Het effect van social media op de ontwikkeling van eetstoornissen

Tegenwoordig is social media verworven in het dagelijks leven. Bijna iedereen maakt gebruik van social media, van het communiceren met vriendinnen tot verstrekken van bedrijfsgegevens. Social media wordt overal voor gebruikt! Het heeft super veel voordelen, mits het goed gebruikt wordt. Voor velen is een gewoonte om de dag te beginnen met het checken van Facebook of Instagram. Mooie foto’s en filmpjes komen voorbij, en door de komst van social media worden vele meiden en jongens dagelijks geconfronteerd met nieuwe trends rondom gezondheid, eten en uiterlijk.

De kracht van Social Media

Via social media worden helaas niet alleen verkeerde ideaalbeelden gecreëerd, omdat mensen alleen de positieve en interessante delen van hun leven openbaren, ook worden er de meeste gekke ideeen en tips gedeeld om af te vallen. Mensen gaan leren zichzelf te vergelijken met mensen en modellen op TV, Instagram en Facebook. Dit veroorzaakt onzekerheid over het eigen lichaam. "Waarom heb ik niet zo’n mooie huid of zo’n interessant leven?" en "Waarom ben ik niet zo dun als die modellen?" 

We leven in een gemanipuleerde werkelijkheid

Geeft social media nu echt een goede representatie van de werkelijkheid? Nee, wij vinden van niet. In werkelijkheid zijn de meeste foto’s op social media bewerkt. 

Wat kun jijzelf doen en hoe kun jij jezelf beschermen?

Social media kan bijdragen aan het ontstaan van onzekerheden en het streven naar een “ideaalbeeld”. Mensen die onzeker zijn zullen zich eerder vergelijken met mensen die in hun ogen zogenaamd mooier, slimmer en leuker zijn. Mensen die sterk in hun schoenen staan en zelfverzekerder zijn zullen dit minder snel doen.

Hoe dan ook, stop met jezelf te vergelijken met ‘perfecte’ mensen op tv of social media. Hierdoor word je alleen maar meer onzeker! De realiteit is dat de modellen in magazines of op TV eerst uren door visagisten zijn opgemaakt en vanuit de juiste hoek gefotografeerd worden. In werkelijkheid hebben zij ook hun plus- en minpunten die hun uniek maken.

Onthoud dat de meeste mensen elke dag opnieuw weer naar school of hun werk moeten, net zoals jij en ik. Dit ‘saaie’ leven wordt nooit geopenbaard op social media, maar slechts een klein deel van onze samenleving reist via privé jets en limousines die op social media te zien zijn. 

Je hoeft niet te voldoen aan een ideaalbeeld! Iedereen heeft zijn/haar onzekerheden en niemand zal dit open en bloot op social media zetten. Wees blij met wie je bent en wat je doet. Jij bent bijzonder en uniek!

Social media kan een onrealistische werkelijkheid creëren, maar social media heeft ook positieve invloeden. Sociale media maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker om in contact te komen met hulpverleners en lotgenoten, om samen te vechten tegen jouw eetstoornis en om jouw onzekerheden los te laten. 

"Don't desire to be somebody else, be you. You are unique exactly the way you are right now!"

Vrouwen en mannen met een eetstoornis

Door Iris van Wijk (Student ‘’Voeding & Diëtetiek’’ op de Haagse Hoge School)

Zouden mannen en vrouwen een eetstoornis hetzelfde ervaren of zijn er veel verschillen tussen beide. De hoofdvraag van mijn praktijkopdracht is daarom:

‘’Zit er een groot verschil in de ontwikkeling en genezing van een eetstoornis tussen mannen en vrouwen?’’

Om deze vraag zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden heb ik veel literatuur gelezen, een interview gehouden met een man die worstelt met anorexia en ook heb ik de BEAT IT workshop van ISA Power in het Leontienhuis bijgewoond.

De cijfers:

Naar schatting leidt 10% van de bevolking aan een eetstoornis en daarvan zouden er 5-10% man zijn, maar vaak wordt er bij mannen een verkeerde diagnose gesteld en daardoor bereiken onderzoek en behandeling deze groep slecht (1). Doordat er een verkeerde diagnose wordt gesteld en doordat mannen de ziekte minder makkelijk bij zichzelf herkennen omdat er gedacht wordt dat het typisch iets voor vrouwen is zullen de bekende cijfers de lading niet dekken (1). Uit onderzoek is ook gebleken dat mannen de ziekte nog erger proberen te verbergen dan vrouwen (2). Veel mensen denken dat eetstoornissen onder homoseksuele mannen vaker voorkomt, terwijl 80% van de gediagnosticeerde mannen heteroseksueel is (3). 

Onbegrepen:

Iedereen kan een eetstoornis ontwikkelen, het maakt niet uit hoe oud je bent, welk geslacht je hebt en uit welke cultuur je komt (3). Echter, veel gezondheidsprofessionals hebben onvoldoende inzicht over hoe mannen met een eetstoornis zich kunnen voelen. Als mannen weten dat ze een eetstoornis hebben dan kunnen zich nog steeds erg beschaamd voelen, waardoor de behandeling nog lastiger wordt (3). Er zijn verscheidene redenen waarom eetstoornissen bij mannen te weinig gediagnosticeerd en onbegrepen worden.  Er worden bijvoorbeeld vaak diagnostische criteria gebruikt die bedoeld zijn om bij vrouwen, bijvoorbeeld amenorroe (verlies van menstruatie), anorexia te identificeren (3). Mensen met een eetstoornis hebben vaak veel schaamtegevoelens en mannen hebben een extra moeilijkheid omdat een eetstoornis vaak geassocieerd wordt met vrouwen (3).

Beïnvloedende factoren:

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat er een paar factoren een grote rol kunnen spelen in het ontwikkelen van een eetstoornis bij mannen (3):

-        Negatieve familieregelingen, bijvoorbeeld: ouders die fitness en atletisch zijn overmatig benadrukken
-        Ouders die onrealistische verwachtingen van hun kinderen hebben
-        Media: bijv. films en commercials die magere, gespierde of atletische mannen laten zien
-        Traumatische gebeurtenissen, bijvoorbeeld: seksueel- psychisch of emotioneel misbruik
-        Treiteren of pesten door collega’s
-        Overgewicht in de kindertijd wat kan leiden tot diëten in de puberteit
-        Angst bij de man of hij wel het ‘’stereotype man’’ kan zijn
-        Sport waar de grootte van het lichaam belangrijk is, bijvoorbeeld bij dansers en turners
-        Een baan of beroep waarbij het lichaam belangrijk is, bijvoorbeeld bij modellen en acteurs.

Overigens zijn deze beïnvloedende factoren niet alleen toepasbaar bij mannen, deze beïnvloedende factoren worden namelijk beschouwd als algemene factoren voor het ontwikkelen van een eetstoornis (4).

Verschillen tussen mannen en vrouwen:

Er zijn verschillende onderzoeken geweest om te achterhalen of er verschillen waren tussen mannen en vrouwen met een eetstoornis. Er is een onderzoek geweest of er verschillen waren tussen mannen en vrouwen met een eetstoornis wat betreft hun persoonlijkheid, klinische kenmerken en eigenschappen die geassocieerd worden met een eetstoornis. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 40 patiënten met een eetstoornis, hiervan was 50% een man en 50% een vrouw. Uit het onderzoek is gebleken dat er geen significant verschil was tussen de klinische eigenschappen, maar uit de resultaten is wel naar voren gekomen dat een groter deel van de mannen te maken had met overgewicht voordat ze een eetstoornis ontwikkelden. Ook is er naar voren gekomen dat mannen meer bezig zijn met hun lichaamsvorm qua spieren en vrouwen meer met het gewicht op de weegschaal (5).

In een ander onderzoek is naar voren gekomen dat het verschil tussen de gemiddelde leeftijd waarop een eetstoornis ontwikkeld wordt bij mannen hoger ligt dan bij vrouwen, maar deze getallen waren niet significant. Ook werden er geen verschillen gevonden in de percentages voor mannen en vrouwen met betrekking tot weinig eten, braken na voedselinname of toewijding aan sporten (6). De conclusie van dit onderzoek is dat anorexia nervosa in vrijwel alle opzichten gelijk is voor mannen en vrouwen. Er zijn wel enkele verschillen gevonden; mannelijke patiënten zouden vaker een geschiedenis hebben van ouders met ernstige psychiatrische problemen, overbescherming en verstrikking als kind. Een opvallend verschil was het ideale BMI dat de patiënten hadden (6), echter in een ander onderzoek is geconcludeerd dat het ideale BMI voor mannelijke en vrouwelijke patiënten niet verschilt (7).

De resultaten van de onderzoeken zijn te verschillend en te uiteenlopend om een correct antwoord te geven op de vraag of er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen met een eetstoornis. Verder onderzoek is nodig om beter inzicht te krijgen in de overeenkomsten en verschillen met betrekking tot het ontstaan en voorkomen van een eetstoornis bij mannen en vrouwen. Vooral onderzoek naar mannelijke patiënten is van belang, vaak voldoen mannen niet volledig aan de criteria voor eetstoornissen maar ze lopen dan wel gevaar. Ook moeten de vragenlijsten in de onderzoeken aangepast worden met een normering die speciaal voor de man geldt, deze zijn nu nog teveel gericht op vrouwen (8).

Waar ben ik zelf achter gekomen?

Zoals ik eerder in het stuk al beschreef ben ik zelf ook in de wereld van eetstoornissen gedoken. Via Isabelle van ISA POWER ben ik in contact gekomen met een jongen die genezende is van anorexia. Met hem heb ik een interview gehouden en voordat ik dat met hem had gedaan had ik het idee dat er veel verschillen tussen mannen en vrouwen zouden zijn, maar niks is minder waar. Hij heeft geen punten benoemd waarvan hij dacht dat daar veel verschillen zouden liggen. Ook heb ik het boek van Ad Penninx ‘’de meisjesziekte’’ gelezen, een prachtig en inspirerend boek. Omdat het boek de titel ‘’de meisjesziekte’’ heeft dacht ik dat Ad de verschillen tussen mannen en vrouwen zou beschrijven, maar ook dit was niet het geval. De ziekte wordt door zowel mannelijke als vrouwelijke patiënten op dezelfde manier ervaren. In mijn ogen is het grootste verschil tussen mannen en vrouwen dat de ziekte bij mannen nog een ‘’taboe’’ is. Gewicht en afvallen blijft een vrouwending, maar waarom eigenlijk? Wie heeft ooit bedacht dat dit een typische ziekte voor vrouwen is? Een eetstoornis is een ziekte, en deze ziekte kunnen zowel mannen als vrouwen ontwikkelen.

Ik heb geleerd dat het grootste verschil tussen mannen en vrouwen met een eetstoornis is dat het minder wordt ‘’gezien’’. Mensen associëren een eetstoornis nog steeds met een vrouw in plaats van een man. Er wordt al meer aandacht aan besteed, maar ik hoop dat dit nog veel meer wordt zodat mannen makkelijker en sneller dezelfde hulp kunnen vragen en kunnen genezen van deze uniseks-ziekte.

Bronvermelding/ Literatuurlijst:

1.     https://www.humanconcern.nl/eetstoornissen/eetstoornissen-bij-mannen
2.     Anderson, A E. (Ed.) Males with Eating Disorder, Brunner/Mazel, Inc. 1990
3.     Ian Peate, Professor of Nursing, Dangerously misunderstood: men and eating disorders, British Journal of Healthcare Assistants, Agust 1, 2011.
4.     https://www.humanconcern.nl/eetstoornissen/oorzaken-van-een-eetstoornis
5.     Fernández-Aranda et al., personality and psychopathological traits of males with an eating disorder (2004)
6.     Crisp et all, anorexia nervosa in males: similarities and differences to anorexia nervosa in females. European Eating disorders review: 163-167 (2006)
7.     Muise, Stein en Arbress, Eating disorders in adolescent boys: a review of the adolecent and young adult literature (2003)
8.     http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/79584-anorexia-nervosa-en-boulimia-nervosa-bij-jongens-en-mannen.html

 

 

Gezond, ongezond of ongezond gezond?

Door: Tanne Fier

Twee speltvolkoren notenbroden alstublieft. Verkoopt u ook suikervrije cakejes? Ik ben veganist. Waar ligt de glutenvrije tortellini? Van koemelk krijg ik pukkels. Of ik al een kip heb geadopteerd? Ik eet enkel biologisch rundvlees uit eigen streek. Wie gaat er vanavond mee bootcampen in het park?

