Hoe kan het dat steeds meer jongeren een eetstoornis ontwikkelen?

Welke factoren dragen bij aan de ontwikkeling van een eetstoornis bij kinderen? En hoe kan het eigenlijk dat een eetstoornis vooral bekend staat als een tienerziekte? Niet alleen tieners kunnen een eetstoornis ontwikkelen, maar ook ouderen en mannen kunnen kampen met een eetstoornis.

Steeds meer klinieken krijgen jongeren cliënten. Maar hoe kan het dat een eetstoornis op steeds jongere leeftijd voorkomt? Het komt zelfs voor dat jongeren van 8 jaar oud worden opgenomen voor hun eetstoornis.

Met name anorexia komt steeds vaker voor bij jonge kinderen. Volgens kinderpsychologen is het aantal meisjes met de eetstoornis onder de 14 jaar fors toegenomen. Hoe moeten ouders hiermee omgaan?
Uit onderzoek blijkt dat de jongeren steeds meer druk en stress ervaren doordat ze moeten presteren. Veel jongeren zijn onzeker en reageren deze onzekerheid, stress en spanning af op eten. Het kan zijn dat de jongere ervaart hier ‘goed’ in te zijn, of omdat de jongere ervaart hier ‘controle’ over te hebben in een periode waarin de rest in hun leven onzeker of uit balans is.

“Ik was blij met de structuur, de regels en het tijdelijke regime wat Anorexia mij bood. Ik was even afgeleid en minder verdrietig en eenzaam. Het is niet voor niets dat Anorexia ook wel de vriendin ‘Anna’ wordt genoemd.”

Tegenwoordig ligt er veel nadruk op gezond eten en meer bewegen. Want overgewicht is een probleem waar niet alleen jongeren in Nederland mee kampen. Gezond eten is een hype. Er zijn nog nooit zoveel kookboeken, Blogs, Instagram posts en Facebook foto’s over eten als vandaag de dag. Suikervrij, glutenvrij, lactosevrij, koolhydraatarm, pasta gemaakt van courgette, maar ondertussen zitten onze light producten vol met namaak suikers (zoals aspartaam en natriumcyclamat).

Het is goed dat we aandacht besteden aan onze gezondheid en dat we ons bewust worden wat we eten en wat dat voor ons lichaam doet. In zekere mate moeten jongeren hier natuurlijk alert op zijn, maar het kan er ook toe leiden dat de jongere op een extreme ongezonde manier bezig gaat met eten, gewicht en uiterlijk. Het kan een ware obsessie worden, zeker als je op dat moment door een eenzame, onzekere of verdrietige periode gaat.

15293577058_6f867af775_z.jpg

“De eetstoornis is een ‘coping’ mechanisme wat mensen houvast biedt in onzekere tijden. Zo lijkt niet eten een oplossing bij onzekerheid, overgeven is letterlijk je galspugen, en eetbuien verlammen letterlijk het onrustige gevoel van binnen.”

Jongeren vergelijken zich veel met elkaar, wat mee kan spelen in het ontwikkelen van een eetstoornis. Eten (snaaien) of juist niet eten is een manier die wordt ingezet om met moeilijke emoties om te kunnen gaan. Gelukkig worden eetstoornissen sneller ontdekt omdat zowel leraren als ouders beter op de hoogte zijn. Hoe meer we lezen en weten over eetstoornissen hoe alerter we worden en hoe sneller we de signalen van eetgestoord gedrag opmerken. Als je denkt dat jouw kind een eetstoornis heeft schakel dan een specialist in of neem contact op met ons als je vragen hebt.

Misschien twijfel je nog of jouw kind een eetstoornis heeft? Wees alert en ga het gesprek met je kind aan. De huisarts kan jullie als gezin doorverwijzen naar een instantie of specialist in de buurt waar gesprekken volgen. Het kan zijn je dan een diagnose krijgt, wat helpt bij het vinden van geschikte hulp bij het overwinnen van je eetstoornis. Maar het is verstandig om samen met jouw kind te bekijken of die hulp ook bij jullie en je kind past. Er zijn tal van mogelijkheden op het gebied van hulp. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter de prognose op herstel. Belangrijk is wel dat jouw kind een klik heeft met zijn/haar hulpverlener.

Een eetstoornis brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. En de gevolgen op jonge leeftijd zijn alarmerend. Zo kan anorexia de spieren afbreken en de groei en botopbouw vertragen. Voor iemand in de groei is dit heel gevaarlijk. Je kan dus spreken van onomkeerbare gevolgen omdat deze jongeren een eetstoornis ontwikkelen voor hun puberteit waarin het lichaam normaal gesproken een hele groei en ontwikkeling doormaakt. Het lichaam krijgt daar nu geen mogelijkheid voor en dit kan nooit helemaal op latere leeftijd worden ingehaald. Bij jongeren in deze leeftijdsgroep spelen de ouders een nog belangrijkere rol in het herstel. De ouders zijn onmisbaar.

Gelukkig is de kans op volledig herstel bij jongeren veel groter dan die bij volwassenen. Ongeveer 3 op de 4 jongeren die gediagnosticeerd is met anorexia nervosa, boulimia nervosa of een eetbuistoornis BED geneest.

Bron: Fotografie