Autisme en een eetstoornis

Geschreven door: Lisa
Vrijwilliger en buddy bij ISA Power

Lange tijd heb ik mij anders gevoeld dan de rest. Hierdoor was ik heel erg onzeker en twijfelde ik over echt alles “staat dit wel leuk” , “vinden ze me wel aardig”, “doe ik het wel goed genoeg” enzovoort… Maar door al deze onzekerheden, kreeg ik heel veel behoefte naar houvast, ik zocht controle. Hierdoor heb ik op zestienjarige leeftijd de eetstoornis anorexia ontwikkeld. Lange tijd hield ik dit geheim maar doordat dit niet meer haalbaar was, omdat ik steeds verder wegzakte, zocht ik hulp. Want je hoeft het niet allemaal zelf te doen, echt niet!

Mijn eetstoornis behandeling

Voor mijn eetstoornis ben ik uiteindelijk in behandeling gegaan. Eerst had ik ambulante hulp, daarna stroomde ik door naar de dagbehandeling en uiteindelijk heb ik een opname gehad in een kliniek voor mijn eetstoornis. Ik had het ontzettend zwaar tijdens deze periodes waardoor ik ook niet meer met mijn emoties kon omgaan op een gezonde manier, hierdoor ontwikkelde ik emotie-regulatie problemen en handelde ik in zelfdestructief gedrag. Aan het eind van mijn opname is er naar boven gekomen dat ik Autisme heb. Hier heb ik vervolgens niet echt behandeling voor gehad want mijn eetstoornis stond op dat moment erg op de voorgrond. Maar op langere termijn bleek dat al mijn gedrag vanuit het autisme kwam… zo had ik veel behoefte aan controle, dit omdat ik niet op andere manieren controle kon uitoefenen kwam dat eruit vanwege de eetstoornis. Ik had heel veel behoefte aan structuur en duidelijkheid. Dus wanneer me dag net even wat anders liep, liep ik vast, ik blokkeerde compleet wat zich ook weer uitte in het eten.

Eindelijk voelde ik mij begrepen!

Uiteindelijk ging ik naar een kliniek voor een opname voor mijn autisme. Hier voelde ik mij echt heel erg op mijn gemak. Ik werd begrepen. Er werd meer gekeken naar mijn autisme dan naar de andere problematiek, dit heeft mij heel erg veel goeds op gebracht. Ik heb geleerd dat ik de eetstoornis helemaal niet meer nodig heb. Ik heb mezelf beter leren kennen, ik ben meer dan mijn autisme/ eetstoornis.

Autisme en eetstoornis en mijn herstel www.isa-power.nl

* Deze foto is van Lisa en een vriendin. Samen hebben zij een tattoo genomen. Na het overwinnen van haar eetstoornis is voor Lisa niets meer onmogelijk.

Tips voor autisme en eetstoornissen

Tijdens mijn opname waar ik werd behandeld voor mijn autisme heb ik veel manieren ontdekt wat mij helpt om het allemaal wat dragelijker te maken:

  • Maak een planning voor de dag/week, plan hierbij rust en eetmomenten (!!) ook in

  • Bekijk het stap voor stap en dag voor dag

  • Wanneer iets niet gaat zoals je wilt, laat het even los en probeer het later opnieuw

  • Er is veel mogelijk, zolang je er maar zelf in geloofd en voor gaat

  • Het leven gaat nou eenmaal met vallen en opstaan

  • Om hulp vragen is geen zwakte, het is juist een sterk punt van jezelf wanneer je dit doet!

  • Meer tips nodig? Lees meer over autisme en eetstoornissen.

En zo kan ik nog wel eventjes doorgaan, maar het belangrijkste leerpunt voor mij was dan wel echt het bekijken van moment tot moment en niet te ver kijken in de toekomst. Maar ook het inplannen van activiteiten met rust en ontspanning en eetmomenten heeft mij hierbij heel erg geholpen, ik kreeg een stuk meer overzicht waardoor de behoefte aan controle wegging.

Liefs,
Lisa