Gezondheidsrage

Er spoelt een heuse gezondheidsgolf over Nederland. Twintig jaar geleden ontbeten en lunchten we nog gewoon met casinobrood en een glas melk. ’s Avonds stonden er gekookte aardappelen, spaghetti bolognese of speklappen met een dikke vetrand uit Grootmoeders Grote Kookboek op het menu. Een liga of een busje Pringles als tussendoortje? Niks mis mee. En sporten moest vooral leuk zijn. Tegenwoordig zitten we massaal aan de bietensmoothies. De quinoaburgers zijn niet aan te slepen en we zijn verzot op boekweitpannenkoeken. Last van een knorrende maag? Een handje gojibessen biedt uitkomst. Volgens foodblogster Culinetje moeten we zus eten, volgens diëtiste Miss Foodie moeten we zo eten. Tijdens feestjes wordt er gekletst over squats, crunches en het aantal calorieën in een bitterbal. Eten buiten de deur? Leuk, maar dan wel bij Eterij Puur of Brasserie ’t Slaatje, ‘natuurlijk’.

Fotografie: Gardie, unsplash.com

Fotografie: Gardie, unsplash.com

Wat is nou écht gezond?

Zucht. Het huidige gezondheidsstreven maakt het herstel van een eetstoornis er niet gemakkelijker op. Want wat is nou écht gezond? Tot voor kort zocht ik mijn heil in steeds een andere voedingshype. Ingegeven door wat ik las en hoorde over ‘slechte’ voeding maakte ik mezelf van alles wijs: van yoghurt kreeg ik buikpijn, van koolhydraten werd ik dik, van vlees kreeg ik puistjes en ga zo maar door. Zo belandden gluten, lactose, suiker, zout en vet op mijn zwarte lijst. Oftewel controle alom. Terwijl controle nou net datgene was wat ik moest loslaten om mijn anorexia te verdrijven. Toen ik eenmaal doorkreeg dat het eten van enkel rauwe wortels me zowel mentaal als fysiek niet gezonder ging maken, heb ik mezelf toegesproken. Doe ‘ns even normaal. Eten doe je niet met je hoofd, maar op gevoel! Begrepen?

Durf jij te luisteren naar je lichaam?

Begrepen. Maar eten op gevoel, hoe moest dat ook alweer? Als kind at ik wanneer ik mijn buik voelde rommelen of als ik simpelweg zin had in iets lekkers. Ik onthield mezelf niets en koos voor het allerlekkerste. Van het woord calorie had ik nog nooit gehoord. Kortom, ik luisterde naar mijn lichaam. Anorexia doet je gevoel en emoties echter stukje bij beetje in de ban. Plots wist ik niet meer wanneer ik honger had, wanneer ik vol zat en wat ik écht lekker vond. Had ik zélf zin in een kilo broccoli of was het mijn anorexia die hiernaar smachtte? Vond ik een hamburger werkelijk zo smerig of hield mijn anorexia niet van vet vlees?

Hét ultieme voedingspatroon bestaat niet

Het herstellen van het contact met je lichaam is geen sinecure. Ik adem, bewonder, ruik, proef, vecht, eet en sport. Opnieuw en opnieuw, want de gestadige jager wint. Ik begin de vruchten ervan te plukken, want dat broodje hamburger vorige week, met cheddar en een klodder mayonaise, smaakte hemels. ‘Gezond’ is een relatief begrip en hét ultieme voedingspatroon bestaat niet. Laten we woorden als caloriebom, dikmaker en broodbuik alsjeblieft uit ons vocabulaire verbannen. Wat ik met Pasen eet? Eén ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei! En mijn voorraad wortels voer ik aan de paashaas.

Wil jij ook je relatie met eten herstellen en op een relaxte manier leren omgaan met eten, de druk van buitenaf en weer in contact komen met je lichaam? Neem dan contact met ons op of plan meteen een gratis intake gesprek in. 

gezond eten is een rage! www.isapower.nl

Luister niet slaafs naar je eetstoornis ‘stem’!

Gaan en staan waar je wilt, doen wat je niet laten kan. Vrijheid is een breed begrip waar elke filosoof een andere definitie aan geeft. Wij leven in een vrij land waarin we kunnen zeggen wat we willen. We hebben vrijheid van meningsuiting. Maar ben je dan vrij? 

Wat is echte vrijheid? 

Een mooi voorbeeld vind ik Nelson Mandela welke jaren gevangen zat, hij werd behandelt als slaaf. Maar toch voelde hij zich in deze periode ook vrij. Hij vocht waar hij in geloofde en dat is precies waar vrijheid over gaat; het geloven in iets wat misschien wel onwerkelijk lijkt. Zijn gedachten waren vrij. Zijn gedachten namen hem mee op reis, naar plekken ver buiten Robben Island waar hij, om precies te zijn 28 jaar lang, gevangen werd gehouden. En dat brengt mij op de volgende vraag. Hoe kun je vrij zijn als je gevangen zit in jouw eetstoornis? Ben je dan wel zo vrij?

Uit mijn ervaring is gebleken van niet. Tijdens mijn eetstoornis zat ik gevangen, gevangen in mijn eigen kamer. Gevangen in een web met verplichtingen. Een web vol dingen die ik moest doen, en dingen die ik niet mocht doen. En dat alles werd bepaald door mijn eetstoornis, niet door mijzelf! Mijn hele leven, hing af van eten. Is dat nou vrijheid? Is dat nou doen wat je ZELF wilt? Nee!

Ik zat zo vast als steen

Voor mensen die zelf geen eetstoornis hebben (gehad) is het bijna niet in te denken wat ik daar zojuist schreef. Alsof de eetstoornis buiten mij stond, maar tegelijkertijd was ook IK erbij met mijn bewustzijn. Toch zat ik gevangen in een web, waardoor ik mij niet vrij kon voelen.

De eerste persoon in dit kunstwerk geeft mijn eetstoornis periode goed weer, de persoon zit vast in steen. Vast in zijn eigen gedachtes, verplichtingen of ‘moetens’. Dan opeens zie je iemand die zich los maakt uit het web, brekende uit het steen. En kijk hoe de laatste persoon in het sculptuur zich voelt! Vast? Alleen? Nee, vol zelfvertrouwen loopt hij zijn eigen toekomst tegemoet! 

In welk figuur in dit kunstwerk herken jij jezelf? In welk stadia van jouw eetstoornis zit jij? Ben jij vrij? Zijn eerste stappen al gemaakt? Het feit dat je dit leest, betekent dat het eerste stapje naar jouw vrijheid is gezet!

Maar hoe krijg je echte vrijheid?

Tips op weg naar vrijheid

1. Laat het verleden los!
Dat betekent niet dat je bepaalde dingen moet vergeten of bepaalde mensen moet vergeven. Maar Loskomen van je verleden heb je eigenlijk al gedaan, want je leeft niet meer in de dag van gisteren. En wil je dan toch nog worden tegen gehouden door jouw verleden? Het los laten van het verleden is voor vele een moeilijke klus. Toch zorgt het er wel voor dat je ruimte hebt om je te focussen op jouw toekomst. Denk eens aan de dingen die JIJ eigenlijk nog wilt beleven en bereiken?

2. Laat de controle los!
Ware vrijheid betekent NIET slaafs luisteren naar jouw eetstoornis ‘stem’. Dit is een stap die gezet dient te worden op weg naar vrijheid. Dat is beangstigend, maar het is een stapje naar jouw vrijheid. Het voordeel; echt baas te zijn over jouw gedachten, jouw lichaam en jouw leven!

3. Dromen mag weer!
Wat zijn voor jouw de redenen om uit het web te ontsnappen? Wat wil je bereiken? Wat is je motivatie? Het op een rijtje hebben van jouw dromen en doelen zorgt voor ruimte en duidelijkheid in moeilijke tijden. Sommige mensen zeggen weleens “Ik heb geen motivatie meer” of “ik weet niet waarvoor ik het doe”, maar het feit dat JIJ dit leest getuigd van een diepe hunkering naar verandering. En diegene die het vermogen hebben om te dromen zijn in staat hun eetstoornis te overwinnen.

4. Maak contact met jouw innerlijke krachten!
Het feit dat je zoveel controle hebt over jouw ‘eten’ geeft aan hoe ontiegekelijk sterk je eigenlijk bent. Zien waar jij nog meer goed in bent geeft je het zelfvertrouwen om de struggles te overwinnen en op zoek te gaan naar vrijheid! Zet jouw hulpbronnen in; mensen, activiteiten en doe dingen waar je goedin bent en die je ook blij maken.  

5. Luister naar jouw lichaam!
Het lichaam is zo gemaakt dat het zichzelf kan reguleren, het geeft verschillende signalen bij om aan te geven wat het nodig heeft. Je weet toch ook wanneer je moet plassen? Dat doe je ook niet in je broek! Jouw lichaam geeft duidelijk aan wanneer het rust, voeding of een goed gesprek nodig heeft. Durf jij te luisteren? Het is belangrijk te luisteren naar het lichaam, deze weet wat het wil om zichzelf in balans te houden waardoor je genoeg energie krijgt om leuke dingen te ondernemen!

Jou gun ik dit ook!

Nu omarm ik mijn vrijheid. Jou gun ik hetzelfde. Ik ben blij voor iedere dag waarin ik weer het heft over mijn eigen leven kan nemen. Jou gun ik dit ook! Een leven waarin ik iedere ochtend zelf kan bepalen wat ik die dag ga doen, zonder dat ik ‘slaafs’ naar mijn eetstoornis ‘stem’ hoef te luisteren. Ook dit gun ik jou! Een leven waarin ik spontaan kan besluiten naar de bioscoop te gaan, te mediteren of een dag te gaan winkelen. En ik voel de vrijheid om te doen wat ik zelf wil! Vol vertrouwen loop ik mijn toekomst tegemoet! Ook dit gun ik jou!

Plan een gratis intake gesprek in en ontdek wat wij voor jou kunnen beteken. 

 

 

Zoetstoffen; Aspartaam, Acesulfaam-k, Sucralose, Cyclaamzuur, Xylitol, Maltitol, Lactitol, Tagatesse, Sukrin en Isomalt

Zoetstoffen of echte suiker?

In dit artikel willen we jou informeren. Veel mensen zijn verward en er zijn misvattingen over wat nu gezond is en wat niet. Dit artikel is geschreven voor mensen die weleens Light producten nuttigen, eetbuien hebben en die tijdens hun eetbui veel suikerhoudende dingen eten en ook voor iedereen die van de waarheid houdt. Deze informatie zou jou weleens kunnen helpen om verstandige keuzes te maken tijdens het boodschappen doen en vooral daarna.....

Fotografie: Rawpixel, unsplash.com

Fotografie: Rawpixel, unsplash.com

Wat moet ik kiezen? 

Ben jij soms ook verwart? En zie je door de bomen het bos niet meer? We worden we als consument om de tuin geleid. "Van brood word je dik, van vlees krijg je kanker en van zitten ga je dood." Wat mag een mens nog geloven? En belangrijker: wat mag hij nog eten? We presenteren jou hier wetenschappelijke feiten en fabels over eten en diëten.

Als je door de supermarkt loopt, zie je tegenwoordig steeds vaker producten waarop staat: “sugar free” , "no sugars added" “zero calories” "100% natural", “light”, "0% fat" etc.  We worden ons steeds bewuster van onze gezondheid en uiterlijk en proberen onze calorie, vet en suikerinname te verminderen.

De voedingsindustrie speelt daar erg goed op in en gebruikt claims zoals “sugar free” en “zero calories” om de consument te misleiden en kopers te laten denken dat ze een gezonder product consumeren. Echter, om producten toch lekker en zoet te laten smaken, wordt er vaak gebruik gemaakt van zoetstoffen. In dit blog vertel ik je graag wat zoetstoffen zijn en ook waarom je er beter vanaf kunt blijven.

Wat zijn zoetstoffen?

Zoals blijkt uit de naam zijn zoetstoffen stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te laten smaken. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen natuurlijke zoetstoffen en chemische zoetstoffen. Natuurlijke zoetstoffen zijn zoetstoffen die doorgaans geïsoleerd worden uit planten. Voorbeelden zijn stevia. Deze zoetstoffen zijn meestal half zo zoet of even zoet als suiker. 

Chemische zoetstoffen zijn zoetstoffen die synthetisch gemaakt worden in het laboratorium. Ze zijn meestal 50 tot 2000 keer zoeter dan suiker en bevatten nauwelijks of geen calorieën. Voorbeelden van chemische zoetstoffen zijn: Aspartaam (E951), Acesulfaam-K (E950), Cyclamaat (E952), Sacharine (E954) en Sucralose (E955).

Zoetstoffen nemen je lichaam in de maling

Op het eerste gezicht lijken zoetstoffen de perfecte oplossing: ze zijn zoet en bevatten niet of nauwelijks calorieën. Maar niets is minder waar.  Zoetstoffen, en met name de chemische, zijn niet alleen slecht voor de gezondheid, ze kunnen ondanks dat ze niet of nauwelijks calorieën bevatten, bijdragen aan gewichtstoename, verhoogde trekgevoel en vele ziektes.

