Constant word ik beledigd. Door mezelf!

Door: Marjolein (16 jaar)
Marjolein volgt het (B)EAT IT programma bij ISA Power

Voor mij is het nooit goed genoeg. Maar ja, wat verwacht je van een perfectionist met een heel laag zelfbeeld. Ik hoef niet perse de beste te zijn, maar het kan altijd beter, mooier, meer of juist minder. En waar heeft dit toe geleid? Nou, tot een zeer laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. De perfectie combinatie voor een eetstoornis. Mezelf vergelijken met andere mensen, om te kijken of ze beter zijn of dunner of knapper of slimmer, is voor mij een dagelijkse bezigheid. Het maakt niet uit waar ik ben, ik zie iemand en daar ga ik al met mijn gedachten. ‘Zij heeft dit en ik niet. Zij kan dat en ik niet……dat én nog veel meer.’ Verschillende personen, verschillende vergelijkingen maar altijd dezelfde conclusie: ik ben niet goed genoeg. Met elke stap verlaag ik mijn zelfbeeld steeds weer.

Ik trok de conclusie “als ik mijn lichaam verander zou alles goed zijn, dan ben ik pas echt goed genoeg.” Steeds minder en gezonder eten was het gevolg. Eigenlijk niet logisch want het heeft me tot nu toe, niets gebracht. Zou het dan toch allemaal een illusie zijn?

Mijn zelfvertrouwen is aan gort

Mijn zelfvertrouwen moet weer worden hersteld. Maar hoe? Want dat is dus niet zo makkelijk als het lijkt. Die eetstoornis van mij zorgt ervoor dat realistisch naar mezelf kijken bijna onmogelijk is. Als ik goed nadenk dan weet ik heel goed wat belangrijk is. Ik wil leven en vooral genieten van MIJN leven. Maar mijn hoofd en gevoel zijn het over het algemeen niet eens met elkaar. Mijn eetstoornis gaat met me aan de haal. Hij denkt er helaas anders over, mijn lichaam en eten zijn het belangrijkste. Zolang ik maar mooi ben en alles goed doe….. dan ben ik perfect. 

Perfectie zoek ik in alles

Het klonk ook allemaal wel heel erg goed. Te goed om waar te zijn. Toch ben ik het gaan geloven en er 100% voor gegaan. AFVALLEN. Ik ben kilo’s afgevallen en ik heb veel moeite gedaan om de eetstoornis gelukkig te maken, maar goed genoeg was het nooit. Er waren steeds meer regels, bezwaren, en dwangmatig gedrag. Echt aardiger ben ik er ook niet op geworden. Soms ben ik chagrijnig tegen mensen waarvan ik houd. Ik kan kattig en gemeen zijn.  

Ook op school zijn er veel MOETENS 

Ik MOET meer leren, ik MOET beter leren en ik MOET betere cijfers halen. Maar hoeveel ik ook leer, eigenlijk voel ik me altijd dom. Mijn perfectionisme en zelfbeeld zijn alleen maar erger geworden en mijn zelfvertrouwen is gedaald tot een heel laag punt.

Soms lijkt het zo onmogelijk om mijn zelfvertrouwen weer op te bouwen. Het voelt gewoon alsof ik constant beledigd word, alleen beledigd niemand mij maar doe ik het zelf. Dat maakt het eigenlijk alleen nog maar erger en ingewikkelder. Wie scheld zichzelf nu uit?  Als ik alles uit zou spreken wat ik allemaal denk dan zouden anderen me pas echt voor “gek” verklaren!

“Psychische problemen zijn ingewikkeld. Niet omdat het echt ingewikkeld is, maar omdat mensen zich schamen en hun diepste gedachten en gevoelens voor zichzelf houden. Zodra ze zich niet zouden schamen dan zullen psychische problemen sneller zijn opgelost.” - Isabelle Plasmeijer

Wat zullen andere mensen denken of vinden over mij? Dat is wat er heel de dag door mijn hoofd gaat. Ik moet het goed zijn voor anderen. Anderen moeten mij aardig vinden. Anderen moeten mij leuk vinden. Want als anderen tevreden zijn met mij, pas dan kan ik tevreden zijn met mezelf. Ja, ik wil erbij horen, maar wie wil dat nu niet?

Moet ik persé dun zijn? Nee. En dat weet ik. Ik moet juist goed zorgen voor mezelf. Ik mag de lat wat lager leggen. Ik moet blij zijn met wie ik ben. Ik moet mezelf respecteren om wie ik ben en niet om wat ik doe, hoe ik eruit zie en wat ik presteer. Het frustrerende is dat ik het zo goed weet, maar toch is het soms moeilijk om in mezelf te geloven.

“De eetstoornis is een transformatie proces. Gun jezelf de tijd om te transformeren.” - Isabelle Plasmeijer

"Confidence is like a muscle, the more you use it, the stronger it gets."

Samen met mijn Coach volg ik het speciale programma genaamd (B)EAT IT. Dit is gewoon een groot leerproces waarbij ik nog veel te leren heb. Ik weet niet precies hoe het me gaat lukken maar ik ga er alles aan doen.

Wil jij ook samen aan de slag met het unieke (B)EAT IT programma, samen met een Ervaringsdeskundige Coach van ISA Power? Plan een intake gesprek om te ontdekken wat ISA Power voor jou kan beteken. Wat in ieder geval belangrijk is om te weten is dat geen enkel traject bij ISA Power hetzelfde is. Wij maken altijd maatpakjes, omdat we geloven dat jij uniek bent en unieke behoeftes hebt. 

Of misschien wil jij inzetten als coach of vrijwilliger voor ISA Power? ISA Power is altijd op zoek naar ervaren coaches met levenservaring. Lees meer over de functie als coach bij ISA Power. 

Chat with us