De Sluwe Leeuwin

De strijd van een topsportster tegen Anorexia Nervosa

Sem heeft zijn eetstoornis overwonnen en schreef hier een boek over: De sluwe leeuwin. Sem nam deel aan verschillende events van ISA Power: (B)eat it workshop en het Once in a Lifetime event en realiseerde zich dat hij wilde leven in plaats van overleven. Sem is krachtiger dan ooit!

De sluwe leeuwin - Floor van Loon

De sluwe leeuwin - Floor van Loon

Samenvatting boek

Floor van Loon gaat op vijftienjarige leeftijd volledig voor een voetbal topsport carrière bij het CTO (Centrum Topsport en Onderwijs) in Eindhoven. Ze woont op een sportcampus en speelt in Jong Oranje. Wanneer ze op het punt staat om naar het EK in Litouwen te gaan, raakt ze uitgeput en is ze in de macht van anorexia nervosa. In deze autobiografie word je meegenomen in de strijd tegen deze eetstoornis en alle oorzaken en gevolgen daarvan. Floor wil met dit boek meer aandacht geven aan eetstoornissen, hoop bieden voor patiënten en naasten en duidelijk maken dat een eetstoornis niet alleen maar over (niet) eten gaat. Gaat haar sluwe eetstoornis haar carrière als Oranje Leeuwin in de weg staan?

Lees alvast een stuk uit het boek

Inmiddels is Loki in mijn hoofd geslopen en houdt hij mij 95% van de tijd bezig met al zijn geboden en verboden. Ik mag niet eten. Ik moet veel sporten. Ik moet hier over liegen naar anderen toe en Loki is nooit tevreden en wil steeds meer (grenzen verleggen). Vijf procent van de tijd ben ik mezelf. Dan ben ik de gezonde Floor. De gezonde Floor is stoer, bescheiden, perfectionistisch, sportief, behulpzaam, maar ook erg gevoelig en af en toe een tikkeltje eigenwijs. Dit zijn de woorden die mij het best omschrijven. [...] Vanwege mijn zwakke fysieke toestand ben ik een paar dagen thuis in plaats van op de sportcampus in Eindhoven. Ik train niet en ik ga niet naar school. Inmiddels ben ik een paar dagen verder, maar helaas zonder verbetering. Het gaat nog net zo ‘goed’ als voorheen. Ik ga in de ochtend naar beneden als mama net de deur uitgaat, zodat ik niet hoef te ontbijten. Een vast ritueel is het geworden. Ik pak een grote kom, pak de yoghurt uit de koelkast, pak met een lepel een beetje yoghurt en vervolgens bestrijk ik de kom met yoghurt. Zo klaar! Nu lijkt het net alsof ik heb ontbeten.

Verder lezen? Bestel het boek hier!

Bekijk hieronder het interview met schrijver Sem van Loon

Chat with us