, dit het liefst probeert te vermijden. Het hoofd (de geest) is zelfs in staat om hongersignalen compleet te negeren. Naar verloop van tijd is het honger en verzadigingssysteem zo verwart dat de stem van het lichaam verzwakt en de patient geen duidelijke honger gevoelens (knorrende maag bijvoorbeeld) meer ervaart.  

Fotografie, unsplash.com

Fotografie, unsplash.com

Wat kun je nu doen als je een kind met een eetstoornis hebt?

Voor ouders is belangrijk dat ze zo goed mogelijk proberen bijdragen aan een positief zelfbeeld. Dat betekent dat er niet alleen maar complimenten moeten worden gegeven over het uiterlijk, school prestaties maar ook over de simpele dingen in het leven. Kinderen leren over het algemeen door hetgeen wat ze zien, ze kopiëren dingen, belangrijk is daarom ook dat u zelf uit draagt wat u uw kinderen leert (of wilt leren). Een moeder of vader die zelf continu bezig is met zijn uiterlijk, lichaam of gewicht of hierover klaagt is niet echt een stimulans voor het kind. Niet alleen als ouder heeft u neen groot effect op uw kind, ook de leeftijdsgenootjes hebben veel invloed. 

Hoe sneller u hulp neemt hoe beter. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die (een beginnende eetstoornis hebben) en meteen hulp nemen ook veel sneller genezen. 

Wat is het gevaar van anorexia bij jonge kinderen?

Wij willen allereerst zeggen dat elke vorm eetstoornis veel gevaren met zich mee brengt. Anorexia is niet erger dan Boulimia of Binge Eating (etc...). Elke psychisch lijden is zwaar. De schade die anorexia aanricht kan somatisch (lichamelijk) gezien heel groot zijn. De schade is nog groter dan bij oudere kinderen of volwassenen met een eetstoornis. Doordat kinderen nog in de groei zijn lopen ze een vertraagde botrijping op, wat ervoor zorgt dat ze meer kans hebben op botbreuken als ze ouder zijn. Ook kan de groei stoppen. Het lichaam doet er namelijk alles aan om te overleven. En alle lichamelijke functies die minder belangrijk zijn staan even on hold. Ook de hersenontwikkeling loopt gevaar en de seksuele rijping vertraagd, waardoor er later vruchtbaarheidsproblemen zouden kunnen ontstaan. 

Eetstoornis behandeling voor kinderen

Wanneer u op zoek gaat naar een eetstoornis behandeling voor uw kind zorg er dan voor dat uw kind een goede klik heeft met zijn of haar therapeut/behandelaar. Omdat kinderen nog niet goed over hun gevoelens kunnen praten is het dus belangrijk dat ze op een andere manier communiceren en creatief therapeutisch te werk gaan met uw kind. 

Herstel van anorexia is mogelijk!

Tot slot ook positief nieuws. Uw kind kan herstellen!

Als u wilt weten hoe wij werken en wat we zouden kunnen betekenen voor uw gezin, neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze support afdeling: support@isapower.nl of bel naar 0614638935. 

Stop de lange wachttijden - wachttijden bij eetstoornis behandeling

De gemiddelde wachttijden voor klinische opname, voor mensen met Anorexia, is tussen de 3 en 9 maanden. Ongelooflijk en onnodig vinden wij dit. Waarom zijn er niet meer bedden voor deze meiden? Bij een snelle behandeling zouden we veel leed kunnen voorkomen.

Moeder Marieke is ten einde raad, haar 13-jarige dochter is levensbedreigend ziek. Ze lijdt aan anorexia, heeft nog maar een schamele BMI van 13 en is gisteren – alweer – in het algemeen ziekenhuis opgenomen voor dwangvoeding. Teken de petitie en laten we samen de wachttijden terugbrengen.

Onderstaande brief stuurde moeder Marieke naar minister de Jonge: ‘In het belang van de gezondheid van onze dochter en alle vergelijkbare schrijnende gevallen, vragen wij u ervoor te zorgen dat ze geholpen kunnen worden, weer naar school kunnen en kunnen genieten van een onbezorgde jeugd.


Geachte heer de Jonge,

Mijn dochter van 13 heeft sinds ongeveer een half jaar last van een ernstige eetstoornis (anorexia).

Op het moment dat het voor ons duidelijk was dat ze anorexia bleek te hebben, heeft de huisarts haar op de wachtlijst gezet van een kliniek die haar geestelijke stoornis zou kunnen behandelen. Wij hoorden op dat moment direct dat er sprake is van zeer lange wachtlijsten; onze dochter zou naar verwachting na 9 maanden geholpen kunnen worden. Zonder verdere tussentijdse hulp zou ze dan zonder twijfel reeds overleden zijn.

