8 jaar oud en een eetstoornis / anorexia bij zeer jonge kinderen

Ook meisjes en jongens van 8 jaar kunnen een eetstoornis krijgen. De afgelopen jaren is het aantal kinderen met anorexia onder de 13 jaar steeds verder toegenomen.  

Van de een op andere dag stoppen met eten, het lijkt ongelooflijk maar helaas zien we een stijging in het aantal kinderen met een eetstoornis groeien. 

Fotografie, unsplash.com

Fotografie, unsplash.com

Hoe kan dit? En hoe kunnen we eetstoornissen voorkomen? 

Er zijn jonge kinderen die zelfs zo bang zijn om de controle te verliezen dat ze niet eens water durven drinken. Anorexia heeft niet alleen te maken met graag dun willen zijn of het nastreven van een ideaalbeeld op internet op televisie. Als het waar was dat het daarom zou gaan dan zou menig kind wel stoppen bij hun ideale "skinny" gewicht. Wat we wel vaak zien is dat het begint met een onschuldig dieet, een poging om te lijnen, soms een poging om gezonder te worden. Het grote verschil is dat mensen met een eetstoornis er compleet in doorslaan. Er zit geen stop op, ze gaan verder, dieper, totdat ze niet meer kunnen. Ergens gaandeweg, in deze mislukte lijnpoging, hebben ze het gevoel gekregen dat ze ergens goed in zijn, ze hebben ergens controle over.

En in deze (schijn)controle zit vaak ook een vermijdende strategie, zodat ze niet hoeven te voelen of om te gaan met hun sociale en emotionele uitdagingen. Enkele voorbeelden van sociale en emotionele uitdagingen zijn gevoelens als onzekerheid, angst voor afwijzing, eenzaamheid, de angst om te falen (wat zich uit in perfectionisme). Ook "helpt" het kinderen om om te gaan met gevoelens zoals verdriet (rouw&verlies) en andere traumatische ervaringen (trauma's en misbruik). 

Ouders zien de eetstoornis als een probleem, het kind echter als een oplossing. Door dit grote verschil zijn er in veel huishoudens vaak ruzie en geschreeuw. Ouders willen niet samenwonen met een eetstoornis, en het kind is te bang om het los te laten. Het is een schijnveiligheid geworden, die ook zelfvertrouwen en controle geeft. 

Kinderen die anorexia ontwikkelen hebben en een enorme wilskracht. Ze zetten deze wilskracht alleen in om controle te houden over het eten. Het verliezen van de controle over eten leidt tot enorme angst, paniekaanvallen en stress. En begrijpelijk dat elk kind, net zoals elke ouder, dit het liefst probeert te vermijden. Het hoofd (de geest) is zelfs in staat om hongersignalen compleet te negeren. Naar verloop van tijd is het honger en verzadigingssysteem zo verwart dat de stem van het lichaam verzwakt en de patient geen duidelijke honger gevoelens (knorrende maag bijvoorbeeld) meer ervaart.  

Fotografie, unsplash.com

Fotografie, unsplash.com

Wat kun je nu doen als je een kind met een eetstoornis hebt?

Voor ouders is belangrijk dat ze zo goed mogelijk proberen bijdragen aan een positief zelfbeeld. Dat betekent dat er niet alleen maar complimenten moeten worden gegeven over het uiterlijk, school prestaties maar ook over de simpele dingen in het leven. Kinderen leren over het algemeen door hetgeen wat ze zien, ze kopiëren dingen, belangrijk is daarom ook dat u zelf uit draagt wat u uw kinderen leert (of wilt leren). Een moeder of vader die zelf continu bezig is met zijn uiterlijk, lichaam of gewicht of hierover klaagt is niet echt een stimulans voor het kind. Niet alleen als ouder heeft u neen groot effect op uw kind, ook de leeftijdsgenootjes hebben veel invloed. 

Hoe sneller u hulp neemt hoe beter. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die (een beginnende eetstoornis hebben) en meteen hulp nemen ook veel sneller genezen. 

Wat is het gevaar van anorexia bij jonge kinderen?

Wij willen allereerst zeggen dat elke vorm eetstoornis veel gevaren met zich mee brengt. Anorexia is niet erger dan Boulimia of Binge Eating (etc...). Elke psychisch lijden is zwaar. De schade die anorexia aanricht kan somatisch (lichamelijk) gezien heel groot zijn. De schade is nog groter dan bij oudere kinderen of volwassenen met een eetstoornis. Doordat kinderen nog in de groei zijn lopen ze een vertraagde botrijping op, wat ervoor zorgt dat ze meer kans hebben op botbreuken als ze ouder zijn. Ook kan de groei stoppen. Het lichaam doet er namelijk alles aan om te overleven. En alle lichamelijke functies die minder belangrijk zijn staan even on hold. Ook de hersenontwikkeling loopt gevaar en de seksuele rijping vertraagd, waardoor er later vruchtbaarheidsproblemen zouden kunnen ontstaan. 

Eetstoornis behandeling voor kinderen

Wanneer u op zoek gaat naar een eetstoornis behandeling voor uw kind zorg er dan voor dat uw kind een goede klik heeft met zijn of haar therapeut/behandelaar. Omdat kinderen nog niet goed over hun gevoelens kunnen praten is het dus belangrijk dat ze op een andere manier communiceren en creatief therapeutisch te werk gaan met uw kind. 

Herstel van anorexia is mogelijk!

Tot slot ook positief nieuws. Uw kind kan herstellen!

Als u wilt weten hoe wij werken en wat we zouden kunnen betekenen voor uw gezin, neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze support afdeling: support@isapower.nl of bel naar 0614638935. 

Chat with us