Geschreven door: Rosalie Keet eetstoornis coach van ISA Power
---- --- A Story of Hope ---- -----
Voelen, waar heb je het over? Hoe werkt dat? Afleiding zoeken, alsmaar bezig zijn, vooral geen rust nemen. Gefocust op eten, sporten, studie... geen avond op de bank doorbrengen en televisie kijken of een boek lezen.. Uit de angst voor de gevoelens en emoties die naar boven zouden komen. Rust nemen, stil zitten, daar deed ik niet aan. Ja, want dan zou ik gaan voelen. En dat is nou juist wat ik wilde vermijden.
Of ik niet moe was van alsmaar bezig zijn?
In de tijd dat de eetstoornis in mijn leven was zou ik gezegd hebben: ‘moe? Nee joh!’. Nu weet ik anders. Moe was ik elke dag, dag in dag uit. Psychisch en lichamelijk. Ik ging aan mijn gevoel voorbij, ik stond hier niet bij stil. Elke week was er een moment dat ik het gevecht met mijzelf niet meer volhield en er tranen van vermoeidheid zichtbaar werden. Op deze momenten begreep ik er niets van: ‘hoe kon ik zo moe zijn? Hoe kon het te veel zijn geworden?’. De vermoeidheid wilde ik niet toelaten. Ik veegde mijn tranen weg en ging op dezelfde manier weer verder. Niet alleen de vermoeidheid wilde ik niet toelaten. Mijn handelen werd bepaald door mijn gedachten, wat ik voelde telde niet mee. Uitgeschakeld.
Ik kon het vluchtgedrag niet meer volhouden!
Het lukte niet meer. Ik wilde zo niet meer verder. Er moest iets veranderen. Eerlijkheid, naar mijzelf en mijn omgeving. Waar liep ik letterlijk en figuurlijk voor weg?
“Ik zei nee. Hij hoorde dit niet. Hij snapte mij niet.
Mijn antwoorden kwamen niet binnen.
Tot het moment dat ik zei wat hij wilde horen. Toen kon hij luisteren.
Vanaf dat moment wilde ik niet voelen. Wilde ik er niet zijn.
Vanaf dat moment weet ik niet wat er in me omging. Wat het met me deed.
Het deed niet weinig. Het deed me niets.
Alsof het niet gebeurd is. Alsof het niets voorstelde.
Overgave. Doen wat hoort. Wat er verwacht wordt.
Het leven gaat verder. Doorgaan“.
Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zijn mijn dromen?
De eetstoornis bood mij de (schijn)veiligheid waar ik naar opzoek was. Mijn stem deed ertoe, ik kon bepalen en was er overzicht. Geen plotselinge fratsen of onvoorspelbaarheid. Ik had het vertrouwen in mijzelf niet dat ik daarmee overweg kon, dat ik voor mijzelf op kon komen. In de ‘buitenwereld’ was te veel onveiligheid. Ik leefde naar de verwachting van anderen, tenminste, naar wat ik dacht dat zij van mij verwachtte.
Op den duur was het voor mij één groot vraagteken wie ik was, wat ik wilde en wat mij gelukkig maakte. En als ik dit dan al een beetje wist, durfde ik het al helemaal niet hard op te vertellen. Angst dat anderen mij gek zouden vinden, mijn ideeën af zouden keuren of zelfs mij zouden afkeuren! Opnieuw beginnen met het leren voelen, gevoel toestaan, het accepteren van wat er is. Verkennen wat mij blij maakt en waar ik mij krachtig door voel, wat mij vertrouwen geeft. Het heeft tijd en moeite gekost om te gaan staan voor wie ik ben en wat mij gelukkig maakt. Het is zeker de moeite waard geweest!
Dromen en wensen zijn er om vervult te worden!
Als ik opnieuw voor de keuze zou staan tussen of investeren in mijzelf en de regie over mijn leven in handen nemen, of de eetstoornis de macht te geven.. Zonder twijfel kan ik zeggen dat ik opnieuw voor mijzelf zou kiezen. Ik kan weer verdriet voelen en boosheid, doordat ik de signalen van mijn lichaam mag en kan voelen. Ik kan vertellen wanneer ik bang ben en een arm om mij heen nodig heb. Ik kan kriebels in mijn buik voelen wanneer ik blij ben. Een vreugde dansje maken als ik dat wil. ‘Beleving heeft mijn leven meer kleur en perspectief gegeven.’
Kies voor jezelf!
Iedereen heeft een eigen stem, een eigen persoonlijkheid, een eigen wil. Jij ook. Deze unieke kenmerken maken jou zoals jij bent. Iedereen is anders. Eigenheid maakt een mens mooi. Jezelf leren omarmen met zowel jou kwaliteiten als jou valkuilen. Deze combinatie maakt jou uniek.
‘Je bent goed zoals je bent.’
Door je te laten leiden door angst, creëer je jou eigen gevangenis. Zelf heb ik ervaren hoe het is om in deze ‘gevangeniswereld’ te leven. Tevens weet dat het mogelijk is om dit ‘gevangenisleven’ met trots, eigenwaarde en zelfcompassie te verlaten. De werkelijke wereld weer te omarmen en je te laten leiden door wat je hart je ingeeft.
Wil jij los komen van jou ‘gevangenisleven’?
Als coach van het ISA Power team wil ik samen met jou op ontdekkingstocht, stap voor stap de eetstoornis achter je laten. Om toe te werken naar het moment dat jij ‘STOP IT!’ tegen de eetstoornis kunt zeggen. Om angst te vervangen door trots, zelfvertrouwen. Om je hart te gaan volgen, je dromen na te jagen en je wensen te verspreiden. Durf jij het aan? Kies dan voor een (B)EAT IT personal coachtraject. Dit programma is ook online te volgen.