Tips voor het omgaan met je eetstoornis, ten tijde van het coronavirus.

Bron, Unsplash.com

Bron, Unsplash.com

Het is begrijpelijk dat jouw eetstoornis, zeker tijdens de coronacrisis, misschien sterker is geworden of heviger aanwezig is. Het is voor iedereen een gekke tijd met bizarre gevolgen. Misschien heb je een angst ontwikkeld om besmet te raken, of heb je last van depressieve gevoelens of andere klachten. Als je veel alleen thuis zit kan je je eenzaam voelen. Het kan ook zo zijn dat, omdat jouw huisgenoten nu juist veel thuis zijn, je sneller gefrustreerd raakt omdat zij jouw eetstoornis niet helemaal begrijpen. Of misschien mis je je vrienden of vriendinnen waarmee je zo lekker kan kletsen, waardoor je het gevoel hebt, begrepen te worden. Hoe dan ook, voor veel mensen is het moeilijk om geen houvast te hebben. We weten allemaal niet hoelang de situatie aanhoudt en dat geeft onzekerheid. We begrijpen dat je van slag kunt zijn, daarom willen we je een beetje op weg helpen.

Hoe kun je omgaan met eten in deze lastige situatie?

Een mens kan nou eenmaal niet zonder eten … Voedsel is onze brandstof, onze energie om de processen in ons lichaam op gang te houden. We hebben eten nodig. Auto’s komen ook niet vooruit zonder benzine. Maar voor jou is het helaas niet zo simpel als het lijkt. Eten geeft jou een ongelukkig gevoel. Eten kan gekoppeld worden aan bepaalde emoties zoals stress of verveling in tijden van Corona. Wat nou als eten je ongelukkig maakt?

Spreek het uit

Het feit dat jij dit artikel leest is al heel goed. Heb je er al iets over verteld tegen je ouders? Je broertje of zusje? Je beste vriend of vriendin? Zo niet, probeer dat eens, het is belangrijk om te blijven communiceren over iets wat jou op dit moment ongelukkig maakt.

Een aantal tips voor jou waar je direct mee kan beginnen:

  1. Schrijf je gedachten en gevoelens eens op die je hebt over jouw lichaam.

  2. Ontdek (en noteer) in welke situatie je naar eten grijpt of wanneer je eten juist vermijdt.

  3. Zoek informatie over jouw eetstoornis, dat kan je helpen om beter te begrijpen wat er met je aan de hand is.

  4. Bespreek jouw gedachten over jezelf met iemand. Weet: het is helemaal oké, het mag er zijn, schaam je niet, je bent niet raar.

  5. Zoek afleiding, wat vind je enorm leuk om te doen? Of probeer eens iets nieuws … los puzzels op of maak een tekening.

  6. Zoek contact met lotgenoten. Onder het kopje ‘onze buddies op onze website, vind je verhalen over mensen die hetzelfde meegemaakt hebben als jij. Besef dat je niet de enige bent!

  7. Denk je een eetstoornis te hebben maar weet je niet welke? Schroom niet om contact op te nemen met de ervaringsdeskundige coaches van ISA Power!

  8. Zoek professionele hulp, neem jouw gedachten serieus. Ook ten tijde van Corona staan we voor jou klaar. Hoe eerder je om hulp vraagt, hoe groter de kans is om te herstellen!

It’s all about the balance baby!

Last hebben van sombere gedachten over jezelf, je situatie of je lichaam is vervelend. Toch kan je jouw gedachten leren te accepteren en te vullen met positiviteit en zo een balans vinden. Maak ruimte in je hoofd voor positieve emoties. Negatieve gedachten mogen er ook gewoon zijn, en je hoeft het ook niet te negeren, maar positiviteit houdt in dat je negatieve gedachten leert accepteren en ermee leert omgaan. Stay positive en spreek je gedachten, positief of negatief, gewoon uit! Jij kan dit!