Wat is Boulimia Nervosa?

Gevolgen van Boulimia Nervosa 

Boulimia nervosa is net als anorexia nervosa een dwangmatige, psychische eetstoornis. Voor beide stoornissen geldt dat uiterlijk en gewicht grote punten van zorg zijn. Het grote verschil is, dat bij boulimia nervosa meestal geen sprake is van opvallend gewichtsverlies en dat maakt deze ziekte heel gevaarlijk. Want niemand ziet iets aan de buitenkant, maar van binnen takel je af en dat brengt grote risico's met zich mee.

Kenmerken van boulimia

Je kunt met boulimia nervosa een ogenschijnlijk normaal leven leiden. Het afwijkende eetpatroon valt niet erg op; uit schaamte voor de omgeving eet je vaak stiekem. ’s Nachts, alleen in de keuken bij de koelkast bijvoorbeeld. Omdat je jezelf niet uithongert en dus niet sterk vermagert, is de stoornis voor de omgeving vaak moeilijk te herkennen. Maar er zijn veel problemen: je bent verslaafd aan eten, je hebt geen controle meer over jouw eetgedrag. Omdat je niet te dik wilt worden ga je laxeren, braken of een tijdje diëten of vasten. Vervolgens geef je je weer over aan de eetbuien. Lees over overeenkomsten en verschillen van eetstoornissen ook bij anorexia nervosa en de eetbuistoornis (word ook Binge eating Disorder genoemd)

Lichamelijke gevolgen van Boulimia Nervosa 

Het vele braken leidt tot keelpijn, een schorre stem, opgezette speekselklieren, beschadigde slokdarm en je kunt hier een opgeblazen gezicht en nek van krijgen. Je krijgt last van een aangetast gebit (bruine en brokkelige tanden), je dikke darm, nieren en lever hebben ernstig te lijden door de laxeermiddelen die je gebruikt. En er kan een tekort aan kalium, vitaminen en mineralen ontstaan, waardoor je hart moeite heeft om het bloed rond te pompen, dit heeft hartkloppingen of een onregelmatige hartslag tot gevolg. Dit geldt ook voor mensen met Anorexia Nervosa. 

Sociale gevolgen van Boulimia Nervosa 

Iemand met boulimia nervosa voelt zich vaak niet lekker en zegt daarom afspraken af. Het stiekeme eten kost veel geld en ook veel tijd en gaat ten koste van sociale contacten en activiteiten. Het gevaar van eenzaamheid en isolement ligt hierdoor op de loer. De kosten van de grote hoeveelheden voedsel en laxeermiddelen kunnen zelfs financiële problemen geven, sommige mensen gaan zelfs stelen. 

Hulp bij boulimia nervosa

Het kan prettig en nuttig zijn om jouw 'geheim', wat boulimia vaak is, te bespreken. Voor de ervaringsdeskundigen van ISA Power hoef je je niet te schamen. Wij kunnen samen met jouw het probleem bespreken. De coaches van ISA Power bieden advies en hulp, toegespitst op jouw persoonlijke situatie. E-mail naar: info@isapower.nl 

 
Chat with us