Een eetstoornis gaat niet over eten!

Een eetstoornis gaat niet over eten! Best een raar toch?
En als dat waar zou zijn, waar gaat het dan wel over? 

Gaat een eetstoornis echt niet over eten?
Nee het gaat echt niet over eten.

Weet je het zeker? Ja dat weet ik zeker. En het gaat er ook niet om er mooi uit willen of dat je er persé uit wil zien als een supermodel. En denk maar niet dat mensen trots zijn als ze het kleinste kledingmaatje passen in een kledingwinkel of lachend naar de kassa lopen met hun nieuw verworven XXS kledingstuk. En dat geldt ook voor mensen met BINGE EATING, ook zij zijn niet trots op de hoeveelheid eten wat ze in kort tijdbestek naar binnen kunnen werken en ze zijn al helemaal niet blij met hun lichaam wat zo groot en onhandig is geworden dat traplopen al liters zweet kost. 

Maar waar gaat een eetstoornis dan wel over?

Een eetstoornis gaat over het hebben van een zeer laag zelfbeeld en weinig tot geen zelfvertrouwen hebben. Het is een gevecht  tussen controle en angst en een langzame manier van zelfmoord plegen. Je bent verloren in een obsessie en continue bezig met het wegen en tellen van rijst, nootjes en alles dat je mond betreedt. Je draagt geheimen, leugens en schaamte met je mee. Schaamte over wie je bent, je lichaam en het gedrag wat je probeert te verbergen. Het gaat werkelijk over angst, over controle en over het wegdrukken van nare gevoelens, pijnlijke herinneringen of trauma's. Het gaat over jezelf uithongeren of volvreten om het gemis, de pijn en verdriet niet te hoeven voelen. Het liefst wil je verdwijnen en nooit meer opnieuw pijn gedaan worden. 

Je kunt je toch niet verbergen voor jezelf!

Mensen met eetstoornissen vinden het moeilijk om hun emoties en gevoelens te laten zien en te delen. Het gaat over vermijding, over het ontkennen van verleden en niet kunnen omgaan met het heden en hebben van angst voor de toekomst. Eten (wel óf niet eten) is dé oplossing, de eenzame vriend die zorgt voor afleiding. Maar vroeg of laat kom je jezelf weer tegen en besef je dat je je toch niet kunt verbergen voor jezelf. Een eetstoornis gaat niet over eten, maar het gaat over niet voldoende of helemaal niet van jezelf houden(zelfhaat). Je bent perfectionistisch en niets is ooit goed genoeg. Nooit ben je tevreden met en je legt de lat zo hoog voor jezelf dat je altijd gedoemd bent om te mislukken, te falen en dat maakt dat je de eetstoornis nog meer nodig denkt te hebben. Het is tenslotte jou vriend in eenzame en moeilijke tijden. 

Wat heb je nodig om te genezen van je eetstoornis? 

Net zoals elke mens heb je warmte en liefde nodig, maar dat durf je niet te vragen. Het gaat over het juist willen niets nodig te hebben en alles zelf willen kunnen. Het gaat over de angst om geraakt te worden en tegelijkertijd wil je niet alleen gelaten worden. Het gaat over je zo klote en negatief voelen dat het eenvoudiger is om alles te vermijden en je obsessief te richten op de hoeveelheid calorieën van een kaasstengel.

Het gaat over jezelf verliezen in de spiegel en op de weegschaal, in plaats van kunnen omgaan met je gevoelens.

En als je dit nu leest en jezelf misschien ook een beetje verloren hebt neem dan hulp. Vraag vandaag nog een gratis intake aan met een van onze ervaringsdeskundigen coaches. Wij weten wat jij hebt meegemaakt, waar je mee worstelt en belangrijker: hoe je er vanaf kan komen. Neem nu contact op.

 

Chat with us