Ben jij ook een twijfelaar?

Deze blog is geschreven door Annet Hoving, Stagiaire bij ISA Power.

"Hmm… Ik twijfel". Ik hoor het me nog zeggen, gister avond nog. Waar het over ging? Ik twijfelde of ik dat nieuwe jurkje aan zou trekken, of een broek met een shirt. Het was tenslotte mijn verjaardag: ik wilde iets leuks aan, maar ook iets wat lekker zit. Ik twijfelde wat ik die dag aan zou trekken.

Fotografie: Levi Saunders, unsplash.com

Fotografie: Levi Saunders, unsplash.com

Soms sta je voor de keuze tussen twee of meerdere dingen, en lijken beide opties goed. Op dat moment kan er twijfel optreden, een weet je niet waar je voor moet kiezen. Twijfel is iets wat ieder mens tegen komt, en wat dus heel normaal is.

Twijfel kan soms vaker voorkomen dan je eigenlijk zou willen. Stel je twijfelt tussen 2 soorten outfits, en vervolgens twijfel je of je make-up op moet doen, en als je besloten hebt wel make-up op te doen, twijfel je weer of je dan wel of geen oogschaduw op moet doen, en als je je outfit gekozen hebt, twijfel je tussen die zwarte of grijs sneakers, en daarna twijfel je tussen het opsteken van je haar of het los laten van je haar………….. Wordt jij ook al moe als je dit leest? Als je zoveel twijfelt, de hele dag door, is de kans groot dat je moe wordt van alle twijfel.

Toen ik nog een eetstoornis had, werd ik soms gillend gek van de gedachten ie in mijn hoofd rondhingen. Ik twijfelde dag in dag uit of ik ging eten, en als ik ging eten, wat ik ging eten, en als ik had besloten wat ik ging eten twijfelde ik weer hoeveel ik daarvan ging eten.

En alsof het nog niet genoeg twijfels was, twijfelde ik nadat ik iets had gegeten, of ik dat wel had moeten eten en of het niet teveel was. Zucht………..

Af en toe twijfel ik nog steeds, maar ik heb er geen last meer van. En weet je? Ik voel me heerlijk, vrij en ik heb veel meer energie over wat ik in leuke dingen kan stoppen! Tijdens mijn verjaardag twijfelde ik bijvoorbeeld of ik zin had in een stuk appeltaart of in een stuk kwarktaart. En you know what? Ik nam gewoon van beiden een stuk, om vervolgens er volop van te genieten zonder ook maar enige twijfel over de hoeveelheid en of ik het wel had moeten doen.

En twijfel over een outfit, ja dat heb ik ook. Maar zolang je er op de juiste manier mee om kan gaan, dan is het oké. Zolang de twijfels maar niet zorgen dat je uitgeput raakt, dan is het goed. Wat je kan helpen bij twijfels, is om erachter te komen waar die twijfel vandaan komt. Die twijfel om je outfit: is dat omdat je twijfelt of je er leuk uitziet, of twijfel je puur over de meest comfortabele outfit? Wanneer je hier achter bent, kun je kijken hoe reëel je twijfel is. Je ziet er met beide outfits waarschijnlijk mooi en uniek uit!

Wat mij heeft geholpen, is om mijn twijfels op te schrijven. Vaak zag ik dan in dat mijn twijfels eigenlijk geen waarde hadden, en dat ik mezelf alleen maar vermoeide met deze twijfels. Langzaamaan leerde ik mezelf hierdoor beter kennen, kwam ik erachter wat ik belangrijk vond, en kon ik het accepteren als ik een keer twijfelde. Tot ik een moment bereikte waarop ik tot het besef kwam dat ik heel veel tijd en energie over had.