Zoetstof een gif?

Een zoetstof is neurotoxisch gif dat een hele reeks aan ziekteverschijnselen kan veroorzaken. Het kan het zenuwstelsel aantasten en het is kankerverwekkend. In totaal zijn er 92 bijwerkingen bekend, waaronder Parkinson, Alzheimer en MS. Andere bijwerkingen zijn hoofdpijn, darmproblemen, epilepsie, onvruchtbaarheid, dementie, schildklieraandoeningen, haaruitval, jeuk, depressie, etc. (Bron: wat zit er in uw eten)

Laten we eens kijken hoe dat werkt...

Het lichaam heeft een bepaald aantal calorieën per dag nodig om te kunnen functioneren. In een ideale situatie geeft het lichaam ons een seintje zodra we genoeg calorieën binnen hebben gekregen zodat we ons voldaan en verzadigd voelen en niet meer eten dan we nodig hebben.  Als we echter onvoldoende calorieën binnenkrijgen, zal het lichaam je verleiden om tijdens de volgende maaltijd meer te eten om zo toch aan de energiebehoefte te voldoen. Het consumeren van producten met kunstmatige zoetstoffen die amper calorieën bevatten, zullen je lichaam het sein geven dat je niet genoeg hebt gegeten, waardoor je uiteindelijk gaat verlangen naar meer voedsel. Op de lange termijn hebben zoetstoffen dus geen positief effect op gewichtsverlies.

Ook is het zo dat smaakpapillen geen verschil proeven tussen kristalsuiker en zoetstoffen. Zoet is zoet! Zodra het lichaam iets zoets binnenkrijgt, begint de alvleesklier direct insuline af te scheiden, ongeacht of de zoetigheid suiker is of een zoetstof.  Insuline is een hormoon die ervoor zorgt dat suiker uit voedsel opgenomen wordt in de cellen om zo omgezet te worden in energie. Maar bij zoetstoffen treft de insuline geen suiker aan, maar alleen een paar eiwitverbindingen. De insuline zwerft verder, op zoek naar suiker. Omdat de suiker niet te vinden is, onttrekt de insuline suiker uit de bloedsomloop waardoor de bloedsuikerspiegel fors zal dalen. Deze forse daling is gevaarlijk en zorgt voor moeheid, energiedips, hongergevoel (met name naar zoete dingen) en hoofdpijn. Om de bloedsuikerspiegel weer wat te verhogen, wordt de drang naar suikers groter en de kans dat je er voor zwicht ook. Niet alleen krijg je dus meer trek, je gaat mogelijk ook meer eten; insuline staat ook nog eens bekend als het “vet opslag” hormoon. Zoetstoffen helpen je dus niet met afvallen, ze zorgen er voor dat je aankomt en verhogen de kans op diabetes. 

Chemische zoetstoffen zijn tevens, zoals de naam al doet vermoeden, chemisch en horen dus niet thuis in ons lichaam. Vele onderzoeken hebben aangetoond dat deze chemische stoffen schade kunnen veroorzaken aan, onder andere, onze hersenen, ogen en vele andere lichaamsdelen. De natuurlijke zoetstoffen zijn uit hun matrix onttrokken en worden ook chemisch verwerkt van groene plant naar witte poeder.

Conclusie

Je moet niet minder eten, maar gewoon het juiste eten. Blijf zo dicht mogelijk bij de natuur. Stop met het verwarren van je lichaam en vermijd zoetstoffen. Eet liever een verse appelflap gemaakt met echte suiker dan light dranken en snoepjes vol met zoetstoffen. Dus als je echt trek hebt in wat zoets, neem dan liever suiker, maar blijf weg van "nep" voedsel. Je lichaam raakt in de war, je immuunsysteem word aangetast en je kan zelfs ziek worden. 

Mocht je een gesprek willen met een voedingsdeskundige en ervaringsdeskundige op gebied van eetstoornissen in één, neem dan contact met ons op. We bieden een luisterend oor, we weten immers wat jij doormaakt, daarnaast krijg je gedegen advies en een opmaat gemaakt voedingsplan. Mail naar info@isapower.nl

VET ... het lelijke scheldwoord!

Maakt vet je ook daadwerkelijk vet?

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Het is een leugen dat je van VET ook vet woord. Vetten staan al lange tijd in een kwaad dag licht. Veel mensen denken nog steeds dat het eten van vet je dik maakt. Vaak wordt er daarom gekozen voor low-fat of light producten. Maar wist je dat (goede) vetten je eigenlijk helemaal niet dik maken? En dat gezonde vetten onmisbaar zijn voor een gezond lichaam?

Fotografie: Ben White, unsplash.com

Fotografie: Ben White, unsplash.com

Waarom hebben we vetten nodig?

Vetten behoren tot één van de drie macronutriënten en vormen daarmee een onmisbaar deel van onze voeding. Vetten spelen een aantal belangrijke rollen in ons lichaam, zo bestaan onze hersenen bijvoorbeeld voor 60% uit vet. Zonder de toevoer van gezonde vetten kunnen onze hersenen niet optimaal functioneren.

Andere belangrijke functies van vetten zijn:

·       Bron van energie
·       Isolatie en bescherming van organen
·       Bevordert de opname van vitamines A, D, E & K
·       Vermindert het hongergevoel
·       Bouwstof voor hormonen
·       Bouwstof voor cellen

De ene vet is het andere niet. Vetten zijn onder te verdelen in twee categorieën: verzadigde vetten en onverzadigde vetten. 

Verzadigde vetten in vlees, ei, melkproducten en enkele tropische oliën zoals kokosolie, worden vaak geassocieerd met hart- en vaatziektes. Dit ondanks het feit dat verzadigde vetten in de juiste verhouding en hoeveelheid juist heel bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. Verzadigde vetten dienen als voer voor de goede bacteriën en remmen de groei van schimmels in onze darmen. Op die manier dragen ze bij aan de gezondheid van onze darmen. Ook worden korte keten en middel keten verzadigde vetzuren in het lichaam meteen omgezet in energie. Ze worden dus niet opgeslagen als vet. Verzadigde vetten zijn dus belangrijk voor het lichaam. Uiteraard kan een overschot aan verzadigde vetten, evenals te veel suiker, een averechts effect hebben. Ook hier geldt weer: Balance is the key!

De onverzadigde vetten zijn onder te verdelen in:

o   Eenvoudig onverzadigde vetten (ook wel Omega 9 genoemd)

Deze vetten hebben een cholesterolverlagend effect en zorgen voor elastische celwanden. Ze zijn o.a. te vinden in avocado, olijf(olie), pinda, koolzaad en raapzaad.

o   Meervoudig onverzadigde vetten (ook wel Omega 3 & 6 genoemd)

De omega 3 en 6 vetzuren worden ook wel essentiële vetzuren genoemd. Dit is omdat het lichaam deze vetzuren niet kan aanmaken. Ze dienen dus te komen uit onze voeding. Omega 3 en 6 vetten zijn, in de juiste verhouding, ontzettend belangrijk voor allerlei processen in het lichaam, zoals het remmen van ontstekingen en het versterken van het immuunsysteem. Je vindt deze essentiële vetzuren in vette vis (zalm, sardines), walnoten, lijnzaad, zonnebloem, sesam en saffloer.

Behalve de hiervoor genoemde vetten bestaan er ook ongezonde vetten: transvetten.  Transvetten, ook wel gehydrogeneerde vetten genoemd, zijn vetten die gehard zijn door de voedingsindustrie om de houdbaarheid en bruikbaarheid van voedingsproducten te verbeteren. Transvetten komen niet voor in de natuur en worden daarom ook niet herkent door ons lichaam. Ze zijn schadelijk voor onze gezondheid en het is beter om deze te vermijden.

Waarom vetten ons niet dik maken

Vetten bevatten 9 kcal per gram. Dit in tegenstelling tot eiwitten en koolhydraten, die maar 4 kcal per gram bevatten. Het is daarom begrijpelijk dat velen van ons denken dat vet je dik maakt; het eten van vet levert namelijk ruim dubbel zoveel calorieën op. Echter, zoals uitgelegd in mijn vorige blog (Calorieën tellen, heeft het wel zin?) speelt niet alleen de kwantiteit van calorieën maar ook de kwaliteit van calorieën een grote rol.

Het eten van (gezonde) vetten vertraagt de maaglediging waardoor men langer een verzadigd gevoel heeft en waardoor de kans op overeten kleiner wordt. Dit in tegenstelling tot (geraffineerde) suikers, die snel in het bloed worden opgenomen en de bloedsuiker sterk verhogen. Als gevolg hiervan scheidt de alvleesklier insuline af, met als doel om de bloedsuikerspiegel te laten dalen en om de suiker in de cellen op te nemen. Een te lage bloedsuikerspiegel zorgt op z’n buurt voor trek, met name in suiker rijke producten. Dit veroorzaakt een vicieuze cirkel en vergroot de kans op overeten.

Verder is insuline een “vetopslag” hormoon. Zodra we te veel suikers binnen krijgen, raken onze suiker reserves vol. De rest van de suiker wordt dan omgezet en opgeslagen als vet. Dus niet alleen lokt suiker je uit om meer te eten maar het vergroot ook nog eens de kans dat wat je eet makkelijker omgezet kan worden in vet.

We hebben dus vastgesteld dat vetten een absoluut essentieel onderdeel zijn van onze voeding en dat gezonde vetten niet gevreesd hoeven te worden. Het is jammer dat we dezelfde naam - "vet" -  gebruiken voor deze uiterst belangrijke macro-voedingsstof als voor de lichamelijke conditie die we allemaal proberen te voorkomen.

Voedingsadvies nodig? 

Mocht je  voedingsadvies willen of een opmaat gemaakt voedingsplan, neem dan contact op met ISA Power en mail naar info@isapower.nl  en dan brengen wij jou in contact met een ervaringsdeskundige diëtiste op het gebied eetstoornissen. Dat is wel zo fijn. Iemand die luistert, mee denkt, weet wat jij doormaakt en nog veel weet over voeding ook! Twee vliegen in een klap dus!

Wacht niet langer en neem je leven in eigen hand!

Handen en voeten

Deze blog is geschreven door Tanja, vrijwilligster bij ISA Power.

Heb jij ooit stil gestaan met wat je allemaal doet en kunt met je handen en voeten? Waarschijnlijk niet! Laat ik dat nou heel jammer vinden, want handen en voeten zijn zo belangrijk dat zij echt wel wat meer waardering kunnen gebruiken. Miljoenen bewegingen maak jij gedurende een dag!

Mijn buik!

Zelf heb ik me jarenlang gefocust op mijn buik, wat de meesten van jullie wellicht herkennen. Dag in, dag uit bestond mijn lichaam alleen uit mijn buik en de rest zag ik ook eigenlijk niet als ik in de spiegel keek. Nu weet ik dat mijn lichaam zoveel meer moois heeft dan alleen maar een buik om naar te kijken.
Zonde dus om nog langer stil te staan bij één bepaald lichaamsdeel en de rest van je lichaam te negeren.

Handen en voeten maken mij compleet!

Bedenk eens wat je als eerste doet zodra je wakker bent. Gebruik je daar je handen of voeten bij? Waarschijnlijk wel. Ikzelf zet bijvoorbeeld mijn wekker uit met, jawel, mijn handen.

Onze handen en voeten zijn voor ons zo normaal dat we niet eens in de gaten hebben wat we daar allemaal mee doen op een dag. Mobiel vasthouden, koffie of thee zetten, tanden poetsen, de hond aaien, staan en lopen, iets pakken of wegzetten, de deur openen en fietsen zijn enkele voorbeelden van alledaagse handelingen waarbij handen en voeten van belang zijn. Ook wanneer je nieuwe mensen ontmoet is het heel gewoon om je voor te stellen door iemand een hand te geven.

Stel je eens voor wat je zou doen als je je handen mist?

Voeten zijn de belangrijkste factor van stabiliteit voor het lichaam. Zonder gezonde voeten is je lichaam uit balans. Hoe lang kan jij op een voet staan zonder te wiebelen? Probeer het maar!

Heb jij gezonde handen en voeten? Dan mag je deze fantastische lichaamsdelen zeker meer gaan waarderen en verzorgen!

Er wordt vaak gezegd dat onze darmen en hersenen een relatie hebben, maar wist jij ook dat ze in China geloven dat je hele lichaam terug te vinden is in je handen en voeten. Dat is pas bijzonder! Zelf heb ik heel veel hoofdpijn en als ik op bepaalde punten druk op mijn handen of voeten voel ik een verdovende werking. Ik ben overtuigd!

Fotografie: Simon Matzinger unsplash.com

Fotografie: Simon Matzinger unsplash.com

Handen en voeten zijn leuk!
Het is zonde om je dagelijks zorgen te maken over een lichaamsdeel waar je niet tevreden over bent of om welke reden dan ook een ander lichaamsdeel te negeren. Kijk eens naar de rest van je lichaam en zie wat het allemaal doet en wat het je brengt.

