Wat zijn de kenmerken van een goede eetstoornis behandelaar?

Je bent eindelijk zover. Je bent er klaar mee! Je wilt nu voor eens en voor altijd je eetstoornis verslaan. En dan begint het. Je gaat op zoek naar de juiste behandelaar, de behandelaar die bij jou past. Voor het succesvol zijn van de behandeling is het cruciaal dat er warmte, oprechtheid, acceptatie, begrip en een relatie van wederzijds respect en vertrouwen is. Wij hebben op een rijtje gezet waar een goede behandelaar o.a aan moet voldoen. Dit zijn criteria die tot stand zijn gekomen door mensen die een behandeling hebben gehad. 

Kennis

Een goede behandelaar heeft kennis van zaken. Ervaring met de behandeling van eetstoornissen is een echte pré. Hij of zij begrijpt wat het is om een eetstoornis te hebben. Hij of zij heeft goede communicatie vaardigheden en deelt kennis met zijn cliënt.  

Open houding

Een goede behandelaar is open. Die luistert naar wat jij nodig heeft en kijkt verder dan de standaard patiënt met een eetstoornis. Want niemand is hetzelfde dus ook jouw eetstoornis niet. Let er in de intake op dat er goed naar jouw situatie geluisterd wordt en dat de behandelaar niet spreekt in termen van standaard eetstoornis patiënten. Jij vraagt nu om hulp, dus het gaat om jouw situatie en niet om een casestudy.

Kaders stellen

Een goede behandelaar stelt kaders in gebieden waar je het zelf niet kan. Je hebt al heel lang niet goed voor jezelf gezorgd. Sommige dingen zijn een slechte gewoonte geworden, waarvan je je niet bewust bent dat het nu niet goed voor je is. Het is fijn als een behandelaar dan voor jou bepaalt waarvan het beter is om er even mee te stoppen.

Inlevingsvermogen

Inlevingsvermogen van de behandelaar wordt ook als heel belangrijk ervaren. Kan en wil de behandelaar zich inleven in jouw situatie. Belangrijk is hierbij dat ze niet in jouw situatie meegaan, maar wel begrip hebben voor hoe moeilijk het voor jou is om dit los te laten.

Humor

Humor is een lastige omdat het tegelijkertijd een hele persoonlijke is, maar toch wordt humor vaak genoemd door mensen die een behandeling doorlopen hebben. Het is belangrijk als de behandelaar af en toe de druk van de ketel kan halen door een grapje.

Ruimte voor leuke dingen

Een behandeling moet eigenlijk een cadeautje aan jezelf zijn waar je de rest van je leven baat bij hebt. Waarom zou het dan ook niet leuk mogen zijn? Steeds meer behandelvormen bieden ruimte voor andere dingen dan alleen maar praten. Houd je van de natuur, dan is het misschien wel fijn als jouw behandelaar ook ruimte biedt voor een wandelsessie in plaats van een sessie op kantoor. Kan jij je emoties goed kwijt door middel van creatieve opdrachten, dan is het belangrijk dat je behandelaar hier bekend mee is. Creatieve therapie: zang, dans, PMT en mindfulness, wordt steeds meer ingezet. Check altijd of de behandelaar hier bekend mee is, en dit kan toepassen tijdens de behandeling.