Eetstoornis training professionals

"Je bent niets waard dik varken"

Tijdens de 'training eetstoornissen' zullen we jou en je team niet alleen leren wat een eetstoornis werkelijk is en hoe je een eetstoornis patiënt kan helpen. Ook leren we jou praktische coach vaardigheden om een doorbraak te bewerkstelligen bij jouw cliënt. We spelen altijd in op de reeds aanwezige kennis en ervaring binnen jullie team. Geen enkele eetstoornis training is dan ook hetzelfde.

Isabelle Plasmeijer heeft namens Isa Power voor de kindergeneeskunde OLVG 2 zeer leerzame presentaties gegeven. Als ervaringsdeskundige heeft zij ons team een andere kijk op deze patiëntengroep kunnen laten zien en handvatten gegeven om de communicatie met deze patiënten te vergemakkelijken en dus te verbeteren. Isabelle maakt gebruik van veel praktijkvoorbeelden en natuurlijk haar eigen verhaal. Ze is oprecht, energiek en heeft een duidelijke boodschap. De zorg voor deze patiënten kan en moet nog veel beter en daarvoor is het opdoen van kennis over dit ziektebeeld van groot belang. Door de interactieve manier van lesgeven kan iedereen zijn vragen stellen en krijg je een antwoord op maat. Wat ons betreft zijn deze lessen een grote aanwinst voor alle kinderafdelingen die te maken hebben met deze patiëntengroep. Nogmaals heel veel dank.
— — Roos Wiggelendam Teamleider kindergeneeskunde

We hebben een basistraining eetstoornissen en een verdiepingstraining eetstoornissen. Ben je net gestart als therapeut bij jouw organisatie of werk je al meer dan 20 jaar met mensen met eetstoornissen? Misschien heb je juist een heel divers team met verschillende achtergronden, kennis en ervaring? Laat het ons weten en wij passen ons programma aan op jou/jullie kennisniveau. 

“De trainingsdag die wij met ons FACT(jeugd)-team gevolgd hebben bij ISA power heeft ons letterlijk de power gegeven om met eetproblemen verder aan de slag te willen en te kunnen. We merkten dat wat er nodig is aan GGZ behandeling, precies datgene is waar wij als team goed in zijn. Ons gevoel dat touwtrekken met jongeren met eetproblemen vooral leidt tot harder trekken van beide kanten, is bevestigd, zowel vanuit professioneel oogpunt als door persoonlijke ervaringsdeskundigheid. Het gevoel van ‘wat dan wel’ en ‘is dat wel veilig genoeg?’ heeft plaatsgemaakt voor meer vertrouwen in, en tools voor, een basishouding van begrip, erkenning, en van daaruit soms confrontatie. Maar dat vooral ook een onderzoekende houding nodig is. Samen zoeken naar welk probleem onderliggend is aan de eetproblemen en hoe daar dan vervolgens mee om te kunnen leren gaan en meer helpende vaardigheden in te ontwikkelen.
De openheid, humor, directheid, enthousiasme en bevlogenheid van Isabelle tijdens deze training sprak ons enorm aan en heeft ons de ruimte en veiligheid geboden om in gesprek te gaan over de behandeling van eetstoornissen binnen de jeugd GGZ. Ze heeft ons over de streep getrokken om met vertrouwen, leergierigheid en enthousiasme aan de slag te gaan met dit onderwerp.”

Nancy Bakkum KENTER JEUGDZORG
(Ambulant psychiatrisch verpleegkundige)

Voor wie?
De eetstoornis training is bestemd voor teams: denk daarbij aan orthopedagogen, pedagogen, GGZ medewerkers, GZ-agogen, (kinder)artsen, psychiatrische verpleegkundigen, verpleegkundigen, FACT teams, huisartsen, therapeuten en coaches, diëtisten en voedingsdeskundigen, kindertherapeuten, ervaringsdeskundigen op het gebied van eetstoornissen en/of maatschappelijk werkers die zich willen specialiseren in effectieve behandeling van eetstoornissen. 

Ervaringsdeskundig en professioneel

ISA Power vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk professionals - actief in het werkveld van eetstoornissen - op de hoogte zijn van de ontwikkeling, behandeling en preventie bij eetstoornissen. De training is leerzaam, praktisch, interactief en leert o.a. over de angsten, gedachten, gedragingen van mensen met eetstoornissen.