Binnen 3 weken na deze mededeling hebben we onze dochter met spoed moeten laten opnemen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht met zeer ernstig ondergewicht en diverse organen die nog onvoldoende bleken te werken. De kinderarts heeft gelukkig voor elkaar gekregen dat ze op de spoed-wachtlijst kwam te staan bij de kliniek, maar ook deze wachtlijst blijkt langer dan een paar maanden.

Na 5 weken ziekenhuisopname was ze in beperkte mate aangesterkt, maar wel voldoende om haar niet meer in het ziekenhuis te kunnen behouden.

Inmiddels 2 weken verder zijn we weer volledig terug bij af. Na een eerste intake bij de kliniek waar mijn dochter inmiddels bijna bovenaan de urgentie lijst staat, blijkt dat er na de initiële inschrijving 3 maanden geleden nog enkele wachtende meisjes voor haar zijn en dat de wachttijd tot een opname nog steeds totaal onbekend is. Dit kan nog steeds maanden duren. Naar alle waarschijnlijkheid kunnen we nu weinig anders dan haar weer in een volgend ziekenhuis laten opnemen en gedwongen laten voeden. Dit zal dan een repeterend verhaal blijven totdat er plek is.

Hierbij opmerkende dat ons al in de beginfase is gezegd: ‘goed dat u er zo snel bij bent want dan is behandeling korter, eenvoudiger en minder intens’.  Inmiddels valt ze in de categorie ernstigste gevallen.

We hebben in het Wilhelmina Kinderziekenhuis een goede arts die probeert en doet wat ze kan, maar kan als gevolg van het totale gebrek aan behandelcapaciteit binnen de GGZ-zorg niet meer doen dan eindeloos rondbellen en hopen.

Kennelijk is het zo dat je in Nederland beter een been kan breken of kanker kan krijgen dan een levensbedreigende eetstoornis. Dit terwijl ons door alle behandelaars (huisarts, kinderarts, psychologen, psychiaters, maatschappelijk werkers) wordt gezegd dat de behandeling van anorexia voor patiënt en gezin dient te worden vergeleken met de ziekte kanker. Enig verschil is dat een kankerpatiënt na diagnose direct adequaat wordt behandeld.

Onze dochter gaat nu inmiddels bijna 3 maanden niet meer naar school en als we zo verder gaan is het maar zeer de vraag wanneer ze weer naar school mag. Dit terwijl ons nadrukkelijk wordt verteld dat voor meisjes zoals zij sociale contacten en school zo belangrijk zijn.  Ze zit op 2-talig atheneum.

Mijn dochter en ik zouden graag met u, of staatssecretaris Blokhuis, in gesprek willen. Ik ben me ervan bewust dat u ons individuele probleem niet kan oplossen. Wij weten inmiddels echt wel dat onze dochter niet de enige is die met kunst- en vliegwerk levend gehouden moet worden omdat de wachtlijsten binnen de GGZ-zorg simpelweg te lang zijn.

In het belang van de gezondheid van onze dochter en alle vergelijkbare schrijnende gevallen, vragen wij u ervoor te zorgen dat ze geholpen kunnen worden, weer naar school kunnen en kunnen genieten van een onbezorgde jeugd.

Met vriendelijke groeten en alvast bedankt voor uw luisterend oor,

Moeder Marieke


In verband met de privacy is gekozen voor anonimiteit. Naam en contactgegevens van moeder en dochter zijn beschikbaar via Remke van Staveren, psychiater, r.vanstaveren@buurtzorgt.nl

Hoe creëer ik een hoger bewustzijn?

Deze tips gaan jou helpen een hoger bewustzijn te creëren. Er zijn veel voordelen van een hoger bewustzijn, zo kun je vaker beslissingen nemen op basis van je werkelijke verlangens. Wanneer jij je bewustzijn vergroot zul je allereerst jezelf beter leren kennen, maar ook andere mensen beter gaan begrijpen. Je zult leren minder snel oordelen, beter leren luisteren, meer dingen leren accepteren en meer van jezelf leren houden. 

1. Vereenzelvig je met je hart

Besef dat je in de kern een spiritueel wezen bent dat in een fysiek lichaam leeft. In de lagere regionen van bewustzijn kan dit begrip onrealistisch lijken en heel moeilijk te bevatten kan zijn. Naarmate je beter wordt in de vereenzelviging met je hart (of ziel), wordt je beter in het opklimmen van de berg die bewustzijn heet.

Fotografie: Tyler Nix, unsplash.com

Fotografie: Tyler Nix, unsplash.com

2. Zet je lichaam in beweging en ga dansen 

Beweging zoals wandelen, dansen en yoga zullen je bewustzijn verhogen door het bevorderen van een gezond hersen-golfpatroon, gezonde neurotransmitter-niveaus en een grotere doorstroming van het hele zenuwstelsel. Trek jezelf omhoog en verbreek het patroon van bewegingloosheid door een gezellige wandeling met één van je vrienden of beweeg en dans, met anderen of alleen, op je favoriete muziek. Beide voorbeelden zijn eenvoudig, leuk om te doen en geven kracht. Energiek zijn kan heel krachtig werken voor het bevorderen van je bewustzijn staat en voor het inspireren van de bewustzijnsbevordering van anderen. Je lichaam kan zich opladen met energie en je hersenen kunnen zich opladen met energie.

