Positief denken doet leven!

Dit verhaal is geschreven door Tanja Schilder
Vrijwilliger bij ISA Power

Ik was niet wie ik wilde zijn: spontaan, gezellig, sociaal en mooi.
Als klein meisje was ik altijd ontzettend bang. Naarmate ik ouder werd sloeg dit om in onzekerheid. Ik was niet wie ik wilde zijn: spontaan, gezellig, sociaal en mooi. Toch had ik niks te klagen. Ik groeide op in een warme familie en had leuke vrienden. Echter, het ideale plaatje voelde vanbinnen niet als het ideale plaatje. Het voelde alsof ik opgesloten zat in een omhulsel waar ik eigenlijk helemaal niet in hoorde. Ik wilde mezelf laten zien. In mijn hoofd kon ik zoveel en had ik zoveel dromen, maar ik was onzeker. Door die onzekerheid cijferde ik mezelf compleet weg. Dit leidde tot het streven naar een perfect lichaam, wat vrij onschuldig begon.

Na de middelbare school ging het mij allemaal te snel. Op de hogeschool waar ik terecht kwam voelde ik me totaal niet op mijn gemak. Ik trok het niet meer, maar ik wilde tegelijkertijd niet opgeven. Ik zocht naar controle en die vond ik. Eten werd mijn bezit. Mijn obsessie rondom eten sloeg razendsnel door. Het was fysiek heel zwaar, maar mentaal voelde ik me sterker dan ooit. Het ging echter niet goed met me. Alle alarmseinen die mijn lichaam gaf, negeerde ik volledig.

Ik had alles onder controle. Dacht ik …
Ondanks dat iedereen zag dat het bergafwaarts ging, had ik nog steeds de touwtjes in handen. Dat vroeg naar meer, want het gaf een kick. Ik mocht nog minder en moest nog meer van mezelf en als dit lukte voelde ik me nog sterker en onoverwinnelijk. Ik had eindelijk iets gevonden waar ik goed in was!

Er kwam een zwarte periode. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn familie en vrienden. In vijf jaar tijd heb ik drie klinieken gezien en in het ziekenhuis gelegen. Ik was een vechter, maar ik vocht tegen de verkeerde. Ik wilde heel lang niet beter worden en voldeed niet aan de behandelplannen. Iedereen had het beste met me voor, behalve ikzelf.

Kortsluiting in mijn hoofd heeft mij gered
Het stemmetje in mijn hoofd was zo hardnekkig dat voor mij niets meer een betekenis had. Genezen van iets waar ik goed in was, was voor mij dan ook geen oplossing. Tot het moment kwam dat ik tijdens een college buiten bewustzijn raakte. Ik werd wakker op de grond, en besefte me dat dit te grens was. Ik was veel te ver gegaan.

 

Tanja Schilder.jpg

Diezelfde avond nog besloot ik het roer om te gooien. begon ik chocoladepinda’s te eten. Mijn moeder geloofde haar ogen niet. Maar ik wilde eten. Mijn lichaam wilde eten. Maar bovenal: ik wilde weer gaan leven! Genieten van alle dingen in het leven.

Ik besef nu pas dat ik ook een toekomst heb
Nu ik terug kijk op die verloren jaren, besef ik pas hoeveel mensen ik pijn heb gedaan. Al die leugens hebben zoveel kapot gemaakt. Vertrouwen in mij is er heel lang niet geweest.

Ik besef nu pas dat ik nooit, maar dan ook nooit, meer terug wil naar die zwarte periode van pijn, angst en verdriet. Het leven biedt mij nu ook een toekomst, die ik grotendeels aan mijn moeder te danken heb. Ondanks alles heeft ze altijd in mij geloofd. Sterker nog, haar strijd tegen borstkanker stond in haar ogen op de tweede plaats. Altijd stond ik op nummer een, wat voor veel mensen onbegrijpelijk was. Nu zie ik echter in dat ik ook zonder eetstoornis een waardig persoon ben. Dat ik gezien wordt, zonder ziek te zijn.

Genezen van een eetstoornis kan echt
Ik ben dankbaar dat ik zover ben gekomen en weer aan deze toekomst kan werken. Ik ga weer naar school, ik heb een leuk bijbaantje, ik ga weer met plezier uit met vriendinnen, ik durf weer te dansen, ik lach om grapjes, ik voel emotie en het allerbelangrijkste, ik zie mezelf weer als een waardevol persoon. Ik leef weer!

Ik geloof nog altijd dat voor iedereen genezing mogelijk is! Het vraagt ontzettend veel kracht, lef, moed en doorzettingsvermogen. De coaches van ISA Power kunnen je hierbij helpen. Dus bundel al je kracht en vecht voor je leven. Schaam niet als je hier hulp bij nodig hebt: de ervaringsdeskundige coaches staan voor je klaar.

Plan een intake gesprek om te ontdekken wat ISA Power voor jou kan beteken. Wat in ieder geval belangrijk is om te weten is dat geen enkel traject bij ISA Power hetzelfde is. Wij maken altijd maatpakjes, omdat we geloven dat jij uniek bent en unieke behoeftes hebt. 

Of misschien wil jij inzetten als coach of vrijwilliger voor ISA Power? ISA Power is altijd op zoek naar ervaren coaches met levenservaring. Lees meer over de functie als coach bij ISA Power.