Om even te laten zien én ervaren hoe belangrijk jouw handen en voeten voor je zijn heb ik een uitdaging voor iedereen die dit leest. Ik daag jullie uit om vier uur lang 1 hand niet te gebruiken. Ik ben zeer benieuwd hoe jij dit ervaart en wat jij allemaal niet meer zo gemakkelijk kan doen.

Wil jij jouw lichaam weer meer leren waarderen? De ervaringsdeskundige coaches van ISA Power staan per direct voor jou klaar! Plan gelijk een GRATIS INTAKE gesprek in!

De meerwaarde van een gezonde eigenwaarde

Ditmaal weer een blog van Tanja, vrijwilligster bij ISA Power.

Marly van der Velden, ex-anorexiapatiënt, zei in een interview ‘een eetstoornis begint met een lage eigenwaarde en een schuldgevoel’.

Deze zin bleef mij de hele dag bij. Ik besloot erover te schrijven, aangezien ikzelf ook ontzettend heb geworsteld met een lage eigenwaarde en niemand die mij begreep. Het lukte mij jarenlang maar niet om mezelf een compliment te geven of te denken dat ik iets goed had gedaan.

Echter, nu, ben ik op de goede weg en kan ik positief over mezelf denken!! Hier ben ik trots op en dit gun ik iedereen die kampt met dit probleem. Want, iedereen mag zichzelf zijn zonder daarbij spanning te ervaren.

Durf jezelf te zijn!

Waarschijnlijk zijn we het er allemaal wel over eens dat eigenwaarde een belangrijk aspect is bij het ontstaan van een eetstoornis en de behandeling.

Een lage eigenwaarde kan ervoor zorgen dat je niet bent wie je werkelijk bent. Je trekt je vaak terug of houdt je op de achtergrond. Dit is jammer, want ieder mens op aarde is uniek en mag er zijn. Je persoonlijkheid zou niet mogen lijden onder dit begrip. Juist niet, want iedereen draagt iets bij aan zijn of haar omgeving, wat vaak gezien wordt als een unieke eigenschap.

Fotografie: Aziz Acharki unsplash.com

Fotografie: Aziz Acharki unsplash.com

Wat doet een gezonde eigenwaarde met je?

Als ik vanuit mijn eigen ervaring spreek ben ik anders naar mensen gaan kijken sinds ik mezelf wat hoger op de ladder heb geplaatst. Ik heb geaccepteerd wie ik ben en wat ik kan en sinds ik dat gevoel laat zien zie ik ook dat mensen mij anders zijn gaan zien. De cirkel is verbroken en dat voelt eigenlijk heel fijn!

Een gezonde eigenwaarde zorgt er dus eigenlijk voor dat je meer waarde hecht aan jouw eigen kunnen en dromen die je waar wilt maken. En dat is precies wat we willen bereiken: ontdekken wie je bent, wat je wilt en geloven in jezelf.

Herken jij jezelf hierin terug? Kan jouw eigenwaarde nog een paar stapjes omhoog? Of wil je zelf sterker in je schoenen staan bij een nieuwe uitdaging? Lees dan onderstaande tips om te werken aan een gezonde eigenwaarde zodat je weer volop in het leven staat en jezelf weer leert waarderen. Durf te leven en durf jezelf te zijn.

Tips

  1. Wees altijd positief als je iets moet doen of zie het als een uitdaging als je nog niet positief kunt zijn. Denk NOOIT dat je iets niet kunt, want dat is de drijfveer voor een negatieve denkwijze;

  2. Praat jezelf moed in, zodat je in jezelf gaat geloven. ‘Ik kan het!’, ‘Ik wil het!’ of ‘Ik doe dit!’. Dit zorgt ervoor dat je je sterker gaat voelen en dat is wat we willen!!

  3. Doe wat jouw plezier geeft. Lachen is zo belangrijk en goed voor je gezondheid en psyche. Het spreekwoord is er niet voor niets: ‘een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd’. 

  4. Ontspan. Gun jezelf een dagje ontspanning. Je hersenen hebben tijd nodig om alles te verwerken en om spanning te weerleggen. Ontspannen kan op heel veel manieren, denk aan film kijken, boek lezen, knutselen, gezellig met vriendinnen thee drinken en kletsen. Kies wat jij het prettigst vindt. Kom tot rust.

  5. En wees dankbaar voor wie je bent. Ieder persoon is uniek en jij dus ook. Laat zien wie je bent en laat jezelf toe.

Wil jij samen met een personal coach stappen zetten in het vergroten van jouw eigenwaarde? Dat kan! Onze ervaringsdeskundige coaches staan per direct voor je klaar. Plan hier een GRATIS intake gesprek in.

 

Het belang van gezonde darmen

Ditmaal weer een blog van Yael Sigal, voedingstherapeut en vrijwilliger bij ISA Power.

Het feit dat jij mijn blog leest betekent waarschijnlijk dat je wil genezen van een eetstoornis. Wat goed! Toegeven dat je een eetstoornis hebt is al een grote stap in de goede richting. In deze blog vertel ik je over het belang van gezonde darmen voor een goed herstel.

Er bestaat geen twijfel over dat psychologische factoren een grote rol spelen bij de ontwikkeling van eetstoornissen. Vaak zien we dat achterliggende factoren zoals trauma’s en onverwerkte emoties etc. de hoofdoorzaak zijn van allerlei soorten eetstoornissen. Voor het herstellen van een eetstoornis is het daarom ook van essentieel belang dat deze achterliggende factoren naar voren worden gebracht en besproken worden.

Echter, het lichaam is een combinatie van lichaam EN geest. Naast de geest moet er dus ook aandacht besteed worden aan het lichaam. Zoals je waarschijnlijk al weet, vormen “gezonde” voedingsmiddelen de bouwstenen van ons lichaam en bepalen ze, voor een groot deel, onze gezondheid. Tijdens het herstellen van een eetstoornis wordt er vaak veel focus gelegd op het opnieuw leren eten, zonder te kijken naar wat je moet eten.

Het aanpakken van beide aspecten, lichaam en geest, kan bijdragen aan een goed herstel en de kans op een terugval verkleinen. In deze blog zal er een focus gelegd worden op het lichaam en wil ik graag het belang van de darmen met je delen.

Fotografie Herson Rodriguez, unsplash.com

Fotografie Herson Rodriguez, unsplash.com

 

Gezonde darmen zijn van essentieel belang voor een goede gezondheid en spelen ook een grote rol bij het herstellen van een eetstoornis. De darmen kunnen gezien worden als een lange buis die loopt vanaf de mond tot de anus, die de buitenwereld verbindt met de binnenkant van ons lichaam. Het is de plaats waar ons voedsel wordt verteerd en uiteindelijk wordt opgenomen in het bloed om onze cellen en rest van het lichaam te voorzien van voeding.

Onze darmen zijn ook het ‘’thuisfront” van een groot aantal bacteriën. Er zijn ‘goede’ en onmisbare bacteriën, maar ook ‘slechte’ bacteriën. Het is echter de balans die belangrijk is. De goeie bacteriën in onze darmen hebben veel bevorderlijke functies, waaronder het maken van vitamines en gezonde vetten, het verteren van voedsel, het ondersteunen van het immuunsysteem en het in toom houden van de slechte bacteriën. Slechte bacteriën daarentegen, verstoren de balans en produceren toxische stoffen.

Factoren die onze darmen aantasten en de balans verstoren zijn onder andere antibiotica, suikers, chemische stoffen, stress, en voedselintoleranties. Deze factoren zijn dus niet goed voor je in grote hoeveelheden.

De wetenschap toont aan dat er een sterke connectie is tussen de darm en het brein. Deze verbinding wordt ook wel de darm-brein as genoemd. De toxische stoffen, geproduceerd door slechte bacteriën, kunnen onze darmen ontsnappen en reizen dan via het bloed naar onze hersenen waar ze chaos kunnen creëren. Zo kunnen ze onze stemming, gedrag en zelfs onze zelf-perceptie beïnvloeden. Mensen met anorexia bijvoorbeeld, kijken in de spiegel en zijn er van overtuigd dat ze dik zijn, ook al zijn ze mager. Het zelfbeeld is dus verstoord. Maar dat niet alleen; als de darmen aangetast zijn kunnen ze hun functie ook minder goed vervullen. Zo kan het eten minder goed verteerd en opgenomen worden, waardoor het lichaam niet voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Er treden dan tekorten op. Dit verergert de situatie en zorgt ervoor dat er geen hormonen meer worden aangemaakt. Dit kan onder meer moeheid, concentratieproblemen, slaapproblemen en het uitblijven van de menstruatie tot gevolg hebben. Je ziet dus hoe belangrijk een gezonde darm is voor de algehele gezondheid en voor het herstel van een eetstoornis.

Het goede nieuws is dat herstel zeker mogelijk is. Hierbij een paar stappen die je kan ondernemen die helpen bij een goed herstel van je darmen.  

  • Eet fruit en groente. Ze bevatten vitaminen en mineralen die de bouwstenen vormen voor de (darm)cellen.

  • Voeg vleesbouillon toe aan je dieet. Vleesbouillon bevat boordevol vitaminen, mineralen en bouwstenen. Een superfood dus voor het helen van je darmen! Tip: voeg vleesbouillon toe aan soep of andere gerechten.

  • Eet meer eiwitten zoals vis, vlees, kip, lam en met name orgaanvlees. Als je vegetariër bent, kun je denken aan ei, tofu, bonen of andere goede vleesvervangers!

  • Ook supplementen zijn van essentieel belang voor het genezen van een eetstoornis. Supplementen als zink, probiotica en aminozuren zijn een paar voorbeelden van belangrijke supplementen. (Let op: raadpleeg altijd eerst een arts of voedingsdeskundige. Supplementen zijn géén vervanging van voeding!)

  • Probeer stress te vermijden en beoefen eventueel meditatie en/of yoga.

  • Minder de consumptie van bewerkt en suikerrijk voedsel. Deze voeden de slechte bacteriën en verstoren de balans.

    De juiste balans is essentieel. Snoepen hoort nou eenmaal bij het leven en is heel normaal. Je lichaam heeft voldoende vitamines, mineralen, gezonde vetten, en andere belangrijke voedingsstoffen nodig. Maar het is echter zo: als je voedingspatroon genoeg verschillende (gezonde en belangrijke)voedingsstoffen bevat, kun je best af en toe wat lekkers nemen. Dit mag en moet je jezelf gunnen.

    Uiteraard is elk persoon anders en heeft ieder mens een ander plan van aanpak nodig. Je bent uniek!

Door het zoeken naar achterliggende redenen van iemands klachten in plaats van alleen kijken naar de symptomen, kom je een heel eind verder. Iedere persoon is uniek, en daarom is het belangrijk dat er naar de persoon zelf wordt gekeken!

Wil jij hulp bij het overwinnen van je eetstoornis? De ervaringsdeskundige coaches van ISA Power staan voor je klaar! Plan gelijk een GRATIS INTAKE GESPREK in.

 

Koud buiten, maar warm van binnen!

Deze blog is geschreven door Tanja Schilder, vrijwilligster bij ISA Power.

Het winterseizoen komt er weer aan, wat nu?

Zo rond eind september krijgen we er allemaal weer mee te maken. Dagen die korter worden, eerder donker en herfstachtig weer. Ieder jaar is het weer opzien tegen deze korte en donkere dagen. Dit zullen jullie wellicht ook wel herkennen?

Tegenwoordig kan ik me prima vermaken in de winter. Dit is anders vergeleken met een paar jaar geleden, toen ik nog te maken had met anorexia. Inmiddels weet ik zoveel leuke dingen die ik kan doen op regenachtige dagen, maar ook de koudere dagen stimuleren mij wat te gaan doen. Tijdens mijn eetstoornis kon ik me slecht vermaken, had ik enorme last van de kou en kon ik niks anders bedenken dan op de bank met een gigantische deken en me eenzaam voelen.

Nu, kan ik genieten van de bladeren die van de bomen vallen, lekker wandelen door het bos en genieten van de laatste zonnestralen. Maar ook thuis op de bank een filmpje kijken met een heerlijke kop warme chocolademelk kan mij blij maken. Ik begin de winter steeds mooier en leuker te vinden!

Een veel gehoord probleem, die wintermaanden
Wat maakt de winter anders dan de zomer voor zoveel mensen? Wat doet het met ons brein, ons lichaam en ons manier van leven?

De donkere en koude dagen laten je sneller terug trekken in je veilige stulpje. Mensen om je heen lijken somberder dan in de zomer, iedereen blijft thuis bij de kachel en zelf moet je je maar zien te vermaken. Een opgave die voor velen heel moeilijk lijkt is zeker niet onmogelijk! Uit eigen ervaring weet ik maar al te goed hoe de winter ook kan zijn. Niet saai en eenzaam, maar juist vol warmte en gezelligheid.

