Tips om optimaal te genieten van jou leven!

Deze blog is geschreven door Annet Hoving, stagiaire bij ISA Power

Fotgrafie Joshua Yu, unsplash.com

Fotgrafie Joshua Yu, unsplash.com

Soms vraag je jezelf dingen af, waarom dingen gaan zoals ze gaan. Misschien heb je toen je klein was ook wel eens de vraag gesteld: ‘Waarom heet een vork niet een mes, en een mes niet een vork?’ Of: ‘Wat als de zon er helemaal niet was?’ Of: ‘Wat als er geen computers bestaan?’

Het is heel normaal om dit soort vragen te stellen voor jezelf. Je bent niet de enige die op deze manier stil staat bij de dingen in het leven.

Misschien heb jij ook wel iets in het leven waar je niet zo tevreden over bent. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je je opleiding niet hebt afgemaakt, dat je niet dat cijfer hebt gehaald waar je op had gehoopt, dat je helaas niet de baan hebt gekregen waar je van droomde of dat je niet hebt kunnen doen op een dag waar je op had gehoopt. Bij al deze dingen, kan het zijn dat je jezelf de vraag stelt: ‘WAT ALS…….. dit wel zo was geweest of wel was gelukt?!'

'Wat als' is iets wat veel mensen zich afvragen, dus ook hierin ben je niet de enige! Dat kan je misschien geruststellen. Een vraag die ik me kan herinneren, en die mij lang heeft achtervolgt is de volgende vraag:

‘WAT ALS…… Ik GEEN eetstoornis had ontwikkeld?!’

(Mogelijke antwoorden die je je dan kan bedenken zijn: ‘Was ik dan veel gelukkiger? Had ik dan mijn school af kunnen maken? Had ik dan misschien nog op mijn favoriete sport gezeten? Had ik dan meer vrienden?’)

Het achtervolgde me dagen, weken, en zelfs maanden. Maar het leverde me niets op. Want het antwoord, dat lag in het verleden. En aan het verleden: daar kan je niets aan veranderen. Dat geldt voor deze vraag, maar ook voor bovenstaande voorbeelden van bijvoorbeeld het cijfer, een baan, of je opleiding. Je kan de vraag aan jezelf blijven stellen, maar uiteindelijk zal het weinig opleveren.

Maar omdat de vraag niet zomaar weg is uit je gedachten, is er een manier om het toch op een bepaalde manier aan te gaan pakken. Omdat het verleden niet te veranderen is, is de toekomst een gift, een mooi cadeau voor ieder mens. EN DUS OOK VOOR JOU!

Je kan de vraag: ‘WAT ALS…… Ik GEEN eetstoornis had ontwikkelt’, namelijk ombuigen naar iets waar je misschien wel antwoord op kunt vinden. Een vraag, waar je over kan gaan dromen. Een droom waarin jouw wensen centraal staan!  

‘WAT ALS…….. ik mijn eetstoornis overwin?’ ‘WAT ALS…….. Ik weer kan genieten van eten?’ ‘WAT ALS……… Ik weer kan leven zonder elke minuut van de dag te moeten denken aan (niet) eten?!’

Deze vragen, laten je kijken naar de toekomst. En op deze vragen over de toekomst, mag en KAN JIJ antwoorden door te gaan dromen! Jouw wensen en dromen, zijn de kracht voor de toekomst. Het kan lastig zijn, maar stapje voor stapje kan je een antwoord vinden op deze vragen.

Dit hoef je niet alleen te doen! Samen met een personal coach kan je hiernaar toewerken! Klik hier voor meer informatie over het personal coaching traject. Klik hier als je gelijk een gratis intake gesprek wil aanvragen!