Eetstoornissen en bewegingsdrang

Anonieme vraag van een van onze klanten:
"Ik eet weinig en beweeg veel. Ik wil weer meer eten en het bewegen stoppen/afbouwen. Kan dit in 1 keer of moet ik bewegen afbouwen en eten opbouwen?"

Antwoord ervaringsdeskundige ISA Power:
Uit je vraagt blijkt dat er een wens is om meer te eten en niet meer (zo veel) te compenseren met bewegen. Dat je dat wilt is al een grote stap. Nu inderdaad de vraag, hoe doe je dat?  Er is helaas niet één passend antwoord wat voor iedereen geldt. Iedereen legt een andere weg naar herstel af. Belangrijk is om de vraag 'waarom MOET jij bewegen van jezelf?’ en 'waarom MAG ik niet (meer) eten zonder te compenseren?” te onderzoeken.

Waar ben je werkelijk bang voor? Welke angsten schuilen achter dit gedrag?

Soms helpt het om dit voor jezelf uit te schrijven op papier. Allemaal helpende gedachten opschrijven en eventueel er een creatieve opdracht van maken. Je WILT meer eten en stoppen met bewegen. Wat zijn de voordelen? Voor jou? Jouw lichaam? Jou geest? Wat voor deuren zouden er open gaan? Wat zou het doen met je energie niveau? Ook kan je voor jezelf opschrijven hoeveel je nu beweegt. Wellicht word je geconfronteerd met al jouw regeltjes en gedrag rondom bewegen. Zou jij deze regels een ander ook opleggen? 

Ook kan je afspraken gaan maken met je omgeving. Als het je niet lukt om in 1 keer te stoppen, kan je het gaan afbouwen. 
Ikzelf stopte bijvoorbeeld in 1 keer met dwangmatig trap lopen en er kwam veel angst, verdriet en boosheid los. Mijn eetstoornis zocht naar andere maniertjes om toch te kunnen 'compenseren'. Dit UITSPREKEN helpt vaak goed. 

Als jij uitspreekt 'ik moet nu van mezelf bewegen', dan is de verleiding al een stuk minder omdat je open kaart speelt. Je eetstoornis regeltjes open en bloot op tafel leggen en het gaan onderzoeken geeft veel spanning, maar is helend en helpend voor jezelf. Je houdt je gevangen in je gedachten, in het ‘moeten'. En wanneer jij minder MOET van jezelf, en meer MAG, krijg je rust in balans.  De spanning die voortkomt uit het verlangen om meer te eten en minder te bewegen kan heel vermoeiend zijn. Maar onthoudt, telkens als jij er tegen in gaat, spreek jij die eetstoornis gedachte tegen die je wilt overwinnen. Houd daarom vol! Als jij beter wilt worden, ervaar je daarover misschien veel tweestrijd: Waarom DOE ik het niet 'gewoon'? Wil ik wel echt beter worden? Waarom saboteer ik mezelf? Herinner je aan je doelen en dromen. Wat zegt jou die andere kant? Zegt die dat ze meer mag en WILT eten en minder WILT bewegen? Geef het een kans! 

Je zal nooit weten of je er meteen van aankomt zonder het ooit geprobeerd te hebben. De angst voor de angst is wat je tegenhoudt. Relativeer dit voor jezelf. Je komt geen kilo's aan van stilzitten. Probeer er ook een beetje van te genieten. Op de bank hangen en lekker luieren ook hartstikke fijn kan zijn! Met een kop thee, een mooie film, en jezelf wat lekkers gunnen kan zo fijn zijn! Nogmaals, er is geen één oplossing! 

Spreek uit naar je omgeving dat je jouw eetprobleem nu gaat aanpakken, en dat als jij de behoefte voelt om meer te gaan bewegen of de wens voelt om minder te gaan eten, dat je dan dit uitspreekt, en om hulp vraagt wanneer jij dit nodig hebt. Zie het als een experiment. Een uitdaging! Uit eigen ervaring weet ik dat het lichaam niet reageert op wat jij eet, en hoe veel je beweegt, jou lichaam reageert op de manier waarop jij denkt en reageert op wat jij DENKT.

 
Chat with us