Fotografie: freestocks.org

Fotografie: freestocks.org

De kracht van de wintermaanden
Denk aan de kacheltjes die weer lekker gaan branden, gezellig met de hele familie op de bank naar een filmpje kijken of met vrienden een heerlijk spellenavondje spelen. Denk aan de mooie natuur van de winter, zoals de kans op sneeuw en ijs en de gezelligheid die daarbij komt kijken! De geur van de kou en het feit dat je kan zien dat je ademt!! 

Het lijkt mij dat de winter zeker net zo warm en gezellig kan zijn als de zomer en dat NIEMAND in een winterdip mag blijven hangen.

Het feit dat de winter wellicht wat moeizamer verloopt dan de zomer is helemaal niet raar. Je zult ook vast niet de enige zijn die hier last van heeft, integendeel! Ondanks het feit dat je niet de enige bent is het voor jou misschien wel lastig om van de wintermaanden toch een fijne periode te maken.

Positieve wintergevoelens in plaats van negatieve wintergevoelens!
Om te beginnen moet je het zelf niet te moeilijk maken, maar juist comfortabel. Hou je van gezelschap? Vraag familie of vriendinnen om gezellig een avondje film te kijken, spelletjes te spelen, kopje thee te drinken en lekker te kletsen. Dit zorgt ervoor dat je je al een stuk minder eenzaam en verdrietig voelt.

Heb je moeite met eten in de winter of heb hier nare gedachtes bij? Vraag iemand die je vertrouwt samen met jou te eten en erover te praten of misschien afleiding te zoeken zodat ook eten een stuk makkelijker wordt. Zelf had ik veel steun aan mijn moeder, die voor mij altijd afleiding zocht.

Zorg voor gezelligheid! Maak jouw thuis een warm thuis, zodat je je ook vanbinnen warmer gaat voelen. Je mag jezelf best verwennen, ook in de winter! Juist in de winter!

Hou je bijvoorbeeld van knutselen of lekker creatief bezig zijn? De winter is hét ultieme moment om je lekker uit te leven! Koop leuke spulletjes en ga schilderen, tekenen, schrijven, beeldjes maken, enzovoort! Hier is geen leeftijd aan verbonden en het is juist zo’n ontspannende bezigheid.

Laat de winter niet sterker zijn dan jijzelf! Genieten van de winter kan, gooi het roer om! Hier kunnen de ervaringsdeskundige coaches van ISA Power je bij helpen. Plan nu gelijk een GRATIS INTAKE gesprek in!

Calorieën tellen, heeft het wel zin?

Dit blog is geschreven door Yael Sigal, vrijwilliger bij ISA Power en voedingstherapeut.

Als ex-anorexia patiënt, ben ik maar al te bekend in de wereld van het calorieën tellen. Ik kon die calorieën wel dromen, in de lessen op school verloor ik mijn aandacht en was ik alsmaar bezig met het tellen van calorieën. Hoeveel had ik al gegeten? En hoeveel kon ik er nog eten? En wat als ik minder calorieën zou eten, zou ik dan nog meer afvallen? Ook tijdens het sporten en eten was ik constant bezig met het tellen van calorieën. Met andere woorden: ik was een wandelende rekenmachine.

Op een gegeven moment had ik er schoon genoeg van, ik wilde dit niet meer. Ik wilde weer normaal om kunnen gaan met eten en niet steeds alles hoeven tellen. Met wat vallen en opstaan begon ik steeds meer te eten. Maar toen gebeurde er iets wat ik niet zag aankomen; hoeveel ik ook at, ik leek wel onverzadigbaar. Dit, ondanks het feit dat ik de voorgeschreven 2000 kcal per dag allang had overschreden. Mijn lichaam schreeuwde om “voeding”, niet om (lege) calorieën. Maar wat is het verschil? En wat zijn calorieën nou eigenlijk? Heeft calorieën tellen wel zin?

Wat zijn calorieën?

Een calorie wordt omschreven als eenheid voor energie of warmte. Officieel gezien is 1 calorie de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water met 1 graad Celsius te verwarmen. Ons lichaam heeft calorieën voornamelijk nodig voor de primaire lichaamsprocessen, zoals het functioneren van je hart, longen en andere organen, voor groei en herstel, maar ook voor fysieke beweging zoals lopen, rechtop staan en sporten. Het voedingscentrum heeft als globale richtlijn ingesteld dat de gemiddelde vrouw 2000 kcal en de gemiddelde man 2500 kcal nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. Uiteraard verschilt dit weer per persoon, dus houd je niet vast aan deze hoeveelheid!

De ene calorie is de andere niet

Zoals je al hebt gelezen hebben we calorieën dus nodig om te leven, maar niet alle calorieën zijn gelijk. Voeding is meer dan alleen calorieën. 1000 Calorieën aan cake is bijvoorbeeld niet gelijk aan 1000 calorieën broccoli.

"Gezonde" voeding dat uit de natuur komt bestaat uit eiwitten, vetten en koolhydraten en zit boordevol micronutirenten zoals vitaminen, mineralen en phytonutrienten. Zij spelen allemaal een grote rol in ons lichaam en onze gezondheid. Het lichaam bestaat uit miljoenen cellen die veel functies uitoefenen om ons lichaam in stand te houden. Zo hebben we bijvoorbeeld magnesium nodig om energie te maken, eiwitten en vetten om hormonen te maken en zink voor ons immuunsysteem en nog veel meer.

Bewerkt voedsel is meestal gestript van vezels, vitaminen en mineralen en zit dus eigenlijk vol met "lege calorieën".  Deze calorieën doen meestal meer kwaad dan goed. Want niet alleen dat ze geen voeding bieden aan het lichaam, ze onttrekken vitaminen en mineralen van de lichaamsreserve voor het verwerken en verbranden van deze calorieën. Dit laat je lichaam op den duur "ondervoed", wat er voor zorgt dat je meer honger krijgt naar "echt voeding". 

Niet alle calorieën zijn dus gelijk. Je hebt wel voldoende calorieën nodig om te functioneren maar het is de kwaliteit van de calorieën die het verschil maken. Je kunt beter nutriënten tellen dan calorieën. Voeding bevat niet alleen calorieën, het bevat informatie. Elke hap die je neemt zendt een reeks van gecodeerde instructies aan je lichaam!

Fotografie Rawpixel, unsplash.com

Fotografie Rawpixel, unsplash.com

 

Mag ik dan nooit wat lekkers?

Je zult nu misschien wel denken, mag ik dan nooit een stuk cake nemen of iets ongezonds eten?! We hebben allemaal wel eens trek in iets ongezonds zoals, chocola, cake, een koekje, of snoep en dat moet ook zeker kunnen.  Het is de balans die hier een grote rol speelt. Als je jezelf gaat onthouden van het al het lekkers en de bal als het ware onder water probeert te houden dan kaatst het uiteindelijk veel harder terug en zal je op een gegeven moment misschien wel helemaal los gaan. Balance is the key, dus ook lekker genieten van waar jij zin in hebt.

Hoe voed ik mijn lichaam?

Het goede nieuws is dat 98% van ons lichaam zich volledig kan herbouwen in minder dan 365 dagen tijd. De cellen in ons lichaam sterven continu af en worden dan vervangen door nieuwe cellen. De gezondheid van je cellen en uiteindelijk van jou hangt af van de voeding die jij het geeft. Geef je je lichaam voeding boordevol met vitaminen, mineralen en bouwstenen, zoals eiwitten en vetten, dan zal je lichaam gezonde cellen maken die optimaal hun werk kunnen doen.

Tips voor ouders en andere bondgenoten

Test en tips voor ouders‎:  Heeft u de juiste houding en mentaliteit ten aanzien van voedsel en gewicht?

Heb jij een gezonde houding ten opzichte van voedsel en je eigen lichaam? Jij bent een voorbeeld voor jouw kind(eren). Je bent een rolmodel. Als baby zijn onze ouders 'onze wereld'. Onderstaande vragenlijst maakt zichtbaar of het gedrag (van familie en vrienden) een genezing van een eetstoornis bevordert of juist bemoeilijkt. De titel van de vragenlijst is 'Geen woorden maar daden'. Ontwikkeld door Monika Woolsey, MS, RD. 

De vragenlijst is bedoeld om kritisch na te denken over jouw eigen mening en gedrag in relatie tot voeding en gewicht. Het laat ons nadenken of we met onze woorden en daden de genezing van een eetstoornis in de hand werkt of juist niet. Deze vragenlijst is ontstaan door aan personen met een eetstoornis te vragen welke gedragingen van hun familie en vrienden, een eetbui, streng dieet of dwangmatig en obsessief sporten uitlokte. Hieronder staan de antwoorden in de vormen van vragen opgesomd. Geef eerlijk antwoord. 

Fotografie Jasmin Schreiber, unsplash.com

Fotografie Jasmin Schreiber, unsplash.com

Beantwoordt de vragen met JA of NEE.

  1. Ik volg een speciaal (vet arm) dieet en probeer om de rest van de familie hiertoe ook aan te zetten.
  2. Ik ben bezorgd over datgene wat andere familieleden eten.
  3. Ik heb in het verleden weleens/veel diëten gevolgd en/of heb plastische chirurgie ondergaan.
  4. Ik praat graag over recepten, koken en voedsel.
  5. Ik geef vaak commentaar op iemands gewicht.
  6. Ik probeer mensen ertoe aan te zetten zo te eten als ikzelf doe.
  7. Ik eet anders als er niemand thuis is (dan in familieverband).
  8. Ik volg het gewicht van andere familieleden.
  9. Ik heb anderen weleens geadviseerd dat ze hun gewicht moet veranderen(moeten afvallen).
  10. Voedsel (en ook drinken) wordt als beloning gebruikt.
  11. Eten gebeurt vaak voor de TV.
  12. Ik houd een geheime voorraad bij van (bepaald) voedsel.
  13. Ik heb cadeaus gegeven aan personen in mijn omgeving als ze gewicht verloren.
  14. We gebruiken in het gezin bijnamen, gebaseerd op het uiterlijk (zoals b.v. 'dikbil').
  15. Ik refereer naar mensen op basis van hun fysieke kenmerken (bijv: de dunne, de dikke dame, de man met de bierbuik, de vrouw met de onderkin, het mooie meisje/jongetje).
  16. Ik zeg vaak aan tafel: 'Je moet/mag geen tweede keer opscheppen'.
  17. Familiebijeenkomsten gaan altijd gepaard met eten.
  18. Ik bak of koop zoetigheden voor mijn familie, maar eet er zelf nooit van.
  19. We eten al rechtstaande en/of eten zelden samen als familie.
  20. Ik gebruik voedsel om mezelf of anderen te troosten.
  21. Desserten, chips, e.d. worden vaak als 'slecht' bestempeld.
  22. In de familie mag men soms iets niet eten bij wijze van straf.
  23. Ik gebruik voedsel om een huilend kind te troosten.
  24. De conversatie aan tafel gaat vaak over hoe de maaltijd bereid werd.
  25. Ik sta erom bekend om vaak te zeggen: 'Je eet zo veel' (als iemand meer eet dan ikzelf).
  26. Ik vermeld het 'ideale' gewicht van anderen.

Uitslag test:

Er is geen goede of foute score of uitslag. Laat de score je bewust maken van wat je/jullie nog kunnen verbeteren in de familie/het gezin. Hoe meer je JA hebt geantwoord, hoe waarschijnlijker het is dat jouw familie hulp nodig heeft van 'eten' weer een aangenaam moment te maken, zodat dit de genezing van een eetstoornis bevordert of het ontstaan van een eetstoornis voorkomt.

Samenvatting

Wij ouders worden (door deze vragen lijst) er aan herinnerd dat onze dagelijkse gedragingen en overtuigingen met betrekking tot voedsel, eten, familiemaaltijden en lichaamsvorm erg belangrijk zijn voor een kind dat herstelt van een eetstoornis. 

Eetstoornissen zijn ernstige ziektes. Elke persoon met een eetstoornis heeft een ander verhaal te vertellen, een andere achtergrond en ook een andere persoonlijkheid. Tips die in dit artikel vermeld zijn, kunnen soms goed of soms minder goed van toepassing zijn op je eigen kind. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan contact op met uw huisarts, de professionele therapeut die uw kind begeleidt of neem contact op met ons. Kijk hier wat wij voor u kunnen betekenen. 

Bron artikel: Nederlandse vertaling van Anorexia Survival Guide for Parents ™/Eating Disorders Survival Guide for Parents ™  en Monika Woosley Ms Rd. - Copyright 1996, A Better Way Health Consulting, Inc. 

Tips om optimaal te genieten van jou leven!