3. Verbind je met de natuur

Maak een wandelling in het bos, aan de zee of in een veld vol madeliefjes of op een plek waar jij de verbondenheid met de natuur vindt. Het is mogelijk om een diep gevoel van vrede en eenheid te voelen wanneer je de natuur toelaat in je hart. Naarmate je leert je te verbinden met de natuur en haar te waarderen, geef je je bewustzijn de kans om zich te verheffen. Zorg mee voor het leven op aarde. Elke keer dat je in staat bent om je steentje bij te dragen om zorg te dragen voor het leven op deze aarde, werk je op een creatieve manier mee aan het universum. Manieren waarop je zou kunnen bijdragen aan de zorg voor het leven op deze planeet zijn ondermeer: de zorg voor kinderen, het planten van een bloem, het onderhouden van een tuin of het grootbrengen van een dier. De innerlijke gevoelens die hiermee gepaard gaan zijn perfect voor het vinden van waar geluk en om je naar het volgende bewustzijnsniveau te brengen.

4. Vertel de waarheid

Coach Anthony Robbins vertelde mij: "Als je niet weet wat je moet doen, dan vertel je de waarheid". Dat is altijd het beste. Ik herinner me mijn moeders woorden ook nog goed "Al is een leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel". Dus elke keer dat je de waarheid vertelt verhoog je je bewustzijnsniveau. Waarom vertellen mensen leugens? Om zichzelf te beschermen in de lagere staten van bewustzijn. Mensen in hogere bewustzijn staten liegen niet omdat ze eerlijk willen zijn met zichzelf en anderen en om relaties in de mensheid bewust zuiver te houden.

5. Zoek en leef voor jouw doel

Op zoek gaan naar een doel geeft je kracht, hoop en zal je helpen om je ware doel hier op aarde te vinden. Wat dat doel ook mag zijn. Als je je doel vindt en in staat bent om het te delen met de rest van de wereld, is je bewustzijn actief, alert en groeiend. En ook al bereik je jouw doel niet altijd, dat is echt geen schande. Maar het zou wel een schande zijn als je helemaal geen doelen en dromen hebt in je leven om naar toe te leven, of je bed voor uit te komen.

6. Neem controle over je levensstijl en breng wijzigingen aan

Leef jij een levensstijl die het meest heilzame aanvoelt voor je mentale en lichamelijke welzijn?
Zijn er bepaalde slechte gewoontes waar je echt vanaf moet? Of zijn er bepaalde goede gewoontes die je wilt inplannen in je dagelijkse routine? Wees niet bang, ga aan de slag, wacht niet en handel meteen. Breng de nodige positieve veranderingen in je levensstijl aan. Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven, neem die verantwoordelijkheid. Dat geeft een goed gevoel en maakt je sterk.

7. Gezonde voeding zorgt voor een gezonde mind-set

Gezonde veranderingen in je voedingspatroon betekent op zoek gaan naar de best mogelijke voeding die past bij je mentale-, fysieke- en spirituele behoeften. Ben jij je bewust wat je consumeert? Voeding komt in het bloed en de cellen en laat daar zijn blauwdruk achter. Om je eigen niveau van bewustzijn te verhogen is het belangrijk om je volledig bewust te zijn van het voedsel dat je tot je neemt en om, zonder negatieve oordeel, met respect aanvaarding te tonen voor de voeding van andere mensen. En eet je te weinig dan zullen je hersenen en lichaamscellen nooit optimaal kunnen presteren en zullen klachten als depressiviteit je tegemoet komen. 

Fotografie: Ben White, unsplash.com

Fotografie: Ben White, unsplash.com

8. Eenvoudige meditatie

Of je nu ervaring hebt met mediteren of een beginner bent, de voordelen zijn enorm en zullen je doen ervaren, als je het lang genoeg volhoudt, je verbonden te voelen met je hoogste staat van bewust functioneren. Het is een handeling die zeker je in staat stelt om met meer focus, meer discipline en een diepere vreugdevolle verbinding in het leven te staan.

