Eetstoornis Niet Anderszins Omschreven (NAO)

De eetstoornis Niet Anderszins Omschreven (NAO) betekent dat de eetstoornis niet echt in te delen is. Vaak is het een combinatie van symptomen uit andere eetstoornissen, zoals Anorexia, Boulimia en Binge Eating.

Binnen de hulpverlening zijn Anorexia en Boulimia bekend, waar veel wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. Het kan zijn dat iemand met een eetstoornis aan enkele criteria voldoet van Boulimia, maar niet aan allemaal dan krijgt men de diagnose ‘Eetstoornis NAO'.

Hoe herken je iemand met NOA?

  • De persoon voldoet aan alle criteria van anorexia maar zijn/haar lichaamsgewicht valt nog binnen de normale grenzen. Een meisje of vrouw menstrueert nog. 
  • De persoon voldoet aan alle criteria van boulimia, maar de persoon is niet zo snel geneigd om de eetbuien te compenseren als iemand met Boulimia. Dus het compensatie gedrag van een persoon met NAO is minder dan eens per week of met een duur van korter dan drie maanden.
  • Herhaald kauwen op en uitspugen, maar niet doorslikken, van grote hoeveelheden voedsel.
  • Sommige mensen met een Eetstoornis NAO eten te weinig, anderen hebben een redelijk normaal eetpatroon of eten juist te veel. Sommigen hebben eetbuien, anderen niet.
  • Sommigen compenseren veel (bijv. braken, laxeren of bewegen) en anderen weer niet.
  • Sommigen hebben ondergewicht, anderen een normaal gewicht, en weer anderen overgewicht.

NAO is dus een naam voor een verzameling van allerlei verschillende eetproblemen. Dit betekent niet dat een eetstoornis NAO minder ernstig is dan Anorexia of Boulimia of een andere eetstoornis.

Daarnaast gebeurt het vaak dat een eetprobleem door de tijd heen wat verandert, waardoor je op verschillende momenten een verschillende diagnose zou kunnen krijgen. Het kan voorkomen dat de psycholoog de diagnose anorexia stelt en een andere behandelaar de eetstoornis NAO.

Chat with us