Wat ben jij een doorzetter!

Dit blog is geschreven door Annet Hoving, stagiaire bij ISA Power

Misschien heeft je buurvrouw het weleens tegen je gezegd, of je oma, of je vriendin. Over het algemeen is deze opmerking positief bedoeld. Iemand kan er mee bedoelen dat je een krachtig persoon bent, dat je niet bij de pakken neer gaat zitten, dat je je niet uit het veld laat slaan door iets kleins, maar sommige mensen zullen ook bedoelen dat je stappen maakt.

Het geheim om je doel te bereiken bestaat slechts uit 1 woord "doorzetten". Wanneer je een eetstoornis hebt, is dat laatste, namelijk het ‘stappen maken’, een essentieel onderdeel van de weg richting herstel. Maar wat, als je zelf het gevoel hebt, dat je helemaal geen stappen zet? Wat als je, het idee hebt dat je leven alleen maar meer beheerst word door de eetstoornis? Wat als je, het gevoel hebt dat je in plaats van stappen vooruit, alleen maar stappen achteruit zet?

Tijdens mijn eetstoornis weet ik nog goed dat mijn echte ‘ik’ overheerst werd door de eetstoornis. De echte ‘ik’ kan alles heel positief benaderen, maar de eetstoornis overschaduwde deze gedachten en gevoelens door een negatieve en overheersende blik op het leven. Wanneer iemand mij het compliment gaf dat ik een doorzetter was, vatte ik dat verkeerd op. De eetstoornis vertelde mij dat ik geen doorzetter was, maar dat ik nog harder mijn best moest doen. Een compliment, wat mijn eetstoornis uiteraard omboog naar het negatieve.

Wanneer je aan het herstellen bent van je eetstoornis, ontstaat er meer ruimte voor de echte ‘jij’. Zodra je dan een compliment krijgt, dan kan je ook het positieve ervan opmerken. “Wat ben jij een doorzetter”, kan je namelijk ook heel positief bekijken. Die persoon vindt dat je door – zet. Heel letterlijk gezegd: ‘je slaat je er doorheen, ondanks tegenslag’. Volgens de Van Dale, betekent doorzettingsvermogen: Volhardendheid, kracht om door te zetten.

De eetstoornis, dat stemmetje in je hoofd, kan er allerlei mogelijke alternatieven op bedenken, maar de letterlijke betekenis van ‘doorzettingsvermogen’ is positief, niet negatief. Het feit dat jij, misschien ondanks heel veel tegenslagen, nog steeds probeert te vechten tegen dat duiveltje, getuigd van doorzettingsvermogen. Daar mag je bere trots op zijn!

Doorzettingsvermogen bij eetstoornissen www.isa-power.nl

Bij tegenslagen, is het verstandig om altijd even terug te kijken. Wáár kom ik vandaan? Elke kleine stap die je hebt gezet, daarbij heb je doorzettingsvermogen getoond!
 

Chat with us