9. De intentie hebben om je bewustzijn te verhogen

Als je de intentie hebt om je bewustzijn en staat van ‘bewust-zijn’ te verhogen ben je op het juiste spoor. De intentie alleen al, zal je in staat stellen om je meer te richten op wegen om je bewustzijn te verhogen. Investeer in jezelf. Heb je er ooit aan gedacht om het in jezelf te investeren – in je voornemens, je visie, je waarden en doelen? Naast geld, kunnen je ook tijd investeren in jezelf. Naar mijn mening is tijd investeren in jezelf één van de meest effectieve manieren om je ware doel te ontdekken en er naar toe te werken. Neem bewust controle over de keuzes die je maakt. Lees inspirerende boeken van mensen die je zijn voor gegaan in jou strijd. Als je dat doet activeer je bepaalde zenuwbanen in je hersenen die bijdragen aan het bevordering van zelfbeheersing, kalmte en innerlijke vrede. Er zijn waarschijnlijk veel mensen die meer gevorderd zijn in bewust-zijn dan jij, en dat is een goede zaak. We kunnen altijd kijken naar- en leren van individuen die vanuit een hoger bewustzijn leven. Zij kunnen richting geven aan onze groei en we kunnen hun levenswijze als voorbeeld nemen. Wie word jou voorbeeld?

10. Wees niet bang om jou mening en overtuiging te uiten

Dit kan voor vele mensen een moeilijke stap zijn als gevolg van de invloed van ingebakken en ingesleten overtuigingen door hun ouders of verzorgers in de kindertijd. Enkele voorbeelden van overtuigingen die je zou kunnen uitdragen is vertellen wat goed is voor jou, wat jou spiritueel voedt en emotioneel verandert heeft zodat verdriet zich omzet naar geluk. Spreek vanuit jouw ervaringen. Door veranderingen aan te brengen in je geloofssystemen en te experimenteren met nieuwe overtuigingen maak je jezelf meer bewust van de eindeloze mogelijkheden van het leven.
Heb je al weleens geoefend met het uitspreken van positieve en gezonden affirmaties?

11. Tijd doorbrengen met goede vrienden en vriendinnen

Zoek vrienden die passen bij wie je nu bent, niet waarmee je het vroeger leuk mee had toen je nog in je tuinbroek op het speelplein speelde. Zoek mensen waar je overtuigingen en waarden mee kunt delen, zij zullen je helpen in de voortgang op je pad. Dit zijn je echte vrienden, en omdat ze soms moeilijk te vinden zijn, is het zaak deze vriendschappen te koesteren. Op je weg in bewustzijnsontwikkeling kunnen diepe vriendschappen zeer nuttig zijn. Als je door vele spirituele, emotionele en mentale veranderingen gaat zonder het gezelschap van anderen, kan het proces moeilijker en verwarrender zijn dan wanneer je een gids, leraar of vrienden hebt die in een zelfde tempo reizen als jij. Niet alleen is het gezelschap van gelijkgestemden gezond en optimaal voor je bewustzijn, het zal je uiteindelijk meer vreugde in het leven geven! Bel je meteen ware vrienden op en spendeer tijd met hen, zet een afspraak in je agenda. Hup doe het nu! Op je pad van groei is het belangrijk te weten dat je er nooit alleen voor staat. Ergens is iemand diezelfde weg aan het gaan en velen zijn je voorgegaan om het pad te effenen.

12. Luister meer spreek minder

We hebben twee oren en een mond. Toch lijkt het soms weleens andersom. In dit tijdperk lijkt het wel of mensen altijd in het middelpunt van de aandacht willen staan; gesprekken lijken soms wel ego-competities. In het middelpunt van de belangstelling staan kan geweldig aanvoelen en een verrijkende ervaring zijn maar ook gevaarlijk zijn als je het nodig hebt om via die weg aandacht te vragen. Vraag je af waarom je die aandacht nodig hebt. Door je te trainen in luisteren en minder te spreken, leer je 2 keer zoveel en wordt je je meer bewust van de ander terwijl je daarbij nog steeds de bewuste mogelijkheid openhoudt om beleefd deel te nemen aan een gesprek.

13. Handel altijd met mededogen en begrip

Mededogen en begrip kunnen hebben met en voor anderen is een direct gevolg van bewustzijn. Helaas zijn er weinig mensen hier op aarde die eerlijk kunnen beweren dat ze handelen vanuit een volledig mededogen met de ander. Werkelijk mededogen leert je je mentale focus te verschuiven van ronddolen in jezelf naar een perspectief van pure liefde voor anderen. Zoals je misschien al hebt geraden, kan het beoefenen van mededogen één van de meest krachtige oefeningen zijn voor het verhogen van je bewustzijnsstaat. Kun je deze week eens proberen mededogen te hebben naar de mensen die je stiekem haat, veracht of waar je jaloers op bent? Alleen een hart wat in staat is om mededogen te tonen kan helen, een hart vol wrok en haat niet. 

14. Wees dankbaar

Het dagelijks uiten van dankbaarheid is een zeer positieve en bevredigende oefening. Enkele manieren om dagelijks dankbaarheid te uiten zijn: dankbaar zijn voor je eten, voor wie je bent en wat je mag doen. Dankbaarheid vervangt het willen door mogen. Bevestig je dankbaarheid naar anderen door complimenten te geven en de andere persoon laten weten dat je dankbaar bent dat ze in je leven zijn. Het delen en uiten van dankbaarheid zal je een nieuw gevoel geven en je bewust maken van de dingen die écht waarde hebben in het leven. Het kan helpen om 's avonds, voordat je naar bed gaat, eens te overdenken waar je allemaal dankbaar voor bent.

