Het effect van social media op de ontwikkeling van eetstoornissen

Tegenwoordig is social media verworven in het dagelijks leven. Bijna iedereen maakt gebruik van social media, van het communiceren met vriendinnen tot verstrekken van bedrijfsgegevens. Social media wordt overal voor gebruikt! Het heeft super veel voordelen, mits het goed gebruikt wordt. Voor velen is een gewoonte om de dag te beginnen met het checken van Facebook of Instagram. Mooie foto’s en filmpjes komen voorbij, en door de komst van social media worden vele meiden en jongens dagelijks geconfronteerd met nieuwe trends rondom gezondheid, eten en uiterlijk.

De kracht van Social Media

Via social media worden helaas niet alleen verkeerde ideaalbeelden gecreëerd, omdat mensen alleen de positieve en interessante delen van hun leven openbaren, ook worden er de meeste gekke ideeen en tips gedeeld om af te vallen. Mensen gaan leren zichzelf te vergelijken met mensen en modellen op TV, Instagram en Facebook. Dit veroorzaakt onzekerheid over het eigen lichaam. "Waarom heb ik niet zo’n mooie huid of zo’n interessant leven?" en "Waarom ben ik niet zo dun als die modellen?" 

We leven in een gemanipuleerde werkelijkheid

Geeft social media nu echt een goede representatie van de werkelijkheid? Nee, wij vinden van niet. In werkelijkheid zijn de meeste foto’s op social media bewerkt. 

Wat kun jijzelf doen en hoe kun jij jezelf beschermen?

Social media kan bijdragen aan het ontstaan van onzekerheden en het streven naar een “ideaalbeeld”. Mensen die onzeker zijn zullen zich eerder vergelijken met mensen die in hun ogen zogenaamd mooier, slimmer en leuker zijn. Mensen die sterk in hun schoenen staan en zelfverzekerder zijn zullen dit minder snel doen.

Hoe dan ook, stop met jezelf te vergelijken met ‘perfecte’ mensen op tv of social media. Hierdoor word je alleen maar meer onzeker! De realiteit is dat de modellen in magazines of op TV eerst uren door visagisten zijn opgemaakt en vanuit de juiste hoek gefotografeerd worden. In werkelijkheid hebben zij ook hun plus- en minpunten die hun uniek maken.

Onthoud dat de meeste mensen elke dag opnieuw weer naar school of hun werk moeten, net zoals jij en ik. Dit ‘saaie’ leven wordt nooit geopenbaard op social media, maar slechts een klein deel van onze samenleving reist via privé jets en limousines die op social media te zien zijn. 

Je hoeft niet te voldoen aan een ideaalbeeld! Iedereen heeft zijn/haar onzekerheden en niemand zal dit open en bloot op social media zetten. Wees blij met wie je bent en wat je doet. Jij bent bijzonder en uniek!

Social media kan een onrealistische werkelijkheid creëren, maar social media heeft ook positieve invloeden. Sociale media maakt het bijvoorbeeld gemakkelijker om in contact te komen met hulpverleners en lotgenoten, om samen te vechten tegen jouw eetstoornis en om jouw onzekerheden los te laten. 

"Don't desire to be somebody else, be you. You are unique exactly the way you are right now!"

Chat with us