Anorexia Eetclub

In Anorexia Eetclub gaan zes jongeren met anorexia de strijd aan met hun eetstoornis. Onder leiding van een diëtiste willen ze samen leren om weer normaal te koken en te eten. Tatum Dagelet volgt ze in hun dagelijkse strijd tegen de ziekte en hun wil om te herstellen.

Door de uitdaging aan te gaan, willen Fleur (26), Joris (21), Anne (21), Daphne (16), Sanne (18) en Stephanie (19) laten zien hoe deze strijd hun leven bepaalt. Tijdens de kooktraining, een regelmatig ingezet onderdeel bij eetstoornistherapie, doen ze samen boodschappen, koken ze samen en gaan ze samen eten. Doel is dat de jongeren elkaar helpen en steunen in de wens om een normale maaltijd te bereiden. Alle deelnemers aan de eetclub hebben therapie achter de rug of zitten er nog middenin. De wil om te genezen is er, maar in hun hoofd is de eetstoornis nog vaak de baas.  

Anorexia Eetclub wil inzichtelijk maken wat iemand met een eetstoornis meemaakt. De focus ligt op het verhaal van de jongeren. Hierbij heeft Tatum de rol van een meelevende luisteraar. Iemand die regelmatig leiding geeft aan het gesprek en vragen stelt zodat de kijker meer te weten komt over het verhaal van de jongeren.

Motivatie en reactie Fleur. Deelneemster aan het programma! 

“Ik ben erg trots op wat we met elkaar hebben bereikt en hoe wij als deelnemers elkaar hebben kunnen steunen tijdens deze heftige periode. Het was een leerzaam traject en ik zou het zo over doen.

Het enige wat ik de kijker op zijn hart wil drukken is dat het programma nooit is gemaakt met de intentie er een sensatie/aapjes kijk programma van te maken. Wij zijn echte mensen met echte problematiek die zichzelf tijdens een kwetsbare periode in hun leven blootgeven in de hoop deze verschrikkelijke (dodelijke) ziekte aan het licht te brengen. En vooral om de ‘onwetende’ kijker te laten zien wat de ziekte inhoudelijk met zich meebrengt, en dat is alles behalve ‘even eten’.

De naam doet vermoeden dat het voornamelijk over eten gaat en dat we een gezellige kookclub hebben opgericht, maar het programma is een eerlijke en pure weergave, echt een documentatie, van ons herstel. Waarbij alle facetten aan het licht komen.

Om voor mijzelf te spreken zie je mij vallen en opstaan en ik denk dat ook tekenend is voor herstel. Het mooiste van herstel is dat iedereen dat vallen en opstaan op zijn eigen, unieke, prachtige manier mag doen. Juist dit is waar het programma over gaat! Daarbij komt dat dit op een hele fijne en ingetogen manier in kaart wordt gebracht.

Ik heb meegedaan aan dit programma om mensen een kijkje te geven achter mijn schermen, ze laten zien wat er echt in mijn hoofd omgaat. Zodat zij mij, maar ook anderen, beter kunnen helpen waar nodig. Want geloof me deze hulp is meer dan nodig want er zijn zoveel mensen die strijden tegen een eetstoornis zichtbaar of onzichtbaar en helaas is de hulp vanuit instanties vaak te laat ter plaatse om het ergste te voorkomen. Laten we lief zijn voor elkaar, voor elkaar zorgen zoals en elkaar behandelen zoals we zelf ook graag behandeld willen worden.” 

Uitzending: van 6 november t/m 18 december, elke dinsdag om 21.05 uur op NPO 3 (20 november geen uitzending)