Vecht niet tegen je gevoel, maar vecht voor je herstel.

Geschreven door Isabelle Plasmeijer
Oprichter van ISA Power

Het leven leven is moeilijk. Maar dat wist je al. Wellicht ben jij net als ik verstrikt geraakt in je worsteling met je emoties. Ik wil je vragen te onderzoeken om niet te vechten tegen je emoties maar om deze te onderzoeken, zodat je jouw energie kan steken in je herstel.

Als je jezelf beloofd om te werken aan onderstaande vaardigheden, kun je daadwerkelijk anders leren reageren op je gevoelens.

Heb je weleens een bal onder water geduwd in het zwembad? Hoelang houd je dat vol? Waarschijnlijk niet heel erg lang. Je kunt het met één hand doen, met twee handen, en je kunt ook nog met je hele lichaam over de bal heen gaan liggen. Hoe je het ook doet, je hebt kracht nodig, je moet weerstand bieden om de bal onder water te houden. Zo werkt het ook met je emoties.

Bron: unsplash.com

Bron: unsplash.com

Als je geconfronteerd wordt met heftige gevoelens emoties in je leven, dan kan het zijn dat jouw gedachten je overspoelen als een tsunami. En wanneer dit gebeurt, raak je angstig om dingen te voelen, omdat je niet door je emoties overweldigd wilt worden. Het probleem is dat hoe meer je probeert je emoties te onderdrukken of ze buiten te sluiten, hoe overweldigender ze kunnen worden. Net zoals de bal onder water. Uiteindelijk verzuurt je arm en moet je de bal wel loslaten.

Vechten tegen ons gevoel doen we allemaal, want wie wilt zich nu klote voelen? Het zit in ons systeem om pijn te vermijden, dit mechanisme komt voort uit onze drang naar overleving. Gevoelens sturen ons, en nare gevoelens roepen nu eenmaal angst op. We vinden emoties vaak maar overweldigend. Hoe vaak ga jij bijv. opruimen of eten (of rondje hardlopen) terwijl je eigenlijk zou moeten huilen of een conflict uit moet praten. We ervaren een soort naaktheid, een kwetsbaarheid die we maar bij één enkeling durven laten zien.

Hoe vaak heb jij jezelf gestoten aan de tafelrand en zei je snel “Niets aan de hand hoor“ ondertussen hing je vel van je been en bloedde je?! Maar naast deze fysieke pijn is er ook onze emotionele pijn. Stel dat je op school wordt gepest of je voelt je heel erg buitengesloten dan kan dat zoveel verdriet doen dat je dit helemaal niet wilt voelen. Emotionele pijn kan heftiger en zwaarder voelen dan twee gebroken benen.

In de psychologie noemen we het vermijden en onderdrukken van emoties ook wel een destructieve copingstrategie. En de prijs van zelfdestructieve copingstrategieën komt je duur te staan. Het lijkt misschien even te werken, maar uiteindelijk zit je écht met de gebakken peren. Want onderdrukte emoties uitte zich als allergieën, eetstoornissen, burn-out, migraine en andere vervelend ziektes.

Een lange termijn oplossing is:
■ Leer hoe heftige emoties zich ontwikkelen in jezelf en hoe je ze kan zien aankomen
■ Herken en begrijp je emoties beter en leer hoe je ermee om kunt gaan
■ Train jezelf in mindfulness en verbind je niet met jouw emoties
■ Vergroot je interpersoonlijke effectiviteit
■ Leer je negatieve gevoelens accepteren, als onderdeel van het leven


Bronnen:
Werkboek “Omgaan met overweldigende emoties (Pdf.)”
MATTHEW MCKAY is hoogleraar aan het Wright Institute in Berkeley. Hij is (co)auteur van diverse bestsellers. In totaal zijn er meer dan 2 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. JEFFREY C. WOOD is gespecialiseerd in zowel cognitieve gedragstherapie van depressie, angst en trauma als in het trainen van assertiviteit.
JEFFREY BRANTLEY is verbonden aan de Duke Department of Psychiatry en directeur van het Mindfulness-Based Stress Reduction Program aan Duke University.