Ik voelde me een loser...

Laura coach uit Eindhoven www.isapower.nl

Gezond eten en eetbuien lopen als een rode draad door mijn leven. Ik ben Laura, moeder van 4 tieners. Ik kan het me nog goed herinneren, ik was elf jaar oud en de juf in de 6e klas complimenteerde mij omdat ik was afgevallen. Ik kreeg een compliment! Wow! Ik kon iets. Ik zat niet lekker in mijn vel. Ik werd op school veel gepest en hoorde er niet echt bij. Ik voelde me altijd minder dan een ander. En nu kreeg ik zomaar een compliment. Terugkijkend is daar mijn eetstoornis begonnen.

Als ik me rot voelde kocht ik eten

Om de hoek van mijn school zat een snoepwinkeltje en daar ging ik regelmatig naar toe. Eten was mijn troost, mijn vriend, en zorgde ervoor dat ik even niets voelde. Als ik teveel was aangekomen dan ging ik lijnen. En niet een beetje opletten. Nee, dan leefde ik wekenlang op rauwkost en yoghurt. Thuis verzon ik smoezen zodat ik ’s avonds niet mee hoefde te eten. In zo’n dieet-fase viel ik kilo’s af, en had ik het gevoel helemaal in control te zijn. Het voelde geweldig. Natuurlijk hield ik dat niet vol. Mijn periodes van streng lijnen mondde steevast uit in periodes van teveel eten en eetbuien. Zo’n periode duurde weken en 10 kilo afvallen werd 15 of 20 kilo aankomen.

Wat voelde ik me een loser!

De periodes van streng lijnen en teveel eten duurde tot enkele jaren geleden. Toen wilde ik ervan af. Ik was veel te zwaar en met eten had ik inmiddels een haat- liefdeverhouding ontwikkelt. Ik had een eetstoornis welke deed alsof hij mijn vriend was, maar hij dreef me tot wanhoop. Ik werd gek van het stemmetje in mijn hoofd ‘eet maar iets, je hebt het verdiend‘, en even later hoorde ik een ander stemmetje ‘je bent een varken, stop met eten‘,en weer even later hoorde ik een ander stemmetje wat zei ‘je dag is nu toch al verpest dus begin morgen maar weer‘.

Dit wilde ik niet langer!

Ik ben me gaan verdiepen in gezonde ‘normale’ voeding, volgde een coach opleiding en deed de opleiding gewichtsconsulent. Ik at bewuster en gezonder, maar de eetbuiten staken toch nog regelmatig de kop op. Dit maakte me onzeker en ik voelde me vaak slecht. Ik wist alles van gezonde voeding en toch overvielen die eetbuien me soms.

Uiteindelijk moest er een flinke crisis aan te pas komen om het roer definitief om te gooien. Ik kreeg een zware burn-out, voelde me niks meer waard en was depressief. Ik heb hulp gezocht en heb ervaren dat ik niet alles alleen hoef te doen. Ik heb leren voelen, leren praten en ben niet meer bang voor mijn emoties.

Ik vertrouw nu op mezelf

Ik ben een completer en gelukkiger mens geworden. Ik heb weer zin in het leven en die eetstoornis die hoor ik soms nog ergens in de verte een wanhoopskreet uitslaan. Maar ik luister er niet naar en ik ben er niet meer bang voor. Wat mij vooral geholpen heeft is leren en vooral durven voelen. En mijn emoties niet meer verdoven met eten. Ik verwarde het vervelende gevoel, die nare kriebel in mijn buik, met honger. Nu neem ik mijn gevoelens serieus en neem ik de tijd om te voelen wat er aan de hand is. Ik eet nu ‘normaal’ en heb rust. Die eet rust, dat is het belangrijkste voor mij.

“Een vervelend gevoel schreeuwt om liefdevolle aandacht! Geef het alle aandacht en liefde en het gevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon."

En plan een intake gesprek om te ontdekken wat ISA Power voor jou kan beteken. Wat in ieder geval belangrijk is om te weten is dat geen enkel traject bij ISA Power hetzelfde is. Wij maken altijd maatpakjes, omdat we geloven dat jij uniek bent en unieke behoeftes hebt. 

Of misschien wil jij inzetten als coach of vrijwilliger voor ISA Power? ISA Power is altijd op zoek naar ervaren coaches met levenservaring. Lees meer over de functie als coach bij ISA Power.