Ik ben een onzeker persoon sinds ik me kan herinneren

Dit verhaal is geschreven door Christel van den Berg
Ervaringsdeskundige vrijwilliger bij ISA Power

Ik ben een onzeker persoon sinds ik me kan herinneren, wat dus eigenlijk m’n hele leven is. Op school durfde ik nooit m’n vinger op te steken als ik een vraag had, als iemand een grappende opmerking naar me maakte werd ik vuurrood en alles rondom het thema ‘jongens’ was al helemaal off limits – met het gevolg dat m’n vriendinnengroep van de middelbare school me lesbisch noemde. Als grap natuurlijk – maar desalniettemin raakte het me diep.

Mijn onzekerheid en laag zelfbeeld uitte zich in een eetstoornis en later ook een depressie - die krijg je er gratis bij, zie het als een soort combi deal. Ik was onzeker, nooit ‘goed genoeg’ (hi, virgo moon) en moest een andere manier verzinnen waarop ik kon laten zien dat ik iets waard was: afvallen. Als afvallen een sport was dan had ik allang een gouden medaille gewonnen.

Uiteindelijk belandde ik in een eetstoorniskliniek, zat ik 7 maanden fulltime in therapie, ging ik met verlof, verhuisde ik naar New York en weer terug naar Nederland, belandde ik in een zwart gat en uiteindelijk bij een nieuwe psych. Ik was weer terug bij af.

Geloof me als ik zeg dat ik alles heb geprobeerd om van mijn slechte zelfbeeld en onzekerheid af te komen. Van maandenlang in therapie zitten tot het spacen op truffels om zelfliefde te ervaren, en van medicatie tot het dagelijks oplezen hoe geweldig ik wel niet ben. Spoiler: affirmaties werken niet. Tot vandaag de dag heb ik nog steeds momenten dat ik me super onzeker voel.

Sinds een aantal maanden heb ik een relatie – mijn eerste relatie. Hoewel ik mijn onzekerheid onder ‘controle’ heb (lees: ik weet wat ik moet doen om niet aan anderen te laten merken dat ik onzeker ben) werkt dit niet in een relatie. Relaties zijn spiegels en daarom behoorlijk confronterend. Het duurde dan ook niet lang voordat m’n vriend zei dat hij mijn onzekerheid voelde. Fuck.

Het was dan ook m’n lover die me stimuleerde om verder aan mezelf te werken. Ik kwam in aanraking met NLP (neuro linguïstisch programmeren) wat me op een heel nieuwe manier naar m’n eigen gedachten liet kijken. Ik ben geen onzeker persoon, maar ik voel me soms onzeker. Die gevoelens komen en gaan - en ik heb hier zelf de volledige controle over. Ik ben niet mijn eetstoornis. Ik doe en denk dingen die leiden tot een eetstoornis. Dus, wat gebeurt er als ik deze acties en gedachten verander? Durf te dromen. De opties zijn eindeloos.

Kortom: herstel was een hoop trial & error. Gelukkig heb ik hét recept voor de ultimate big fat anorexia recovery chocolate cake voor je gevonden en hij bestaat uit een paar essentiële ingrediënten: weet wat je wilt; weet wat je inspireert; neem actie; kijk naar het resultaat en stuur bij tot je je doel hebt behaald. Als ik deze cake kan maken, dan kan jij het ook.

Ik neem alvast een stukje. Op herstel!

Liefs,

Christel

Wil jij een intake gesprek inplannen? Of misschien wil jij je net als mij inzetten als coach of vrijwilliger voor ISA Power? ISA Power is altijd op zoek naar ervaren coaches met levenservaring. Lees meer over de functie als coach bij ISA Power.