Het was mijn droom om een van mijn rolmodellen in het echt te gaan ontmoeten. Toen ik hoorde dat Byron Katie naar Amsterdam zou komen en een workshop zou gaan geven in de Westerkerk in Amsterdam wilde ik haar persé ontmoeten.
Deze vrouw heeft mij geïnspireerd bij de stappen die ik heb mogen zetten in mijn leven. Ze heeft mij geholpen mijn gedachten, oftewel dé waarheid die ik dacht te geloven, te onderzoeken. Nu blijkt dat alles wat ik dacht, denk, of denk te denken, gewoon allemaal 'verzonnen' is. Het zijn creaties van mijn brein.
Enkele voorbeelden van zogenaamde waarheden:
- Ik weet zeker dat zij/hij mij niet leuk vindt, want zij/hij negeert mij of doet raar tegen mij.
- Mijn vader hield niet van mij, want ik zag hem nooit en hij was altijd druk met andere dingen.
- Mijn moeder hield veel meer van mijn zus dan van mij, omdat zij mijn zus altijd complimenteerde en mij nooit.
- Ik ben lelijk en dom, want ik word gepest en mensen op straat schelden mij zelfs uit.
- Ik ben dik want vroeger (of nog steeds) werd ik 'dikkie dik' genoemd.
Maar hoe kan ik nu zeker weten en denken dat ik lelijk ben, alleen omdat ik dikker/voller ben dan de rest van de meiden op deze planeet? En ik kan toch nooit van mezelf houden als ik zo lelijk blijf? Oja, is dat echt waar? Echt waar 100% waar? Vaak geloven we onze eigen gedachten, terwijl we ze nog nooit hebben onderzocht. Maar als we nu eens onderzoeken wat we geloven dan kunnen we een hoop gekwetste gevoelens, misverstanden en ruzies voorkomen. Alles wat ervoor zorgt dat we elkaar of onszelf niet begrijpen, maakt het leven moeilijk. Dus geloof je eigen gedachten niet, maar ontdek ze!
Alles wat we denken, en vooral de negatieve gedachten, pijnlijke gedachten en herinneringen, veroorzaken ons (mentale) lijden. En hetgeen waar we onder lijden, is juist hetgeen wat ons klein houdt of ervan weerhoudt om een doorbraak te maken en wat ons uiteindelijk letterlijk ziek maakt.
"Everyone is a mirror image of yourself - your own thoughts are coming back at you!" Katie
Byron Katie heeft mij bijzondere inzichten gegeven die ik vandaag de dag toepas wanneer ik mensen coach om de beste versie van zichzelf te worden. Het mooie van Byron Katie is dat zij uit eigen ervaring spreekt. Katie was zelf namelijk ernstig depressief rond haar dertigste. Gedurende een periode van tien jaar nam haar depressie alsmaar toe en Katie (zoals zij genoemd wordt) was zelden in staat haar slaapkamer te verlaten. Toen, op een morgen ervaarde ze vanuit de diepste wanhoop een levensveranderend inzicht.
"It's not your job to like me, it's mine!" Katie
Katie zag dat ze leed wanneer ze haar gedachten geloofde, en niet leed wanneer ze haar gedachten niet geloofde. Wat de oorzaak was van haar depressie, lag niet in de wereld om haar heen, maar in wat zij geloofde over de wereld om haar heen. In een flits van inzicht zag ze dat onze poging om geluk te vinden omgekeerd werkte, in plaats van hopeloos te proberen de wereld aan te passen aan onze gedachten over hoe het 'zou moeten' zijn, kunnen we deze gedachten onderzoeken.
"Door de realiteit te aanvaarden zoals deze is kunnen we een onvoorstelbare vrijheid en vreugde ervaren." Katie
Het gevolg was dat suïcidale Katie vervuld werd van liefde voor alles wat het leven brengt. Katie noemde haar eigen onderzoek The Work (het werk), want werken is het zeker. The Work is een manier om de gedachten die al het lijden in de wereld veroorzaken op te sporen en te onderzoeken. Het is een manier om vrede in jezelf en met de wereld te vinden. Iedereen met een open geest kan The Work doen.
Wil jij ook aan de slag met The Work van Byron Katie?
Iedereen die The Work wilt doen kan hieronder GRATIS enkele werkbladen en formulieren downloaden. Lees eerst kort even de instructies van The Work door om de opdracht goed te kunnen doen. Print daarna één van de onderstaande werkbladen uit en begin met The Work.
Vind je jezelf niet mooi of ben je niet tevreden met je lichaam?
Vind jij jezelf niet mooi, te dik, lelijk of ben je gewoon niet helemaal tevreden? Doe dan nu dit onderzoek: oordelen over je lichaam. Als je dit hebt ingevuld, dan doe je daarna dit onderzoek: mijn gedachten onderzoeken.
Ben je boos op iets of iemand?
Ben je boos op iemand of heb je iemand niet helemaal kunnen vergeven om wat voor reden dan ook en moet je vaak aan diegene denken en word je dan verdrietig of juist boos of pissig, dan is dit iets voor jou! Stel jezelf eens eerlijke een aantal vragen. Schrijf op dit werkblad een stressvol concept over iemand (levend of dood), die je niet voor honderd procent vergeven hebt. (Bijvoorbeeld je vader, moeder, vriendin, vriend, opa, oma, oom, tante, buurvrouw etc....
Alle emoties op een rijtje?
Wist je dat er ontzettend veel verschillende emoties zijn, benieuwd welke dit allemaal zijn? Dit formulier met meer dan 250 verschillende emoties kan je helpen je eigen gevoelens beter te leren herkennen. Zo kun je jouw gevoelens beter een naam geven en bespreekbaar maken met je naasten of begeleider, therapeut of psycholoog.
Wil je iemand anders helpen?
Ben je therapeut of begeleider en wil je het onderzoek graag doen met cliënten, lees dan eerst de handleiding van The Work en lees hoe jij het beste aan de slag kan met The Work. The Work heeft ook iets weg van de socratische gespreksstijl.
Vond je dit interessant of waardevol, laat dan een bericht achter. Heb je nog andere vragen stuur dan een e-mail naar info@isapower.nl