Moet er een verbod komen op pro-ana websites?

Er is veel ophef en discussie op gang gebracht doordat het Franse parlement een wet heeft aangenomen die het aanzetten tot extreem vermageren strafbaar stelt. De Franse justitie kan websites die dat doen nu opdracht geven om dit soort aansporingen weg te halen. Doen ze dat niet, dan kan een jaar gevangenisstraf worden opgelegd of een boete van maximaal 10.000 euro. Ook modemerken die te magere modellen op de catwalk hebben lopen kunnen het risico lopen een flinke boete te krijgen. 

Artikel uit de Volkskrant van 4 april 2015. Klik op de foto voor een vergroting.

In Nederland zijn deze pro-anorexia, of kortweg pro-ana, thinspiration, ana-lifestyle en andere websites niet verboden. De meeste waarschuwen bezoekers wel dat ze een site betreden waarop mensen worden aangespoord om veel af te vallen, maar zo'n waarschuwing is niet verplicht. Dan nog is de vraag of deze waarschuwing werkelijk helpt? Mensen blijven immers ook roken, zelfs als er op het pakje staat dat je er dood aan kan gaan en impotent van kan worden.

In 2008 probeerde Scarlet Hemkes van Proud2Bme met een petitie wel een totaalverbod op de sites af te dwingen. Haar plan sneuvelde uiteindelijk in de Tweede Kamer. Scarlet richtte de site Proud2Bme op, een positieve tegenhanger van de pro-ana sites.

Scarlet Hemkes maakte ook een documentaire over eetstoornissen:

Scarlet vindt het Franse verbod een stap in de goede richting. "Maar het is wel de vraag hoe uitvoerbaar het is. Veel van de pro-ana sites zijn opgericht door tienermeisjes welke zelf een eetprobleem hebben. Die meisjes kun je niet een gevangenisstraf geven of een boete van duizenden euro’s."

20 kilo eraf

Isabelle Plasmeijer (30) is een ex-anorexiapatiënt. Als tiener was ze al bezig met afvallen, maar op haar drieëntwintigste ging het echt mis. Ze viel in korte tijd 20 kilo af en woog uiteindelijk nog maar 45 kilo. "Het is een vreselijke stoornis met een grote kans op overlijden. Van alle psychische stoornissen overlijden er het meeste mensen aan de gevolgen van een eetstoornis." Vandaag de dag coached en trained zij, met haar bedrijf ISA Power, mensen met eetproblemen. Voor zowel mensen met anorexia, boulimia en binge eating disorder (BED). 

Isabelle Plasmeijer

De eetstoornis ontstond na een lang verblijf in Zuid-Afrika. Afrikanen vonden haar daar met 53 kilo maar mager, dus ging ze meer eten en kwam ze in korte tijd vee kilo's aan. Ze kreeg complimenten vanwege haar volle borsten en billen toen ze een half jaar later weer vertrok richting Holland.

"Maar bij thuiskomst noemde ze me juist een dikkerdje" 

Bij thuiskomst noemde ze me juist een dikkerdje, zegt Isabelle. Ze schreef drie boeken over eetstoornissen en helpt nu mensen die worstelen met een eetstoornis. "Het is een vreselijke stoornis met een grote kans op overlijden. Het kan heel lang duren voordat je ervan af bent."

Isabelle Plasmeijer, ex-anorexiapatient trained en coached nu mensen met eetproblemen: www.isapower.nl

Zou er ook in Nederland ook een verbod op deze sites moeten komen?

Volgens onderzoeker Anouk Keizer van de Universiteit Utrecht zou het niet veel uithalen. "Sites en social media zijn niet de oorzaak van een eetstoornis", zegt ze. Een verbod kan helpen om mensen niet op ideeën te brengen. "Maar veel beter is goede informatie over gezond eten en de gevaren van ondergewicht."

Isabelle is wel overtuigd: "Het zal zeker helpen, want wat er niet is kan ook geen schade aanrichten. Als het er wel is dan zullen mensen die hier gevoelig voor zijn zeker geprikkeld worden om af te vallen door dit soort websites. Toch is het dubbel, want als deze sites verdwijnen dan zullen diezelfde mensen toch op zoek gaan en hun informatie wel ergens anders vinden", zegt ze. 

Isabelle denkt ook niet dat de waarschuwingen die nu op sites staan helpen. "Op pakjes sigaretten staan ook waarschuwingen en kijk eens hoe goed dat helpt..."

Scarlet ziet ook nog een ander probleem: "Veel meisjes spreken perfect Engels. Een landelijk verbod op pro-ana sites heeft daarom weinig zin. Dan gaan ze gewoon op zoek naar buitenlandse sites."

Anouk Keizer deed onderzoek naar het zelfbeeld van anorexiapatiënten. Tijdens één experiment kregen proefpersonen – met en zonder anorexia nervosa – de opdracht om door poortjes van verschillende breedtes te lopen. Uit het onderzoek bleek dat gezonde vrouwen hun schouders draaien als het poortje 1,25 keer zo breed was als hun schouders. Anorexiapatiënten draaiden al wanneer een poortje 1,4 keer zo breed was als hun schouders. Na afloop moesten de proefpersonen hun lichaamsafmetingen schatten. Anorexiapatiënten schatten zichzelf dikker dan ze in werkelijkheid waren. Bekijk hieronder de NOS uitzending. 

We horen graag van jou wat jij vindt en denkt?

Zou het helpen als we de pro-ana websites en andere vermageringswebsites zouden verbieden in Nederland? Laat een 'comment' achter...