medicijnen bij eetstoornissen
Onderstaand vind je medicijnen die kunnen helpen tijdens het herstellen van je eetstoornis, maar zoals de meeste medicijnen hebben ze ook bijwerkingen en is het nooit een lange termijn oplossing. Belangrijk is om naast het gebruik van medicijnen een actieve eetstoornis behandeling (cognitieve gedragstherapie) te ondergaan. Controleer altijd eerst met je huisarts of je behandelende arts of de volgende medicijnen voor jou geschikt zijn.
Anorexia: Mensen met anorexia kunnen baat hebben bij eetlust opwekkende middelen zoals Fenegriek (natuurlijk middel), echter helpen deze medicijnen niet altijd omdat mensen met anorexia bang zijn om te eten. Deze angst onderdrukt zelfs de eetlust.
Boulimia: Om de eetbuien en het compensatie gedrag (braken en laxeren) te verminderen is er 'topiramaat' (een anti-epilectum). Uit onderzoek blijkt dat dit middel leidt tot een vermindering van 50% in eetbuien, maar vanwege de bijwerkingen wordt dit alleen door psychiaters voor geschreven. Ook 'dansetron' helpt eetbuien te verminderen en vermindert de drang om te braken.
Binge eating Disorder: Mensen die last hebben van (vr)eetbuien, zouden net als mensen die met boulimia worstelen 'dansetron' kunnen gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat dit middel leidt tot een vermindering van 50% in eetbuien, maar vanwege de bijwerkingen wordt dit alleen door psychiaters voor geschreven. 'Dansetron' helpt eetbuien te verminderen.
Angst en paniek: Angst en dwangstoornissen komen veel voor bij mensen met eetstoornissen. Uit onderzoek (Bruna & Stevelmans) bleek dat clomopramine en amitriptiline, seretonine opname remmers (fluoxtine) niet goed hielp bij mensen met anorexia, maar 'topiramaat' helpt wel bij de vermindering van angsten. (Richtlijn Eetstoornissen - 2006)
Medicijnen tegen lichamelijke en psychische klachten
Verstoord zelfbeeld en waanbeelden: Mensen met anorexia en boulimia kunnen een zeer verstoord zelfbeeld en lichaamsbeeld hebben, wat ook wel eens vergeleken wordt met een psychose, de medicijnen 'olanzapine' (een atypische antipsychoticum) hebben positieve resultaten laten zien, echter zijn de lange termijn effecten nog niet bekend (Richtlijn Eetstoornissen - 2006).
Hyperactiviteit: Mensen met eetstoornissen hebben vaak ook nog andere angststoornissen of persoonlijkheidsstoornissen. Adhd en Add zijn hier voorbeelden van (Add is een aandachtsdeficiëntie - Adhd is een hyperactiviteitsstoornis). Bij beide stoornissen zien we afwijkingen in het brein. In het brein wordt minder dopamine en norepinefrine aangemaakt. Medicijnen tegen Adhd en Add bevatten methylfenidaat en dextroamfetamine. De medicijnen hebben hun uitwerkingen op het controle centrum in het brein, waardoor mensen minder impulsief worden en hun neiging om bijv. te sporten of te braken afneemt. De huisarts kan vast stellen of je Adhd of Add hebt. Vraag de test aan. Of doe online een test.
- Test voor volwassenen
- Test jezelf of je kind
Anti depressiva: mensen met depressieve gevoelens krijgen vaak anti depressiva voor geschreven. De meest gebruikte zijn monoamino-oxidaseremmers, selectieve serotine her opname remmers en tricyclische antidepressiva. Van het anti depressie middel 'fluoxetine', ook wel bekend als 'Prozac', is gebleken dat mensen met anorexia minder terugvallen hadden. Ook voor boulimia nervosa kan 'fluoxetine' helpen (Richtlijn Eetstoornissen). Bij boulimia kan ook 'topiramaat' door de psychiater voorgeschreven worden (Richtlijn Eetstoornissen - 2006).
