Schoonheidsidealen veranderen continu

Schoonheidsidealen zijn absoluut geen stabiel gegeven, maar erg dynamisch en fluctuerend over tijd. Overal ter wereld streven we naar perfectie en proberen we te voldoen aan het door onszelf opgelegde schoonheidsideaal. In de tijd van Peter Paul Rubens, een Vlaamse schilder die van 1577 tot 1640 leefde, was het juist mooi om volslank te zijn. Of dik zoals velen het vandaag de dag noemen. Peter Paul staat bekend vanwege zijn prachtige schilderijen met corpulente dames. Als je destijds te dun was werd je aangeklaagd voor hekserij en belande je op de brandstapel. Blij ben ik, dat ik toen niet leefde, want dan was ik nu omgetoverd tot as.

Het slanke schoonheidsideaal wat vandaag de dag in  Nederland heerst denken ze in Afrika toch nog écht héél anders over. Wat mensen in Afrika wel doen is hun huid bleachen (bleken) om blanker te worden. Ver voor onze tijd heerste er in Nederland ook het schoonheidsideaal om blank te zijn. Bruin zijn betekende dat je van lagere klassen was en op de akkers of het platteland werkte. Zodoende ontwikkelde zich bleekzucht, mensen die bleekzucht ontwikkelde hadden vergelijkbare persoonlijkheidskenmerken als mensen met een eetstoornis nu. Deze mensen waren gevoelig, onzeker en hadden een laag zelfbeeld. (Greta Noordenbos)

Daarna was het weer een trend om een kleurtje te hebben en zodoende schoten de zonnebankstudio’s als paddestoelen uit de grond. Patrcicia Kentcil uit Engeland ging elke dag onder de zonnebank en werd de geroosterde noot genoemd. Ze hebben er zelfs een woord voor "Tanorexic", een combinatie tussen anorexia en tannig! Het bruine koppie van Patricia bracht meer schade aan dan dat ze had verwacht. Het leidde zelfs tot een rechtzaak, omdat de rechter dacht dat haar kinderen er onder zouden kunnen leiden. Een kleurtje op je gezicht betekende in de eerste instantie dat je niet van lagere klasse was maar dat je geld had om op ski-vakantie te gaan of een reis naar een ver en exotisch land kon boeken. 

Marilyn Monroe mocht in de jaren 60 plaats maken voor het slanke schoonheidsideaal. De toon werd gezet toen het fotomodel Twiggy haar entree maakte. Mijn inziens een meisje met anorexia of boulimia, want er zo uit zien is op een gezonde manier niet na te streven én ik kan het weten. Voor zowel mannen als vrouwen begint de uitdaging al in de kindertijd. We krijgen allemaal overtuigingen mee van onze ouders en andere 'zogenaamde' voorbeelden en rolmodellen. Als mannen moeten we het gezin beschermen en als vrouw dachten we vroeger dat we alleen maar geschikt zouden zijn in de rol als moeder of echtgenote. Overtuigingen, modebeelden en schoonheidsidealen lopen hand in hand en fluctueren continu. Interessant om te zien is dat de schoonheidsidealen voor mannen vrijwel ongewijzigd zijn gebleven door de jaren heen. Het komt nog steeds overeen met het Romeinse schoonheidsideaal: groot, breed, gespierd, sterk en heldhaftig. 

Vrouwen hebben door de loop der jaren veel meer gesleuteld aan hun lichaam om te voldoen aan het 'op dat moment heersende' schoonheidsideaal. De reden dat het ideaalbeeld bij vrouwen continu verandert heeft ook te maken met haar steeds veranderende rol in de geschiedenis. De vrouw wordt steeds gelijkwaardiger aan de man en, gechargeerd gezegd, veranderde zij van mama de huismus naar een gelijkwaardige zakenpartner! Ik ben benieuwd wat de volgende trend wordt en wie zich laat verleiden?! Stel je nu toch eens voor dat het mode gaat worden om onze voeten af te binden, net zoals de chinezen vroeger deden? Wie doet ermee?  

Heb jij een verhaal wat je graag wilt delen, e-mail je artikel dan naar info@isapower.nl

 

Chat with us