Fotografie Paula May, unsplash.com

Fotografie Paula May, unsplash.com

15. Maak anderen aan het lachen

Grappig zijn en anderen aan het lachen maken is een geweldige manier om de eigen stress te verlichten en een positiever, lichter leven te creëren voor jezelf en anderen. Lachen verlaagt namelijk het cortisol gehalte (dat is het stress hormoon) in je lichaam. Hoewel je misschien geen bedreven komiek bent is anderen aan het lachen brengen verwarmend en bevredigend. Het leidt de aandacht af van pijn en negatieve emoties en opent een richting van puur plezier en geluk. Hierdoor leer je dingen in perspectief zien. Hard lachen kan écht het perspectief veranderen van wat misschien aanvankelijk een ernstige situatie was naar een positiever, optimistischer vooruitzicht.

16. Accepteer anderen zoals ze zijn

Zoals hierboven bij het bewust zijn van wat je nodig hebt, is het belangrijk om van anderen hun gewoonten te accepteren, of ze nu een bewuste- of onbewuste beslissing nemen in hun dagelijkse leven, accepteer hun handelingen. Het accepteren van anderen kan van toepassing zijn op elk gebied van het leven. Het maakt niet uit of je het oneens bent met iemand zijn handelingen, oneens met hun karakter of oneens met hun perceptie van het leven, het is belangrijk om hen te accepteren omwille van wie ze zijn en niet te proberen hen te veranderen. Leg eventuele meningsverschillen met andere mensen bij door hen geheel te accepteren zoals ze zijn. Want wat maakt jou bijzonderder, slimmer of beter? Hoe kun je iemand kwalijk nemen dat hij/zij zich in een ander bewustzijn staat bevindt? Hoe kun je iemand kwalijk nemen wanneer hij een fout maakt, waar hij/zij zich niet bewust van is. Stel je voor dat we allemaal leerlingen zijn van het leven. Heb mededogen naar anderen en naar jezelf. 

17. Behandel jezelf respectvol

Respect hebben voor jezelf en je daden zal uiteindelijk de hoeveelheid liefde naar jezelf maar ook naar anderen verhogen. Neem wijze beslissingen die je waarden weerspiegelen en een respect tonen voor je persoonlijke overtuigingen. Anderen respectvol behandelen zal je ook helpen om een bewuster mens te zijn, maar voordat je anderen geheel kunt respecteren moet je eerst leren om jezelf met respect te behandelen. Besef dat om te groeien mededogen en vergeving naar jezelf plaats moet vinden. Alle negatieve gedachten of opgekropte negatieve emoties die je naar jezelf toezendt mogen losgelaten worden. De reis door het leven wordt veel gemakkelijker en betekenisvoller als je leert jezelf te accepteren zoals je bent. Afhankelijk van je huidige staat van bewustzijn, kan het moeilijk zijn om jezelf lief te hebben zoals je bent. Neem daarom de tijd om je zegeningen te tellen, te zien wat je kunt betekenen voor anderen en de wereld en realiseer je dat je op dit moment op díe plaats bent waar het beste kunt groeien naar een nieuw niveau.

18. Spreek vanuit wijsheid en gebruik je verstand

Kies jij je woorden zorgvuldig en wijselijk als je met anderen spreekt? Of ben je het type persoon die zich niets aantrekt van wat je zegt? Flap jij er van alles uit? De waarheid is dat mensen die hun woorden wijselijk kiezen en bewust denken bij elk gesprek, degenen zijn die meer respect tonen voor zichzelf en meer mededogen voor anderen. Doe een bewuste poging om wijs te spreken en je zult het positieve resultaat gaan voelen en ervaren. Reageer niet altijd meteen vanuit je ego, maar probeer eerste te achterhalen waarom iemand iets zegt of doet. Wat zou zijn of haar intentie zijn? Vraag om verduidelijking en reageer vanuit respect. 

19. Wees open en onbevooroordeeld

Onbevooroordeeld zijn is een belangrijk aspect op weg naar de wording van een meer bewuste persoon. Wanneer je de diversiteit die onze planeet ons aanbiedt niet geaccepteerd hebt, variërend van verschillende culturen, religies, dieren en geloofssystemen, zul je in je zelfde staat van bewustzijn blijven of zelfs zakken naar een lagere staat. Onbevooroordeeld zijn is te oefenen. Verdiep je eens in iets nieuws, neem meerdere visies in je op en probeer je leven eens anders in te richten. Begin klein met b.v. een verandering in je dagelijkse routine, een nieuwe keuze in voeding en praat met andere mensen en open jezelf.

