Eetstoornissen en hooggevoeligheid

Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger dan anderen. Iemand die erg gevoelig is noemen we ‘Hooggevoelig’ of ook wel HSP,  HSP staat voor: Hoog Sensitief Persoon. Van de Nederlandse bevolking is zo’n 15 tot 20 procent hoogsensitief. 

Hooggevoeligheid / Hoogsensitief/ HSP

Het is een temperament, een persoonlijkheidskenmerk. Het kan 1 van de risicofactoren zijn wat de ontwikkeling van een eetstoornis vergroot. Mensen met HSP zijn heel gevoelig en hebben hierdoor vaak problemen met hun buik gebied: darmen, buik en hebben vaak last van het prikkelbaar darm syndroom. Ook zijn ze gevoeliger voor allergieën, exceem, cafeïne en alcohol.

Wanneer je hooggevoelig bent, ben je meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merk je meer signalen en details op. Ook ben je gevoelig voor de stemmingen van anderen, de sfeer, geluid, informatie van buitenaf en herinneringen. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Samenzijn in groot publiek of harde muziek wat voor veel mensen gezellig en normaal is, kan voor HSP’ers al snel te veel zijn; zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.

Opgeslagen prikkels worden opgeslagen in het lichaam

In het lichaam van hooggevoelige personen worden ook onbewust prikkels opgeslagen. Het contact met je lijf is niet zo goed, zodat er onbewust prikkels van anderen bij je binnen komen. Je staat niet meer met beide benen op de grond en negatieve energie verlaat moeilijk je lichaam. 

Ook zie je vaak dat een hoogsensitief persoon een grote wens heeft om te zorgen voor een ander en dat ze hierdoor zichzelf vergeten. Hooggevoeligheid heeft zowel positieve als negatieve kanten. Met HSP krijg je veel prikkels, waardoor je emoties veel intenser beleeft dus ook geluk. Een nadeel is dat je in een druk gezelschap jezelf wellicht ´verliest´ en continue bezig bent met al die prikkels en gevoelens van anderen. HSP’ers hebben vaak een laag zelfbeeld omdat ze vaak afgewezen werden en ervoeren dat ze ‘anders’ zijn dan anderen. Ook zijn ze vaak angstig en onzeker over hun toekomst. Nieuwe dingen zijn extra spannend en kunnen dit moeilijk overzien.

Mensen met HSP zijn zoekende naar zekerheid en denken na over dingen, ook over hun gezondheid, het leven, de maatschappij, het zijn echte denkers. Zo kan je je voorstellen dat een eetstoornis ook controle en zekerheid biedt. Wanneer je de eetstoornis loslaat en de ‘veiligheid’ los laat, moet men weer opzoek naar nieuwe zekerheid. 

Ook zie je dat mensen met HSP erg perfectionistisch zijn, graag een baan willen hebben die voldoening en bevrediging geeft. Het moet nut hebben. Een hoger doel. In een eetstoornis kan men hoge eisen stellen aan zichzelf, en daarin de voldoening halen die HSP’ers zoeken. De angst voor afwijzing weerhoudt hen om te doen. Juist die angst is bij mensen die HSP zijn groot. Juist het VOELEN, ervaren, beleven en doen is cruciaal.

Een eetstoornis onderdrukt vaak het ´gevoel´ waar je bang voor bent. Niet willen voelen en laten merken dat je overprikkeld bent en veilig in je eigen wereldje. Juist je gevoel toelaten is een belangrijke stap om te herstellen en je eetstoornis niet meer nodig te hebben.  Stap voor stap wat meer gevoel toelaten is niet altijd even gemakkelijk.  Blijf er in geloven dat die gevoelens minder worden en in balans komen.

Hieronder een aantal kenmerken die voorkomen bij mensen die hoogsensitief zijn:

-          oog voor detail en goed geheugen
-          snelle overprikkeling
-          sterke innerlijke reactie / sterk rechtvaardigheidsgevoel
-          groot observatievermogen
-          bewuste waarneming van andermans non-verbale emoties en gevoelens
-          wantrouwend, achterdochtig en de kat uit de boom kijken
-          gevoel van anders-zijn dan anderen
-          groot verantwoordelijkheidsgevoel

"Alles is in onszelf aanwezig, we hebben gewoon te luisteren, we hoeven niets te doen, we hoeven alleen maar te zijn. We zijn goed in scannen, analyseren, beredeneren, we zitten in ons hoofd en maken keuzes met het hoofd. We denken zelfs te weten wat we moeten eten, wat de ander moeten eten, wat de ander moet doen. Mensen die kritisch zijn naar anderen zijn ook vaak naar zichzelf. Misschien herken je jezelf hier in? Wees niet ‘bang’ dat je een geval apart bent. Je hebt hoogstwaarschijnlijk in het verleden veel druk gevoeld over de pijn en moeite van andere mensen omdat je die emoties allemaal oppikte. Je bent gevoelig voor meningen van anderen en intimidatie waardoor je onzekerder kan worden. Wanneer jij leert om te gaan en weer eigen baas word over je eigen lichaam, kan je beter omgaan met de signalen en gevoelens die jou lichaam je geven. Goed zorgen voor jezelf is hierin heel belangrijk." Isabelle Plasmeijer - Oprichter ISA Power

ISABELLE'S TIPS:

Accepteer dat je hooggevoelig bent. Lees erover of praat met mensen die zich in jou herkennen.  

Richt je blik naar buiten. Ga even uit de situatie waardoor je overprikkeld raakt. Kom even tot rust. Dus verplaats jezelf letterlijk. Ga naar buiten, maak een wandeling, doe iets.

Focus  je aandacht op iets anders. Ga heel bewust vrienden bellen, koffie zetten of tv kijken.
Iets waar jij de controle op hebt. En let goed op je ademhaling en doe yoga of een meditatie oefening.

Als je de valkuilen kent bij jezelf wees hier alert op. Plan rustmomenten in en bereid situaties voor waarin overprikkeling kan plaatst vinden. In alle rust even bijtanken, de accu opladen.

Leer grenzen stellen. Wees eerlijk tegenover jezelf en de ander.

Leer prioriteiten stellen. Als jij weet dat die afspraak op dat moment niet verstandig is voor jou , durf ‘JA’ te zeggen tegen jou lichaam en voel je hier niet schuldig hierover. Het is dan beter voor jou en er komt altijd een nieuwe kans.

Wil je ook van HSP jou super POWER maken? 

Wees blij met jezelf. Ook jij mag er zijn! Hooggevoeligheid is een mooie karaktereigenschap. Wil je leren hoe je hier mee om kan leren gaan en van HSP een SUPER POWER maakt? Vraag dan een intake gesprek aan.