Hoe yoga mij van een eetstoornis afhielp

Geschreven door: Bibi von Meyenfeldt
Vrijwilliger bij ISA Power
Ervaringsdeskundige en yogadocent

Bibi von Meyenfeldt

Bibi von Meyenfeldt

Tien jaar worstelen

Lang geleden begonnen mijn problemen met eten. Als meisje voelde ik me vaak anders en niet goed genoeg. Ik leefde graag in mijn eigen wereld en had moeite om mijn gevoelens te delen. Spanningen en angsten hield ik voor mijzelf en dit uitte zich in lichamelijke klachten. Ik had als puber moeite om mijn plek te vinden en hierdoor voelde ik me onzeker. Daarnaast vond ik mezelf al lange tijd te dik en toen ik ook nog een groeispurt doormaakte voelde ik mij ongemakkelijk in mijn eigen lichaam.

Ik was 16 toen ik voor het eerst ging lijnen met een vriendinnetje. Het begon onschuldig, wat minder koekjes en snoepjes. Ik viel wat af, maar toen de feestdagen kwamen liet ik het lijnen los en genoot ik weer van alle lekkernijen. Mijn gewicht steeg en ik besloot om weer even aan de lijn te doen en wat vaker te gaan sporten. Dit werd steeds extremer waardoor ik veel gewicht verloor, maar ik voelde me trots en in controle. Dit was het begin van vele jaren worstelen met eten, gewicht en bewegen. Een eetstoornis die ik ruim tien jaar verborgen wist te houden voor mijzelf en mijn omgeving. Het werd mijn strategie om gevoelens te onderdrukken en mij aan te passen aan de verwachtingen van het leven.

De omslag

Pas jaren later toen ik inmiddels was afgestudeerd en mijn eerste ‘echte’ baan had liep ik tegen de lamp aan. Het perfecte leven dat ik leek te hebben stortte in elkaar, maar voor mij voelde het als een opluchting. Het leven dat ik had opgebouwd paste niet bij me, ik had de eetstoornis nodig om dit vol te houden en mijn lichaam gaf nu aan dat ik zo niet verder kon. Ik zocht hulp en ging me steeds meer realiseren dat het ook anders kon en mocht. Ik heb verschillende vormen van therapie gehad en een aantal opnames bij verschillende instellingen. Onder andere bij een team van ervaringsdeskundigen en dit heeft mij erg geholpen. Door te weten dat mijn therapeut begreep hoe ik me voelde kon ik meer openen. Het duurde nog een lange tijd voordat ik weer een verbinding kreeg met mijn gevoelens en ook verdriet en boosheid een plek mochten hebben.

Yoga en herstel

Tijdens mijn herstelproces ben ik in aanraking gekomen met yoga. Ik kon moeilijk maathouden en ik voelde niet goed wanneer mijn lichaam niet meer wilde. Op veel fronten was yoga een uitdaging en ook hier kwam ik het grenzeloze tegen. Hoe vaak ben ik uitgeput thuisgekomen met pijn in mijn onderrug, schouders of benen. Was ik toch weer te ver gegaan. Maar gaandeweg leerde ik, door telkens weer te horen van mijn leraren; luister naar je lichaam. Elk lichaam is anders, elke dag is anders, er is geen goed of fout. De enige regel in de les is luisteren naar wat je lichaam vertelt. Heel veel oefenen, maar ik kan het steeds beter. Tegenwoordig heb ik de kracht weer voor de brug, of ‘full wheel’, zonder mijn lichaam schade aan te doen. Het besef dat mijn lichaam dat kan, dat mijn armen en benen sterk genoeg zijn om mezelf omhoog te duwen. Dat ik tegelijkertijd mijn hart en longen open en me krachtig voel. Ik krijg er tranen van in mijn ogen. Dit is precies mijn gezonde zelf waar ik steeds meer van leer kennen. Op deze manier leer ik met liefde en bewondering naar mijn lichaam te kijken, wat het allemaal kan! Het helpt om de eetstoornis achter me te laten, want om deze kracht te behouden, moet ik mijn lichaam geven wat het nodig heeft; gezonde voeding, genoeg rust en liefde. Er zijn ook dagen dat ik de kracht niet voel in mijn lichaam en dan hoef ik ook niet in een ‘full wheel’ of een andere krachtige houding te gaan staan, maar kies ik een ontspannen houding. Luisteren naar je lichaam…

Bibi von Meyenfeldt

Bibi von Meyenfeldt

Herstel, voor mij, is mezelf kunnen voeden in de breedste zin van het woord. Dus voldoende en gezond eten, luisteren naar je lichaam, gezond bewegen, maar ook voeding in de vorm van dingen waar ik blij van word of die me rust geven, zoals yoga, muziek maken en verbinding maken met de mensen die ik liefheb. Uiteindelijk moet je leren om eerlijk te zijn naar jezelf. Jij bent de enige die jezelf kan helpen. Dit is een proces dat nooit is afgelopen. En ja, ik moet mezelf hier ook nog aan herinneren. Ik vind het leven vaak erg intens en overweldigend. Dit zorgt ervoor dat ik soms al ‘vol’ zit met gevoelens en honger moeilijker te voelen is. Als ik dit signaal niet oppik en maar door ga dan kan dit een ingang zijn voor de eetstoornis. Het blijft een valkuil, maar het verschil is dat ik het nu opmerk en stil kan staan, door meditatie of yoga, en op die manier weer de gezonde keuzes kan maken. Uit mijn hoofd, in mijn lijf. Wat voel ik, waar voel ik dat en dat er laten zijn. Niet eroverheen walsen met gedachten en oordelen. Voelen dat ik voor mijn lichaam wil zorgen zodat ik aanwezig kan zijn en al die mooie plannen voor het leven kan gaan realiseren.

Yogales bij eetproblemen

Na vele jaren yoga beoefening heb ik een opleiding gedaan om yin yoga docent te worden. Ik geef nu yogales aan mensen met een eetprobleem, een hele dankbare ervaring! Wil je een keer ervaren wat yoga voor jou en je herstelproces kan betekenen dan nodig ik je van harte uit om een proefles te volgen. Kijk voor meer informatie over yoga en de agenda op mijn website www.hoofdenhart.wordpress.com of op facebook www.facebook.com/yogabibianne.

Chat with us