Een eetstoornis kan iedereen overkomen
Het is een fabel dat eetstoornissen alleen bij meisjes/vrouwen of homoseksuele mannen voor zou komen. Vooral vroeger werd gedacht dat het een meisjesziekte zou zijn en vandaag de dag denkt men zelfs (soms) dat het alleen bij homoseksuele mannen voorkomt, maar ook dat is niet waar.
De verschillen tussen jongens en meiden
Meisjes en jongens verschillen op diverse gebieden van elkaar en daardoor zijn er ook andere risicofactoren die ten grondslag liggen aan het ontwikkelen van een eetstoornis. Allereerst hebben jongens/mannen een andere
hormoonhuishouding en komen er andere hormonen vrij tijdens de puberteit. Jongens/mannen hebben een ander ideaalbeeld, ook is de emotie regulatie bij mannen anders dan bij vrouwen. Mannen gaan anders om met woede, boosheid, frustratie, stress, spanning en verdriet. Ook ervaren mannen een andere maatschappelijke en sociale druk dan vrouwen. Mannen hebben het gevoel sterk te moeten zijn en het uiten van emoties en gevoelens zou dus 'zwak' zijn. Herken je dat bij jezelf?
Dat eetstoornissen alleen bij homoseksuele mannen zou voorkomen is ook niet waar, wel is het merendeel van de mannen (welke anorexia of boulimia hebben) homoseksueel. Maar niet iedereen! Dit kan komen doordat homoseksuele mannen gevoeliger zijn voor de mening van anderen (bang voor afwijzing) en zich meer zorgen maken om hun uiterlijk en meer aandacht besteden aan hun uiterlijk. In het geval van binge eating zijn er geen grote verschillen qua aantal tussen hetero of homoseksuele mannen. Er zijn net zoveel mannen als vrouwen die lijden aan binge eating disorder.
De minder bekende varianten van eetstoornissen
Naast de bekende eetstoornissen zoals anorexia en boulimia zijn er ook veel mannen die worstelen/lijden aan de nog minder bekende eetstoornissen zoals; muscle dysmorphia, het adonis complex of inverse anorexia. In de laatste drie gevallen is de man extreem bezig (geobsedeerd) door zijn lichaam. De man doet er alles aan om getraind te zijn, neemt shakes en let op zijn voeding, gaat vaak naar de sportschool en slaat feestjes met vrienden af omdat zijn figuur/gewicht belangrijker is. Vaak horen we dat deze groep jongens of mannen in hun jeugd gepest zijn of iets anders vervelends of traumatisch hebben meegemaakt. Herken jij jezelf hierin?
"Ook bij mannen spelen psychologische factoren een belangrijke rol, zoals weinig zelfvertrouwen, een negatieve lichaamsbeleving, perfectionisme, sociale faalangst, en moeite met het uiten van gevoelens hun behoeften". (Greta Noordenbos, 2007)
De focus op hun gewicht (en een gespierd lichaam) geeft hen een gevoel van kracht, succes en versterkt hun gevoel van eigenwaarde en zelfrespect. Ook koppelen mannen, net zoals vrouwen met anorexia of boulimia, hun mate van eigenwaarde aan hun uiterlijk, gewicht en figuur. Jongens/mannen die lijden aan muscle dysmorphia hebben een vertekend lichaamsbeeld, net zoals je vaak ziet bij meisjes met anorexia, waardoor ze zich mager voelen terwijl ze eigenlijk erg gespierd zijn en daardoor maar blijven trainen en er uit komen te zien als een opgeblazen Michelin poppetje.
Ad Penninx en Ron Meijering weet wat het is om te lijden aan anorexia, hij schreef er zelf een boek over 'Meisjesziekte'. Hiermee probeert Ad het taboe, wat er rondom eetstoornissen bij mannen hangt, te doorbreken.