Hoe ondervoeding mijn brein en lichaam volledig uit balans bracht

Mijn reis naar herstel: hoe de module 'Brein & buik in balans' mijn leven veranderde

Hallo, ik ben Saar, 28 jaar, en ik wil mijn verhaal met jullie delen. Misschien herken je je hierin, misschien ook niet. Maar als je worstelt met een eetstoornis zoals ik jarenlang heb gedaan, hoop ik dat dit je een beetje hoop geeft.

Een geheime strijd

Mijn eetstoornis begon toen ik 15 was. Ik weet nog precies hoe het voelde: alsof ik grip kreeg op iets wat totaal buiten mijn controle leek te liggen. Mijn ouders hadden een drukke scheiding achter de rug, en ik voelde me verloren. In mijn gezin ging het vaak over prestatie – goede cijfers, succesvol zijn – en ik was altijd dat meisje dat alles perfect wilde doen.

Eten werd een manier om dat gevoel van controle te behouden. Eerst was het onschuldig – een keer een maaltijd overslaan of minder snoepen. Maar al snel werd het meer. Anorexia en boulimia wisselden elkaar af. Dagenlang kon ik leven op bijna niets, om vervolgens alles wat ik bij elkaar had gespaard in een uur weer kwijt te raken tijdens een eetbui. Daarna voelde ik me vreselijk schuldig en dwong ik mezelf om te overgeven of extra veel te sporten.

Niemand wist hiervan. Ik had geleerd om alles verborgen te houden. Van buiten leek ik succesvol – een slimme student, sociaal en altijd vrolijk – maar van binnen voelde ik me leeg. Ik wilde weer net als vroeger uit eten en genieten van een leuk moment met vriendinnen.

Anorexia herstel, brein en neurotransmitters, www.isa-power.nl

Ondervoeding, angsten en ocd

Wat ik toen nog niet wist, was hoe ondervoeding mijn brein en lichaam volledig uit balans bracht. Ik dacht dat ik het onder controle had, maar eigenlijk had mijn eetstoornis de controle over mij. Mijn angsten werden steeds erger. Ik was bang om te falen, bang om aan te komen, bang voor de toekomst. Daarbij ontwikkelde ik steeds meer dwangmatig gedrag. Ik werd er hopeloos van en soms werden mijn gedachten echt heel negatief.

Mijn eetstoornis en regels werden daardoor steeds groter en heftiger; “Als ik deze trap niet op een bepaalde manier op loop, gaat er iets mis.” “Als ik dit eet, moet ik dat compenseren.”

Het was alsof mijn hoofd nooit stil stond. Wat ik pas leerde tijdens de module ‘Brein & buik in balans’ is dat dit alles samenhangt met ondervoeding en de stress die mijn lichaam had. Een lichaam dat niet genoeg voedingsstoffen krijgt, raakt compleet ontregeld. Het versterkt angsten en ocd-gedrag, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Dat wist ik toen helemaal niet. Je voelt je rot, grijpt naar je eetstoornis, en het wordt alleen maar erger.

Mijn eerste stap naar hulp

Na jaren van vechten met mezelf, besloot ik om in stilte hulp te zoeken. Via een blog over eetstoornissen kwam ik terecht bij de online module ‘Brein & buik in balans’ van Isa Power. Wat me direct aansprak, was dat het laagdrempelig en online was. Ik hoefde mijn geheim met niemand te delen en kon er thuis mee aan de slag.

Wat de module voor mij deed

De module is opgebouwd in verschillende thema’s die elkaar logisch opvolgen. Het gaat niet alleen over wat je eet, maar vooral over waarom je bepaalde patronen hebt ontwikkeld. Het leert je hoe ondervoeding je brein en emoties beïnvloedt, en hoe je stap voor stap weer in balans kunt komen.

Psycho-educatie: begrijpen wat er gebeurt

Een van de grootste eye-openers voor mij was het begrijpen wat ondervoeding met mijn brein deed. Door de video’s en uitleg begreep ik eindelijk waarom ik me constant angstig en obsessief voelde. Mijn lichaam en hersenen waren letterlijk in overlevingsmodus. Het gaf me een soort opluchting: ik was niet ‘gek’, maar gewoon uit balans.

Schrijfopdrachten: de diepte in

De schrijfopdrachten in de module waren soms confronterend, maar ze hielpen me om eerlijk naar mezelf te kijken. Waarom voelde ik me zo? Wat probeerde ik te controleren? Door te schrijven ontdekte ik dat mijn eetstoornis vooral een manier was om oude pijn te verdoven.

Inspirerende video's

Wat ik fijn vond, waren de verhalen van Isabelle en Anka die hun eetstoornis hadden overwonnen. Ze zijn zo inspirerend en weten echt heel veel. Het gaf me hoop dat herstel mogelijk is, ook als je denkt dat je al te ver heen bent.

Praktische tools

De module gaf ook praktische tools, zoals ademhalingsoefeningen en manieren om angsten te verminderen. Vooral de tips om dwangmatig gedrag te doorbreken hebben me enorm geholpen. Het voelde alsof ik eindelijk handvatten kreeg om de controle terug te nemen over mijn eigen leven.

Het verschil nu

Ik ben nog niet ‘klaar’ met mijn herstel, en dat is oké. Wat ik wel weet, is dat ik grote stappen heb gezet. Ik durf weer te eten zonder angst. Ik merk dat mijn hoofd rustiger wordt en dat ik minder dwangmatig gedrag vertoon. Mijn energie komt terug, en voor het eerst in jaren heb ik weer dromen voor de toekomst.

Voor iedereen die nog twijfelt

Als je dit leest en je herkent jezelf in mijn verhaal, wil ik je zeggen: je bent niet alleen. Het maakt niet uit hoe lang je al worstelt of hoe diep je denkt te zitten – er is altijd een weg naar herstel. De module ‘Brein & buik in balans’ heeft mij geholpen om die eerste stap te zetten, en ik weet zeker dat het jou ook kan helpen.

Je hoeft dit niet alleen te doen.

Liefs, Saar