Tips bij het starten van het nieuwe schooljaar

Geschreven door ervaringsdeskundige buddy: Céline.

Na een lange tijd vakantie en rust waarin niks hoefde en alles kon, gaat het leven weer naar routine en verplichtingen. Ondanks dat ik dankbaar ben voor de mogelijkheid tot studeren en een goede educatie, zie ik er soms best tegenop. Super goed om stil te staan bij de luxe die we hebben in Nederland maar voor mij en ik denk het ook voor anderen brengt het ook spanning met zich mee. Van nieuwe mensen ontmoeten naar de examens, deadlines, uit huis gaan, denken over de toekomst en nog veel meer. Vanuit het onderzoek van het CBS uit 2021 dat veel jongeren zowel in het voortgezet onderwijs als in het middelbaarberoeps- of hoger onderwijs stress ervaren. Toen ik de resultaten van dit onderzoek las schrok ik wel een beetje. Zelfs vier op de tien jongvolwassenen hebben stress over toekomstige onzekerheid van werk en wonen. Ik weet dat we heel veel geluk hebben met al de kansen die we krijgen alleen dat ruim een kwart van de jongeren met stress er (heel) veel last van heeft, is denk ik niet helemaal de bedoeling.

Naast het feit dat zoveel jongeren hier stress van ervaren is het ook een extra uitdaging voor mijn herstel. Mijn onzekerheid komt heel erg op als ik anderen mensen moet ontmoeten. Wat zullen ze van me vinden? Hoor ik er wel bij? Vinden ze me raar? Het is zeker een goede uitdaging om me toch open te stellen en op mensen af te stappen. Echt doodeng, I know!! En als ik dan op iemand af was gestapt, ging ik vaak toch wel me aan hen aanpassen zodat ze me nog leuker zouden vinden. Ik had het idee dat als je niet dronk en niet hield van feesten als student dat je er dan echt niet bij hoorde. Dus als iemand me vroeg of ik het leuk vond zei ik altijd enthousiast ja.. Terwijl ik van binnen echt dacht van hopelijk gaan ze me binnenkort niet meevragen.. Dit is echt een idee wat helemaal niet klopt. Geloof me, je bent niet de enige die zo denkt. Er zijn meerdere mensen die op jou lijken en je bent niet uniek in je mening en wat je wel of niet leuk vindt. Soms moet je gewoon even goed zoeken naar de juiste mensen.

Het lastigste in mijn eetstoornisherstel op de universiteit is toch wel dat de tijden heel flexibel zijn dus precies op het moment eten dat je eetlijst aangeeft, gaat nu eenmaal niet lukken. Op het begin wist ik helemaal niet hoe ik hier mee om moest gaan.. Ik ging er eigenlijk ook niet goed mee om.. De eetstoornis nam het weer een stukje over want ja niemand heeft het in de gaten en door de drukte ga je ook snel mee in de sleur. Altijd waren er wel smoesjes in mijn hoofd: Het is te vroeg voor lunch, het is te laat voor een snack, niemand anders eet dus dan kan ik ook niet eten, brood is vies als je het mee neemt dus dat doen we niet. Ja dit heeft wel een jaar geduurd. Maar dit jaar ga ik het anders aanpakken. Ik neem lekkere pastasalades mee, ga lekker uiteten met nieuwe studiegenoten en ga gewoon genieten. Ik weet dat het misschien een beetje rot klinkt, maar ik was toch echt de enige die de verantwoordelijkheid kon nemen om het ook echt te gaan veranderen. Je kan ervoor kiezen om terug te gaan in je eetstoornis maar dat leven wat ik toen had wil ik eigenlijk niet meer terug. Toen kon ik niet eens studeren, sporten, met vriendinnen afspreken, nieuwe mensen ontmoeten, werken.

Eigenlijk deed ik niks anders dan heel de dag thuis zitten. Nou na 2 jaar corona heb ik daar echt helemaal geen zin meer in.

Ik hoop hiermee aan te geven dat het oké is om je onzeker en angstig te voelen om weer te beginnen met studeren. Je bent niet alleen. De enige manier om het te overwinnen is het toch aangaan en maar zien hoe het loopt. Maar laten we kijken naar wat het ons geeft. Het geeft je vrienden, kansen, herinneringen, plezier, een ervaring. Dat maakt alle angst en het aangaan hiervan de moeite waard. Het kan ongelofelijk eng zijn en het zal zeker gaan met ups en downs maar uiteindelijk kan ik wel zegen dat ik heb geleefd en daar wil ik voor gaan.

Tips bij het starten van het nieuwe schooljaar

  • Hoe moeilijk het ook is, neem lunch mee en een snack en eet het op, plan het van tevoren zodat je je eraan houdt.

  • Doe een outfit aan waar je het meest comfortabel in voelt .

  • Zoek uit waar je moet zijn voordat je vertrekt.

  • Er is vast een groepschat van de studie. Ga erin!

  • Plan een ontspannende afspraak met een vriendin of een relax avond voor jezelf in na de eerste dag.

  • Als de studielast te veel is, mail een studiecoördinator! Er zijn echt heel veel opties mogelijk.

  • Functionele vrienden zijn ook vrienden. Niet iedereen hoeft je beste vriend te worden maar is wel handig zodat je op iemand kan bouwen om de studie door te komen.

  • Stapje voor stapje.

  • Praat er open met mensen over want wellicht leidt dit tot een heel fijn helpend gesprek en zal je merken dat je misschien niet de enige bent .

  • Zoek een mooie quote om te lezen of luister van tevoren muziek. Of praat met iemand zodat je het gevoel hebt dat je heel de wereld aan kan.

  • Laat het op je afkomen. Van tevoren stressen zorgt alleen maar ervoor dat je het enge moment meerdere keren beleefd en dat levert je niks op. Afleiding kan helpen als je merkt dat je in de stress schiet.