Binge Eating Disorder (afkorting BED)

Naast anorexia en boulimia wordt vaak ook ‘Binge Eating Disorder’ (BED), ook wel eetbuienstoornis genoemd, als een ander eetprobleem gezien. Het lijkt in veel opzichten op anorexia en boulimia. De lichamelijke aspecten kunnen verschillen, maar de sociale en psychische achtergronden kunnen overeenkomsten vertonen. BED kan leiden tot gebrek aan essentiële stoffen (zoals vitamines, mineralen), en het uit balans raken van de natrium en kalium huishouding. Dit zijn heel gevaarlijke gevolgen. 'Binge Eating' zouden we letterlijk kunnen vertalen als vreetbuien. Personen die lijden aan binge eating eten vaak heel erg veel in korte tijd. Ze ervaren hierbij het negatieve gevoel hun eetbui niet onder controle te hebben.

Binge eating lijkt op boulimia nervosa, maar toch zijn er enkele verschillen. Niet iedereen die overmatig eet heeft een 'echte' eetbui. Echte eetbuien (zoals die voorkomen bij binge eating, en ook bij boulimia nervosa) zijn gekenmerkt door: Het frequent eten van abnormaal grote hoeveelheden voedsel (vaak veel sneller eten dan normaal) dit tot men zich oncomfortabel voelt, en ook zonder dat men hongerig is, en op basis van negatieve gevoelens. Plus het gevoel het eten niet meer onder controle te hebben, met schuld- of onrustgevoelens achteraf. Eetbuien komen ook voor bij boulimia nervosa. Het verschil tussen binge eating en boulimia nervosa bestaat er in dat personen met boulimia pogingen doen om het voedsel te 'verwijderen' door over te geven of te 'verwerken' door laxeerpillen te gebruiken na de eetbui. 

Mensen met Binge eating nemen geen laxeermiddelen (waterafdrijvende geneesmiddelen), of eten niet een langere periode (24 uur of langer), doen niet aan overmatige sport beoefening en geven niet over. Bij binge eating zijn er dus enkel eetbuien en geen 'pogingen om de eetbui ongedaan te maken'.Binge eating disorder (BED) trekt nog maar relatief recent de aandacht van onderzoekers en behandelaars. Dit is eigenaardig gezien het feit dat het toch relatief vaak voorkomt (naar schatting 2% van de volwassenen zou eraan lijden, iets meer vrouwen dan mannen). Dikwijls gaat het gepaard met een overgewicht, met negatieve medische gevolgen zoals suikerziekte, hoge bloeddruk, cholesterol, enz. Overgewicht komt echter niet altijd voor bij binge eating. Diëten (zeker bij personen met binge eating maar zonder ernstig gewichtsprobleem) is niet aan te raden. Het volgen van een dieet heeft immers soms een omgekeerd effect met verergering van de eetbuien. Psychotherapie kan aangeraden worden, enerzijds om de eetgewoonten aan te passen, en anderzijds om anders te reageren (anders dan met een eetbui) op negatieve situaties en gevoelens.

Veel sociale gevolgen van BED komen sterk overeen met die van boulimia nervosa(BN). Je bent voortdurend bezig met piekeren over eten, gewicht en je lichaam. Je besteedt veel tijd aan het plannen van eetbuien en het geheimhouden daarvan. Je probeert zo onopvallend mogelijk aan eten te komen, en gaat misschien veel verschillende supermarkten af zodat je niet alles op dezelfde plek hoeft te halen. Hier gaat erg veel tijd in zitten. Daarnaast schaam je je erg over je eetgedrag en je lichaam. Je voelt je zwak, omdat je je eetbuien niet kunt stoppen en je gewicht niet kunt handhaven. Als je gewicht toeneemt, kun je zelfs echt gaan walgen van jezelf. Misschien durf je niet meer goed over straat omdat je zo’n hekel hebt aan je lichaam, denkt dat iedereen naar je kijkt en over je oordeelt. Gedachtes hierover en over eten beheersen je leven, waardoor er weinig ruimte overblijft voor andere dingen. Ook als je BED hebt, kun je dus al snel in een sociaal isolement belanden.

De eetbuien kosten je veel geld, en zo kun je in de financiële problemen komen. Misschien steek je jezelf wel in grote schulden of ga je stelen vanwege je eetbuien. Je schuldgevoel vergroot, en je zelfvertrouwen gaat steeds verder omlaag. (Bron: BED Magazine)