Het belang van gezonde darmen

Ditmaal weer een blog van Yael Sigal, voedingstherapeut en vrijwilliger bij ISA Power.

Het feit dat jij mijn blog leest betekent waarschijnlijk dat je wil genezen van een eetstoornis. Wat goed! Toegeven dat je een eetstoornis hebt is al een grote stap in de goede richting. In deze blog vertel ik je over het belang van gezonde darmen voor een goed herstel.

Er bestaat geen twijfel over dat psychologische factoren een grote rol spelen bij de ontwikkeling van eetstoornissen. Vaak zien we dat achterliggende factoren zoals trauma’s en onverwerkte emoties etc. de hoofdoorzaak zijn van allerlei soorten eetstoornissen. Voor het herstellen van een eetstoornis is het daarom ook van essentieel belang dat deze achterliggende factoren naar voren worden gebracht en besproken worden.

Echter, het lichaam is een combinatie van lichaam EN geest. Naast de geest moet er dus ook aandacht besteed worden aan het lichaam. Zoals je waarschijnlijk al weet, vormen “gezonde” voedingsmiddelen de bouwstenen van ons lichaam en bepalen ze, voor een groot deel, onze gezondheid. Tijdens het herstellen van een eetstoornis wordt er vaak veel focus gelegd op het opnieuw leren eten, zonder te kijken naar wat je moet eten.

Het aanpakken van beide aspecten, lichaam en geest, kan bijdragen aan een goed herstel en de kans op een terugval verkleinen. In deze blog zal er een focus gelegd worden op het lichaam en wil ik graag het belang van de darmen met je delen.

Fotografie Herson Rodriguez, unsplash.com

Fotografie Herson Rodriguez, unsplash.com

 

Gezonde darmen zijn van essentieel belang voor een goede gezondheid en spelen ook een grote rol bij het herstellen van een eetstoornis. De darmen kunnen gezien worden als een lange buis die loopt vanaf de mond tot de anus, die de buitenwereld verbindt met de binnenkant van ons lichaam. Het is de plaats waar ons voedsel wordt verteerd en uiteindelijk wordt opgenomen in het bloed om onze cellen en rest van het lichaam te voorzien van voeding.

Onze darmen zijn ook het ‘’thuisfront” van een groot aantal bacteriën. Er zijn ‘goede’ en onmisbare bacteriën, maar ook ‘slechte’ bacteriën. Het is echter de balans die belangrijk is. De goeie bacteriën in onze darmen hebben veel bevorderlijke functies, waaronder het maken van vitamines en gezonde vetten, het verteren van voedsel, het ondersteunen van het immuunsysteem en het in toom houden van de slechte bacteriën. Slechte bacteriën daarentegen, verstoren de balans en produceren toxische stoffen.

Factoren die onze darmen aantasten en de balans verstoren zijn onder andere antibiotica, suikers, chemische stoffen, stress, en voedselintoleranties. Deze factoren zijn dus niet goed voor je in grote hoeveelheden.

De wetenschap toont aan dat er een sterke connectie is tussen de darm en het brein. Deze verbinding wordt ook wel de darm-brein as genoemd. De toxische stoffen, geproduceerd door slechte bacteriën, kunnen onze darmen ontsnappen en reizen dan via het bloed naar onze hersenen waar ze chaos kunnen creëren. Zo kunnen ze onze stemming, gedrag en zelfs onze zelf-perceptie beïnvloeden. Mensen met anorexia bijvoorbeeld, kijken in de spiegel en zijn er van overtuigd dat ze dik zijn, ook al zijn ze mager. Het zelfbeeld is dus verstoord. Maar dat niet alleen; als de darmen aangetast zijn kunnen ze hun functie ook minder goed vervullen. Zo kan het eten minder goed verteerd en opgenomen worden, waardoor het lichaam niet voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Er treden dan tekorten op. Dit verergert de situatie en zorgt ervoor dat er geen hormonen meer worden aangemaakt. Dit kan onder meer moeheid, concentratieproblemen, slaapproblemen en het uitblijven van de menstruatie tot gevolg hebben. Je ziet dus hoe belangrijk een gezonde darm is voor de algehele gezondheid en voor het herstel van een eetstoornis.

Het goede nieuws is dat herstel zeker mogelijk is. Hierbij een paar stappen die je kan ondernemen die helpen bij een goed herstel van je darmen.  

  • Eet fruit en groente. Ze bevatten vitaminen en mineralen die de bouwstenen vormen voor de (darm)cellen.

  • Voeg vleesbouillon toe aan je dieet. Vleesbouillon bevat boordevol vitaminen, mineralen en bouwstenen. Een superfood dus voor het helen van je darmen! Tip: voeg vleesbouillon toe aan soep of andere gerechten.

  • Eet meer eiwitten zoals vis, vlees, kip, lam en met name orgaanvlees. Als je vegetariër bent, kun je denken aan ei, tofu, bonen of andere goede vleesvervangers!

  • Ook supplementen zijn van essentieel belang voor het genezen van een eetstoornis. Supplementen als zink, probiotica en aminozuren zijn een paar voorbeelden van belangrijke supplementen. (Let op: raadpleeg altijd eerst een arts of voedingsdeskundige. Supplementen zijn géén vervanging van voeding!)

  • Probeer stress te vermijden en beoefen eventueel meditatie en/of yoga.

  • Minder de consumptie van bewerkt en suikerrijk voedsel. Deze voeden de slechte bacteriën en verstoren de balans.

    De juiste balans is essentieel. Snoepen hoort nou eenmaal bij het leven en is heel normaal. Je lichaam heeft voldoende vitamines, mineralen, gezonde vetten, en andere belangrijke voedingsstoffen nodig. Maar het is echter zo: als je voedingspatroon genoeg verschillende (gezonde en belangrijke)voedingsstoffen bevat, kun je best af en toe wat lekkers nemen. Dit mag en moet je jezelf gunnen.

    Uiteraard is elk persoon anders en heeft ieder mens een ander plan van aanpak nodig. Je bent uniek!

Door het zoeken naar achterliggende redenen van iemands klachten in plaats van alleen kijken naar de symptomen, kom je een heel eind verder. Iedere persoon is uniek, en daarom is het belangrijk dat er naar de persoon zelf wordt gekeken!

Wil jij hulp bij het overwinnen van je eetstoornis? De ervaringsdeskundige coaches van ISA Power staan voor je klaar! Plan gelijk een GRATIS INTAKE GESPREK in.

 

Chat with us