Pillen om aan te komen: Anti depressiva, antihistaminica en antipsychotica worden ingezet bij mensen die depressief zijn en kan gewichtstoename als bijwerkingen hebben. Dat lijkt goed nieuws, vooral voor mensen die door de anorexia sterk vermagerd zijn. Echter, zorgen deze medicijnen vaak voor hartritme stoornissen. Dit weerhoudt veel artsen ervan om dit medicijn voor te schrijven (Richtlijn Eetstoornissen - 2006).
Zinktekort: Veel mensen met anorexia hebben een ernstig zinktekort, dit zorgt voor allerlei complicaties in het lichaam. Ook de mentale gezondheid is afhankelijk van zink (Richtlijn Eetstoornissen). Zink kun je in supplement vorm nemen en vind je ook terug in natuurlijke producten zoals amandelen. Zink is een spoorelement dat onderdeel is van een groot aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de stofwisseling. Zink is onde rmeer nodig bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel en een goede werking van het afweer-/immuunsysteem. Zink komt in kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen (Bron: Voedingscentrum).
Obstipatie: Veel mensen met een verstoord eet patroon hebben last van obstipatie. Obstipatie ontstaat door de combinatie en een tekort aan vocht, vezels en oliën die er voor zorgen dat de stoelgang soepel verloopt. Als het aanpassen van het voedingspatroon niet werkt (of als het nog te moeilijk) dan kan je vezels kopen, Milkosan of Laxantia (ook als zetpil te koop= rectale Laxantia) (Richtlijn Eetstoornissen - 2006). Pas op, even last hebben van obstipatie kan geen kwaad, maar langdurige obstipatie kan voor allerlei gezondheid risico's zorgen, met darmkanker tot gevolg.
Bot ontkalking: Veel mensen met anorexia komen ernstige mineralen en vitaminen tekort. Een belangrijk mineraal is calcium, doordat dit ontbreekt in het lichaam treedt er bot ontkalking (osteoporose) op. Dit zorgt voor broze botten en kan er zelfs toe leiden dat wanneer je valt meteen je heup of een arm breekt, omdat je botten zo kwetsbaar zijn geworden.
Brandend maagzuur: Mensen die veel last hebben van maagzuur of een kwetsbare maag (ten gevolgen van het vele braken) kunnen maagzuurremmers innemen. Echter is het ook belangrijk om je voedingspatroon aan te passen en bijv. geen koolzuurhoudende dranken te drinken en pittig eten te vermijden.
De wonderpil: Helaas bestaat er geen wonderpil om eetstoornissen te genezen. Sommige pillen zoals hierboven beschreven helpen om lichamelijke en geestelijk in balans te komen en beter te kunnen functioneren, angsten verminderen en depressie verdwijnt. Echter is het niet de bedoeling dat mensen afhankelijk worden van pillen.
Therapie als medicijn: Cognitieve gedragstherapie, waarbij negatieve overtuigingen onderzocht worden met de behandelaar, is erg belangrijk. Want de eetstoornis kan natuurlijk weer terugkomen wanneer gestopt word met de medicatie. Cognitieve gedragstherapie geeft een langduriger resultaat, want met een nieuw bewustzijn en andere overtuigingen kun je de eetstoornis overwinnen.
Voeding als medicijn: Zoals de filosoof Socrates zei "Let food be thy medicine, and let medicine be thy food". Gezonde voeding is ontzettend belangrijk om zowel lichamelijk en je geestelijk sterk, gezond en gelukkig te voelen. Zo zijn er bepaalde voedingsmiddelen die goed en effectief helpen bij depressie, bij obstipatie en bij angsten. Ook zijn er voedingsmiddelen die beter vermeden kunnen worden bij angsten en paniek, zoals alcohol en cafeïne houdende dranken zoals koffie en zwarte thee. Meer tips over voeding en gezondheid bij eetstoornissen klik hier.
De informatie over de effectiviteit van medicatie bij eetstoornissen, komt uit het boek van Dr. Greta Noordenbos:
Een eetstoornis overwinnen, kan dat? De Tijdstroom (2014). Om dit boek te bestellen klik hier