Deze blog is geschreven door Annet Hoving, stagiaire bij ISA Power

Fotgrafie Joshua Yu, unsplash.com

Fotgrafie Joshua Yu, unsplash.com

Soms vraag je jezelf dingen af, waarom dingen gaan zoals ze gaan. Misschien heb je toen je klein was ook wel eens de vraag gesteld: ‘Waarom heet een vork niet een mes, en een mes niet een vork?’ Of: ‘Wat als de zon er helemaal niet was?’ Of: ‘Wat als er geen computers bestaan?’

Het is heel normaal om dit soort vragen te stellen voor jezelf. Je bent niet de enige die op deze manier stil staat bij de dingen in het leven.

Misschien heb jij ook wel iets in het leven waar je niet zo tevreden over bent. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je je opleiding niet hebt afgemaakt, dat je niet dat cijfer hebt gehaald waar je op had gehoopt, dat je helaas niet de baan hebt gekregen waar je van droomde of dat je niet hebt kunnen doen op een dag waar je op had gehoopt. Bij al deze dingen, kan het zijn dat je jezelf de vraag stelt: ‘WAT ALS…….. dit wel zo was geweest of wel was gelukt?!'

'Wat als' is iets wat veel mensen zich afvragen, dus ook hierin ben je niet de enige! Dat kan je misschien geruststellen. Een vraag die ik me kan herinneren, en die mij lang heeft achtervolgt is de volgende vraag:

‘WAT ALS…… Ik GEEN eetstoornis had ontwikkeld?!’

(Mogelijke antwoorden die je je dan kan bedenken zijn: ‘Was ik dan veel gelukkiger? Had ik dan mijn school af kunnen maken? Had ik dan misschien nog op mijn favoriete sport gezeten? Had ik dan meer vrienden?’)

Het achtervolgde me dagen, weken, en zelfs maanden. Maar het leverde me niets op. Want het antwoord, dat lag in het verleden. En aan het verleden: daar kan je niets aan veranderen. Dat geldt voor deze vraag, maar ook voor bovenstaande voorbeelden van bijvoorbeeld het cijfer, een baan, of je opleiding. Je kan de vraag aan jezelf blijven stellen, maar uiteindelijk zal het weinig opleveren.

Maar omdat de vraag niet zomaar weg is uit je gedachten, is er een manier om het toch op een bepaalde manier aan te gaan pakken. Omdat het verleden niet te veranderen is, is de toekomst een gift, een mooi cadeau voor ieder mens. EN DUS OOK VOOR JOU!

Je kan de vraag: ‘WAT ALS…… Ik GEEN eetstoornis had ontwikkelt’, namelijk ombuigen naar iets waar je misschien wel antwoord op kunt vinden. Een vraag, waar je over kan gaan dromen. Een droom waarin jouw wensen centraal staan!  

‘WAT ALS…….. ik mijn eetstoornis overwin?’ ‘WAT ALS…….. Ik weer kan genieten van eten?’ ‘WAT ALS……… Ik weer kan leven zonder elke minuut van de dag te moeten denken aan (niet) eten?!’

Deze vragen, laten je kijken naar de toekomst. En op deze vragen over de toekomst, mag en KAN JIJ antwoorden door te gaan dromen! Jouw wensen en dromen, zijn de kracht voor de toekomst. Het kan lastig zijn, maar stapje voor stapje kan je een antwoord vinden op deze vragen.

Dit hoef je niet alleen te doen! Samen met een personal coach kan je hiernaar toewerken! Klik hier voor meer informatie over het personal coaching traject. Klik hier als je gelijk een gratis intake gesprek wil aanvragen!

Kernwaarden oefening

Ontdek je kernwaarden - doe de oefening

Waarom is het nu zo belangrijk om je eigen kernwaarden te kennen? Wie zijn kernwaarden kent, kan actief werken aan zijn eigen geluk. Kernwaarden zitten diep verweven in ons: ze beïnvloeden ons beeld, ons oordeel over onszelf en over anderen. Kwaliteiten daarentegen verklaren met name 'hoe' je dingen doet en waar je goed in bent. Kernwaarden verklaren 'waarom' je dingen doet. Het is de drijfveer achter je gedrag.

Voor deze oefening heb je papier en een pen nodig. Kies uit onderstaande voorbeelden de 10 voor jou belangrijkste kernwaarden. Schrijf iedere kernwaarde op 1 apart papiertje. Op de achterkant van het papiertje schrijf je op waarom dit voor jou zo belangrijk is. 

Leg nu de 1e kernwaarde neer en vergelijk deze met de 2e kernwaarde. Als je moest kiezen tussen deze twee, welke zou dat zijn? Leg deze vervolgens bovenaan. Pak nu de volgende kernwaarde en vergelijk deze met de andere kernwaarden die je al hebt liggen totdat je een top 10 hebt met jouw belangrijkste kernwaarden. 

Kernwaarden lijst, kernwaarden voorbeelden

Deze lijst is afkomstig van: patrickschriel.nl

Deze lijst is afkomstig van: patrickschriel.nl

www.isapower.nl ontdek je kernwaardes  - kernwaarden lijst

Deze oefening zal je nog bewuster maken van welke waarden voor jou belangrijk zijn in jouw leven. Weet je al wat jou kernwaarden zijn? Kijk dan eens hoe je deze waarden kan bevredigen. Wat moet je doen of juist niet doen om dichter bij jezelf en jou kernwaarden te komen? Schrijf het op!

Mocht je deze oefening doen met je partner of een goede vriendin, kijk dan of jullie waarden overeenkomen. Het kan zijn dat jullie veel overeenkomsten hebben. Mocht het zo zijn dat de een juist meer waarde hecht aan afwisseling, vrijheid, pionieren, ontdekken en vernieuwing en jij juist aan veiligheid, geborgenheid en zekerheid dan is het goed om samen te kijken hoe je deze relatie invulling wilt gaan geven en of je de relatie op termijn ook in stand wilt houden.

Het is belangrijk dat één ieder zijn leven leeft vanuit zijn/haar eigen kernwaarden en niet leeft om de kernwaarden van een ander te voldoen. Want wanneer we hier aan beginnen, kan het zijn dat we diep ongelukkig worden. 

Mocht je hulp nodig hebben of een gratis intake in willen plannen om je relatie met eten en jezelf te herstellen, of willen werken aan meer zelfvertrouwen. Klik dan hier. 

Waarom NEE zeggen tegen anderen, JA zeggen is tegen jezelf!

Deze blog is geschreven door Annet Hoving, stagiaire ISA Power

“Voordat ik anorexia kreeg, zei ik overal ja op als mensen mij iets vroegen. Toe ik begon met lijnen, ervoer ik voor het eerst dat ik ‘nee’ kon zeggen, al was dat alleen nee tegen eten.”

Een veelgehoorde karaktereigenschap bij mensen met een eetstoornis is perfectionisme. Het streven om alles zo goed mogelijk te doen, en zoveel mogelijk te voldoen aan de eisen van anderen. Misschien herken jij jezelf erin dat je altijd wilde dat anderen het goed hadden. Dat je ervoor wilde zorgen dat iedereen om je heen zich goed voelde, en dat het goed gaat met die mensen.

Je wilt daarbij je steentje bijdragen omdat je wil helpen. Je helpt dus je klasgenootje met het uitzoeken van een onderwerp voor dat ene belangrijke werkstuk, omdat je graag wil dat de ander een voldoende krijgt, maar ook dat diegene het idee heeft dat jij altijd voor hem of haar klaar staat. Wat eerst onschuldig begint als een goede bedoeling met het helpen van anderen, kan uiteindelijk ervoor zorgen dat je jezelf vergeet. Tijdens dat oppasavondje krijg je een telefoontje of het niet erg is dat het zo’n 2 à 3 uurtjes langer duurt, en dat het fijn is als je nog wat langer wilt blijven oppassen dus. ‘Geen probleem hoor!’ geef je als reactie, terwijl je diep van binnen wel al graag in je bed had willen liggen, morgen moet je immers ook alweer vroeg werken.

Het zeggen van ‘ja’ is iets wat je kan beschermen voor jezelf. Je wilt namelijk geen nee zeggen, omdat je bang bent voor kritiek en/of afwijzing. Bang voor de afwijzing van anderen, waardoor je krachtig ‘ja’ blijft zeggen, om jezelf in waardering te laten bij anderen. Je bent bijvoorbeeld bang:

  • Dat je anderen kwetst

  • Dat anderen boos worden

  • Dat je je schuldig gaat voelen

    Al met al: je wilt dat anderen het naar hun zin hebben.

Fotografie Isaiah Rustad, unsplash.com

Fotografie Isaiah Rustad, unsplash.com

Je kan je op een gegeven moment onderdanig gaan voelen aan alle eisen die de omgeving aan jou stelt. In bovenstaand voorbeeld, vind het meisje de oplossing door wel ‘nee’ te gaan zeggen, waardoor ze een sterk gevoel van macht en controle ervoer. Dit deed ze echter door ‘nee’ te zeggen tegen eten. Eten werd een middel waardoor ze zich sterk kon voelen, en dit wilde ze absoluut niet meer loslaten. Van één keer nee tegen eten, werd het al gauw meerdere keren. ‘Nee ik wil niet’, ‘nee ik hoef niet’, ‘nee ik heb geen honger’.

Op dat moment voelt het als de oplossing om je sterker en machtiger te voelen. Nee zeggen tegen eten is echter niet de juiste manier om je sterker en machtig te voelen. Uiteindelijk wordt je er zwakker van, en de macht en controle die je op dat moment ervaart, zullen je uiteindelijk opbreken waardoor je juist minder controle over situaties zult en kunt hebben!

Nee zeggen tegen eten, om op die manier je krachtig te voelen, is dus niet de oplossing. Maar nee zeggen tegen anderen hoort bij het leven, en er wordt gesuggereerd dat zodra jij nee durft te zeggen in het leven, dat je meer kiest voor jezelf en zeker voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het is namelijk zo, dat wanneer je ja zegt, je nee zegt tegen iets voor jezelf. En dat voor jezelf, is net zo belangrijk als het welzijn van anderen wat jij graag voorop stelt!

Zodra je meer nee durft te zeggen, en het welzijn van jezelf dus ook gaat waarderen, zal de optie naar het nee zeggen tegen eten minder aantrekkelijk zijn. Houd in je hoofd: nee zeggen is oké, want voor jezelf kiezen, is net zo belangrijk als het welzijn van anderen, en door nee te zeggen, zal jij sterker in je schoenen durven te staan, zonder de controle te hoeven zoeken in andere dingen!

Blijf niet langer uitstellen en kies NU voor jezelf! Kom je er zelf niet uit? Wie weet kan een ervaringsdeskundige coach je er bij helpen! Plan nu een gratis INTAKE gesprek!

Voldoe jij aan het ideaalbeeld?

Dit verhaal is geschreven door Roos: Stagiaire bij ISA Power

Zelf heb ik jaren gedanst op de dansacademie. Dit heb ik met passie gedaan. Toch brengt het meer met zich mee dan uren dansen in de dans studio’s. Danseres zijn is niet iets wie je bent, het is je levensstijl. Daarmee bedoel ik dat je je hele leven aanpast om het vak uit te oefenen. Hier komt een heleboel bij kijken. In het dansvak moet je de beste zijn, streven naar de beste prestatie, gezond leven, oftewel: het ideale voorbeeld zijn. Het doel is uiteindelijk op het podium te staan, terwijl iedereen afwachtend naar jou kijkt. Welke prestaties jij op dat moment levert. Voor mij waren danseressen die ik zag al klein jong meisje mijn voorbeeld. Het waren rolmodellen. Ik moest en zou zo worden, zo succesvol, getalenteerd, slank en mooi.

Ik besloot te stoppen

Jarenlang heb ik er alles aangedaan om dit ideaalbeeld van mezelf na te streven. Dit deed ik met liefde en plezier. Natuurlijk was dit niet altijd rozengeur en maneschijn, maar toch was het mijn droom. Een hele lange tijd dacht ik dat althans. Twee jaar geleden besloot ik hiermee te stoppen. Waarom? Ik was het beu een ideaalbeeld na te streven.

Ik wilde uniek zijn

Ik moest uniek zijn terwijl ik vond dat ik niet tot deze categorie behoorde. Ik werd er onzeker van en dacht veel na over wie ik echt was en wat ik echt wilde. Iedere keer dat ik mezelf in een balletpak hees vroeg ik mezelf af: is dit wat ik wil? Nee dat was het niet. Opgelucht en wel kijk ik nu terug op deze beslissing.

Wie ben jij?

Het is ontzettend moeilijk om erachter te komen wie jij bent, wat jou doelen zijn en wat jij echt wil. Iedereen heeft zo zijn krachten en onzekerheden. Dat is niets om je voor te schamen. Het is een hele ontdekkingsreis op zoek naar je ‘ware’ jezelf, die jou hele leven zal voortduren.

