Hoe voorkom je een terugval?

Als je voor een eetstoornis in behandeling bent, heb je waarschijnlijk weleens het woord ‘terugval’ voorbij horen komen. Het hebben van een terugval is namelijk iets wat jammer genoeg vaak voorkomt bij eetstoornispatiënten. 30 tot 50% valt namelijk na een succesvolle behandeling terug. Is er dan niet iets wat je kan doen om een terugval te voorkomen? In mijn ogen wel. In dit artikel zal ik tips geven over hoe je dat kan doen.

Wat is een terugval?
Herstellen gaat met vallen en opstaan. Het zijn vaak twee stappen vooruit en vervolgens weer drie stappen achteruit. Dat betekent echter niet dat je direct een terugval hebt. Een terugval houdt in dat iemand weer terug in de eetstoornis valt. Vaak is het een lange tijd goed gegaan en was de eetstoornis wat meer op de achtergrond, maar opeens komen daar de oude eetstoornisgewoontes weer naar boven. Als je daar niet op tijd bij bent en het niet op tijd ziet, kan het heel hard gaan. Voor je het weet zit je weer diep in de ellende van de eetstoornis.

Het kan dan voelen alsof de terugval je echt is overkomen en dat is begrijpelijk, omdat de eetstoornis er stiekem weer in is geslopen. Het begint vaak met kleine eetstoornistrekjes die weer terugkomen. Je begint bijvoorbeeld weer wat meer op je eten te letten, houdt weer het aantal calorieën van eten bij en je gaat wat vaker naar de sportschool. Uiteindelijk wil je nog gezonder eten en zonder dat je het echt in de gaten hebt, wordt je voedselinname steeds beperkter. De obsessie met eten wordt daarentegen groter. Het kan ook zijn dat je meer gedachtes krijgt over eetbuien. Het wordt steeds moeilijker om daar weerstand tegen te bieden.

Vaak heb je pas in de gaten dat je een terugval hebt als het eigenlijk al te laat is. Zo heb je bijvoorbeeld pas in de gaten dat het niet goed zit als je iets moet eten terwijl je dat niet wilt vanwege de hoeveelheid calorieën. Of juist wanneer de paniek na het eten weer zo groot is dat je allerlei manieren bedenkt om er vanaf te komen. Ook merk je pas dat het te laat is als je weer stiekem aan het eten bent, omdat je niet wilt dat andere mensen jou zien vreten. Als je eenmaal weer in de eetstoornis zit, is het moeilijk om er weer uit te komen.

Terugval voorkomen
Om een terugval te voorkomen, is het belangrijk om jezelf en de eetstoornis goed te kennen. Een eetstoornis komt namelijk niet zomaar terug. Als alles goed in jouw leven gaat, je lekker in je vel zit en je gelukkig bent, zal de eetstoornis niet weer terug in jouw leven sluipen. Als er echter iets niet goed gaat en je voelt je niet zo fijn, dan is de kans veel groter dat de eetstoornis weer naar boven komt.

20403250004_d6c553c2fe_z.jpg

Voorheen was de eetstoornis jouw coping mechanisme. Het was jouw manier van omgaan met nare gevoelens en negatieve ervaringen. Het was een houvast. Hoewel je ermee om hebt leren gaan, is het heel begrijpelijk dat de eetstoornis terugkomt op het moment dat je weer de controle dreigt te verliezen in het leven en je daar niet (meer) op een gezonde manier mee om kan gaan.

Het is belangrijk om erachter te komen wat jouw valkuilen zijn. Wat zijn voor jou gebeurtenissen die zodanig veel invloed op je hebben dat de eetstoornis erdoor getriggerd wordt? Je kan hierbij onder andere denken aan:
- Stress door werk/school;
- Verlies van een dierbare;
- Verveling;
- Gewichtstoename;
- Ingrijpende veranderingen;
- Tegenslagen.

Naast gebeurtenissen is het ook goed om te weten waaraan je bij jezelf merkt dat het niet zo goed gaat en je dus extra alert moet zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je merkt dat je weer wat meer op je uiterlijk gericht bent en je wat meer onvrede over jezelf ervaart. Het kan ook zijn dat je het idee hebt dat je meer moet sporten of dat je weer wat meer op je eten moet letten. Het zijn dan maar gedachtes die door je hoofd spoken, maar het zijn wel belangrijke gedachtes die je serieus moet nemen. Die gedachtes zijn signalen dat je op moet passen, want het is de eetstoornis die er langzaam weer in sluimert als je er naar gaat handelen. Het gaat niet goed met je en onbewust zoek je weer de controle in het eten en op je gewicht.

Tot slot is het raadzaam om met mensen hierover in contact te blijven. Zodra je bovenstaande bij jezelf opmerkt, is het belangrijk om hierover in gesprek te gaan. Blijf er niet te lang mee rondlopen, want de eetstoornisgedachtes zullen sterker worden. Geef de eetstoornisgedachtes minder de ruimte door het direct te delen en om hulp te vragen bij mensen die jij vertrouwt en die jou kunnen helpen. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

Wil je graag terugval voorkomen of weten hoe je om kan gaan met triggers? Neem dan gerust contact op met ons. Of plan direct een intakegesprek in.

Bron: Foto
Bron: Vrij van eetstoornis