Calorieën tellen, heeft het wel zin?

Dit blog is geschreven door Yael Sigal, vrijwilliger bij ISA Power en voedingstherapeut.

Als ex-anorexia patiënt, ben ik maar al te bekend in de wereld van het calorieën tellen. Ik kon die calorieën wel dromen, in de lessen op school verloor ik mijn aandacht en was ik alsmaar bezig met het tellen van calorieën. Hoeveel had ik al gegeten? En hoeveel kon ik er nog eten? En wat als ik minder calorieën zou eten, zou ik dan nog meer afvallen? Ook tijdens het sporten en eten was ik constant bezig met het tellen van calorieën. Met andere woorden: ik was een wandelende rekenmachine.

Op een gegeven moment had ik er schoon genoeg van, ik wilde dit niet meer. Ik wilde weer normaal om kunnen gaan met eten en niet steeds alles hoeven tellen. Met wat vallen en opstaan begon ik steeds meer te eten. Maar toen gebeurde er iets wat ik niet zag aankomen; hoeveel ik ook at, ik leek wel onverzadigbaar. Dit, ondanks het feit dat ik de voorgeschreven 2000 kcal per dag allang had overschreden. Mijn lichaam schreeuwde om “voeding”, niet om (lege) calorieën. Maar wat is het verschil? En wat zijn calorieën nou eigenlijk? Heeft calorieën tellen wel zin?

Wat zijn calorieën?

Een calorie wordt omschreven als eenheid voor energie of warmte. Officieel gezien is 1 calorie de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram water met 1 graad Celsius te verwarmen. Ons lichaam heeft calorieën voornamelijk nodig voor de primaire lichaamsprocessen, zoals het functioneren van je hart, longen en andere organen, voor groei en herstel, maar ook voor fysieke beweging zoals lopen, rechtop staan en sporten. Het voedingscentrum heeft als globale richtlijn ingesteld dat de gemiddelde vrouw 2000 kcal en de gemiddelde man 2500 kcal nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. Uiteraard verschilt dit weer per persoon, dus houd je niet vast aan deze hoeveelheid!

De ene calorie is de andere niet

Zoals je al hebt gelezen hebben we calorieën dus nodig om te leven, maar niet alle calorieën zijn gelijk. Voeding is meer dan alleen calorieën. 1000 Calorieën aan cake is bijvoorbeeld niet gelijk aan 1000 calorieën broccoli.

"Gezonde" voeding dat uit de natuur komt bestaat uit eiwitten, vetten en koolhydraten en zit boordevol micronutirenten zoals vitaminen, mineralen en phytonutrienten. Zij spelen allemaal een grote rol in ons lichaam en onze gezondheid. Het lichaam bestaat uit miljoenen cellen die veel functies uitoefenen om ons lichaam in stand te houden. Zo hebben we bijvoorbeeld magnesium nodig om energie te maken, eiwitten en vetten om hormonen te maken en zink voor ons immuunsysteem en nog veel meer.

Bewerkt voedsel is meestal gestript van vezels, vitaminen en mineralen en zit dus eigenlijk vol met "lege calorieën".  Deze calorieën doen meestal meer kwaad dan goed. Want niet alleen dat ze geen voeding bieden aan het lichaam, ze onttrekken vitaminen en mineralen van de lichaamsreserve voor het verwerken en verbranden van deze calorieën. Dit laat je lichaam op den duur "ondervoed", wat er voor zorgt dat je meer honger krijgt naar "echt voeding". 

Niet alle calorieën zijn dus gelijk. Je hebt wel voldoende calorieën nodig om te functioneren maar het is de kwaliteit van de calorieën die het verschil maken. Je kunt beter nutriënten tellen dan calorieën. Voeding bevat niet alleen calorieën, het bevat informatie. Elke hap die je neemt zendt een reeks van gecodeerde instructies aan je lichaam!

Fotografie Rawpixel, unsplash.com

Fotografie Rawpixel, unsplash.com

 

Mag ik dan nooit wat lekkers?

Je zult nu misschien wel denken, mag ik dan nooit een stuk cake nemen of iets ongezonds eten?! We hebben allemaal wel eens trek in iets ongezonds zoals, chocola, cake, een koekje, of snoep en dat moet ook zeker kunnen.  Het is de balans die hier een grote rol speelt. Als je jezelf gaat onthouden van het al het lekkers en de bal als het ware onder water probeert te houden dan kaatst het uiteindelijk veel harder terug en zal je op een gegeven moment misschien wel helemaal los gaan. Balance is the key, dus ook lekker genieten van waar jij zin in hebt.

Hoe voed ik mijn lichaam?

Het goede nieuws is dat 98% van ons lichaam zich volledig kan herbouwen in minder dan 365 dagen tijd. De cellen in ons lichaam sterven continu af en worden dan vervangen door nieuwe cellen. De gezondheid van je cellen en uiteindelijk van jou hangt af van de voeding die jij het geeft. Geef je je lichaam voeding boordevol met vitaminen, mineralen en bouwstenen, zoals eiwitten en vetten, dan zal je lichaam gezonde cellen maken die optimaal hun werk kunnen doen.

Chat with us