Voldoe jij aan het ideaalbeeld?

Dit verhaal is geschreven door Roos: Stagiaire bij ISA Power

Zelf heb ik jaren gedanst op de dansacademie. Dit heb ik met passie gedaan. Toch brengt het meer met zich mee dan uren dansen in de dans studio’s. Danseres zijn is niet iets wie je bent, het is je levensstijl. Daarmee bedoel ik dat je je hele leven aanpast om het vak uit te oefenen. Hier komt een heleboel bij kijken. In het dansvak moet je de beste zijn, streven naar de beste prestatie, gezond leven, oftewel: het ideale voorbeeld zijn. Het doel is uiteindelijk op het podium te staan, terwijl iedereen afwachtend naar jou kijkt. Welke prestaties jij op dat moment levert. Voor mij waren danseressen die ik zag al klein jong meisje mijn voorbeeld. Het waren rolmodellen. Ik moest en zou zo worden, zo succesvol, getalenteerd, slank en mooi.

Ik besloot te stoppen

Jarenlang heb ik er alles aangedaan om dit ideaalbeeld van mezelf na te streven. Dit deed ik met liefde en plezier. Natuurlijk was dit niet altijd rozengeur en maneschijn, maar toch was het mijn droom. Een hele lange tijd dacht ik dat althans. Twee jaar geleden besloot ik hiermee te stoppen. Waarom? Ik was het beu een ideaalbeeld na te streven.

Ik wilde uniek zijn

Ik moest uniek zijn terwijl ik vond dat ik niet tot deze categorie behoorde. Ik werd er onzeker van en dacht veel na over wie ik echt was en wat ik echt wilde. Iedere keer dat ik mezelf in een balletpak hees vroeg ik mezelf af: is dit wat ik wil? Nee dat was het niet. Opgelucht en wel kijk ik nu terug op deze beslissing.

Wie ben jij?

Het is ontzettend moeilijk om erachter te komen wie jij bent, wat jou doelen zijn en wat jij echt wil. Iedereen heeft zo zijn krachten en onzekerheden. Dat is niets om je voor te schamen. Het is een hele ontdekkingsreis op zoek naar je ‘ware’ jezelf, die jou hele leven zal voortduren.

Levenslessen zijn leermomenten

Door iedere situatie die je mee maakt leer je weer nieuwe dingen bij en nieuwe dingen over jezelf. Deze leermomenten maken jou wie je bent en wie je wil zijn. Streef niet na wie je probeert te zijn, maar probeer de beste versie van je jezelf te worden. Stapje voor stapje. Want wie weet in één dag wie hij/zij is? Niemand toch!

 

Chat with us