20. Stel vragen over het leven

Proberen om elke dag meer over het leven te leren dat is een geweldige manier om je algemene basiskennis te verhogen en te groeien in bewustzijn. Niemand “weet alles” in het leven, dat is de reden waarom vragen stellen over het leven en bepaalde situaties in het leven, je echt kan helpen op je reis. Het gaat erom zoveel mogelijk te leren over het leven en van daaruit andere, bewustere keuzes te maken, anders te handelen en vooral om goed geïnformeerde te zijn en blijven. Als je geen zin hebt om anderen vragen te stellen, dan is jezelf innerlijk vragen stellen een fantastische manier om meer te weten over het leven. Vaak realiseren we ons niet dat het antwoord op elke vraag in het leven in onszelf zit. Ook meditatie is een prachtige oefening om meer te leren over je innerlijke zelf.

21. Leer jezelf kennen en breng meer tijd door met jezelf

De snelle levensstijl van de 21ste eeuw doet het voorkomen dat het normaal is dat mensen tijd doorbrengen met anderen, doch zelden of nooit persoonlijke tijd met zichzelf doorbrengen. Men richt zich zelden op het eigen zijn, de wereld wordt geregeerd door denkbeelden en gewoonten van buitenaf. Als jij iemand bent die geen tijd door brengt met jezelf, probeer daar dan tijd voor te maken. Enkele voorbeelden van manieren waarop je dit op een positieve manier kunt doen zijn: maak een wandeling en luister daarbij naar je eigen gedachten, neem waar wat je denkt.
Neem voor het slapengaan tijd om dankbaar te zijn voor wat zich de afgelopen dag aan je voorgedaan heeft. Of: Start een hobby die je volledige aandacht vraagt.

22. Wees je bewust van je ademhaling

Het is belangrijk je bewust te zijn van je ademhaling. Hoe adem je nu? Diep, laag, oppervlakkig? Diep in je buik? In je borst? Alleen het topje van je longen? Wordt je bewust van het patroon, de snelheid en waar de adem in je lichaam is. Helaas is onze cultuur er een van onbewuste ademhaling. Je kunt oefenen om je adem laag in het lichaam te brengen, te vertragen. Leer hoe je inademt, uitademt en daarna een natuurlijk pauze plaatsvindt. Je kunt je adem ook naar verschillende delen in het lichaam te brengen om de lichaamsdelen te voeden met energie. Zuurstof is het eerste en meest belangrijkste ingredient om in leven te blijven, het is nog gratis ook. Dus adem eens wat vaker dieper in en uit.

23. Wees je bewust van- en accepteer je emoties

Ongeacht je huidige emotionele staat zul je jezelf op een diepgaande wijze helpen als je je volledig bewust bent van de aard van deze emoties, waardoor ze ontstaan zijn en waar je ze fysiek voelt. Als je door het leven gaat met verzet tegen je emoties zullen ze je op te sluiten in jezelf en maak je het leven onnodig veel moeilijker. Wegvluchten van emoties haalt ons neer. Wanneer je accepteert wat je voelt en bewust begrijpt waarom je een bepaalde emotie voelt, verwerk je de emotie en mag en kan hij wegebben zonder sporen achter te laten.

24. Denk positief, handel positief en wees positief

Een positieve houding geeft een goed voorbeeld voor anderen en voor jezelf. Het is ten zeerste aan te raden om positief in het leven te staan. Wanneer je dat ontwikkelt zul je de gevolgen voelen en ervaren als gunstige veranderingen. Een gezond positief voorbeeld zodat anderen kunnen volgen verspreidt een onmiddellijk positief beeld in de levens en gedachten van anderen. Een slecht of onbewust voorbeeld ten toon spreiden zal je huidige ontwikkeling vertragen, stopzetten of ongedaan maken. Daarentegen zal een positieve houding een goed voorbeeld zijn en meteen doorwerken in en om je heen.

25. Bekijk waargenomen fouten als een ‘levenslessen"

Als je, kijkend naar anderen, ‘fouten’ waarneemt, gebruik ze dan als een leerzaam instrument voor jezelf, het zijn waardevolle levenslessen. De mensen die in je leven zijn, zijn daar niet toevallig, ze zijn daar om je iets over jezelf te leren. Door persoonlijk verantwoordelijkheid te nemen voor wat er wordt weergegeven door anderen, kun je die informatie gebruiken om positieve veranderingen aan te brengen. Het leven overkomt je niet zomaar. Probeer alles, maar dan ook alles wat je hebt meegemaakt en doorstaan hebt te gebruiken in je voordeel. De toekomst ligt voor je ...

26. Deel je unieke inzicht en wijsheid

Iedereen heeft een ander perspectief op basis van persoonlijke ervaring, doel en karakter. Daarom heeft elk individu een unieke mogelijkheid dit inzicht met anderen te delen. Er zijn eindeloos veel manieren en mogelijkheden om je te uiten en je kennis te delen met anderen. Zoek een weg en wordt actief in het delen van je inzichten. De manier waarop zal voor iedereen anders zijn, onderzoek welke manier voor jou geschikt is en breng naar buiten wat in je is. 