Doel van onze trainingen:

  • Jouw medische & psychologische kennis over eetstoornissen vergroten zodat je weet waar je werkelijk over praat;

  • Ervoor zorgen dat jouw cliënt zich begrepen voelt, o.a. om gevoelens van eenzaamheid, schaamte en schuld te begrijpen en te verminderen;

  • Praktische tools (do's and don'ts) en communicatie strategieën aanreiken zodat jouw client zich echt begrepen voelt;

  • Bewust herkennen van eetstoornis cognities en het ontwikkelen en versterken van positieve cognities;

  • De eetstoornis 'stem' en eetstoornis gedachten onderscheiden van de gezonde 'ik' bij jouw cliënt. Hoe maak je dat inzichtelijk? En moet je de eetstoornis eigenlijk wel externaliseren?;

  • Systemisch werken, hoe en wanneer doe je dat? Hoe betrek je het systeem bij de behandeling? En is dat altijd nodig?;

  • Jouw professionele houding en bejegening. Wat kan en mag je zeggen en/of vragen?

  • Hoe, wanneer en naar wie verwijzen? (sociale kaart).

Waarom een eetstoornis training?

Cliënten met eetstoornissen komen in de regel in therapie omdat zij gebukt gaan onder fysieke en mentale problemen en klachten, waarbij de balans tussen draagkracht en draaglast begint te verschuiven en het zelfbeeld negatief of zelfs verwrongen is. Deze training kan een zinvolle bijdrage leveren aan jouw kennis en het herstel van deze balans en het zelfbeeld van jouw client.

"Op 11-2-2020 kwam Isabelle Plasmeijer spreken op onze afdeling Selectie en Keuring in het kader van deskundigheidsbevordering. Isabelle deelde haar persoonlijke ervaring en sprak met veel levendigheid en openheid, waardoor zij ons goed mee kon nemen in haar verhaal. Haar eigen visie en invalshoek wat betreft eetstoornissen en herstel was vernieuwend en zette aan tot interessante discussie. Isabelle heeft op verzoek haar lezing afgestemd op onze specifieke werkzaamheden, waardoor het een middag op maat werd. Tot slot was er voldoende ruimte voor vragen en discussie. We kijken met veel tevredenheid terug op de lezing van Isabelle."    

F. Grunsven Psycholoog 
Ministerie van Defensie

Onze trainers

Trainer: Isabelle Plasmeyer
Oprichter, Schrijver, Spreker, Therapeut

"Voor wat betreft eetstoornissen ben ik zowel ervaringsdeskundige op het gebied van Anorexia en Boulimia. Ik heb inmiddels 4 boeken geschreven en meerdere zelfhulp programma’s ontwikkeld. We hebben al veel gezinnen en kinderen geholpen naar volledig herstel. Sinds 2013 zetten wij ons in om de "gaten" in de eetstoornis zorg te dichten en samen te werken en de zorg voor iedereen te verlichten. Wanneer cliënten bij GGZ al een behandeling hebben, dan dienen de Ervaringsdeskundige coaches en therapeuten van IsaPower ter ondersteuning en fungeren wij niet als hoofdbehandelaar. Wanneer er geen andere hulpverleners zijn dan dienen onze coaches/therapeuten uiteraard als eerste aanspreekpunt en vervullen zij meerdere zorgtaken. Zelf heb ik diverse opleidingen, trainingen en cursussen gedaan en ben ik bekwaam op het gebied van onder andere NLP, NAC, EMDR, Hypnose, Bio-Feedback en hart-coherentie, PMA, Mindfulness, Lichaamswerk, Systemisch werk & Familie Opstellingen, Somatic Experience, TRE, EFT en Accessbars. Mijn kennis en ervaring deel ik graag met mijn collega’s in het werkveld.”

Trainer: Esther Eppenga
Ervaringsdeskundige op het gebied van eetstoornissen

"Voor wat betreft eetstoornissen ben ik zowel medisch onderlegd als ervaringsdeskundige. Na mijn studie geneeskunde ben ik in 2001 gaan werken als docente medische vakken. In 2002 heb ik  een didactische bevoegdheid behaald. In de afgelopen jaren heb ik trainingen gegeven voor verschillende opleidingscentra, bedrijven en zorginstellingen.  Trainingen over bv de bouw en werking van het menselijk lichaam, over ziektebeelden, triage, Burn-out en medicatie. De laatste jaren ben ik mij meer gaan interesseren vóór en specialiseren in “het brein”.  De mogelijkheden en de plasticiteit van dit orgaan vind ik fascinerend. Als trainer is het keer op keer een uitdaging om met alle deelnemers de vooraf gestelde doelen te behalen waarbij ik geniet van leergierigheid en motivatie van deze deelnemers maar bovenal van hun betrokkenheid naar de eigen doelgroep/cliënten/patiënten.”