De meerwaarde van een gezonde eigenwaarde

Ditmaal weer een blog van Tanja, vrijwilligster bij ISA Power.

Marly van der Velden, ex-anorexiapatiënt, zei in een interview ‘een eetstoornis begint met een lage eigenwaarde en een schuldgevoel’.

Deze zin bleef mij de hele dag bij. Ik besloot erover te schrijven, aangezien ikzelf ook ontzettend heb geworsteld met een lage eigenwaarde en niemand die mij begreep. Het lukte mij jarenlang maar niet om mezelf een compliment te geven of te denken dat ik iets goed had gedaan.

Echter, nu, ben ik op de goede weg en kan ik positief over mezelf denken!! Hier ben ik trots op en dit gun ik iedereen die kampt met dit probleem. Want, iedereen mag zichzelf zijn zonder daarbij spanning te ervaren.

Durf jezelf te zijn!

Waarschijnlijk zijn we het er allemaal wel over eens dat eigenwaarde een belangrijk aspect is bij het ontstaan van een eetstoornis en de behandeling.

Een lage eigenwaarde kan ervoor zorgen dat je niet bent wie je werkelijk bent. Je trekt je vaak terug of houdt je op de achtergrond. Dit is jammer, want ieder mens op aarde is uniek en mag er zijn. Je persoonlijkheid zou niet mogen lijden onder dit begrip. Juist niet, want iedereen draagt iets bij aan zijn of haar omgeving, wat vaak gezien wordt als een unieke eigenschap.

Fotografie: Aziz Acharki unsplash.com

Fotografie: Aziz Acharki unsplash.com

Wat doet een gezonde eigenwaarde met je?

Als ik vanuit mijn eigen ervaring spreek ben ik anders naar mensen gaan kijken sinds ik mezelf wat hoger op de ladder heb geplaatst. Ik heb geaccepteerd wie ik ben en wat ik kan en sinds ik dat gevoel laat zien zie ik ook dat mensen mij anders zijn gaan zien. De cirkel is verbroken en dat voelt eigenlijk heel fijn!

Een gezonde eigenwaarde zorgt er dus eigenlijk voor dat je meer waarde hecht aan jouw eigen kunnen en dromen die je waar wilt maken. En dat is precies wat we willen bereiken: ontdekken wie je bent, wat je wilt en geloven in jezelf.

Herken jij jezelf hierin terug? Kan jouw eigenwaarde nog een paar stapjes omhoog? Of wil je zelf sterker in je schoenen staan bij een nieuwe uitdaging? Lees dan onderstaande tips om te werken aan een gezonde eigenwaarde zodat je weer volop in het leven staat en jezelf weer leert waarderen. Durf te leven en durf jezelf te zijn.

Tips

  1. Wees altijd positief als je iets moet doen of zie het als een uitdaging als je nog niet positief kunt zijn. Denk NOOIT dat je iets niet kunt, want dat is de drijfveer voor een negatieve denkwijze;

  2. Praat jezelf moed in, zodat je in jezelf gaat geloven. ‘Ik kan het!’, ‘Ik wil het!’ of ‘Ik doe dit!’. Dit zorgt ervoor dat je je sterker gaat voelen en dat is wat we willen!!

  3. Doe wat jouw plezier geeft. Lachen is zo belangrijk en goed voor je gezondheid en psyche. Het spreekwoord is er niet voor niets: ‘een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd’. 

  4. Ontspan. Gun jezelf een dagje ontspanning. Je hersenen hebben tijd nodig om alles te verwerken en om spanning te weerleggen. Ontspannen kan op heel veel manieren, denk aan film kijken, boek lezen, knutselen, gezellig met vriendinnen thee drinken en kletsen. Kies wat jij het prettigst vindt. Kom tot rust.

  5. En wees dankbaar voor wie je bent. Ieder persoon is uniek en jij dus ook. Laat zien wie je bent en laat jezelf toe.

Wil jij samen met een personal coach stappen zetten in het vergroten van jouw eigenwaarde? Dat kan! Onze ervaringsdeskundige coaches staan per direct voor je klaar. Plan hier een GRATIS intake gesprek in.

 

Chat with us