Levenslessen zijn leermomenten

Door iedere situatie die je mee maakt leer je weer nieuwe dingen bij en nieuwe dingen over jezelf. Deze leermomenten maken jou wie je bent en wie je wil zijn. Streef niet na wie je probeert te zijn, maar probeer de beste versie van je jezelf te worden. Stapje voor stapje. Want wie weet in één dag wie hij/zij is? Niemand toch!

 

Wat ben jij een doorzetter!

Dit blog is geschreven door Annet Hoving, stagiaire bij ISA Power

Misschien heeft je buurvrouw het weleens tegen je gezegd, of je oma, of je vriendin. Over het algemeen is deze opmerking positief bedoeld. Iemand kan er mee bedoelen dat je een krachtig persoon bent, dat je niet bij de pakken neer gaat zitten, dat je je niet uit het veld laat slaan door iets kleins, maar sommige mensen zullen ook bedoelen dat je stappen maakt.

Het geheim om je doel te bereiken bestaat slechts uit 1 woord "doorzetten". Wanneer je een eetstoornis hebt, is dat laatste, namelijk het ‘stappen maken’, een essentieel onderdeel van de weg richting herstel. Maar wat, als je zelf het gevoel hebt, dat je helemaal geen stappen zet? Wat als je, het idee hebt dat je leven alleen maar meer beheerst word door de eetstoornis? Wat als je, het gevoel hebt dat je in plaats van stappen vooruit, alleen maar stappen achteruit zet?

Tijdens mijn eetstoornis weet ik nog goed dat mijn echte ‘ik’ overheerst werd door de eetstoornis. De echte ‘ik’ kan alles heel positief benaderen, maar de eetstoornis overschaduwde deze gedachten en gevoelens door een negatieve en overheersende blik op het leven. Wanneer iemand mij het compliment gaf dat ik een doorzetter was, vatte ik dat verkeerd op. De eetstoornis vertelde mij dat ik geen doorzetter was, maar dat ik nog harder mijn best moest doen. Een compliment, wat mijn eetstoornis uiteraard omboog naar het negatieve.

Wanneer je aan het herstellen bent van je eetstoornis, ontstaat er meer ruimte voor de echte ‘jij’. Zodra je dan een compliment krijgt, dan kan je ook het positieve ervan opmerken. “Wat ben jij een doorzetter”, kan je namelijk ook heel positief bekijken. Die persoon vindt dat je door – zet. Heel letterlijk gezegd: ‘je slaat je er doorheen, ondanks tegenslag’. Volgens de Van Dale, betekent doorzettingsvermogen: Volhardendheid, kracht om door te zetten.

De eetstoornis, dat stemmetje in je hoofd, kan er allerlei mogelijke alternatieven op bedenken, maar de letterlijke betekenis van ‘doorzettingsvermogen’ is positief, niet negatief. Het feit dat jij, misschien ondanks heel veel tegenslagen, nog steeds probeert te vechten tegen dat duiveltje, getuigd van doorzettingsvermogen. Daar mag je bere trots op zijn!

Doorzettingsvermogen bij eetstoornissen www.isa-power.nl

Bij tegenslagen, is het verstandig om altijd even terug te kijken. Wáár kom ik vandaan? Elke kleine stap die je hebt gezet, daarbij heb je doorzettingsvermogen getoond!
 

Gelukkiger door goed eten, kan dat?

Dit Blog is geschreven door: voedingsdeskundige en diëtist Vivian Meijer

De filosoof Hippocrates zei 2400 jaar geleden al: "Let food be thy medicine, and let medicine be thy food".

Gezonde voeding is ontzettend belangrijk om je sterk, gezond en gelukkig te voelen. Goede voeding kan je gedrag, concentratie, motivatie en slaappatroon positief beïnvloeden en zelfs stress verminderen. Wat kun je het beste eten om je lichaam én je geest goed te voeden? Dat zal ik je in onderstaande blog vertellen. 

Hersenen

In je hersenen bevindt zich een netwerk van ongeveer 100 miljard zenuwcellen die met elkaar kunnen communiceren via 'boodschapperstofjes'. Deze worden neurotransmitters  genoemd. De neurotransmitters serotonine, (nor)adrenaline, dopamine en endorfine zijn betrokken bij ons gevoel. Een tekort aan deze stoffen kan leiden tot sombere gevoelens. Je lichaam kan een deel van de stoffen die je nodig hebt zelf maken. Maar niet allemaal. Je moet deze dus eten om ze binnen te krijgen! 

dieetadvies gezonde voeding en de psyche www.isa-power.nl

Essentiële vetten

Omega 3 vetzuren kunnen het serotonine en dopamine gehalte (en dus het humeur) verhogen. Vette vis zoals makreel, zalm, ansjovis, sardine en haring leveren je deze goede vetten. Ook vind je ze in de plantaardige bronnen: lijnzaadolie, koolzaadolie, hennepolie, walnoot(olie) en chiazaad. Verder bevatten alle bladgroenten een kleine hoeveelheid aan voorlopers van de omega 3 vetzuren. Deze producten eten helpt dus om lekker in je vel te zitten!  

Essentiele aminozuren

Naast essentiële vetzuren bestaan er ook essentiële aminozuren die je lichaam niet zelf aan kan maken en dus onderdeel van je voeding moeten zijn. Tryptofaan is zo'n aminozuur en een voorloper van de kalmerende stof serotonine (gelukshormoon). Serotonine wordt tegen de avond omgezet in melatonine dat betrokken is bij je slaappatroon. Een tekort aan tryptofaan kan een laag zelfbeeld, slapeloosheid, angst en paniek, eetstoornissen, stress en een hunkering naar zoet en/of vet voedsel tot gevolg hebben. Tryprofaan vindt je in zuivel, gevogelte, vis, amandelen, walnoten, bananen, volkoren granen, bruine rijst, zonnebloem- en pompoenpitten en sesamzaadjes. 

Darmen

70% van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen. Ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld: groenten, fruit, olijfolie, noten en vette vis. Als je daar lekker veel van eet help je je immuunsysteem. Ook de vezels via volkorengranen helpen hierbij. Je darmen bevatten onvoorstelbaar veel zenuwen en staan volledig in verbinding met je hersenen. Ik noem deze zenuwen daarom 'darmhersenen'. Deze 'darmhersenen' zijn heel gevoelig voor emoties. Ongeveer 90% van de hierboven besproken stof serotonine (gelukshormoon) zit in je maag-darm kanaal. Stress tijdens je maaltijd activeert zenuwen die een tragere vertering veroorzaken waardoor je vervolgens minder voedingstoffen uit je eten opneemt.  Ook kun je last krijgen van buikpijn en vermoeidheid. Rustig de tijd nemen om te eten en te kauwen, rust tijdens je maaltijd en genieten van het eten helpen dus bij een optimale vertering en dus: energie! 

Bloedsuikerspiegel

Een stabiele bloedsuikerspiegel is de basis voor een gezond lichaam én een gezonde geest. Door goed verdeeld over de dag te eten, geen maaltijden over te slaan en te kiezen voor complexe koolhydraten houd je de bloedsuiker stabiel. Complexe koolhydraten zorgen voor een normale stijging van je bloedsuiker waardoor je een constante toevoer van energie naar je hersenen hebt. En daardoor een gevoel van balans en energie! Je vindt ze in groenten, fruit, peulvruchten en volkoren granen. 

Vitamines die je psyche beïnvloeden 

Er is een aantal stoffen in je voeding die beïnvloeden hoe je je voelt. Ik zet ze hieronder voor je op een rij

  • Omega 3 vetzuren: hierboven al besproken
  • B-vitamines:  zijn onmisbaar voor een gezond zenuwstelsel, hart en  goede stofwisseling. Je vind ze in groenten, fruit, avocado, noten, volkoren producten, peulvruchten, vis, vlees, zuivel en ei.
  • Vitamine C: vermindert het negatieve effect van stress op je immuunsysteem. Bij stress hunker je vaak naar zoete, vette en vaak ongezonde voeding, zoals pizza, koekjes en snacks. Alleen houden deze producten je stress juist in stand. Lekker veel groenten en fruit en vooral citrusvruchten, daar zit vitamine C in en vermindert je stress! 
  • Vitamine D: kan depressieve klachten helpen voorkomen. Vitamine D wordt aangemaakt onder invloed van de zon. Schijnt de zon? Ga dan 15-30 minuten naar buiten en laat de zon op je onbeschermde huid schijnen. Neem van september t/m april (maanden waarin de zon minder sterk is) dagelijks 10 mcg vitamine D in supplementvorm.   
  • Magnesium: is essentieel voor de aanmaak van dopamine, de neurotransmitter die zorgt voor een alert en opgewekt gevoel én voor de aanmaak van serotonine. Verder is magnesium belangrijk voor je energiestofwisseling en de overdracht van zenuwprikkels.  Je vind het in cacao en bittere chocolade, schelpdieren, garnalen, sojabonen, noten, groene groenten en volkoren granen. 
  • Samenwerkende stoffen: om alle processen goed te laten verlopen zijn verschillende voedingsstoffen nodig. Als je ze gevarieerd eet vormt dit samenspel van vitaminen en mineralen een orkest dat de mooiste melodieën maakt. Wil je je goed voelen? Zorg dan voor een gevarieerd eetpatroon waarin ze allemaal zitten!  

Suiker, alcohol en cafeïne

Er zijn ook voedingsmiddelen die je juist beter niet of met mate kunt gebruiken. Koffie, zwarte thee, cola en energy drankjes zijn hier voorbeelden van. Ze bevatten cafeïne, een oppeppende stof die zorgt voor een stijging van het adrenalinegehalte in het bloed wat een soort stressreactie veroorzaakt in je lichaam. Ook kan een hoog gebruik van cafeïne en alcohol het risico op een vitamine B1 tekort verhogen, waardoor je vermoeid kunt raken, concentratieverlies en een gebrek aan eetlust kunt krijgen. Een teveel aan suiker, alcohol of cafeïne kan bovendien een negatief effect hebben op de neurotransmitters die betrokken zijn bij je gevoel. Heb je veel behoefte aan suiker, alcohol of koffie? Vraag je eens af waarom. Als je de oorzaak weet kun je daar iets aan gaan doen.

Gezond eetgedrag

Gezond met eten omgaan betekent óók; genieten van een taartje, zakje chips of ijsje. De stress die krampachtig alleen maar gezond willen eten met zich meebrengt is niet goed voor een mens. Gezond eetgedrag betekent: ontspannen met voeding omgaan. Ontspanning is namelijk héél gezond! Lekker eten en genieten van eten is héél goed voor je psyche en kan een geweldig gevoel van vrijheid en vreugde geven. 

Praktisch advies

  • Eet rustig, kauw goed 
  • Zorg voor 3 hoofdmaaltijden en 2 a 3 tussendoor momenten. 
  • Sla geen eetmomenten over.
  • Eet dagelijks 2-4 stuks fruit en >200 gram groenten.
  • Eet 2 keer per week vis, waarvan 1 keer vette vis. Of: visoliecapsules.
  • Kies vooral voor complexe koolhydraten; groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten.
  • Kies voor tussendoortjes die je humeur positief beïnvloeden: noten, pitten, bananen, citrusvruchten, een blokje pure chocola (>75% cacao), een toastje met vis. 
  • Beperk de inname van cafeïne: Bij angstgevoelens of slaapstoornissen kun je ze het beste helemaal vermijden. 
  • Matig alcoholgebruik (>18 jaar) is maximaal 1 glas alcohol per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen. 
  • Op z'n tijd een lekker extraatje.
  • Geniet van je eten!
  • Kom je er zelf niet uit? Ik help je er graag bij!

Voor meer informatie over Vivian of voedingsadvies kijk op de website

Jarenlang dacht mijn eetstoornis dat ik perfect moest zijn...

Geschreven door coach Kim Nicodem

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Ik ben niet perfect. Toch heb ik jaren gedacht dat ik dat wel moest zijn. Sterker nog, ik ben er flink druk mee geweest. Ontelbaar veel tijd heb ik gestoken om te voldoen aan een plaatje of ideaalbeeld dat helemaal niet realistisch is of zelfs bestaat. Duizenden dingen heb ik niet gedaan omdat ik het vast niet goed genoeg zou doen. Ontelbaar veel contacten heb ik niet gelegd, omdat ik vast niet leuk genoeg zou zijn. Ontelbaar dingen heb ik niet gezegd, omdat ik bang was voor afwijzing. Zelfs mijn lichaam en mijn leven heb ik op het spel gezet om aan het perfecte plaatje te voldoen. Maar wat is nu eigenlijk dat perfecte plaatje? Hoe ziet dat er voor jou uit?

Waaraan moet jij van jezelf voldoen?

