Hoelang duurt een eetstoornis behandeling gemiddeld?

Er is een enorme variatie in de duur van de behandeling bij eetstoornissen. Sommige mensen lukt het om al binnen 6 maanden te herstellen, vaak betreft dit mensen die snel hulp hebben gezocht en waarbij de eetstoornis niet jarenlang ingenesteld zit. Zes maanden klinkt positief en het is zeker mogelijk, echter doen sommige mensen er jaren over. Over het algemeen is het een lang proces om helemaal te herstellen van een eetstoornis, zeker bij mensen met ernstige eetstoornissen en andere psychische klachten en angststoornissen.

Het herstellen van eetgedrag en gewicht kan al binnen een half jaar bereikt zijn. Daarna begint het echte werk en is nog zo’n jaar tot anderhalf jaar intensieve psychotherapie of cognitieve therapie noodzakelijk om te werken aan psychisch, emotioneel en sociaal herstel. Focussen op de lichaamsbeleving, het zelfvertrouwen, de emoties leren reguleren en sociale vaardigheden. Nazorg is dus heel erg belangrijk. Wanneer er geen psychotherapie of nazorg plaatsvindt nadat mensen zijn hersteld (alleen in hun eetgedrag en gewicht), dan kan terugval optreden.  

Gemiddeld duurt een eetstoornis behandeling zo’n twee jaar, mits deze succesvol is. Soms is intensieve behandelingen of klinische opname goed en in andere gevallen volstaat een wekelijks gesprek met een coach of behandelaar. In alle gevallen geldt dat er een klik (respect en vertrouwen) tussen de cliënt en de coach of behandelaar moet zijn. Dit is cruciaal.

 
Chat with us