De vijf fases naar genezing van een eetstoornis

Om de kans op herstel te vergroten en de geestelijke en lichamelijke gevolgen te beperken is het belangrijk om iemand met een eetstoornis te motiveren om in behandeling te gaan. De wens om een mooi leven te hebben zonder eetstoornis moet groter zijn dan de wens om te streven naar een ‘perfect’ lichaam. Ook zullen mensen 'moeten' leren om (vr)eten niet meer te gebruiken als vlucht. (I. Plasmeijer / Wolf in schaapskleren 2014)

De vijf fases naar genezing

  1. Ontkenning

  2. Herkenning & Erkenning

  3. Bewustwording & Voorbereiding

  4. Doelen & Actie

  5. Genezing & Nazorg

Het kan voorkomen dat je tijdens jouw herstel in fase 4 zit en druk bezig bent met het overdenken en/of uitschrijven van je dromen of je doelen, ondanks dat actie nog even uitblijft. Ook kan het zijn dat je terugzakt naar fase 3 en weer een eetbui hebt of overgeeft (of iets anders). Ook al vindt er een terugval plaats, onthoud dan dat deze lessen nodig zijn om de volgende stap vooruit te zetten. Wees niet boos en veroordeel de jezelf niet meteen. 

Niemand is zonder het maken van fouten groot of succesvol geworden.  Wil je geholpen worden en gecoacht worden door een van de ervaringsdeskundigen van ISA Power? Plan dan een intake gesprek in.

 
Chat with us