Iedereen stelt andere eisen aan zichzelf in zijn of haar leven? Herkenbaar? Ben jij ook iemand waarbij goed nooit goed genoeg is? Staat je leven in het teken van controle? Doe je de dingen alleen maar als je zeker weet dat je het kan? Zitten je dagen altijd vol met dingen die je MOET in plaats van met dingen die je werkelijk wilt?

www.isa-power.nl zelfvertrouwen ontwikkelen eetstoornissen

Zeg eens eerlijk…

Zijn het juist niet de vlekjes, scheve neuzen, flaporen en gekke geluidjes wat maakt dat je de ander zo leuk, uniek en authentiek vindt? Vaak maken al die dingen bij elkaar dat die ander voor jou helemaal perfect is. Je laat hem of haar zijn wie hij of zij is. Van je beste vriend of vriendin verwacht je toch ook niet dat hij/zij voldoet aan jouw idee of beeld van perfectie?

Mijn dappere besluit…

Daarom heb ikzelf besloten niet langer perfect te willen zijn. Dit besluit nam ik een aantal jaren geleden. Vanaf toen had ik nog maar een doel en dat is de leukste versie van mezelf worden. De eigenaardigheden en onvolkomenheden van anderen koesterde ik jaren, dus waarom zou ik die van mij dan de das om doen?

“Perfectionisme bestaat vanuit de angst om niet goed genoeg te zijn. Mensen die perfectionistisch zijn hebben weinig zelfvertrouwen en enorme faalangst. Perfectionisme bestrijden met meer perfectionisme, regels, structuur, dwang en controle heeft geen zin. Sterker nog, dan maak je het alleen maar erger. Door je perfectionisme te bestrijden met dankbaarheid en zelfcompassie zul je merken dat je altijd al "perfect" bent geweest” - Isabelle Plasmeijer

Perfectionisme en eetstoornissen

Er is heel wat onderzoek verricht om te kijken of er een verband is tussen perfectionisme en het risico een eetstoornis te ontwikkelen. Het gros van deze studies toonde aan dat dit het geval is: wie perfectionistisch is, heeft meer kans om een eetstoornis te ontwikkelen. Dit wil echter niet zeggen dat iedereen die perfectionistisch is zeker een eetstoornis zal krijgen. 

Enkele studies uitgelicht

• Onderzoek waarin men patiënten die een eetstoornis hebben of ooit hebben gehad vergelijkt met andere mensen, toont aan dat deze eerste groep (ex-)patiënten veel hogere scores heeft op zowel prestatiegericht (i.e., het stellen van hoge standaarden) als zelfkritisch perfectionisme (i.e., zelfkritische attitude en twijfels wanneer standaarden niet bereikt worden) (Bardone-Cone et al., 2007).

• Volwassenen die hoge standaarden stellen aan zichzelf en zelfkritisch zijn, hebben meer kans op eetstoornis symptomen dan volwassenen die enkel zelfkritisch zijn. Adolescenten die enkel hoge standaarden stellen, of die helemaal niet perfectionistisch zijn ervoeren de minste eetstoornissymptomen (Boone, Soenens, Braet, & Goossens, 2010).

• Onderzoek bij jongeren zonder eetstoornis toonde aan dat zowel prestatiegericht perfectionisme als zelfkritisch perfectionisme een risico vormt om 2 jaar later toenames in lichaamsontevredenheid en eetbuien te krijgen. (Boone, Soenens, & Braet, 2011).

Deze studies tonen dus aan dat er een duidelijk link is tussen perfectionisme en eetstoornissen, en suggereert dat perfectionisme een risicofactor is voor de ontwikkeling bij eetstoornissen. 

Kim: Ik heb geleerd liefdevol naar mijzelf en mijn gebreken te kijken. In plaats van er hard tegen te vechten zijn ze onderdeel geworden van mijn fantastische zelf. Ik kan er nu naar kijken zonder meteen een negatief oordeel te hebben. Ik ben er open over naar anderen, verstop het niet langer en maak het niet mooier dan het is. Ik ben uniek! Juist door al die kleine imperfecties. Dat maakt mij wie ik ben. Sinds ik ben gestopt met perfect willen zijn en doen alsof, ben ik gelukkiger dan ooit. 

De 14 voordelen van mijn perfectionisme loslaten...

  1. Mijn contacten zijn (h)echter dan ooit, omdat ik mij niet in allerlei bochten hoef te wringen om aan te voldoen.
  2. Ik houd zeeën van tijd over, want de strijk en de afwas laat ik tegenwoordig een weekje wachten.
  3. Ik ga alleen nog naar sociale afspraken waar ik wil zijn en niet meer omdat ik vind dat het moet of verwacht wordt. 
  4. Ik heb veel meer energie want ik besteed mijn tijd in dingen die me energie geven in plaats van kosten.
  5. Ik ben geen gespannen zuurpruim meer omdat ik zoveel van mezelf MOET.
  6. Mijn emoties, zoals verdriet en boosheid, worden niet meer onderdrukt dus ontplof ik nog zelden.
  7. Er zijn geen dingen die ik niet meer doe of durf aan te gaan, omdat ik niet bang meer ben dat ik het niet kan.
  8. Ik leer meer dan ooit te voren, omdat ik fouten mag maken en het niet meteen in één keer moet kunnen van mezelf. 
  9. Ik heb geen spijt meer van alle dingen die ik niet gedaan heb. Ik leef voortaan, elke dag, in het hier en nu!
  10. Nu ik mijzelf niet langer naar beneden haal en continue vergelijk met anderen, kan ik anderen zien als mijn gelijke. 
  11. Jaloers op anderen ben ik niet meer. Ik bekijk wat mij verwondert en aanspreekt en kijk of ik hier zelf iets mee kan.
  12. Ik maak me niet langer kleiner dan anderen, omdat ik besef dat ik daar niemand mee help. 
  13. Wanneer je jouw perfectionisme durft los te laten zal je merken, ervaren en zien dat ook je eetstoornis verdwijnt.
  14. Mijn leven bestaat uit levenslessen en mijn 'fouten' zijn net zo waardevol als de dingen die in 1 keer goed gaan.

De enige vorm van perfectie, die we na kunnen streven, is gewoon ons heerlijke zelf zijn. Perfectie is dus alles omarmen, ook je imperfecties en je onvolkomenheden. Net als het kind dat trots is op zijn kleurplaat. Het kind dat een huis, boom en een zonnetje tekent, compleet buiten de lijntjes, waarvan je als volwassenen niet weet of het een slachtveld is of een pizza.

Wij dagen je uit!

Stop met voldoen aan de verwachtingen van anderen. Stop met jezelf naar beneden te halen. Stop met proberen te voldoen aan een ideaalbeeld. Wil je niet liever je tijd besteden aan dingen die je echt belangrijk vindt? Jouw passie, hobbies, muziek, reizen, samenzijn met de mensen van wie je houdt en dingen doen die je echt leuk vindt? Wil je echt beginnen met LEVEN?

Stel jezelf eens eerlijk de vraag: "Wie zou ik kunnen zijn en wat zou ik doen als ik wist dat ik niet kon falen?" Ik ben er namelijk van overtuigd dat we pas kunnen beginnen met echt leven als we weten hoe dit moet." - Isabelle Plasmeijer

We hebben allemaal rolmodellen nodig in ons leven. Wil jij het verschil leren tussen gezond en ongezond perfectionisme? Wij van ISA Power helpen je graag! Wil je meer weten over de coachtrajecten die we aanbieden?

Moet er een verbod komen op pro-ana websites?

Er is veel ophef en discussie op gang gebracht doordat het Franse parlement een wet heeft aangenomen die het aanzetten tot extreem vermageren strafbaar stelt. De Franse justitie kan websites die dat doen nu opdracht geven om dit soort aansporingen weg te halen. Doen ze dat niet, dan kan een jaar gevangenisstraf worden opgelegd of een boete van maximaal 10.000 euro. Ook modemerken die te magere modellen op de catwalk hebben lopen kunnen het risico lopen een flinke boete te krijgen. 

Artikel uit de Volkskrant van 4 april 2015. Klik op de foto voor een vergroting.

In Nederland zijn deze pro-anorexia, of kortweg pro-ana, thinspiration, ana-lifestyle en andere websites niet verboden. De meeste waarschuwen bezoekers wel dat ze een site betreden waarop mensen worden aangespoord om veel af te vallen, maar zo'n waarschuwing is niet verplicht. Dan nog is de vraag of deze waarschuwing werkelijk helpt? Mensen blijven immers ook roken, zelfs als er op het pakje staat dat je er dood aan kan gaan en impotent van kan worden.

In 2008 probeerde Scarlet Hemkes van Proud2Bme met een petitie wel een totaalverbod op de sites af te dwingen. Haar plan sneuvelde uiteindelijk in de Tweede Kamer. Scarlet richtte de site Proud2Bme op, een positieve tegenhanger van de pro-ana sites.

Scarlet Hemkes maakte ook een documentaire over eetstoornissen:

Scarlet vindt het Franse verbod een stap in de goede richting. "Maar het is wel de vraag hoe uitvoerbaar het is. Veel van de pro-ana sites zijn opgericht door tienermeisjes welke zelf een eetprobleem hebben. Die meisjes kun je niet een gevangenisstraf geven of een boete van duizenden euro’s."

20 kilo eraf

Isabelle Plasmeijer (30) is een ex-anorexiapatiënt. Als tiener was ze al bezig met afvallen, maar op haar drieëntwintigste ging het echt mis. Ze viel in korte tijd 20 kilo af en woog uiteindelijk nog maar 45 kilo. "Het is een vreselijke stoornis met een grote kans op overlijden. Van alle psychische stoornissen overlijden er het meeste mensen aan de gevolgen van een eetstoornis." Vandaag de dag coached en trained zij, met haar bedrijf ISA Power, mensen met eetproblemen. Voor zowel mensen met anorexia, boulimia en binge eating disorder (BED). 

Isabelle Plasmeijer

De eetstoornis ontstond na een lang verblijf in Zuid-Afrika. Afrikanen vonden haar daar met 53 kilo maar mager, dus ging ze meer eten en kwam ze in korte tijd vee kilo's aan. Ze kreeg complimenten vanwege haar volle borsten en billen toen ze een half jaar later weer vertrok richting Holland.

"Maar bij thuiskomst noemde ze me juist een dikkerdje" 

Bij thuiskomst noemde ze me juist een dikkerdje, zegt Isabelle. Ze schreef drie boeken over eetstoornissen en helpt nu mensen die worstelen met een eetstoornis. "Het is een vreselijke stoornis met een grote kans op overlijden. Het kan heel lang duren voordat je ervan af bent."

Isabelle Plasmeijer, ex-anorexiapatient trained en coached nu mensen met eetproblemen: www.isapower.nl

Zou er ook in Nederland ook een verbod op deze sites moeten komen?

Volgens onderzoeker Anouk Keizer van de Universiteit Utrecht zou het niet veel uithalen. "Sites en social media zijn niet de oorzaak van een eetstoornis", zegt ze. Een verbod kan helpen om mensen niet op ideeën te brengen. "Maar veel beter is goede informatie over gezond eten en de gevaren van ondergewicht."

Isabelle is wel overtuigd: "Het zal zeker helpen, want wat er niet is kan ook geen schade aanrichten. Als het er wel is dan zullen mensen die hier gevoelig voor zijn zeker geprikkeld worden om af te vallen door dit soort websites. Toch is het dubbel, want als deze sites verdwijnen dan zullen diezelfde mensen toch op zoek gaan en hun informatie wel ergens anders vinden", zegt ze. 

Isabelle denkt ook niet dat de waarschuwingen die nu op sites staan helpen. "Op pakjes sigaretten staan ook waarschuwingen en kijk eens hoe goed dat helpt..."

Scarlet ziet ook nog een ander probleem: "Veel meisjes spreken perfect Engels. Een landelijk verbod op pro-ana sites heeft daarom weinig zin. Dan gaan ze gewoon op zoek naar buitenlandse sites."

Anouk Keizer deed onderzoek naar het zelfbeeld van anorexiapatiënten. Tijdens één experiment kregen proefpersonen – met en zonder anorexia nervosa – de opdracht om door poortjes van verschillende breedtes te lopen. Uit het onderzoek bleek dat gezonde vrouwen hun schouders draaien als het poortje 1,25 keer zo breed was als hun schouders. Anorexiapatiënten draaiden al wanneer een poortje 1,4 keer zo breed was als hun schouders. Na afloop moesten de proefpersonen hun lichaamsafmetingen schatten. Anorexiapatiënten schatten zichzelf dikker dan ze in werkelijkheid waren. Bekijk hieronder de NOS uitzending. 

We horen graag van jou wat jij vindt en denkt?

Zou het helpen als we de pro-ana websites en andere vermageringswebsites zouden verbieden in Nederland? Laat een 'comment' achter...