27. Verbreed je horizon om wijzer te worden

Iets nieuws proberen kan betrekking hebben op elk deel van je leven. Het kan al moedig zijn nieuwe dingen aan te horen die je hersenen in werking zetten en vragen om aanpassing van je denkwijze. Meestal is angst hetgeen wat ons tegenhoudt in het verbreden van onze horizon. Verandering en nieuwe openen echter nieuwe wegen en kunnen je leven diepgaand verrijken. Geen enkele persoon heeft alle wijsheid van het universum in pacht. Daarom is het belangrijk om de wijsheid van anderen te bestuderen en hun wijsheid door te voeren in jouw leven. Zoals eerder gezegd, heeft iedereen een unieke kijk en mate van kennis om bij te dragen aan het geheel. Het bestuderen van de wijsheid van anderen kan b.v. door: samenzitten met een leraar hem om levensadvies vragen, boeken lezen, seminaries of lezingen bijwonen of websites bezoeken die je ontwikkeling en wijsheid voeden.

28. Ontwikkel je intelligentie

Elk mens is geboren met het verlangen en het vermogen om de beste versie van zichzelf te worden. Voor iedereen ligt de lat ergens anders. Er zijn vele manieren om intelligenter te worden. Niet iedereen is even intelligent in alle delen van het leven. Sommige mensen zijn emotioneel intelligent, sommigen hebben een hoger IQ terwijl anderen spiritueel intelligent zijn. Alle vormen van intelligentie kun je aanboren en uitbreiden. Iedere verandering hierin zal je helpen op je reis in bewustzijnsgroei. 

29. Zet je telefoon en televisie uit

Afhankelijk van je huidige niveau van bewustzijn, kan op je telefoon kijken of tv-kijken misschien een goede zaak zijn, want tv-kijken geeft veel mensen hoop, een tevreden gevoel en het leert je nieuwe dingen. Maar…. wil je echt je bewustzijn een kans geven zet dan de TV zo veel mogelijk uit. Als je kijkt naar wat TV-kijken werkelijk met je doet, stemt dat niet overeen met een hoger levensdoel noch laat het je toe op een goede manier productief te zijn. De tijd die je momenteel gebruikt voor de TV of op je telefoon of op Facebook te hangen, kan beter gebruikt worden om je persoonlijk doel te verwezenlijken. Niet kijken betekent extra tijd voor oefening, tijd om te reflecteren of creatief te zijn en je innerlijk bewust zijn te cultiveren!

30. Lees een goed boek

Of je nu geniet van het lezen van mooie voedende teksten, fictie of non-fictie (of alle drie), boeken lezen is een fenomenale manier om je te helpen groeien in bewuste hersenactiviteit. Boeken lezen geeft kennis, creativiteit en daagt het intellect uit waardoor het breder gaat functioneren. Inspirerende boeken lezen zal je meer diepgang geven en je uitrusten met een geest vol nieuwe gedachten en ideeën. Hoe meer goed gefundeerde informatie je tot je kunt nemen, hoe meer informatie en kennis je bewustzijn heeft om er bewust mee te werken in het avontuur dat leven heet.
 

31. Zie je diepste angsten onder ogen en verzamel moed

Zijn er angsten binnenin je die je weerhouden om voort te gaan? Op bepaalde treden van de wenteltrap van bewustzijn kan het uiterst moeilijk zijn om je angsten onder ogen te zien. Dat gezegd hebbende is het zaak je angsten in de ogen te gaan kijken en je zult zien, wanneer je het aan durft zal het je kracht en energie geven. Gezonde angsten zijn onder meer: angst voor het geven van een toespraak, zingen waar anderen bij zijn, in je eentje ergens naar toe gaan waar je onbekend bent enz. Dit zijn de uitdagingen van het leven en een geweldige lijstje om te overwinnen. Wat zul je je daarna goed voelen. De keuze om angsten het hoofd te bieden geeft je de mogelijkheid een geweldige sprong voorwaarts te maken. Immers bewust ZIJN betekent doen wat je wilt doen, zeggen wat je wilt zeggen en leven zoals jij wilt leven. Het is een weg die om moed vraagt. Het ontwikkelen van moed is een van de belangrijkste stappen in het leven en neemt wellicht veel tijd maar zal een grote hulp zijn in het durven zijn wie je werkelijk bent en door te gaan op je pad wat er ook gebeurt.

