Koud buiten, maar warm van binnen!

Deze blog is geschreven door Tanja Schilder, vrijwilligster bij ISA Power.

Het winterseizoen komt er weer aan, wat nu?

Zo rond eind september krijgen we er allemaal weer mee te maken. Dagen die korter worden, eerder donker en herfstachtig weer. Ieder jaar is het weer opzien tegen deze korte en donkere dagen. Dit zullen jullie wellicht ook wel herkennen?

Tegenwoordig kan ik me prima vermaken in de winter. Dit is anders vergeleken met een paar jaar geleden, toen ik nog te maken had met anorexia. Inmiddels weet ik zoveel leuke dingen die ik kan doen op regenachtige dagen, maar ook de koudere dagen stimuleren mij wat te gaan doen. Tijdens mijn eetstoornis kon ik me slecht vermaken, had ik enorme last van de kou en kon ik niks anders bedenken dan op de bank met een gigantische deken en me eenzaam voelen.

Nu, kan ik genieten van de bladeren die van de bomen vallen, lekker wandelen door het bos en genieten van de laatste zonnestralen. Maar ook thuis op de bank een filmpje kijken met een heerlijke kop warme chocolademelk kan mij blij maken. Ik begin de winter steeds mooier en leuker te vinden!

Een veel gehoord probleem, die wintermaanden
Wat maakt de winter anders dan de zomer voor zoveel mensen? Wat doet het met ons brein, ons lichaam en ons manier van leven?

De donkere en koude dagen laten je sneller terug trekken in je veilige stulpje. Mensen om je heen lijken somberder dan in de zomer, iedereen blijft thuis bij de kachel en zelf moet je je maar zien te vermaken. Een opgave die voor velen heel moeilijk lijkt is zeker niet onmogelijk! Uit eigen ervaring weet ik maar al te goed hoe de winter ook kan zijn. Niet saai en eenzaam, maar juist vol warmte en gezelligheid.

Fotografie: freestocks.org

Fotografie: freestocks.org

De kracht van de wintermaanden
Denk aan de kacheltjes die weer lekker gaan branden, gezellig met de hele familie op de bank naar een filmpje kijken of met vrienden een heerlijk spellenavondje spelen. Denk aan de mooie natuur van de winter, zoals de kans op sneeuw en ijs en de gezelligheid die daarbij komt kijken! De geur van de kou en het feit dat je kan zien dat je ademt!! 

Het lijkt mij dat de winter zeker net zo warm en gezellig kan zijn als de zomer en dat NIEMAND in een winterdip mag blijven hangen.

Het feit dat de winter wellicht wat moeizamer verloopt dan de zomer is helemaal niet raar. Je zult ook vast niet de enige zijn die hier last van heeft, integendeel! Ondanks het feit dat je niet de enige bent is het voor jou misschien wel lastig om van de wintermaanden toch een fijne periode te maken.

Positieve wintergevoelens in plaats van negatieve wintergevoelens!
Om te beginnen moet je het zelf niet te moeilijk maken, maar juist comfortabel. Hou je van gezelschap? Vraag familie of vriendinnen om gezellig een avondje film te kijken, spelletjes te spelen, kopje thee te drinken en lekker te kletsen. Dit zorgt ervoor dat je je al een stuk minder eenzaam en verdrietig voelt.

Heb je moeite met eten in de winter of heb hier nare gedachtes bij? Vraag iemand die je vertrouwt samen met jou te eten en erover te praten of misschien afleiding te zoeken zodat ook eten een stuk makkelijker wordt. Zelf had ik veel steun aan mijn moeder, die voor mij altijd afleiding zocht.

Zorg voor gezelligheid! Maak jouw thuis een warm thuis, zodat je je ook vanbinnen warmer gaat voelen. Je mag jezelf best verwennen, ook in de winter! Juist in de winter!

Hou je bijvoorbeeld van knutselen of lekker creatief bezig zijn? De winter is hét ultieme moment om je lekker uit te leven! Koop leuke spulletjes en ga schilderen, tekenen, schrijven, beeldjes maken, enzovoort! Hier is geen leeftijd aan verbonden en het is juist zo’n ontspannende bezigheid.

Laat de winter niet sterker zijn dan jijzelf! Genieten van de winter kan, gooi het roer om! Hier kunnen de ervaringsdeskundige coaches van ISA Power je bij helpen. Plan nu gelijk een GRATIS INTAKE gesprek in!

Chat with us