Wat doet het coronavirus met de mentale gezondheid van iemand met een eetstoornis?

Nog nooit hadden cijfertjes zoveel impact op ons leven. Maar toch beleefd iedereen de coronacrisis anders. De een maakt zich enorm veel zorgen en raakt gauw gestrest, de ander zit rustig thuis en geniet van de rust en wacht tot het allemaal weer een beetje over is gewaaid. De een gaat niet meer naar zijn ouders toe en de ander brengt nog altijd een wekelijks bezoek.

Dagelijkse routine valt weg

Bron, Unsplash.com

Bron, Unsplash.com

Er is ineens een nieuwe situatie ontstaan die voor heel veel mensen onzeker is. En hoe zit dat dan met mensen die kampen met een eetstoornis? Hoe zwaar is de coronacrisis voor hen? Het is belangrijk dat we de gevolgen die het virus en de maatregelen ertegen op onze gezondheid hebben, niet onderschatten. Het wegvallen van een dagelijkse routine voor iemand zonder eetstoornis, kan een enorme impact hebben op het dagelijkse leven. Laat staan voor iemand mét een eetstoornis.

Kinderarts Annemarie van Bellegem van Amsterdam UMC, gespecialiseerd in eetstoornissen, zegt dat er in deze coronacrisis heel veel druk op het leven van een kind staat. “Je moet een bepaalde aanleg hebben om een eetstoornis te ontwikkelen, maar daarnaast werken externe factoren als trigger.” Het is logisch dat wanneer er angst heerst in de omgeving, jongeren controle proberen te houden op dingen waar ze wel wat over te zeggen hebben, zoals eten en bewegen.

Social media wordt kwelgeest

Jongeren zitten constant thuis, voor hun gevoel zitten ze ‘opgesloten’, hebben geen afleiding van school meer, en kunnen niet meer afspreken met vrienden en vriendinnen. Jongeren voelen zich sociaal geïsoleerd, extreem eenzaam en machteloos. Het isolement en de toename van het gebruik van social media kan versterkend werken en kan leiden tot gekopieerd gedrag. Annelie Temmink, ervaringsdeskundige op het gebied van eetstoornissen, zegt dat het heel logisch is dat jongeren zich zo ‘druk’ maken. “In de periode dat ikzelf in mijn eetstoornis zat, pakte ik wanneer ik me verveelde mijn telefoon, en scrolde ik urenlang allerlei sites en pagina’s af, waarop mensen afgebeeld stonden met ‘het ideale lichaam’. Dit veroorzaakte heel veel onzekerheid over mijn eigen lichaam.” Gedachten als: “Waarom heb ik niet zo’n mooie huid of zo’n interessant leven?" en "Waarom ben ik niet zo dun als al die modellen? Is er überhaupt wel iets goeds of moois aan mij?” zijn veel voorkomend bij jongeren met een eetstoornis. Dit soort gedachten zijn echt schadelijk voor jongeren die nog volop in ontwikkeling zijn.

Sterke stijging ‘eet en drink weigeraars’

Zorgaanbieders zien een sterke stijging van het aantal patiënten met een eetstoornis dat helemaal stopt met eten en drinken. Het Amsterdam UMC had het afgelopen kwartaal zeker vijftien jonge patiënten vanaf acht jaar in behandeling die niets meer wilden eten of drinken. Vorig jaar was dat er slechts één. Zonder direct bewijs is er een vermoeden dat er een relatie is met de coronacrisis. Uit eerder onderzoek is gebleken dat het gebrek aan structuur en de beperkte bewegingsvrijheid symptomen verergeren. (GGZ Nieuws, 2020)

Lange wachttijden

arisa-chattasa- www.isa-power.nl ervaringsdeskundige coaches.jpg

Hoewel situaties van jongeren vaak acuut zijn, zit er een maanden lange wachttijd op opnames in het ziekenhuis of een kliniek. Overal luidt men de alarmbellen over het stijgende aantal jongeren met een eetstoornis die sinds het aanbreken van de coronacrisis hulp nodig hebben. “De zorg voor deze jonge patiënten is erg intensief en tegelijkertijd staat het zorgsysteem al enorm onder druk door de coronacrisis” (GGZ Nieuws, 2020). Als de toestroom zo blijft, dan zullen jongeren meer opgenomen moeten worden in klinieken om ze in de gaten te houden. Voor jongeren is twee tot vier maanden wachten op een intakegesprek, en dan nog wachten op therapie, echt heel erg lang. In die tijd kan iemand enorm onderuit gaan. Een snelle behandeling van deze jongeren is essentieel, want hoe jonger de leeftijd, hoe groter de ravage die de eetstoornis kan aanrichten. In veel gevallen is er een dramatisch geval van gewichtsverlies waardoor het lichaam echt in de problemen komt. Dan is een opname noodzakelijk om te voorkomen dat jongeren erger ziek worden of zelfs (en dit is niet eens een uitzondering) komen te overlijden.

K-EET helpt de wachttijden overbruggen

Gelukkig heeft isabelle Plasmeyer (oprichter van ISA Power) een programma ontwikkeld in samenwerking met K-EET Keten Aanpak Eetstoornissen. Op de website www.stopmetwachten.nl vind je een gratis online serie voor mensen die worstelen met een eetstoornis.

In deze serie praat Isabelle over de functie van de eetstoornis en de angst en weerstand voor herstel. Ook praat ze over de grootste belemmerende overtuigingen die jouw herstel in de weg staan, de functie van de hersenen en hoe je echt kan veranderen. Ook zijn er heel veel video’s waarbij ervaringsdeskundige coaches aan het woord komen of praten over hun herstel. 

Uitzending gemist? Kijk ‘m hier terug!