Tips voor ouders en andere bondgenoten

Test en tips voor ouders‎:  Heeft u de juiste houding en mentaliteit ten aanzien van voedsel en gewicht?

Heb jij een gezonde houding ten opzichte van voedsel en je eigen lichaam? Jij bent een voorbeeld voor jouw kind(eren). Je bent een rolmodel. Als baby zijn onze ouders 'onze wereld'. Onderstaande vragenlijst maakt zichtbaar of het gedrag (van familie en vrienden) een genezing van een eetstoornis bevordert of juist bemoeilijkt. De titel van de vragenlijst is 'Geen woorden maar daden'. Ontwikkeld door Monika Woolsey, MS, RD. 

De vragenlijst is bedoeld om kritisch na te denken over jouw eigen mening en gedrag in relatie tot voeding en gewicht. Het laat ons nadenken of we met onze woorden en daden de genezing van een eetstoornis in de hand werkt of juist niet. Deze vragenlijst is ontstaan door aan personen met een eetstoornis te vragen welke gedragingen van hun familie en vrienden, een eetbui, streng dieet of dwangmatig en obsessief sporten uitlokte. Hieronder staan de antwoorden in de vormen van vragen opgesomd. Geef eerlijk antwoord. 

Fotografie Jasmin Schreiber, unsplash.com

Fotografie Jasmin Schreiber, unsplash.com

Beantwoordt de vragen met JA of NEE.

 1. Ik volg een speciaal (vet arm) dieet en probeer om de rest van de familie hiertoe ook aan te zetten.
 2. Ik ben bezorgd over datgene wat andere familieleden eten.
 3. Ik heb in het verleden weleens/veel diëten gevolgd en/of heb plastische chirurgie ondergaan.
 4. Ik praat graag over recepten, koken en voedsel.
 5. Ik geef vaak commentaar op iemands gewicht.
 6. Ik probeer mensen ertoe aan te zetten zo te eten als ikzelf doe.
 7. Ik eet anders als er niemand thuis is (dan in familieverband).
 8. Ik volg het gewicht van andere familieleden.
 9. Ik heb anderen weleens geadviseerd dat ze hun gewicht moet veranderen(moeten afvallen).
 10. Voedsel (en ook drinken) wordt als beloning gebruikt.
 11. Eten gebeurt vaak voor de TV.
 12. Ik houd een geheime voorraad bij van (bepaald) voedsel.
 13. Ik heb cadeaus gegeven aan personen in mijn omgeving als ze gewicht verloren.
 14. We gebruiken in het gezin bijnamen, gebaseerd op het uiterlijk (zoals b.v. 'dikbil').
 15. Ik refereer naar mensen op basis van hun fysieke kenmerken (bijv: de dunne, de dikke dame, de man met de bierbuik, de vrouw met de onderkin, het mooie meisje/jongetje).
 16. Ik zeg vaak aan tafel: 'Je moet/mag geen tweede keer opscheppen'.
 17. Familiebijeenkomsten gaan altijd gepaard met eten.
 18. Ik bak of koop zoetigheden voor mijn familie, maar eet er zelf nooit van.
 19. We eten al rechtstaande en/of eten zelden samen als familie.
 20. Ik gebruik voedsel om mezelf of anderen te troosten.
 21. Desserten, chips, e.d. worden vaak als 'slecht' bestempeld.
 22. In de familie mag men soms iets niet eten bij wijze van straf.
 23. Ik gebruik voedsel om een huilend kind te troosten.
 24. De conversatie aan tafel gaat vaak over hoe de maaltijd bereid werd.
 25. Ik sta erom bekend om vaak te zeggen: 'Je eet zo veel' (als iemand meer eet dan ikzelf).
 26. Ik vermeld het 'ideale' gewicht van anderen.

Uitslag test:

Er is geen goede of foute score of uitslag. Laat de score je bewust maken van wat je/jullie nog kunnen verbeteren in de familie/het gezin. Hoe meer je JA hebt geantwoord, hoe waarschijnlijker het is dat jouw familie hulp nodig heeft van 'eten' weer een aangenaam moment te maken, zodat dit de genezing van een eetstoornis bevordert of het ontstaan van een eetstoornis voorkomt.

Samenvatting

Wij ouders worden (door deze vragen lijst) er aan herinnerd dat onze dagelijkse gedragingen en overtuigingen met betrekking tot voedsel, eten, familiemaaltijden en lichaamsvorm erg belangrijk zijn voor een kind dat herstelt van een eetstoornis. 

Eetstoornissen zijn ernstige ziektes. Elke persoon met een eetstoornis heeft een ander verhaal te vertellen, een andere achtergrond en ook een andere persoonlijkheid. Tips die in dit artikel vermeld zijn, kunnen soms goed of soms minder goed van toepassing zijn op je eigen kind. Mocht u persoonlijk advies willen, neem dan contact op met uw huisarts, de professionele therapeut die uw kind begeleidt of neem contact op met ons. Kijk hier wat wij voor u kunnen betekenen. 

Bron artikel: Nederlandse vertaling van Anorexia Survival Guide for Parents ™/Eating Disorders Survival Guide for Parents ™  en Monika Woosley Ms Rd. - Copyright 1996, A Better Way Health Consulting, Inc. 

Chat with us