Seksueel Misbruik en Eetstoornissen

Een bekende risicofactor en in standhoudende factor voor eetstoornissen is ontevredenheid over het eigen lichaam. Met ontevredenheid over het eigen lichaam wordt bedoeld, dat iemand een negatief, subjectief oordeel heeft over het eigen lichaam, zoals het figuur, het gewicht, de buik en de heupen (Stice & Shaw, 2002). Als jij zelf een eetstoornis hebt, dan is er een grote kans dat je je hierin herkent. Misschien begrijp je niet goed waar dat gevoel vandaan komt. En hoogstwaarschijnlijk wil je er vooral heel erg graag van af. Ontevredenheid over het eigen lichaam is niet hetzelfde als een vertekend lichaamsbeeld. Daarbij ziet iemand het eigen lichaam dikker dan het eigenlijk is, wat vaak voorkomt bij Anorexia Nervosa. Hier kun je flink last van hebben. Je weet heel goed dat jouw gewicht ten opzichte van jouw lengte normaal of zelfs te laag is, toch zie je jezelf een stuk dikker. Wat help is om oefeningen te doen die specifiek zijn ontwikkeld om je zelfbeeld te herstellen, de coaches van ISA Power kunnen je hier tijdens een coach traject bij helpen. Plan een intake in om te ontdekken wat we voor jou kunnen betekenen. We hebben geen wachttijden, dus je kan meteen aan de slag met een coach. 

Seksueel misbruik kan een rol spelen bij de ontwikkeling van eetstoornissen, zelfbeschadiging en andere verslavingen.

Misschien ben jij zelf slachtoffer van seksueel misbruik en heb je ook last van een eetstoornis? Of misschien lees je dit artikel omdat je iemand wilt helpen. Wat we vaak zien is dat seksueel misbruik leidt tot ontevredenheid over het eigen lichaam, met eetstoornissen tot gevolg om met de traumatische ervaring om te kunnen gaan (Murray et al., 2008).

Gevoelens van schaamte en schuld

Mensen die seksueel misbruikt zijn dragen vaak grote schuldgevoelens en gevoelens van schaamte met zich mee. Onterecht, althans zo vinden wij. Je veroordeelt jezelf om wat je hebt meegemaakt. Terwijl je hier nooit voor hebt gekozen. Je weet niet goed hoe je met die gevoelens om moet gaan. Wij helpen je graag bij het verwerken van pijnlijke herinneringen en trauma’s en deze een plekje geven en bij het aanpakken van je eetstoornis.

Eetstoornissen, zelfbeschadiging als overlevingsstrategie

Ben je die misschien minderen gaan eten, gaan overgeven of laxeren om die gevoelens van schaamte en schuld niet te hoeven voelen? Of je bent jezelf pijn gaan doen, door sigarettenpeuken op je arm uit te drukken, door jezelf in je armen te krassen of door veel te blowen of drinken? Het klinkt verschrikkelijk dat mensen dit zichzelf aandoen, toch is het niets vergeleken met de echte pijn die ze voelen. Dit gedrag maakt dat je niet meer hoeft te denken aan je trauma en alle nare gevoelens die erbij komen kijken. Het is als het ware je overlevingsstrategie geworden: de eetstoornis en/of ander schadelijk gedrag is een mechanisme geworden om met de pijn van het seksueel misbruik om te gaan.

Je vies voelen en bang zijn om niet geloofd te worden

Als je zelf seksueel misbruik bent en last heb van een eetstoornis, dan zou het kunnen dat je daar niet over durft te praten. Wellicht voel je je schuldig en ben je boos. Je voelt je misschien vies of je bent bang dat mensen je raar vinden. Of je schaamt je ervoor, omdat je je niet hebt kunnen verweren. Het kan zijn dat je bang bent om niet geloofd te worden of dat je niet weet hoe degene aan wie je het vertelt het op zal vatten, je bent bang voor de reacties van anderen. Ook kan het zijn dat je geen oud verdriet wilt oprakelen of dat je denkt dat mensen de baas zijn over jouw lichaam, dat je niet zelf mag bepalen wat er met jouw lichaam gebeurt.

Die gedachten zijn niet gek, je hebt immers iets heel naars meegemaakt en op het moment van seksueel misbruik was jij de controle over jezelf en je lichaam kwijt. Iemand anders bepaalde wat er gebeurde, zonder dat jij je kon verweren. Het kan heel goed zo zijn, dat jouw eetstoornis of ander schadelijk gedrag je helpt om daarmee om te gaan. Zo voelt het tenminste.

Krijg de controle over jouw lichaam terug zonder dat je  daarbij jezelf moet schaden. Het kan ook anders! De eetstoornis, jezelf pijn doen, blowen, alcohol drinken of ander schadelijk gedrag heeft je misschien geholpen toen je niet anders kon, omdat je niet wist hoe je je anders staande kon houden. Maar in het heden zal je een weg gaan vinden om op een andere manier met die gevoelens om te gaan, zonder jezelf te schaden. Het kan echt en wij helpen je graag. Plan een intake gesprek in met een van onze coaches in jouw regio. Want jij kunt de controle over jezelf terugkrijgen, en jij kunt weer van jezelf en van je lichaam leren houden.