32. Besef dat alles veranderd en zal veranderen

Of je het nu beseft of niet, alles en iedereen is in een voortdurende staat van verandering. Verandering is onontkoombaar en overkomt jou en alle anderen terwijl je dit leest. Er is geen manier die verandering kan voorkomen of stoppen, maar er is een manier om hier mee om te gaan en die noemen we flexibiliteit. Flexibiliteit zal je helpen. Het leiden van een overdreven gestructureerd leven kan overweldigend en onaangenaam zijn. Dan is het zaak tijd te nemen voor momenten van spontaniteit en impulsieve acties en reacties. Flexibel zijn is een geweldige eigenschap die het mogelijk maakt in te spelen op veranderingen, hoe groot of klein ze ook zijn. Deze ‘leefregels’ nodigen je uit flexibel te zijn en zelf de verandering te zijn die je wilt zien op deze aarde en alsjeblief: maak er een positieve, bewuste verandering van!

33. Wees dankbaar voor alles wat er gebeurt

Er zijn momenten in het het leven wanneer er verbazingwekkende, mooie dingen met ons gebeuren en andere momenten waarop schokkende gebeurtenissen plaatsvinden. Zoals accepteren wie je bent een geweldige gewoonte is, is het ook zaak te leren alle gebeurtenissen die zich voordoen in ons leven een plaatsje te geven en er iets goeds mee te doen. Het maakt niet uit hoe schokkend een gebeurtenis kan zijn, er kan altijd een positief iets uit voort komen. Je vermogen om wat misschien in eerste instantie eruit ziet als het slechtste dat je kon overkomen te zegenen en zelfs te waarderen, heeft de mogelijkheid je op een onverwacht gebied bewuste voldoening te schenken. Daar waar je het niet verwacht liggen de nieuwe kansen en mogelijkheden die ons aanzetten het menselijke bewustzijn uit te dagen tot grote hoogten.

Succes op het pad en vergeet niet, je bent niet alleen, we lopen samen.

Bron: Deze 33 tips zijn vrij vertaald door Isabelle Plasmeijer en bewerkt door ’t Vertalerscollectief
 

Emma Wil Leven

Emma is 12 jaar als ze gediagnosticeerd wordt met anorexia. Jarenlang streed ze tegen deze verschrikkelijke eetstoornis, tot ze het absolute dieptepunt bereikte. Ze vertrok naar een kliniek in Portugal, om daar een intensieve behandeling te ondergaan. Want Emma wilde maar één ding: leven. Maar het meedogenloze monster dat anorexia heet, vrat haar vanbinnen volledig op. In april 2016 overleed Emma, 18 jaar jong.

De documentaire Emma Wil Leven deed in 2016 het nodige stof opwaaien. Nu, na twee jaar, komt er een boek- en theaterbewerking van Emma’s leven.

Het verhaal van Emma kan jou inspireren, nieuwe inzichten geven maar het kan ook triggerend werken. Triggers vertellen je veelal waar jij zelf nog van kunt leren en aan kunt werken.

Emma wil leven anorexia isa-power.nl

In de documentaire Emma Wil Leven krijg je een intieme en nooit eerder vertoonde kijk in de strijd tegen anorexia, van documentairemaakster Jessica Villerius.

Op haar twaalfde werd Emma gediagnosticeerd met de dodelijke ziekte anorexia nervosa. Dat wat begon met een drang naar controle, resulteert in het verlies van controle. Op achttienjarige leeftijd is ze uitbehandeld en heeft ze nog maar een wens: ze wil naar een kliniek in Portugal, een laatste kans op overleven. Na zes jaar van gedwongen opnamen, extreme eenzaamheid, gedwongen voeding en zware strijd vraagt ze haar ouders het onmogelijke: om haar te laten gaan. Wonder boven wonder krijgt ze in Portugal een enorme opleving. Op zelfgemaakte filmpjes zien is te zien hoe Emma voor het eerst sinds jaren weer zelf eet, met een lepel in plaats van door een rietje. Ze krijgt hoop en legt op camera de belangrijkste beslissing van haar leven vast: ze kiest voor het leven. Maar het blijkt te laat: de schade aan haar lichaam is zo enorm, dat deze het langzaamaan opgeeft. Uiteindelijk bezwijkt Emma tijdens haar strijd.

De voorstelling Emma wil leven brengt, na de documentaire, opnieuw een ode aan Emma en geeft haar boodschap door. Het theaterstuk moet de problematiek rond eetstoornissen bespreekbaar en inzichtelijk maken, niet in de minste plaats voor anorexiapatiënten zelf. Gebaseerd op de gelijknamige en indrukwekkende documentaire van Jessica Villerius en op gesprekken met betrokkenen en (ervarings)deskundigen is Emma wil leven een even intens als intiem portret.

Actrice Lisse Knaapen stapt in de rol en het hoofd van Emma en vertolkt zo Emma’s twijfels, angsten en geestige observaties. We zien een jonge vrouw die verlangt naar controle maar daardoor die controle juist verliest. En dat terwijl Emma wil leven…

Meer informatie en de speellijst voor de voorstelling kun je hier vinden.

Ook het boek Emma Wil Leven van Josha Zwaan ligt nu in de winkel.