Anouk Keizer over de (verwrongen) waarneming van het eigen lichaam

Veel mensen met eetstoornissen zijn erg ontevreden over hun lichaam en gewicht. Het kan zelfs zijn dat het beeld wat sommige over hun lichaam hebben verwrongen is. Hoe kan dat toch? Hoe kan iemand die extreem dun is zichzelf nog steeds dik vinden? 

Anouk Keizer, docent en onderzoekster aan de Universiteit Utrecht onderzocht het lichaamsbeeld van Anorexia patiënten. In haar onderzoek maakt zij o.a gebruik van een virtual reality bril. Deze bril laat de gebruiker het eigen lichaam op een geheel andere manier waarnemen. Als gebruiker lijkt het net alsof je in een computer spel bent belandt. Doordat mensen hun eigen lichaam waarnemen door deze virtual reality bril raakt het brein in de war. Op deze wijze wordt het brein beïnvloedt, of eigenlijk voor de gek gehouden. En zo kan een andere positievere waarneming over het eigen lichaam ontstaan. Anouk richt zich in haar onderzoek vooral op hoe het kan dat mensen zich dik voelen, maar in de realiteit extreem mager zijn.

Tot op de dag van vandaag is er nog geen oplossing of medicijn die deze discrapantie kan wegnemen. Daarom is onderzoek ook zo belangrijk, aldus Anouk Keizer. In het video interview verteld Anouk Keizer hoe het komt dat mensen met anorexia zich daadwerkelijk dikker voelen dan zij zijn.

Mocht jezelf worstelen met een eetstoornis en heb je vragen voor Anouk Keizer, mail dan naar: a.keizer@uu.nl of bezoek haar website www.anoukkeizer.com

Anouk doet regelmatig (online) onderzoeken waar mensen aan mee mogen doen.

Chat with us