Waarom NEE zeggen tegen anderen, JA zeggen is tegen jezelf!

Deze blog is geschreven door Annet Hoving, stagiaire ISA Power

“Voordat ik anorexia kreeg, zei ik overal ja op als mensen mij iets vroegen. Toe ik begon met lijnen, ervoer ik voor het eerst dat ik ‘nee’ kon zeggen, al was dat alleen nee tegen eten.”

Een veelgehoorde karaktereigenschap bij mensen met een eetstoornis is perfectionisme. Het streven om alles zo goed mogelijk te doen, en zoveel mogelijk te voldoen aan de eisen van anderen. Misschien herken jij jezelf erin dat je altijd wilde dat anderen het goed hadden. Dat je ervoor wilde zorgen dat iedereen om je heen zich goed voelde, en dat het goed gaat met die mensen.

Je wilt daarbij je steentje bijdragen omdat je wil helpen. Je helpt dus je klasgenootje met het uitzoeken van een onderwerp voor dat ene belangrijke werkstuk, omdat je graag wil dat de ander een voldoende krijgt, maar ook dat diegene het idee heeft dat jij altijd voor hem of haar klaar staat. Wat eerst onschuldig begint als een goede bedoeling met het helpen van anderen, kan uiteindelijk ervoor zorgen dat je jezelf vergeet. Tijdens dat oppasavondje krijg je een telefoontje of het niet erg is dat het zo’n 2 à 3 uurtjes langer duurt, en dat het fijn is als je nog wat langer wilt blijven oppassen dus. ‘Geen probleem hoor!’ geef je als reactie, terwijl je diep van binnen wel al graag in je bed had willen liggen, morgen moet je immers ook alweer vroeg werken.

Het zeggen van ‘ja’ is iets wat je kan beschermen voor jezelf. Je wilt namelijk geen nee zeggen, omdat je bang bent voor kritiek en/of afwijzing. Bang voor de afwijzing van anderen, waardoor je krachtig ‘ja’ blijft zeggen, om jezelf in waardering te laten bij anderen. Je bent bijvoorbeeld bang:

  • Dat je anderen kwetst

  • Dat anderen boos worden

  • Dat je je schuldig gaat voelen

    Al met al: je wilt dat anderen het naar hun zin hebben.

Fotografie Isaiah Rustad, unsplash.com

Fotografie Isaiah Rustad, unsplash.com

Je kan je op een gegeven moment onderdanig gaan voelen aan alle eisen die de omgeving aan jou stelt. In bovenstaand voorbeeld, vind het meisje de oplossing door wel ‘nee’ te gaan zeggen, waardoor ze een sterk gevoel van macht en controle ervoer. Dit deed ze echter door ‘nee’ te zeggen tegen eten. Eten werd een middel waardoor ze zich sterk kon voelen, en dit wilde ze absoluut niet meer loslaten. Van één keer nee tegen eten, werd het al gauw meerdere keren. ‘Nee ik wil niet’, ‘nee ik hoef niet’, ‘nee ik heb geen honger’.

Op dat moment voelt het als de oplossing om je sterker en machtiger te voelen. Nee zeggen tegen eten is echter niet de juiste manier om je sterker en machtig te voelen. Uiteindelijk wordt je er zwakker van, en de macht en controle die je op dat moment ervaart, zullen je uiteindelijk opbreken waardoor je juist minder controle over situaties zult en kunt hebben!

Nee zeggen tegen eten, om op die manier je krachtig te voelen, is dus niet de oplossing. Maar nee zeggen tegen anderen hoort bij het leven, en er wordt gesuggereerd dat zodra jij nee durft te zeggen in het leven, dat je meer kiest voor jezelf en zeker voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het is namelijk zo, dat wanneer je ja zegt, je nee zegt tegen iets voor jezelf. En dat voor jezelf, is net zo belangrijk als het welzijn van anderen wat jij graag voorop stelt!

Zodra je meer nee durft te zeggen, en het welzijn van jezelf dus ook gaat waarderen, zal de optie naar het nee zeggen tegen eten minder aantrekkelijk zijn. Houd in je hoofd: nee zeggen is oké, want voor jezelf kiezen, is net zo belangrijk als het welzijn van anderen, en door nee te zeggen, zal jij sterker in je schoenen durven te staan, zonder de controle te hoeven zoeken in andere dingen!

Blijf niet langer uitstellen en kies NU voor jezelf! Kom je er zelf niet uit? Wie weet kan een ervaringsdeskundige coach je er bij helpen! Plan nu een gratis INTAKE gesprek!

Chat with us